به گزارش پارس به نقل از ایسنا، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی دوشنبه شب در گفت وگویی با خبرنگاران در هتل محل اقامتش، گفت وگوهای امروزش با مقامات ایران و توافقات مربوط به آن را گامی مهم، مثبت و رو به جلو دانست و خاطرنشان کرد: توافق نامه ای که صبح امروز با ایران امضا شد به هیچ وجه پایان فرآیند نیست.

وی با اشاره به موضوعات مورد توافق با ایران از جمله اطلاع رسانی درباره ی برنامه های آب سنگین و فن آوری غنی سازی با استفاده از لیزر، افزود: موضوعات مهمی در توافق امروز مطرح شد که در مراحل بعدی بر اساس این چارچوب همکاری دنبال می شود.

آمانو در پاسخ به این پرسش که آیا این توافق، اطمینان آژانس را جلب خواهد کرد؟ گفت: بله باید بگویم اجرای این توافق در یک بازه سه ماهه خواهد بود که از امروز آغاز می شود.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار کرد که آژانس پیش از این به تاسیسات آب سنگین اراک دسترسی نداشته و خواهان دسترسی به آن بوده است.

وی در پاسخ به این پرسش که ایران اعلام کرده این بازرسی ها فراتر از ان. پی. تی است و آن چه که انجام می دهد برای نشان دادن حسن نیت این کشور است؟ افزود: در جریان جزییات مربوط به این مساله نیستم اما بر اساس چارچوب همکاری، دسترسی به تاسیسات آب سنگین و ارایه ی اطلاعات درباره ی آن مطرح شد و مورد توافق قرار گرفت.

آمانو هم چنین گفت که از سال ۲۰۰۹ بدین سو اولین بار است که مساله بازرسی از معدن گچین در مذاکرات دو طرف مطرح می شود.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان این که توافق با ایران شامل شش گام عملی است، ادامه داد: توافق کردیم این گام ها در سه ماه آینده اجرا شود و هنوز اقدام عملی صورت نگرفته است. البته توافق کنونی گامی رو به جلو است اما باید اقدامات بیش تری صورت گیرد.

او در پاسخ به اینکه که چه تضمینی از سوی آژانس وجود دارد که پرسش هایی که آژانس درباره ی آن ها قانع شده دوباره در گزارش های آینده تکرار نشود؟ از پاسخ صریح به این مساله خودداری کرد و گفت: ما در مورد این مسائل وارد جزییات نشدیم و این مساله بسیار مهم است. در صورتی که ما وارد جزییات شویم طرف ایرانی نظرات خود را در این باره خواهد گفت و ما نیز دیدگاه های مان را مطرح می کنیم و این مساله به این ترتیب به بحثی بی انتها تبدیل می شود.

آمانو افزود: نکته ی مهم این است که این توافق عملی شود و به نتایج قطعی بینجامد. باید اقدامات عملی را آغاز کنیم و به نتایج قطعی دست یابیم.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که آیا توافق امروز بر روند مذاکرات با ۱+۵ در ژنو هم تاثیر خواهد داشت؟ گفت: نمی دانم. فرآیند آن مذاکرات با فرآیند گفت وگوها با آژانس متفاوت است و مستقل و جدا از هم هستند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا بازرسان آژانس از راکتور داخلی تاسیسات بازدید خواهند کرد یا از کل تاسیسات آب سنگین، اظهار کرد: از بخش تولید آب سنگین، بازرسی خواهد شد.

آمانو در پاسخ به این پرسش که آیا در گفت وگوها درخصوص بازدید از سایت پارچین نیز صحبتی شد؟ گفت: این مساله برای ما هم چنان مهم است. بررسی پارچین در مذاکرات امروز مطرح شد و در گفت وگوهای آینده نیز مدنظر قرار خواهد گرفت.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در عین حال درباره ی عملکرد تیم جدید مذاکره کننده با آژانس گفت: لحن تیم مذاکره کننده جدید ایران مثبت است و مذاکرات ما با آن ها بسیار سازنده بوده است و فکر می کنم می توانیم با آن ها به توافق برسیم.

خبرنگاری پرسید چه چیزی باعث می شود آژانس از درخواست خود برای بازدید از پارچین منصرف شود؟ که آمانو پاسخ داد: درخواست برای دسترسی به پارچین متوقف نخواهد شد. این مساله در گام های بعد مورد توجه قرار خواهد گرفت. موضوع هسته یی ایران موضوعی پیچیده است و امکان حل آن به صورت یک شبه وجود ندارد.

او ادامه داد: ما در کوتاه ترین زمان ممکن مذاکرات را برای گام های بعدی با ایران آغاز خواهیم کرد. آن چه امروز مورد گفت وگو قرار گرفت نخستین گام بود و درباره ی اقدامات بعدی، مذاکرات را بدون هیچ تعویقی آغاز خواهیم کرد. بسیار مهم است که ایران، آژانس و جامعه ی بین المللی شفافیت عملکرد خود را بالا ببرند؛ زیرا این مساله برای همه سودمند است.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ی اعزام هیات هایی از آژانس برای بازرسی از تاسیسات ایران گفت: افراد متخصصی ابعاد فنی موضوع هسته یی ایران را بررسی می کنند و برنامه ی بعدی که با ایران خواهیم داشت بستگی به ارایه ی اطلاعات از طرف ایران دارد و تعداد بازرسان اعزامی نیز بسته به نیاز آژانس تعیین خواهد شد.

خبرنگاری پرسید آیا درست است که ایران به صورت داوطلبانه اجازه ی دسترسی به معدن گچین را داده است؟ که آمانو پاسخ داد: ما این موضوع را درخواست کردیم که از سوی ایران مورد توافق قرار گرفت تا درباره ی گچین و تاسیسات آب سنگین، اطلاعاتی را در اختیار آژانس قرار دهند.