درخواست عفو بینالملل برای تحریم ترکیه
سه کشته، هزاران مجروح، بازداشتهای غیرقانونی؛ اینها بخشی از بیلان سرکوب و خشونت دولت رجب طیب اردوغان علیه معترضان در ترکیه است. سازمان عفو بینالملل از دیگر کشورها خواسته است تحریمهایی علیه این دولت وضع کنند.
به گزارش پارس به نقل از تابناک، سازمان عفو بین الملل در گزارش تکان دهنده ای اتهامات سنگینی را متوجه دولت ترکیه کرده است. در این گزارش آمده که خشونت بیش از حد پلیس ترکیه در مقابله با تظاهرکنندگان، به مرگ سه انسان و مجروح شدن هزاران تن انجامیده است.
عفو بین الملل این خشونت ها را که در استانبول و دیگر شهرهای ترکیه علیه تظاهرکنندگان اعمال شده، اقداماتی غیرقانونی خوانده و خاطر نشان ساخته که از این طریق حق بشری گردهمایی مسالمت آمیز مردم به شکل بی رحمانه ای نقض شده است.
در گزارش عفو بین الملل آمده است که رفتار پلیس ترکیه در واکنش به اقدامات فردی بعضی از تظاهرکنندگان خشونت طلب نامتناسب بوده و در بسیاری موارد پلیس با کل یک گردهمایی مسالمت آمیز به گونه ای خشونت آمیز مقابله کرده است.
عفو بین الملل به منشور" سازمان امنیت و همکاری اروپا" اشاره کرده که در آن تصریح شده اگر یک نفر از میان یک گردهمایی اعتراضی سنگی پرتاب کند، خود به خود به معنای آن نیست که کل آن جمع معترض خشونت طلب است. به گفته عفو بین الملل پلیس ترکیه وظیفه داشت با اینگونه افراد خاطی مقابله کند و نه اینکه با خشونت به سرکوب کل تظاهرکنندگان مسالمت جو بپردازد.
زمینه تحقیقات و موارد اتهام
عفو بین الملل به منظور تهیه گزارش خود در مورد حوادث ماه های ژوئن تا اوت امسال در ترکیه، به تحقیق وسیعی دست زده و با فعالان مدنی، نمایندگان سازمان های غیردولتی، کارشناسان، پزشکان، حقوقدانان و روزنامه نگاران پرشماری گفت وگو کرده است.
این سازمان همچنین با شمار زیادی از شرکت کنندگان در تظاهرات در شهرهای آنکارا، استانبول، ازمیر و انطاکیه صحبت کرده است. افزون بر آن نمایندگان عفو بین الملل دیداری هم با حسین آونی موتلو، فرماندار استانبول داشته اند و اتهامات وارده را با وی در میان گذاشته اند.
اتهامات سازمان عفو بین الملل به دولت اردوغان سنگین و شامل موارد زیر است:
پلیس ترکیه تظاهرکنندگان و گاه عابران بی طرف را چنان کتک زده که دست کم یک نفر بر اثر شدت جراحات درگذشته و شمار زیادی مجروح شده اند.
پلیس ترکیه بطور مداوم با گلوله های پلاستیکی مستقیما و هدفمند به سر و بالاتنه تظاهرکنندگان شلیک کرده است.
تظاهرکنندگان و عابران بی طرف بطور منظم هدف شلیک گازاشک آور قرار گرفته اند. پلیس ترکیه حتی در مواردی گاز اشک آور را مستقیما به داخل ساختمان های خصوصی و نیز مراکز پزشکی و درمانی شلیک کرده است. بر اثر این اقدامات پلیس صدها تن مجروح شده اند. به گفته شاهدان عینی حتی یک نفر بر اثر افراط پلیس در استفاده از گاز اشک آور درگذشته است.
پلیس ترکیه در مخزن آب ماشین های آب پاش خود مواد شیمیایی محرک و سرفه آور ریخته است.
ماموران پلیس تظاهرکنندگان بازداشت شده زن را مورد آزار و اذیت جنسی قرار داده اند.
پلیس ترکیه حتی از فشنگ های واقعی استفاده کرده که در یک مورد به مرگ یکی از معترضان انجامیده است.
دولت ترکیه باید سرانجام بیاموزد
سازمان عفو بین الملل در این رابطه به مرگ اتهم ساری سولوک جوان ۲۶ ساله ای اشاره کرده که روز اول ژوئن در آنکارا از ناحیه سر هدف گلوله پلیس قرار گرفته است. نام برده بر اثر شدت جراحات دو هفته بعد در بیمارستان جان می سپارد. با اینکه از این حادثه یک فیلم ویدیویی موجود است، از یک مامور پلیس فقط به این دلیل شکایت شده که چرا در حالت دفاع از خود واکنش شدید نشان داده است.
در گزارش عفو بین الملل آمده که پلیس ترکیه برای خانواده این قربانی در بیمارستان مزاحمت ایجاد کرده است. همچنین شاهدان عینی این حادثه را با تلفن تهدید کرده اند. افزون بر آن نیروهای امنیتی ترکیه ساعت ها مانع برگزاری مراسم سوگواری برای قربانی شده اند.
سازمان عفو بین الملل در گزارش خود نوشته است: « دولت ترکیه باید سرانجام بیاموزد که می بایست به اعتراضات مسالمت آمیز احترام گذاشت. دولت ترکیه باید اطمینان حاصل کند که پلیس رفتاری قانونی دارد و باید از تظاهرات مسالمت آمیز حفاظت کند و فقط زمانی به خشونت متوسل شود که واقعا ضروری است، برای مثال زمانی که می خواهد جان کسی را نجات دهد» .
عفو بین الملل در گزارش تکان دهنده خود که تا تاریخ ۱۵ ژوئیه امسال را دربرمی گیرد، از ۴۹۰۰ مورد بازداشت و ۸۰۰۰ مجروح سخن گفته است که ۶۱ تن از آنان جراحات سنگین برداشته اند.
همچنین انجمن پزشکان ترکیه از ۱۰۴ قربانی سخن گفته که جراحات وارده به ناحیه سر آنان سنگین بوده است. در میان این افراد ۱۱ نفر یک چشم خود را از دست داده اند. این انجمن نیز مرگ سه تن را به دلیل خشونت بیش از حد پلیس ترکیه تایید کرده است.
عفو بین الملل خواستار آن شده که در آینده روزنامه نگاران بتوانند بدون مانع و احساس خطر درباره تظاهرات اعتراضی در ترکیه گزارش دهند.
این سازمان همچنین از کشورهایی که مواد شیمیایی و مهمات و تجهیزات برای نیروهای امنیتی ترکیه به این کشور صادر می کنند خواستار توقف این صادرات تا زمانی شده است که دولت ترکیه اجازه دهد کمیسیونی مستقل خشونت های اعمال شده در تظاهرات اعتراضی چند ماه گذشته را بررسی کند.
دولت اسلام گرای رجب طیب اردوغان تا کنون واکنشی در مقابل گزارش سازمان عفو بین الملل نشان نداده است.
ارسال نظر