به گزارش پارس به نقل از کیهان، پیتر جنکینز در تحلیلی که به نوعی پاسخ پیشاپیش به سخنرانی دیروز اوباما در سازمان ملل و درباره برنامه هسته ای ایران است، نوشت: اوباما در اردن گفته بود « اگر آنچه رهبر ایران گفته درست باشد، یعنی اینکه ساخت سلاح هسته ای خلاف قوانین اسلام باشد و ایران هیچ علاقه ای به ساخت این گونه سلاح ها نداشته باشد، در این صورت جامعه بین المللی باید بتواند با روشی عملی صحت ادعای ایران را بررسی و تصدیق کند. » از سال ۱۹۷۰ به این سو، « روشی عملی و قابل راستی آزمایی» برای دادن چنین ضمانتی ایجاد شده، که تقریباً مورد قبول همه کشورها قرار گرفته است. برای این کار کشورها باید به معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای بپیوندند، کلیه مواد هسته ای خود را در معرض نظارت بین المللی قرار دهند، و بازرسان بین المللی را متقاعد کنند که مواد هسته ای برای مقاصدی غیر از مصارف صلح آمیز مورد استفاده قرار نمی گیرند.

وی می افزاید: ایران از سال ۱۹۷۰ به معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای پیوسته، و به جز بین سال های ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳، همواره توانسته رضایت آژانس بین المللی انرژی اتمی را جلب کند که مواد هسته ای در اختیارش تنها به مصارف صلح آمیز رسیده است. از اواخر سال ۲۰۰۳ تا اواسط سال ۲۰۰۵ ایران پروتکل الحاقی را هم اجرا می کرد. این کشور بعد از سال ۲۰۰۵ هم تاکید کرده که در صورت لغو تحریم ها، دوباره آن را به اجرا خواهد گذاشت.

به گزارش بی بی سی، جنکینز می افزاید: در نتیجه، وقتی آقای اوباما تلویحا می گوید که این هم کافی نیست، در واقع منظورش این است که ایران برای اعتمادسازی باید براساس معیارهای منحصر به فردی عمل کند. اما وضع معیارهای منحصر به فرد برای برخی کشورها نه در معاهده منع گسترش سلاح های اتمی، و نه در مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی، پیش بینی نشده است، و عدم پایبندی کشورها به تعهداتشان در قبال آژانس هم وضع چنین معیارهایی را توجیه نمی کند. طبق مقررات آژانس، کشورها باید صرفاً مواردی را که با تعهداتشان در قبال آژانس همخوانی ندارد، اصلاح کنند. در موارد مشابه، به انجام اصلاحات لازم و بازگشت کشورهای خاطی به چارچوب مقررات آژانس بسنده شده است.

سفیر سابق انگلیس در آژانس نوشت: پیچیدگی دوم قضیه ایران این است که از اواخر سال ۲۰۰۷، به واسطه ثمربخشی اقدامات اطلاعاتی آمریکا، تردیدها درباره ماهیت نظامی برنامه هسته ای ایران کم رنگ تر شده است. مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا چندین بار گزارش داده که احتمال اینکه ایران تصمیم به ساخت سلاح اتمی نگرفته باشد، زیاد است. به علاوه ایران آماده است مثل کشورهای دیگر ضمانت های لازم را در این زمینه بدهد. اما رئیس جمهور آمریکا خواهان چیزی فراتر از معاهده ان پی تی و مقررات آژانس است.
وی در پایان هشدار داده که ممکن است غرب به خاطر اشتباه امروزش تاسف بخورد.

اوباما دیروز در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل برخلاف عملکرد ۱۰ سال گذشته دولت آمریکا مدعی شد واشنگتن حق فعالیت هسته ای ایران را به رسمیت می شناسد اما روشن نکرد که چرا برخلاف حقوق و تعهدات ان پی تی عمل کرده است.