به گزارش پارس ، به نقل ازفارس، سید عباس عراقچی معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه کشورمان ۲۱ اردیبهشت ماه سال جاری پس از آنکه رامین مهمان پرست در پی ثبت نام در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از سمت سخنگویی استعفا داد، با حفظ سمت قبلی به عنوان هفتمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و به مدت سه ماه و ۲۰ روز عهده دار این سمت بود.

او که آذر ۱۳۹۰ پس از بازگشت از ماموریت توکیو به معاونت آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه منصوب شده بود، به عنوان معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه، رئیس دانشکده روابط بین الملل، رئیس اداره اول اروپای غربی، سفیر ایران در هلسینکی و سفیر آکردیته در استونی، مدیرکل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، معاون پژوهشی دفتر مطالعات، رئیس مرکز مطالعات خلیج فارس دفتر مطالعات، سرپرست نمایندگی ایران در سازمان کنفرانس اسلامی و معاون اداره مجامع اسلامی، منطقه ای و غیرمتعهدها در طی سال های گذشته فعالیت کرده است.

عراقچی ۵۱ ساله همچنین در دوران دبیری شورای عالی امنیت ملی علی لاریجانی و سعید جلیلی در تیم مذاکره کننده حضور داشته است.

او در گفت وگویی با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس به تلخ و شیرین های این دوره پرداخت و از خاطراتش گفت.

مراسم تودیع عراقچی به عنوان هفتمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی یکشنبه ۱۰ شهریور ماه با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در تالار آیینه وزارت امور خارجه برگزار شد.

عراقچی در مراسم تودیعشوی که پیش از این در گفت وگو با فارس سخنگویی را کاری وقت گیر، حساس، پراسترس و پرحاشیه خوانده بود، درباره تلخ و شیرین های این دوره سه ماه و ۲۰ روزه گفت: این دوره همه اش خاطره بود و به عنوان یک خاطره شیرین در دوران کاری ام محسوب می شود. از این جهت که تجربه جدیدی برایم بود؛ من در تمام سال های عمر کاری ام در بخش های زیادی فعالیت کرده ام ولی هیچگاه به این شکل با رسانه ها سر و کار نداشتم. از زمان انتصاب به این سمت، در حقیقت شناخت جدیدی از خبرنگار و خبرنگاری پیدا کردم و به جرات می توانم بگویم دیدم نسبت به خبرنگاران عوض شد.

هفتمین سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اظهاراتش در مراسم تودیع و معارفه سخنگویان سابق و جدید دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: معتقدم یک پیوستگی بین کار دیپلمات و خبرنگار وجود دارد و این دو همدیگر را تکمیل می کنند. از نزدیک شاهد بودم که خبرنگاران به اندازه دیپلمات ها و شاید بیشتر از آنها به دنبال تامین منافع ملی و نگران امنیت و منافع کشور هستند.

وی ادامه داد: رسانه ها نیز به اندازه دیپلمات ها در جبهه سیاست خارجی تلاش می کنند و موثر هستند.

وی با بیان اینکه از ابتدایی که کارم را به عنوان سخنگوی دستگاه دیپلماسی شروع کردم برخی مرا از خبرنگاران و سخنگویی می ترساندند، گفت: ولی در عمل دیدم که با خبرنگاران خیلی خوب می توان کار کرد.

عراقچی اضافه کرد: شنبه شب ۲۱ اردیبهشت ماه به این سمت منصوب شدم. در همان ابتدا به من توصیه شد که اولین جلسه سخنگویی که روز سه شنبه می بایست برگزار شود را برگزار نکنم تا تسلط بیشتری پیدا کنم، ولی تصمیم گرفتم این کار را انجام دهم و بلافاصله وارد این تجربه جدید شدم.

*سختی های کار سخنگویی

هفتمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در طی این مدت چندین بار با سؤالاتی مواجه شدم که آمادگی قبلی نداشتم، عنوان کرد: این از سختی های کار است. همان موقع باید تصمیم گرفت که چه جوابی داده شود و نقش تجربه در اینجا بسیار مهم است. در یک مورد خاطرم هست که حتی از اصل خبر بی اطلاع بودم ولی پاسخی که ارائه دادم مرتبط و درست بود.

به باور عراقچی کسی می تواند سخنگوی دستگاه دیپلماسی باشد که تجربه زیادی در امر سیاست خارجی کسب کرده باشد و حتی اگر از موضوعی اطلاع هم ندارد ولی بتواند به گونه ای صحبت کند که خلاف نباشد و تبعاتی را به همراه نداشته باشد.

سخنگوی سابق وزارت خارجه اضافه کرد: زمانی که در مورد موضوعی سؤال شد که اطلاعی نداشتم، از آنجا که ظاهر خبر به نحوی بود که به نظر می رسید صحت نداشته باشد، می خواستم تکذیب کنم؛ اما تصمیم گرفتم به گونه ای جواب دهم که اگر آن خبر اتفاق افتاده یا نیفتاده باشد پاسخم درست باشد، همه اینها ظرف چند لحظه بود. خبرنگار انتظار داشت پاسخ بگیرد و پخش زنده هم بود. اتفاقا آن خبر صحت داشت و پاسخ من هم خوشبختانه درست بود!

*سوء برداشت ها از اظهارات سخنگو/توصیه به رسانه ها

عراقچی مشکل اصلی در سخنگویی را سوءبرداشت ها از اظهارات سخنگو بیان کرد و افزود: این مسئله زمانی رخ می دهد که همه اظهارات سخنگو به طور کامل یا درست منتقل نمی شود و خبرنگار اقدام به انتشار بخشی از آن اظهارات می کند و این بعضا باعث دردسر می شود، که مورد مربوط به تبریک به ملکه انگلیس از این قبیل بود.

سخنگوی سابق وزارت خارجه به خبرنگاران توصیه کرد که از انتخاب گزینشی از اظهارات سخنگو بپرهیزند و در عین حال گفت: البته سخنگو نیز باید مراقب باشد قسمتی از سخن که منظور اصلی می باشد را خودش برجسته کند.

*نظر سخنگوی سابق درباره سخنگوی جدید/اگر خانم هم نبود باز هم گزینه خوبی برای این سمت بود

وی درباره انتخاب یک زن (مرضیه افخم) به عنوان سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز با بیان اینکه آقای ظریف این ایده را در ذهن داشت، خاطرنشان کرد: زمانی که ایشان عنوان کرد یک گزینه خانم را برای تصدی این سمت ترجیح می دهد من بلافاصله خانم افخم را پیشنهاد دادم و گفتم که بهترین گزینه ایشان است.

عراقچی در بیان ویژگی های مرضیه افخم اظهار داشت: خانم افخم از صاحب نظران حوزه رسانه و دارای تجربه کافی است و همانگونه که در مراسم معارفه نیز عنوان کردم و تعارف نبود، اگر ایشان خانم هم نبود باز گزینه مناسبی برای سخنگویی بود. طبعا ارتباطات ایشان با خبرنگاران بسیار تاثیرگذار است و روحیه ایشان نیز تداوم ارتباط نزدیک با خبرنگاران می باشد.

عراقچی در مراسم معارفه اولین سخنگوی زن عراقچی برای سخنگوی جدید هم به جهت اینکه سخنگوی وزارت خارجه است و هم به جهت اینکه اولین سخنگوی خانم است آرزوی موفقیت کرد و افزود: اطمینان دارم ایشان می تواند تصویری از موفقیت خانم ها در عرصه های حساس را ارائه دهد و موفقیتش باعث راهگشایی خانم ها در سایر عرصه ها شود و اگر کمکی از دست من و سایر همکاران در معاونت ها برآید حتما دریغ نخواهیم کرد.

سخنگوی سابق وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که آیا دلتان برای خبرنگاران تنگ نمی شود؟ پاسخ داد: خبرنگاران اجازه نمی دهند دلمان برایشان تنگ شود! آنها مداوم مسائل مرتبط و غیرمرتبط با حوزه کاری بنده را پیگیری می کنند و هنوز در تماس هستند.

وی با اشاره به تجارب قبلی اش به عنوان سفیر در فنلاند، ژاپن، معاونت حقوقی و بین المللی، ریاست دانشکده وزارت خارجه، رئیس دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی و… افزود: هر جایی که بودم با انگیزه و علاقه کار کردم و لذا دلم برای همه آنها تنگ می شود. خاطرات همه دوران های کاری ام برایم شیرین می باشد. مسلما برای سخنگویی و خبرنگاران هم دلم تنگ خواهد شد.

وی در خصوص اینکه آیا ترجیح می دادید کماکان سخنگو باقی می ماندید؟ گفت: کار سخنگویی برایم جذابیت داشت، ولی همواره احساس می کردم که تخصص و حرفه من در بخش های سیاسی است و باید در همانجا ادامه فعالیت دهم. وظیفه سخنگویی در این مدت برای من کار جانبی بود که به دلیل شرایط خاص تحمیل شد. معاونت وزیر هم یک کار مستقل و سنگینی است که انجام این دو کار با هم مقدور نبود.

عراقچی ادامه داد: اگر قرار باشد که بین معاونت و سخنگویی انتخاب کنم، انتخاب اول من فعالیت در بخش های سیاسی است.

هفتمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان از همه خبرنگاران حلالیت طلبید و به شوخی گفت: « مطمئن باشید که من هم همه شما را به خاطر اذیت هایتان حلال می کنم! »