به گزارش پارس به نقل از ایسنا، سیدعباس عراقچی در نشست هفتگی اش با خبرنگاران در پاسخ به اینکه آمریکا و دولت انگلیس برای مذاکره با ایران بعد از انتخاب آقای روحانی چراغ سبز نشان داده اند، فکر می کنید این کشورها با حسن نیت وارد مذاکره با ایران می شوند و این امر خیر اتفاق می افتد؟ گفت: اینکه خیلی از کشورها از جمله غرب و اروپایی ها به طور رسمی و غیرسمی برای گفت وگو و تفاهم بیشتر با ایران اظهارنظر کرده اند امر مطلوبی است، اما در رابطه با آمریکا کار ما از چراغ سبز گذشته است. ما منتظر تغییر عملی در رفتار آمریکایی ها هستیم.

وی گفت: ما این تجربه را در رابطه با آمریکایی ها پیش از این داشته ایم و آنچه ملاک تغییر نگاه ما نسبت به آمریکایی هاست رفتار آنها در صحنه عمل است.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره رایزنی وزارت خارجه با مقامات جدید مصر پس از برکناری محمد مرسی، گفت: آقای صالحی رایزنی های مستقیمی با سرپرست وزارت خارجه مصر قبل از برکناری شان داشتند و با آقای البرادعی نیز گفت وگو داشتند، همچنین با بازیگران منطقه ای ابتکاراتی را مطرح کردند.

وی ادامه داد: در سفر کوتاهی که آقای صالحی به ترکیه داشتند، مباحثی مطرح شد. اختلاف موضع ما با ترکیه در مسائل منطقه وجود دارد و امر غیرقابل انکاری نیست. همچنین آقای صالحی با وزیر خارجه امارات گفت وگوی تلفنی در رابطه با مصر و سایر مسائل به ویژه سوریه داشتند.

عراقچی تصریح کرد: ما با همه طرف ها مذاکرات در این باره را ادامه می دهیم و امیدواریم موضوع مصر در آرامش و حفظ انسجام ملی به سرانجام مناسب برسد و به خواست های مشروع مردم پاسخ داده شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره اظهارات جک استراو وزیر خارجه پیشین انگلیس درباره تمایل سفرش به تهران و اظهار امیدواری نسبت به بازگشایی سفارت دو کشور خاطرنشان کرد: هیچ درخواست رسمی برای سفر به تهران صورت نگرفته است. اظهارات منتشر شده در رسانه ها درباره اظهارات ایشان کاملا گویا است. ما از اینکه آقای استراو و هر کس دیگری که علاقمند به سفر به ایران باشد بتواند این سفر را انجام دهد خوشحال خواهیم بود. ملت ایران، ملت مهمان نوازی هستند.

وی ادامه داد: درباره روابط ما با اتحادیه اروپا هم سیاست کلی ایران رفع تنش های موجود و اعتمادسازی است که شامل دولت انگلیس هم خواهد شد.

عراقچی اضافه کرد: اینکه ایشان ابراز علاقه کردند که بین ایران و انگلیس و برای بهبود روابط اقدامی انجام دهند باید گفت اگر این اراده وجود دارد ایشان اول از لندن شروع کنند تا تهران. ما خواهان قطع رابطه نبودیم بلکه اقدام قطع ارتباط از طریق دولت انگلیس صورت گرفته و تبعا باید از آن ناحیه اقدامی برای رفع این مشکلات انجام شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفراحمدی نژاد به عراق گفت: بیش از یک سال است که رییس جمهور دعوت نامه از طرف آقای طالبانی رییس جمهور عراق دریافت کرده بودند که سفری رسمی در چارچوب روابط دو جانبه به عراق داشته باشند. این سفر به دلیل بیماری آقای طالبانی به تاخیر افتاد و با توجه به ادامه این بیماری تاخیر ادامه داشت.

وی افزود: ایده ای که مطرح است و دوستان عراقی ما بر آن اصرار داشتند این بود که پیش از پایان دوره ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد این سفر به میزبانی معاون رییس جمهور عراق که در حال حاضر کفیل ریاست جمهوری است انجام شود. برنامه ریزی برای آخر این هفته صورت گرفته است امیدواریم این سفر انجام شود و آن را اقدام مثبتی می دانیم که در چارچوب روابط دوجانبه وبهبود روابط دوستانه و عمیق دو کشور موثر خواهد بود.

خبرنگار دیگری درباره اقدام شورای امنیت مبنی بر حمایت نکردن از گزارش مربوط به نقض تحریم ها از سوی ایران پرسید که عراقچی گفت: بعضی از کشورهای عضو شورای امنیت تلاش کردند برنامه موشکی ایران را که ماهیتی کاملا دفاعی دارد به عنوان نقض تحریم های شورای امنتیت مطرح کنند که با مخالفت برخی دیگر اعضای این شورا مواجه شد. این قبیل تحرکات را اصلا سازنده در شرایط فعلی نمی دانیم و اگر هدف آنها فشار آوردن بیشتر در زمینه هسته یی است قطعا کارساز نخواهد بود. درباره برنامه موشکی ایران نیز مجدد تاکید می کنیم این برنامه کاملا ماهیتی دفاعی دارد و صد در صد مشروع است همانطور که هر کشور دیگری برای دفاع از خود مجاز به تامین نیازهای دفاعی اش است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در واکنش به اظهارات نتانیاهو درباره برنامه هسته یی ایران و توهین به رییس جمهور منتخب کشورمان گفت: اینکه ایشان از حماسه شکوهمندی که در ایران در انتخابات بسیار گسترده و بزرگ رخ داد عصبانی باشند کاملا قابل درک است و اینکه این مشارکت عظیم مردم مورد استقبال جامعه بین المللی قرار گرفته باشد و فضای مثبتی را در جامعه بین الملل ایجاد کرده باشد ایشان را عصبانی کرده باشد قابل درک است. شنیدن اظهارات توهین آمیز از ایشان عجیب نیست. از رژیمی که سراسر عمرش مملو از جنایات مختلف و جنگ طلبی و وحشی گری نسبت به مردم بی دفاع فلسطین است شنیدن این توهین ها عجیب نیست. اینکه ایشان به کشورهای دیگر درباره آقای روحانی رییس جمهور منتخب توصیه هایی می کنند و الفاضی را به کار می برند نشان دهنده دخالت این رژیم در روابط ایران با کشورهای دیگر است و نشان دهنده تلاش آنها برای تخریب روابط ایران با کشورهای دیگر است. اگر ما به دنبال مدرکی بودیم که به مردم خود و سایر کشورها نشان دهیم که این رژیم صهیونیستی چه نقش مخربی را ایفا می کند شاید بهتر از صحبت های ایشان مدرک دیگری نمی شد پیدا کرد. اگرچه مدرک زیاد است.

وی تاکید کرد: عصبانیت ایشان قابل درک است و ما بنا نداریم کلمات توهین آمیز ایشان را جواب دهیم و برای آن ارزشی قائل نیستیم.

خبرنگار دیگری درباره اقدام ایران برای برقراری آتش بس در ماه رمضان در سوریه پرسید که عراقچی گفت: سیاست های ما درباره سوریه تغییری نکرده است کماکان معتقدیم راهکار سیاسی فقط باید برای حل این مشکل جستجو شود و تصمیم گیری درباره زمان و دستور کار و شرکت کنندگان اجلاس ژنو ۲ اتخاذ نشده است. اختلاف نظرهای جدی بین طرفین وجود دارد، البته مسلما اگر ایران دعوت شود نقش سازنده ای را ایفا خواهد کرد و ما به طور مثبت آن را بررسی خواهیم کرد و اصولا اعتقاد داریم هر راهکار برای سوریه باید فراگیر باشد و همه بازیگران و تاثیرگذاران را در بربگیرد.

وی گفت: معارضین سوریه درخواست آتش بسی را داشته اند از نظر ما نفس آتش بس امری مطلوبی است ما که به آنها توصیه می کنیم به طور کامل آتش بس برقرار کنند و اسلحه ها را کنار بگذارند و با دولت وارد گفت وگو شوند. دولت سوریه سال گذشته هم این پیشنهاد را مطرح کرد اما همین گروه های معارض با آن مخالفت کردند و به درگیریهای خود و جنگ افروزی در ماه رمضان ادامه دادند. امیدواریم هر چه سریعتر این گروه ها به این نتیجه برسند که راهکار نظامی درباره سوریه وجود ندارد و تنها راه گفت وگوهای ملی با حضور دولت و همه معارضین واقعی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: تاکید داریم بین معارضین واقعی و گروه های تروریستی و تکفیری حتما باید تمایز قائل شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین اقدامات ایران نسبت به پیگیری وضعیت اخراج ایرانیان از امارات نیز گفت: آخرین اقدام وزارت خارجه تماس تلفنی آقای صالحی با همتای اماراتی بود که در کنار پیگیری موضوعات دیگر بحث اخراج تعدادی از ایرانیان نیز مطرح شد. ایشان به طور جدی نگرانی های خود را از این موضوع اعلام کردند و وزیر خارجه امارات پاسخ دادند که تلاش خواهند کرد در این باره تجدید نظر صورت گیرد.

عراقچی درباره تصاویر ماهواره ای منتشر شده درباره هدف گیری موشک های بالستیک عربستان سعودی به سمت تهران و تل آویو نیز تصریح کرد: صحت و سقم این تصاویر محل بحث و گفت وگو است. ما در حال ارزیابی این موضوع هستیم، اما آنچه که برای ما مهم تر است این است که چرا باید در این شرایط چنین تصاویری منتشر شود و این تلقی بین دو کشور بزرگ جهان اسلام ایجاد شود که رقابت و تنش به حدی است که بخواهند موشک هایشان را به سمت یکدیگر نشانه بگیرند. این حتما دسیسه پشت پرده برای بالا بردن تنش و درگیری در منطقه مهم خلیج فارس و بین دو کشور مهم ایران و عربستان به خصوص در شرایط حاضر که دولت ایران در حال انتقال است و آقای روحانی در حال آماده شدن برای شروع دوره مسوولیت شان هستند. در این فضا و در این شرایط چنین اقداماتی حتما مشکوک است.

وی ادامه داد: ما خواهان روابط دوستانه مبتنی بر احترام متقابل بین ایران و عربستان هستیم عربستان را کشور بزرگ و تاثیرگذار در جهان اسلام می دانیم البته اختلافاتی هم با این کشور به خصوص در زمینه موضوعات منطقه ای داریم اما برخورد با این اختلافات و حل کردن آن قطعا از طریق موشک نخواهد بود بلکه از طریق گفت وگو است.

خبرنگاری پرسید آیا اقدامی برای بازگشایی سفارت های ایران در کانادا صورت گرفته است که عراقچی پاسخ داد: هنوز هیچ اقدام جدید در این باره صورت نگرفته و تغییری در روابط رسمی ایران و کانادا انجام نشده است.

خبرنگار دیگری درباره گرایش روزافزودن مردم جمهوری آذربایجان به اسلام پرسید که عراقچی گفت: آذربایجان کشور بزرگ اسلامی عمدتا شیعه است. مردم آن همواره گرایش به اسلام و مظاهر اسلامی داشته اند و ما چیزی غیر از این شاهد نیستیم.

وی درباره اظهارات سفیر پیشین آمریکا در جمهوری آذربایجان مبنی بر اینکه این کشور باید مراقب رفتار خود باشد تا سرنوشتی مانند مصر نداشته باشد نیز گفت: ما مخالف هرگونه دخالت کشورهای دیگر در امور داخلی هر کشور هستیم و به آمریکایی ها هم توصیه می کنیم که از این دخالت خودداری کنند و تحلیل های عجیب و قریبی که می تواند باعث افزایش تنش های داخلی و منطقه ای شود خودداری کنند. اگر مقامات آمریکایی می توانستند چنین پیش بینی های داشته باشند قطعا درباره مسائل منطقه جلوتر از این بودند.

خبرنگار دیگری پرسید دولتمردان آمریکایی از گسترش روابط ایران و آرژانتین و امضای تفاهم نامه درباره حادثه آ میا ابراز نگرانی کردند موضع ایران در این باره چیست که عراقچی پاسخ داد: این نگرانی ها جای تعجب دارد ایران و آرژانتین دو کشور هستند که از سالهای طولانی قبل و روابط خوب و دوستانه ای داشته اند و همکاری های اقتصادی مفصلی در عرصه های مختلف داشته ایم حتی در موضوع راکتور تحقیقاتی هسته یی تهران پس از انقلاب تامین سوخت از طریق آرژانتین صورت می گرفت موضوعی به نام آمیا باعث ایجاد تلخی این روابط برای چندین سال شد موضوعی که ابعاد واقعی آن هیچ گاه روشن نشد و به نظر ما دلیل واقعی آن دخالت صهیونیست ها در این ماجرا بود. امروز این دو کشور تصمیم گرفته اند که این سوءتفاهم و مشکل را به نفع عاقلانه و مدبرانه ای حل و فصل کنند. اینکه کشورهای دیگر از این موضوع ناراحت و عصبانی هستند برای ما قابل درک نیست و به آنها توصیه می کنیم که در روابط ایران و آرژانتین دخالت نداشته باشند.

خبرنگار دیگری به بیانات مقام معظم رهبری درباره سیاست خارجی در دولت احمدی نژاد اشاره کرد که عراقچی پاسخ داد: در هشت سال گذشته ایران حضور گسترده و جدی در عرصه های بین المللی و سازمان های بین المللی داشته است. حضور آقای احمدی نژاد در سازمان ملل متحد و سخنرانی که هر بار همه شرکت کنندگان منتظر شنیدن آن بودند یکی از مهمترین نمادهای حضور در عرصه بین المللی است. حضوری که با مصاحبه های متعدد و ملاقات های مختلف همراه بود. حضور ما در عرصه سازمان همکاری های اسلامی و حضور موثر در جنبش غیرمتعهدها که منجر به کسب ریاست این جنبش شد را در این راستا ارزیابی می کنیم. در همه این عرصه ها و البته سازمان های بین المللی متعدد دیگر مواضع و شعارهای اصولی انقلاب اسلامی ایران از سوی دولت همواره تکرار شد. اگر صحبت از صلح بود همواره از صلح حمایت کردیم صلحی در کنار عدالت.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ورود مفهوم عدالت به مذاکرات و مباحثات بین المللی نتیجه تلاش های جدی سیاست خارجی دولت حاضر بود. همه مفاهیم بین المللی که غربی ها در جهت منافع خود هدایت می کردند را با معرفی مفاهیم جدید و به خصوص با تاکید بر مفهوم عدالت سعی کردیم به مسیر درست خود هدایت کنیم البته گفتنی ها در این باره بسیار زیاد است و جلسه جداگانه ای می خواهد.

وی در عین حال گفت: علاقه مند هستم به موضوع هسته یی هم اشاره کنم و مواضع دولت جناب آقای احمدی نژاد در ایستادگی و مقاومت بوده است و ثمراتی در تثبیت حقوق هسته یی ایران داشته است و امروز برای همه دنیا غیرقابل انکار است. به هر حال مفاهیمی مانند مقاومت، ایستادگی، عدالت در کنار صلح و امنیت از دستاوردهای دولتهای نهم و دهم در عرصه بین الملل بود که مورد تاکید مقام معظم رهبری هم واقع شد.

خبرنگاری پرسید آیا دولت موقت فعلی در مصر را به رسمیت می شناسید و آیا در گفت وگوهایی که داشته اید خواستار آزادی آقای مرسی شده اید که عراقچی پاسخ داد: معتقدیم انقلاب در مصر به پایان نرسیده و دموکراسی در مصر آغاز شده و پایدار خواهد بود و به مسیر خود ادامه خواهد داد. البته هر دموکراسی نوپایی با فراز و نشیب هایی هم مواجه خواهد بود تا به وضعیت ثبیت شده ای برسد. امیدواریم این وضعیت تثبیت شده هر چه سریعتر با حفظ انسجام ملی و گسترش روند آشتی ملی صورت گیرد و ما شاهد مصر قوی و با ثبات در منطقه مهم خاورمیانه باشیم.

وی تاکید کرد: مصر از کشورهای بزرگ و مهم خاورمیانه و جهان عرب و اسلام است و همواره از تاثیرگذاران جدی بر مسائل بین الملل بوده است مردم مصر هوشمند و با درایت هستند و مقاومت آنها در برابر رژیم صهیونیستی و ایستادگی آنها از گذشته مثال زدنی است. امیدواریم این مسیر هر چه سریعتر به حالت ثبات برسد.

عراقچی تاکید کرد: ما خواهان توقف هرگونه خشونت ودرگیری بوده ایم و خواسته ایم بازداشت ها و دستگیری ها خاتمه و کاهش یابد و مسیر تحولات مسالمت آمیز و صلح جویانه باشد. در گفت وگویی که با مقامات مصری، آقای البرادعی و کامل العمرو سرپرست وزارت خارجه مصر داشته ایم این مواضع را اعلام کرده ایم.

//////////////

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره اظهارات رهبر اخوان المسلمین مصر مبنی براینکه به زودی ارتش آزاد مصر تشکیل خواهد شد گفت: هیچ اقدامی که منجر به تشدید درگیری ها و درگیری های مصری - مصری شود را اصلا نمی پذیریم و رد می کنیم. هرگونه حرکتی که منجر شود به درگیری و تنش در داخل جامعه مصر قطعا محکوم است و مورد تایید نیست. بنابراین از همه طرف های درگیر درخواست می کنیم که روال آشتی ملی را طی کنند.

وی در عین حال گفت: این اظهارات البته در رسانه ها مطرح شده اما اینکه چقدر صحت داشته باشد و یا تا چه اندازه گفتاری برای چانه زنی سیاسی باشد مشخص نیست. فکر می کنیم که رهبران اخوان المسلمین از بلوغ کافی، هوشمندی و درایت لازم برخوردار هستند. اخوان یک گروه سابقه دار در جهان اسلام و مصر است و اجازه نخواهند داد درگیری ها در مصر به سمت درگیری های مصری - مصری سوق داده شود. امیدواریم با گفت وگو هایی که انجام خواهد شد با حفظ وحدت ملی بین همه طرف ها شاهد تحقق خواسته های مشروع مردم مصر باشیم.

وی همچنین درباره خروج کامل نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۴ از افغانستان و برخی از اظهارات مطرح شده مبنی بر احتمال ادامه حضور بخشی از این نیروها در افغانستان گفت: قرار است نیروهای خارجی و آمریکایی تا پایان سال ۲۰۱۴ از افغانستان خارج شوند. البته گفت وگوهایی بین دولت افغانستان و آمریکا وجود دارد تا نیروهای آمریکایی بعضی از پایگاه های خود را بعد از ۲۰۱۴ حفظ کنند البته این گفت وگوها فراز و نشیب های خود را داشته است و اخیرا به دلیل تاسیس دفتر طالبان در دوحه دولت افغانستان این گفت وگوها را متوقف کرد.

عراقچی اضافه کرد: این ایده وجود دارد که آمریکایی ها به بهانه آموزش نیروهای نظامی افغان و مقابله با تروریسم تعدادی از دفاتر خود را حفظ کنند. ما ادامه حضور نیروهای آمریکایی ها را خلاف امنیت افغانستان می دانیم. ادامه حضور نیروهای خارجی باعث ادامه درگیری ها و تنش ها و ادامه حضور نیروهای تروریستی خواهد شد و مخل ثبات و صلح در افغانستان است. دیدگاه های خود را به مقامات دولت افغانستان منتقل کردیم و امیدواریم مذاکرات آنها با مقامات آمریکایی به نتیجه ای برسد که منافع مردم افغانستان و منافع کشورهای منطقه لحاظ شده باشد. ناامنی هایی که اخیرا گسترش پیدا کرده را ناشی از تلاش آمریکایی ها برای بقا در افغانستان می دانیم. همانطور که پیش بینی می کردیم هرگونه حضور نیروهای خارجی به ادامه ناامنی ها منجر خواهد شد و نشانه های آن از اکنون پیدا است. امیدواریم دولت افغانستان که در طول ده سال گذشته نشان داد در جهت منافع مردم افغانستان حرکت می کند با این حضور برخورد مناسبی داشته باشد و تصمیم گیری درستی صورت گیرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره انتقادات مطرح شده نسبت به ۳۰۰ سفر خارجی انجام شده رحیم مشایی و همچنین اخبار منتشر شده درباره لیست همراهان رییس جمهور در سفر به مسکو گفت: در هر دو موضوع وزارت خارجه دخیل نیست. آقای مشایی به عنوان هیات همراه رییس جمهور این سفرها را رفته اند و طبعا ریاست محترم جمهور و نهاد ریاست جمهوری باید اطلاعات لازم را در این باره ارائه کند. البته ما درک می کنیم که اگر نمایندگان سوالی داشته باشند ناچارا از وزارت خارجه باید صورت گیرد.

وی افزود: درباره هیات ریاست محترم جمهور به مسکو هم نهاد ریاست جمهوری قطعا تاملی که را باید داشته باشند خواهند داشت و اطلاعات نزد آنها است.