به گزارش پارس به نقل از مهر، در جلسه علنی امروز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه اجازه افزایش سهام جمهوری اسلامی ایران در بانک بین المللی ترمیم و توسعه به تصویب رسید.

در جریان بررسی و تصویب کلیات این لایحه محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از مخالفان تصویب کلیات این لایحه گفت: گلایه ما از دولت این است که چرا اینگونه تصمیمات مهم را به دقیقه ۹۰ می گذارد. دولت باید در خصوص عملکردی که رابطه متقابل ما با بانک بین المللی توسعه و ترمیم و بانک جهانی را تعریف می کند، گزارش دهد.

وی با بیان اینکه ایران از سال ۱۳۲۴ عضو این بانک بوده و حق عضویت خود را نیز تا بحال پرداخت کرده است، افزود: دولت باید گزارش دهد که ما تاکنون چه مزایایی از این بانک دریافت کرده ایم و چه ظرفیت هایی برای ما ایجاد شده است.

نایب رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس ادامه داد: ما گرچه حافظ منابع ایران در مجامع بین المللی هستیم، اما این رویکرد دولت را نیز قبول نداریم، ما در طول این سال هایی که با بانک بین المللی ترمیم و توسعه ارتباط داشتیم، ۱۷۵ میلیون دلار سرمایه گذاری کرده ایم که اگر این مقدار را در یک صندوق قرض الحسنه سپرده گذاری می شد این مبلغ به ۲.۵ میلیارد دلار افزایش می یافت.

وی با بیان اینکه گفته می شود تاکنون ۲ میلیارد تسهیلات از این بانک گرفته شده است، اظهار داشت: دولت باید گزارش دهد که این مقدار تسهیلات در کجا ثبت شده است.

پورابراهیمی ضمن انتقاد از اینکه در هشت سال گذشته ما کمترین میزان تعامل را با بانک جهانی داشته ایم، تصریح کرد: بانک جهانی برای رفع تحریم های ما چه اقداماتی انجام داده است مگر بانک جهانی نباید مدافع کشورها باشد. چرا بانک مرکزی ما در سال های اخیر تحریم شد و دولت برای رفع این تحریم ها چه اقداماتی را انجام داده است.

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: دولت باید در این خصوص که چرا ما کمترین ارتباط را با بانک جهانی داشتیم، گزارش دهد و توضیح دهد که چرا اینگونه لوایح را در دقیقه ۹۰ به مجلس می آورد.

همچنین در ادامه مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی دیگر از مخالفان اظهار داشت: اینکه گفته می شود افزایش سهام ایران در بانک بین المللی ترمیم و توسعه تعهدی است و نباید مبلغی پرداخت شود، درست نیست. مگر می شود بدون پرداخت سهام را افزایش داد.

وی با بیان اینکه ما مخالفتی با این لایحه و ارتقاء جایگاه ایران در مجامع بین المللی نداریم، گفت: دولت روز گذشته لایحه دو فوریتی را به مجلس آورد و به نمایندگان گفت تنها دو روز فرصت دادیم تا این لایحه را تصویب کنید که در غیر این صورت تمام تسهیلات بانک جهانی برای ایران متوقف خواهد شد.

عضو کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: این اقدام دولت و ارائه لایحه در دقیقه ۹۰ یک نوع تحمیل بار زور به قوه مقننه است و دولت باید گزارش دهد که تاکنون چه مزایایی را ما از این بانک بین المللی دریافت کرده ایم.

پس از اظهارات موافقان و مخالفان این لایحه بهروز علیشیری نماینده دولت بیان کرد: طبق تعهدنامه بین المللی ما هیچ پرداختی برای افزایش سهام در بانک بین المللی ترمیم و توسعه نخواهیم داشت، اما قانون می گوید که باید برای تمدید اعتبار حتما افزایش سهام داشته باشیم.

علیشیری اذعان داشت: دولت این لایحه را دو ماه قبل به مجلس شورای اسلامی فرستاد، اما به دلیل مشغله مجلس بخاطر بودجه این لایحه به تاخیر افتاد و اگر قصوری از سمت ما بوده عذرخواهی می کنم.

وی افزود: ما ۱۷۵ میلیون دلار در این بانک سپرده گذاری کردیم، رأی دهی ما بیش از دو میلیارد دلار است و رقمی حدود ۳.۵ میلیارد دلار از منابع بانک جهانی استفاده کردیم و اینکه آقای لاهوتی می فرمایند این مقدار تسهیلات در کجا خرج شده است، باید بگویم که اولین تسهیلات گرفته شده از بانک جهانی صرف زلزله منجیل و رودبار، بخشی هم به فاضلاب شهرهای یزد و ساری و برخی استان های دیگر اختصاص داده شد و البته مصارف این تسهیلات کاملا مشخص است.

علیشیری خاطر نشان کرد: عضویت در اینگونه مجامع بین المللی صرفا بخاطر اخذ تسهیلات نیست؛ چراکه حضور ایران در مجامع بین المللی بسیار مهم است.

در پایان رحیم زارع سخنگوی کمیسیون اقتصادی اظهار داشت: گرچه در خصوص این لایحه در چند اخیر کوتاهی هایی انجام شده است، اما مخالفت با آن در شرایط فعلی یعنی خودتحریمی و خودانزوایی به همین خاطر از همکاران می خواهیم که به کلیات و جزئیات این لایحه رأی مثبت دهند.