رویاپردازی های بی تعبیر واشنگتن درچهل سالگی انقلاب اسلامی
خبر درخواست شورای امنیت ملی کاخ سفید از پنتاگون برای بررسی گزینه حمله نظامی به ایران در حالی منتشر شد که واشنگتن ناتوان تر از همیشه از سویی درحال یارکشی در خاورمیانه است و از سوی دیگر برای جلب نظر متحدان خود در اروپا کنفرانس برگزار می کند.
روزنامه وال استریت ژورنال شب گذشته افشا کرد که شورای امنیت ملی آمریکا به ریاست «جان بولتون» چند ماه پیش از پنتاگون خواسته تا گزینه های موجود برای حمله نظامی به ایران را در اختیار کاخ سفید قرار دهد.
اگرچه بولتون در میان سیاستمداران آمریکایی به جنگ طلبی و افراط گرایی در مواجهه با مسائل مربوط به ایران مشهور است، اما این درخواست وی از پنتاگون به قدری بی خردانه بوده که حتی اهالی خود کاخ سفید را شگفت زده کرده است.
وال استریت ژورنال به نقل از مقام های کنونی و پیشین آمریکا نوشته که این پیشنهاد نگرانی هایی را در پنتاگون و وزارت خارجه این کشور به وجود آورده و به قدری متهورانه بوده که «لرزه به تن افراد انداخت. این که چقدر در مورد حمله به ایران بی پروا بودند، تکان دهنده بود.»
این خیال پردازی بی خردانه بولتون و طرح گزینه نظامی برای ملت ایران که پس از انقلاب 40 سال با این تهدیدهای تکراری به سر کرده اند موضوع جدیدی نیست.
تابستان امسال بود که حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان با هشدار به ساکنان کاخ سفید درباره پیگیری سیاست های خصومت آمیز علیه ایران، خطاب به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا گفت: آقای ترامپ! با دُم شیر بازی نکن. نتیجه این امر فقط پشیمانی خواهد بود.
روحانی همچنین به واشنگتن هشدار داد: « آمریکایی ها باید خوب بفهمند صلح با ایران، مادر صلح و جنگ با ایران مادر جنگ هاست.»
ترامپ در حساب توئیتر شخصی خود با حروفی بزرگ و واکنشی انفعالی به هشدارهای روحانی نوشت: هرگز و هیچ وقت دوباره آمریکا را تهدید نکنید.
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه توئیت خود افزود: در غیر این صورت پیامدهای آن را به گونه ای متحمل می شوید که کمتر کشوری در طول تاریخ متحمل شده است: ما دیگر کشوری نیستیم که گفته های خشونت آمیز و مرگبار شما را تحمل کنیم.
ترامپ در حالی این تهدید ها را علیه ایران استفاده کرد که پیشتر نیز مشابه آن ها را به کرات درباره کره شمالی به کار برده بود اما گویا نمی دانست که ایران با کره شمالی متفاوت است.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان این موضوع را به ترامپ تذکر داد و در پیامی توئیتری نوشت: ما را بی خیال تصور کنید! دنیا لافهای تندتر از این را چند ماه پیش شنیده است. ایرانیان هم 40 سال است مشابه این ها را البته با لحن متمدنانه تری شنیدهاند. ما هزاران سال است که در اینجا بوده ایم و سقوط امپراطوری ها را دیده ایم، از جمله امپراطوری خودمان که از عمر برخی کشورها طولانی تر بود. مراقب باشید!
اما به نظر می رسد آشوب و ناهماهنگی در سیاست خارجی واشنگتن بسیار فراتر از آن چیزی است که کارشناسان و رسانه ها حتی در خود آمریکا از زمان به قدرت رسیدن ترامپ گوشزد کرده اند.
در حالی که تهدیدهای 40 ساله آمریکا نه تنها راه به جایی نبرده، بلکه با قدرتمندتر شدن ایران در منطقه و جهان این تهدیدها را به بیانیه هایی مضحک بدل کرده، باز چنین خیالبافی های از کاخ سفید به گوش می رسد.
اما این بار سفرهای مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا به 8 کشور خاورمیانه برای اطمینان دادن به متحدان واشنگتن پیرامون خروج نظامیان آمریکایی از سوریه، اتفاقی است که توخالی بودن تهدید جدید را نمایان می کند.
وزیر خارجه آمریکا در تازه ترین دور اقدامات ضدایرانی از سه شنبه هفته گذشته (هجدهم دی ماه) تور دیپلماتیک خود را از اردن آغاز کرد تا در این کشور و هفت پایتخت دیگر منطقه درباره تحریم ایران و مقابله با آنچه کاخ سفید اقدامات بی ثبات کننده تهران می داند به رایزنی و گفت وگو بپردازد.
پمپئو که از زمان انتصابش به عنوان وزیر خارجه هیچ دستاوردی در عرصه سیاست خارجی آمریکا نداشته است، پس از اردن به مصر، بحرین، امارات و قطر سفر کرده و هم اکنون در عربستان سعودی به سر می برد.
وی پس از عربستان با دیدار از عمان و کویت تور خاورمیانه ای خود را برای هماهنگی میان اردوگاه پرگسست کشورهای عربی به پایان می رساند.
ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان در باتلاق یمن گیر کرده و همه روزه جنایت های آنان علیه مردم یمن واکنش های جامعه بین المللی را تتشدید می کند و ریاض و ابوظبی سراسیمه به دنبال راهی برای پایان دادن به این بن بست هستند.
کشورهای عربی در جبهه دیگری در بحران قطر صف بندی کرده اند و بیش از یک سال و نیم است که با متهم کردن دوحه به حمایت از تروریسم، روابط خود با این کشور را قطع و مرزهای دریایی، زمینی و هوایی با قطر را مسدود کرده اند.
این در حالی است که قطر از زمان قرار گرفتن در محاصره همسایگان خود مورد حمایت اقتصادی ایران بوده و بخشی از کمبود مواد غذایی در بازارها این کشور از سوی تهران تامین شده است.
عراق نیز اگرچه در فهرست کشورهای مقصد تور پمپئو نبود، اما از آغاز اعلام ترامپ مبنی بر خروج از برجام و بازگشت تحریم ها علیه ملت ایران با این تصمیم واشنگتن مخالف بوده و بر تداوم و گسترش روابط سیاسی و اقتصادی خود با تهران تاکید کرده است.
عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق یکشنبه شب در دیدار 'محمدجواد ظریف' وزیر امور خارجه ایران و هیات بلندپایه همراه، گفت که سیاست ما مبتنی بر برقراری بهترین روابط با کشورهای همسایه است و برای توسعه روابط و آینده ای بهتر در مناسبات با ایران تلاش می کند.
عبدالمهدی همچنین با ابراز خرسندی از مذاکرات موفقی که 'برهم صالح' رئیس جمهوری عراق در سفر اخیرش به تهران با مقامات ایرانی داشته، ابراز امیدواری کرد که این دیدارهای متقابل، به تقویت هر چه بیشتر روابط دو کشور بیانجامد.
وی بر خواست مردم و دولت عراق برای داشتن بهترین روابط با ایران و بهره گیری حداکثری از ظرفیت های دو کشور تاکید کرد.
طنز دیگر همزمانی افشای بررسی گزینه نظامی علیه ایران توسط کاخ سفید با سفرهای پمپئو، اعلام برگزاری نشستی ضدایرانی در اواخر ماه آینده در لهستان است که از سوی ورشو و واشنگتن برگزار خواهد شد.
آمریکا در حالی می خواهد پس از جشن 40 سالگی انقلاب اسلامی برای جلب نظر اروپایی ها در حمایت از سیاست های ضدایرانی کاخ سفید کنفرانس برگزار کند که پیشتر سیاستمدارانش از سقوط نظام جمهوری اسلامی تا پیش از آن سخن گفته بودند.
بولتون که مطرح کننده پیشنهاد بی خردانه گزینه نظامی علیه ایران است در سال 2017 میلادی گروهک تروریستی منافقین در پاریس زمانی که هنوز وارد کاخ سفید نشده بود از لفاظیهای خصمانه دولت ترامپ علیه ایران استقبال کرد و گفت که انقلاب اسلامی ایران نباید به جشن چهلسالگیاش برسد.
بولتون تاکید کرده بود: «نتیجه این بازبینی در سیاست و آنچه بسیاری از ما در ایالات متحده بهسمت آن حرکت میکنیم بایستی تشخیص این باشد که انقلاب سال 1979 تا جشن چهلسالگیاش دوام نخواهد آورد.»
حال کاخ سفید تاریخ کنفرانس یارکشی خود در اروپا را زمانی انتخاب می کند که مردم ایران چهلمین سال اقتدار درخت انقلاب خود را جشن گرفته و بدون توجه به درشت گویی های امثال بولتون و رهبرانش، برای رشد و اعتلای کشورمان برنامه ریزی می کنند.
ارسال نظر