به گزارش پارس نیوز، 

هاویلند اسمیت، مقام اسبق آژانس اطلاعا مرکزی آمریکا (سازمان جاسوسی سیا) با انتشار یادداشتی در پایگاه اینترنتی VTDigger، ضمن اذعان به اینکه ایرانی‌ها هرگز کودتای آمریکایی 28 مرداد سال 1332 خورشیدی را فراموش نکرده‌اند، از حمایت بی‌چون‌وچرای واشنگتن از رژیم سعودی و جنایت‌هایش انتقاد کرد.

در یادداشت اسمیت آمده است: اگر هدف از سیاست ما در قبال ایران ایجاد ثبات در خاور نزدیک است، این سیاست کارآیی ندارد. وی همچنین اذعان کرده است تمام کاری که آمریکا انجام می دهد تشدید تنش ها در این منطقه است.

مقام اسبق سیا در ادامه یادداشت خود اذعان کرده است که ایرانی ها با هر گرایش سیاسی هرگز این واقعیت را که آمریکا با طراحی و اجرای کوتای 28 مرداد سال 1332 خورشیدی، دولت دکتر محمد مصدق را سرنگون و موقعیت شاه معدوم در این کشور تثبیت کرد، فراموش نکرده اند. اسمیت می افزاید این اقدام آمریکا تا به امروز نقش مهمی در تیرگی روابط دوجانبه میان دو کشور داشته است.

این مقام اسبق آمریکا با اشاره به تلاش های دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای نابودی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و اقدام وی در خارج کردن واشنگتن از این توافق، نوشت کنگره آمریکا اکنون مجبور است در مهلت 60 روزه تعیین شده از ماه اکتبر، تحریم های واشنگتن علیه تهران را دوباره وضع کند. اسمیت در ادامه مدعی شده است: همه اینها بدان معنی است که با مرگ برجام، ایرانی ها برنامه تسلیحاتی-نظامی خود را که در راستای اجرای مفاد برجام به حالت تعلیق درآورده اند، دوباره از سر خواهند گرفت. افزون بر کشورهای اروپایی و افراد زیادی در آمریکا، حتی روسیه و چین نیز معتقدند که توقف اجرای برجام یک فاجعه خواهد بود و احتمالا باعث این خواهد شد که ایرانی ها بار دیگر به توسعه برنامه تسلیحات هسته ای بپردازند.

در ادامه این یادداشت آمده است ترامپ که به قابلیت های مذاکره کردن خودش اعتقاد زیادی دارد، تصور می کند طرف های غربی در گفتگوهای هسته ای پیش از امضای برجام ضعیف عمل کرده اند و می توانستند موضوعات دیگر مرتبط با ایران را نیز در این مذاکرات مطرح کنند. این در حالی است که ایران بارها در طول این مذاکرات به طور صریح و شفاف اعلام کرد تنها حاضر است درباره مسائل هسته ای گفتگو کند.

اسمیت در ادامه با اشاره به اینکه کشورهای غربی به ویژه آمریکا همواره اقدامات ایران را در منطقه در حمایت از اقلیت های شیعه که توسط سران برخی کشورهای با اکثریت جمعیت سنّی سرکوب می شوند، محکوم می کنند می افزاید: ما به همراه بیشتر کشورهای غربی به طور معمول از اسلام سنّی حمایت کرده ایم. دلیل این امر شاید این باشد که این کشورهای با اکثریت جمعیت سنّی بوده اند که به طور معمول نفت ما را تأمین می کرده اند.

این مقام اسبق سیا در ادامه با اشاره به سرکوب اقلیت شیعیان از سوی برخی سران کشورهای عربی (با جمعیت سنّی) می افزاید این امر باعث شده است ایران برای حفظ منافع شیعیانِ این کشورها و همچنین منافع خودش در جهان اسلام به حمایت از این اقلیت ها بپردازد. اسمیت همچنین با اشاره به اینکه در برخی کشورهای عربی شیعیان با اینکه جمعیت زیادی را در آن کشورها تشکیل می دهند، اما در اقلیت هستند و تقریبا همیشه تحت ظلم و ستم سران این کشورها بوده اند، مدعی شده است بنابراین آنها به محافظت سیاسی و نظامی شیعیان (ایران) نیاز دارند.

اسمیت در ادامه با اشاره به اینکه آمریکا تقریبا همیشه ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرده است، اذعان کمی کند که سران آمریکا به ویژه دونالد ترامپ از واژه های تروریست و تروریسم به عنوان ابزاری سیاسی (برای بازی کردن با احساسات آمریکایی ها) و جلب حمایت افکار عمومی این کشور از سیاست های خودشان استفاده می کنند؛ هر چقدر هم که این سیاست ها مورد سوء ظن مردم آمریکا باشند. این مقام اسبق سیا در ادامه می نویسد: ایران همان کاری را می کند که هر کشور یا گروه دیگری برای حمایت از هم کیشان خود که جلوی تفنگ دشمنان دیرینه‌شان قرار دارند، انجام می دهند.

اسمیت در ادامه می افزاید این مسائل (تنش های منطقه) بسیار پیچیده تر از گذشته شده است، زیرا آمریکا در حال حاضر از دشمن ایدئولوژیک ایران (عربستان سعودی) حمایت می کند. این در حالی است که بیشتر عاملان حملات 11 سپتامبر در آمریکا عربستانی بودند و سران این کشور تاکنون بسیاری از شهروندان عربستانی را به قتل رسانده اند، به یک کشور خارجی (یمن) تجاوز نظامی داشته اند و یک منتقد (جمال خاشقجی) را نیز در خارج از مرزهای این کشور (کنسولگری عربستان در شهر استانبول ترکیه) به قتل رسانده اند.

این مقام اسبق سیا در پایان این پرسش ها را مطرح می کند که: آیا ما (آمریکا) نمی توانیم کسانی که مسئول اینگونه اقدامات هستند را محکوم کنیم؟ آیا ما طرف درستی (منظور حمایت از عربستان در برابر ایران) قرار داریم؟ آیا چنین چیزی (طرف درست) وجود دارد؟ آیا گزینه‌های دیگری در اختیار داریم؟