به گزارش پارس نیوز، پس از انقلاب اسلامی، مجلس شورای ملی به مجلس شورای اسلامی تغییر نام داد که اولین دوره مجلس شورای اسلامی درهفتم خرداد ۱۳۵۹ هـ . ش با پیام رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) شروع به کار نمود. بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران مجلس شورای اسلامی محلی است برای تدوین نظام ارزشی مورد قبول جمهوری اسلامی ایران و تهیه و تصویب قوانین اسلامی برای کلیه نیازهای جامعه در زمینه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، تبلیغی، نظامی، اخلاقی و قضایی است.

بر اساس اصل 62 قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به طور مستقیم و با رأی مخفی انتخاب می شوند، تشکیل می‌شود.

به موجب قانون، دوره‌ نمایندگی‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ چهار سال‌ است‌. انتخابات‌ هر دوره‌ باید پیش‌ از پایان‌ دوره‌ قبل‌ برگزار شود به‌ طوری‌ که‌ کشور در هیچ‌ زمان‌ بدون‌ مجلس‌ نباشد.

همچنین بر اساس اصل 64 قانون اساسی، ‎عده‌ نمایندگان‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ دویست‌ و هفتاد نفر است‌ و از تاریخ‌ همه‌ پرسی‌ سال‌ یکهزار و سیصد و شصت‌ و هشت‌ هجری‌ شمسی‌ پس‌ از هرده‌ سال‌، با در نظر گرفتن‌ عوامل‌ انسانی‌، سیاسی‌، جغرافیایی‌ و نظایر آنها حداکثر بیست‌ نفر نماینده‌ می‌ تواند اضافه‌ شود. زرتشتیان‌ و کلیمیان‌ هر کدام‌ یک‌ نماینده‌ و مسیحیان‌ آشوری‌ و کلدانی‌ مجموعآ یک‌ نماینده‌ و مسیحیان‌ ارمنی‌ جنوب‌ و شمال‌ هر کدام‌ یک‌ نماینده‌ انتخاب‌ می‌ کنند. محدوده‌ حوزه‌ های‌ انتخابیه‌ و تعداد نمایندگان‌ را قانون‌ معین‌ می‌‌کند.

*تعداد وکلای ملت در پارلمان

 عده‌ نمایندگان‌ مجلس‌ شورای‌ ملی‌ دویست‌ و هفتاد نفر است‌ و پس‌ از هر ده‌ سال‌ در صورت‌ زیاد شدن‌ جمعیت‌ کشور در هر حوزه‌ انتخابی‌ به‌ نسبت‌ هر یکصد و پنجاه‌ هزار نفر یک‌ نماینده‌ اضافه‌ می‌ شود. زرتشتیان‌ و کلیمیان‌ هر کدام‌ یک‌ نماینده‌ و مسیحیان‌ آشوری‌ و کلدانی‌ مجموعا یک‌ نماینده‌ و مسیحیان‌ ارمنی‌ جنوب‌ و شمال‌ هر کدام‌ یک‌ نماینده‌ انتخاب‌ می‌‌کنند و در صورت‌ افزایش‌ جمعیت‌ هر یک‌ از اقلیت‌ ها پس‌ از هر ده‌ سال‌ به‌ ازای‌
هر یکصد و پنجاه‌ هزار نفر اضافی‌ یک‌ نماینده‌ اضافی‌ خواهند داشت.‌ مقررات‌ مربوط به‌ انتخابات‌ را قانون‌ معین‌ می‌ کند.‎‎

مجلس شورای اسلامی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و محور بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها، قانونگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های کشور محسوب می‌شود. مجلس پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشارکت واقعی ملت در تصمیم‌گیری‌ها و مظهر اراده ملی است.

*سوگند وکلای ملت برای یک دوره نمایندگی

نمایندگان مجلس باید در نخستین جلسه مجلس به ترتیب زیر سوگند یاد کنند و متن قسم نامه را امضاء کنند:

بسم الله الرحمن الرحیم

"من در برابر قرآن مجید به خدای قادر متعال سوگند یاد می کنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد می نمایم که پاسدار حریم اسلام و نگهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم، ودیعه ای را که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوی را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پای بند باشم، از قانون اساسی دفاع کنم و در گفته ها و نوشته ها و اظهارنظرها استقلال کشور و آزادی مردم و تأمین مصالح آنها را مدنظر داشته باشم."

 

مجلس شورای اسلامی در حال حاضر سومین سال از دهمین دوره خود را سپری می‌کند که در این 10 دوره افراد مختلفی از حوزه‌های انتخابیه گوناگون بر کرسی پارلمان تکیه زدند.

اسامی، حوزه انتخابیه، میزان تحصیلات در زمان نمایندگی، میزان رای و... نمایندگان 9 دوره مجلس شورای اسلامی ازاینجا     قابل مشاهده است.

همچنین در در این بخش می‌توانید اسامی نمایندگان دهمین دوره مجلس شورای اسلامی به تفکیک استا‌ن‌ها و حوزه‌های انتخابیه آنها را در اینجا    ببینید.