به گزارش پارس به نقل از ایسنا، رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزیر خارجه در گفت وگو با شبکه العالم، تغییر در سیاست های کلان نظام جمهوری اسلامی را با تغییر رییس دستگاه اجرایی کشور بی ارتباط دانست و گفت: سه اصل مورد تایید مقام معظم رهبری در عرصه سیاست خارجی رعایت" عزت، حکمت و مصلحت" است. سیاست های کلی نظام در سطح کلان، با حضور مسوولان ارشد تعریف شده و نهایتا توسط عالی ترین مقام کشور ابلاغ می شوند.

مهمان پرست ارتباط سیاست خارجی و مسائل داخلی کشور را ارتباطی تنگاتنگ و متاثر از یکدیگر دانست و گفت: سیاست خارجی نامزدها قطعا نقشی مهم در انتخاب مردم خواهد داشت.

رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزیر خارجه، توسعه روابط با همه کشورها را از اصول ثابت جمهوری اسلامی دانست و گفت: تنها استثنای این اصل، کشورهایی هستند که دشمنی با کشور ما جزء اصول ثابت آن ها شده است و تلاشی برای تغییر این رویکرد انجام نداده اند. رژیم صهیونیستی اساسا در دایره بحث هیچ کدام از دولت های ایران مطرح نبوده و نخواهد بود و آمریکا نیز به خاطر خصومت هایش در حق ملت ما تا وقتی که رویکرد خود را تغییر ندهد، همچنان در دایره بحث ما قرار ندارد.

وی دلیل تفاوت در سیاست خارجی دوران هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی نژاد را" رویکرد غرب به برنامه هسته یی ایران" دانست و گفت: کشورهای غربی به بهانه فعالیت هسته یی و حقوق بشر وارد موضوعاتی شدند که به نوعی دخالت در مسائل داخلی ما محسوب می شد و خودشان به صورت یک طرفه سعی کردند این روابط را محدود کنند و شاید از این کار هم متضرر شدند، اما این تصمیم، از پشتوانه اجماع بین المللی برخوردار نبود. تحریم ها و قطعنامه هایی که آمریکا و اتحادیه اروپا به صورت یکجانبه دنبال کردند، صرفا سیاسی بود.

مهمانپرست افزود: ما معتقدیم که دو عامل باعث اقتدار هر کشوری می شود، یکی اقتدار داخلی و ملی و دیگری اقتدار منطقه ای و بین المللی. انتخابات ریاست جمهوری که پیش رو داریم، می تواند یکی از نمادهای اقتدار ملی ما را به نمایش بگذارد.

مهمانپرست در بخش دیگری از این گفت وگو، نقش وزارت خارجه در خصوص پرونده هسته یی را آماده کردن کارشناسان ارشد وزارت خارجه برای شرکت در مذاکرات دانست و گفت: مسوولیت پیگیری مذاکرات هسته یی به عهده شورای عالی امنیت ملی بوده است.

وی افزود: در شورای عالی امنیت ملی مسوولین مختلف کشور از جمله مسوولین وزارت خارجه در خصوص تصمیم گیری های مربوط به مساله هسته یی نقش دارند و وزارت امورخارجه پیشنهادات خود را مطرح می کند و نهایتاً جمع بندی هایی که در شورای عالی امنیت ملی صورت می گیرد، به مقام معظم رهبری ارائه می شود و تبدیل به مصوبه کلان می گردد که همه موظف به اجرای آن هستند.

مهمان پرست درباره دیدگاه های متفاوت جلیلی و ولایتی از نامزهای انتخابات ریاست جمهوری درباره نحوه مذاکرات هسته یی و تاکید روحانی دیگر نامزد انتخابات بر موفقیت مذاکرات در دوران خود و اختلاف نظرهای موجود در این باره گفت: آقای روحانی زمانی که رییس هیأت مذاکره کننده ایرانی بود، اعتماد سازی را که طرف های غربی بر آن اصرار می کردند، پیش گرفت و به علت پایبند نبودن طرف های غربی به تعهدات خود، فعالیت های هسته یی به جای این که ۶ ماه متوقف شود، بیش از ۲ سال متوقف شد و به جای اینکه حقوق ما را به رسمیت بشناسند، دائماً توقعات خود را زیاد کردند و به سمت متوقف کردن همه فعالیت های هسته یی ما پیش رفتند.

وی ادامه داد: آقای جلیلی نیز برای اعاده همه حقوق هسته یی ایران تلاش کردند و غرب نیز با اعمال فشار بیشتر تلاش می کرد که ایران را مجبور به دست کشیدن از حقوق هسته یی خود بکند، ولی مسوولان ایرانی بر اصول و مبادی هسته یی ایران تأکید می کنند.

مهمان پرست افزود: آقای ولایتی نیز معتقدند که هم باید بر اصول و مبادی هسته یی تأکید کرد و هم باید به راه حلی برای تعامل دست یافت. یعنی هم منافع ملی ایران تأمین شود و هم طرف مقابل به نقطه ای برای آغاز تعامل و همکاری برسد. هیچ یک از این سه دیدگاه مغایر با منافع ملی ایران و اصل دستیابی به انرژی هسته یی صلح آمیز نیست.

به گفته مهمان پرست، روش های مختلفی برای دستیابی ما به حق مسلم هسته یی خود وجود دارد. روش اول ادامه دادن به همکاری ها با طرف غربی است، ولی طرف غربی نشان داده که به تعهدات خود پایبند نیستند. روش دوم ایستادگی بسیار محکم و کوتاه نیامدن در برابر طرف غربی است که در سایه این روش پیشرفت های هسته یی زیادی هم داشته ایم ولی طرف غربی سعی کرده که فشارها و تحریم های اقتصادی را به ملت ایران وارد کند. روش سوم دست یابی به راه حلی برای اجرای تفاهمات دو طرفه است تا هم از حقوق هسته یی خود برخوردار شویم و هم بتوانیم فشارها و تحریم ها را کاهش بدهیم. این سه روش توسط نامزدها مطرح می شود و مردم نیز در این خصوص تصمیم خواهند گرفت.

مهمان پرست همسویی برخی کشورهای عربی با قدرت های غربی را اشتباه دانست و گفت: ما معتقدیم کشورهای منطقه از طریق همدلی و همکاری می توانند منافع خود را تأمین کنند. ما به دنبال ثبات و امنیت در منطقه هستیم. ثبات و امنیت به نفع همه کشورهای منطقه است که با همکاری تحقق می یابد.

معاون وزیر خارجه یکی از دلایل نامطلوب بودن روابط ایران با برخی کشورهای منطقه را ورود آنها به بازیهای سیاسی دانست و گفت: این سیاست قطعاً در بلند مدت منافع کشورهای منطقه را تأمین نخواهد کرد. ما حضور نیروهای بیگانه در منطقه را به نفع کشورهای منطقه نمی دانیم. سیاست ثابت جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط همه جانبه با کشورهای همسایه و دیگر کشورهای منطقه است، اما کشورهای منطقه باید برای برقراری صلح، امنیت و ثبات در منطقه تلاش کنند. ما خروج نیروهای خارجی از منطقه را به نفع همه کشورهای منطقه می دانیم.