لغو بخشی از تحریمها در آستانه انتخابات
دستگاه سیاست خارجی ایالات متحده، بخش ناچیزی از تحریمهای نارسیده به هدف خود را خرج یک هدف بزرگتر کرده و بهبیان ضربالمثلهای برآمده از فرهنگ غنی و پرافتخار ایرانی، «روغن ریخته را نذر امامزاده کرده است. »
به گزارش پارس به نقل از فارس، درست در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران و در حالی که ۱۵ روز به این واقعه سیاسی بزرگ باقی بود، مقامات آمریکایی به یاد آوردند که می توانند در تحریم های ایران تجدید نظر کنند و ضمن لغو تحریم قطعات و نرم افزارهای رایانه ای و تلفن همراه، سخن از لغو تحریم ها دارو و مواد غذایی گفته اند.
رسانه های غربی ابایی از آن ندارند که بگویند یکی از اهداف اصلی تحریم ها، ترغیب جامعه ایران به طغیان علیه حکومت و ناآرام سازی قلمرو جمهوری اسلامی ایران است. حتی دیده شده که برخی منابع هدف غایی تحریم ها را نه توقف برنامه هسته ای ایران بلکه براندازی جمهوری اسلامی عنوان می کنند.
اگرچه آمریکایی ها ممکن است علت لغو تحریم قطعات رایانه ای را کمک به مردم ایران در دسترسی آزاد به اطلاعات عنوان کنند و شاید برای لغو احتمالی تحریم های دارویی و غذایی از عبارات بشردوستانه استفاده کنند اما واقعیت آن است که اگر این جماعت را در خصوص ملت ایران حسن نیتی بود، از اساس ایران را به خاطر دنبال کردن حقی که نهادهای بین المللی برایش به رسمیت شناخته اند با چنین تحریم های وحشیانه ای مواجه نمی کردند. اگر واشنگتن به دنبال دسترسی ایرانیان به اطلاعات آزاد باشد، یقینا این اطلاعات، اطلاعات هدفمندی است که قرار است افکار عمومی ملت ایران را در راستای منافع ایالات متحده و اشاعه ارزش های آمریکایی هدف قرار دهد.
تحریم برای یانکی ها یک ابزار سیاست خارجی است که در واقع سطح پایین تر ابزار جنگ است. همان طور که رئالیست ها از « توسیدید» گرفته تا « مورگنتا» ، جنگ را ابزار مشروع کشورداری می دانستند، آمریکایی ها امروز تحریم را با توجه به هزینه های کمتر آن در بسیاری از موارد جایگزین جنگ کرده و برای خود بدان مشروعیت بخشیده اند.
تحریم ابزاری است که در راستای منافع سیاست خارجی آمریکا شل و سفت می شود و پیچ تنظیم آن کاملا خود را با منافع واشنگتن و اشاعه طلبی بین المللی آن هماهنگ می کند. بنابراین اگر تحریمی سخت تر می شود، کاملا در راستای منافع ملی آمریکا سخت می شود و اگر تعدیل می شود، با نگاه به اهداف سیاست خارجی است که تعدیل می شود.
جنگ اقتصادی آغاز شده علیه ملت ایران نه با هدف رفع نگرانی جامعه بین المللی از برنامه هسته ای ایران بلکه بلاتردید در راستای منافع سیاست خارجی آمریکا و دیگر قدرت های بزرگ و متحدین منطقه ای آنها وضع شده است بنابراین تعدیل در آن، آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران نمی تواند خارج از چارچوب این منافع توجیه شود.
تحریم ها اگرچه بی تاثیر نیستند و مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی نوروزی خود در مشهد مقدس به آثار این تحریم ها و ضعف های داخلی منجر به این تاثیرات اشاره فرمودند، اما حتی خود غربی ها هم می دانند که آثار مورد انتظار خود از این تحریم ها را دریافت نکرده اند. دست کم گزارش های نه چندان غیرمغرضانه « یوکیا آمانو» ، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نه تنها از توقف برنامه هسته ای ایران به عنوان هدف اعلام شده این تحریم ها حکایت ندارند، بلکه اذعان می کنند که این برنامه رو به پیشرفت است. بر همین اساس، تحریم ها حداقل در نیل به هدف غایی خود، ابزاری شکست خورده محسوب می شوند هرچند که قابل انکار نیست که بر برخی شئون زندگی مردم ایران اثر نهاده اند.
از دیگرسو، تقریبا واضح است که نتیجه انتخابات ایران برای آمریکایی ها مهم محسوب می شود. بحث های انجام شده در کمیته فرعی خاورمیانه و شمال آفریقای کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا و بالاخص سخنان نماینده دموکراتی به نام « تد دویچ» تردیدی باقی نمی گذارد که واشنگتن، در این انتخابات بی نظر نیست و شاید پیروزی برخی از نامزدها را بر برخی دیگر ارجح بداند، هرچند که این گزارش سر آن ندارد که هیچ کاندیدایی را متهم به سازش کاری با ایالات متحده نماید. فارس در خصوص جلسه مزبور قبلا گزارشی را منتشر کرده است.
این احتمال بعید نیست که آمریکایی ها در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با لغو بخشی از تحریم ها و وعده لغو بخشی دیگر، عملا در حال ارسال پیامی غیرمستقیم برای رای دهندگان ایرانی باشند. پیامی که شاید با توجه به گفتمان سیاست خارجی متفاوت نامزدها، قصد آن داشته باشد که بگوید تحریم ها قابل لغو هستند و اگر در میان گفتمان های متفاوت، برخی پیروز شده و برخی پیروز نشوند، احتمال لغو تحریم ها تشدید خواهد شد.
به عبارت دیگر، دستگاه سیاست خارجی ایالات متحده، بخش ناچیزی از تحریم های نارسیده به هدف خود را خرج یک هدف بزرگ تر کرده و به بیان ضرب المثل های برآمده از فرهنگ غنی و پرافتخار ایرانی، « روغن ریخته را نذر امام زاده کرده است. » به این ترتیب واشنگتن شاید قصد تقویت مواضع برخی از نامزدها و تضعیف مواضع برخی دیگر را داشته باشد.
از سوی دیگر، لغو تحریم های رایانه ای سخت افزاری و نرم افزاری در آستانه انتخاباتی مهم در ایران، خود به خود یادآور عملکرد آمریکایی ها در فتنه ۸۸ است که تلاش کردند حداکثر امکانات سایبری لازم را برای اصحاب فتنه جهت تسهیل برقراری ارتباط فراهم آورند. این احتمال هم می تواند خالی از وجه نباشد که آمریکایی ها با این اقدام می خواهند در صورت بروز اغتشاشات در ایران پس از انتخابات، فرصت هدایت آنها را از دست ندهند؛ هرچند که خوش بین ترین تحلیل گران منتسب به جریان فتنه نیز دیگر نمی توانند تصور آن را داشته باشند که آغازی دیگر را بر اقدامات نفرت انگیز خود شاهد باشند، آن هم پس از ضربه ای که در نهم دی ماه ۸۸ از ملت ایران دریافت کرده اند.
به هرروی، ملت ایران آگاه تر از آن است که لغو بخش نه چندان مهمی از تحریم ها در این برهه حساس را به حساب حسن نیت یانکی ها گذارد، آن هم پس از سابقه طولانی دشمنی واشنگتن با ایرانیان که پس از کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۳۲ تا امروز، مستمرا ادامه داشته است.
ارسال نظر