سخنگوی وزارت امور خارجه
بهرام قاسمی
اتحادیه عرب باشگاهی برای پیشبرد امیال برخی کشورهای خاص عربی شده است/ یکی از اهداف تهاجم آمریکا به سوریه ایجاد شکاف بین ٣ کشور ضامن روند آستانه است/ ایران، روسیه و ترکیه مثل قبل علیرغم اختلاف نظرها به همکاری در مبارزه با تروریسم ادامه میدهند
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در اولین نشست هفتگی خود با خبرنگاران در سال ١٣٩٧ به سوالات آنها درباره آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پاسخ داد.
وی درباره خبر منتشر شده مبنی بر توافق صورت گرفته بین اروپا و آمریکا درباره بازرسی ها و برنامه موشکی ایران عنوان کرد: از تعداد نشستهای برخی کشورهای اروپایی با آمریکا اطلاعی نداریم و در مورد اینکه چه موضوعاتی را مطرح کرده اند، اطلاعی نداریم.
قاسمی افزود: برجام موضوعی است بین ایران و ١+٥ که در این خصوص توافق شده و بقیه مطالبی که در رسانه ها مطرح میشود بیشتر گمانه زنی رسانه ای است. اطلاع رسمی از این نشستها و موضوعاتی که ممکن است مطرح شده باشد نداریم تا اطلاع رسمی نداشته باشیم اتخاذ موضع کار درستی نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره گفتگوی تلفنی روز گذشته وزرای خارجه ایران و انگلیس بیان کرد: تماس توسط جانسون گرفته شد درباره مسائل منطقه و سوریه مفصل صحبت شد و شدیدا مراتب اعتراض ایران به حمله سه کشور به سوریه توسط ظریف مطرح و گوشزد شد که اقدام جنایتکارانه و خلاف تمامی موازین و کنوانسیونهای بین المللی است و این اقدام بدون سند و گزارش مجامع بیطرف بین المللی و سازمان منع سلاحهای شیمیایی اقدامی غیرقابل قبول است و با شدت تمام اعتراض ایران نسبت به این اقدام نابه جا مطرح شد.
قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تجاوز موشکی اخیر به سوریه می تواند حاکی از تحت فشار قرار دادن ایران بر سر مسائل موشکی و منطقه ای باشد؟ تهاجم اخیر به سوریه را تجاوزکارانه و خلاف همه موازین و کنوانسیونهای بین المللی خواند و افزود: این اقدامی نا به جا، غلط و جنگ افروزانه تلقی می شودو نمی تواند بر سیاست های جمهوری اسلامی تاثیری داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: ایران همانگونه که در دهه های گذشته نشان داده با جدیت تمام و پشتوانه مردمی از اصول کلان جمهوری اسلامی پیروی کرده و سیاستهای منطقه ای و جهانی خود را دنبال کرده و هرگز این نوع اقدامات نمی تواند بر سیاستهای جمهوری اسلامی تاثیر خاصی داشته باشد.
وی درباره گفتگوهای سطح بالا با اروپا در زمینه حقوق بشر بیان کرد: مذاکرات با اتحادیه اروپا از گذشته دیرباز درباره مسایل مختلف وجود داشته درباره برخی مسائل قطعا دارای تفاوت دیدگاه هستیم بخشی از آن برمی گردد به تفاوت ارزشها بین منطقه ما و اتحادیه اروپا، البته گهگاه به برخی تفاهمات رسیدیم. تماسهای خود را با این اتحادیه ادامه خواهیم داد البته این گفتگوها حتما باید دوطرفه و بر اساس خواست و علاقه طرفین و در محیطی آکنده از حسن نیت باشد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: می توانیم گفتگوها را ادامه دهیم طی ماههای آینده هیاتهایی را خواهیم داشت درباره بحث حقوق بشر و مسائل دیگر و امیدوارم در محیط سازنده تری این گفتگوها در آینده ادامه یابد.
قاسمی درباره بیانیه روز گذشته سران اتحادیه عرب درباره ایران خاطرنشان کرد: متاسفانه اتحادیه عرب به پایگاه و باشگاهی برای ارضا و پیشبرد امیال برخی کشورهای خاص عربی تبدیل شده است. این کشورها دشمن خودشان را به اشتباه فرض کردند و به جای هدف قرار دادن دشمن اصلی جهان عرب، ایران را که با حسن نیت تمام در جهت مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات در منطقه تلاش می کند، هدف قرار می دهند.
وی افزود: بسیاری از این کشورها از کردار خودشان پشیمان خواهند شد و زمان به آنها خواهد آموخت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره خروج آمریکا از برجام عنوان کرد: ما با کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا با توجه به بحث برجام در تماس هستیم و رایزنی های ما ادامه دارد و این تماسها تا ٢٢ اردیبهشت ادامه خواهد داشت اروپا به برجام پایبند است و ایران هم به برجام متعهد است و اولین کشوری نخواهد بود که از برجام خارج شود و با هوشیاری تمام تحولات را رصد خواهد کرد و اجازه نخواهد داد دیگران به هزینه ایران خلل و خدشه ای به برجام وارد کنند.
قاسمی افزود: برجام جای بازنگری ندارد و با پشتوانه قطعنامه ٢٢٣١ اجرایی شده و اجازه نخواهیم داد دیگران در این تفاهم جهانی ایجاد اخلال کنند و کسانی که در این مسیر حرکت کنند، بازنده این بازی خواهند بود و در آینده تاوان سنگینی خواهند پرداخت.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره درباره ارتباط همزمانی تصمیم آمریکا برای خروج احتمالی از برجام و انتقال سفارتش به قدس بیان کرد: صداهای مختلف در روزهای مختلف از مقامات آمریکایی شنیده می شود و فرض کنونی من خروج آمریکا از برجام نیست، باید کمی صبر کرد و بعدا قضاوت کرد، در ایران همه موضوعات مورد رصد قرار می گیرد و اعتمادی به مواضع آمریکا نداریم.
قاسمی خاطرنشان کرد: اعتمادی به رفتار و مواضع آمریکا نمی توان داشت.
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان قطعی سفر ماکرون گفت: بحث سفر ایشان مطرح بوده و باید صبر کرد که ببینیم چگونه پیش خواهد رفت. انجام این سفرها مقدمات خاصی را لازم دارد که باید انجام شود.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوال دیگری یکی از اهداف اساسی و کلان اقدام عجولانه و غیرخردمندانه آمریکا به اتفاق دو متحد دیگرش در تهاجم به حاکمیت و سرزمین سوریه را ایجاد شکاف بین سه کشور ضامنی که روند آستانه را پی ریزی کرده بودند، خواند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره موضع ترکیه در حمایت از تهاجم آمریکا، فرانسه و انگلیس علیه سوریه خاطرنشان کرد: از ابتدایی که روند آستانه را آغاز کردیم، در همه موارد در موضوعات سوریه از موضع مشترک و واحدی پیروی نمی کردیم، هر کدام از کشورها شاید دیدگاه ها و نگاه های متفاوتی درباره حاکمیت و مسئله سوریه و چگونگی اقدام در مبارزه با تروریسم و کمک به اخراج تروریستها از سوریه داشتیم.
وی افزود: در طول مذاکرات و در طول پروسه موفق آستانه نیز علیرغم تفاهمات و پیشرفتها و نگاه های مشترکی که بیش از ابتدای آغاز مذاکرات بود، اختلاف نظرهایی را همواره داشتیم و این روند به معنای یکسان شدن دیدگاه های سه کشور نبود و نیست و هنوز هم می توانیم درباره موضوعاتی با هم دچار اختلاف نگاه و دیدگاه باشیم.
قاسمی خاطرنشان کرد: من متاسف هستم که برخی کشورها در روز مبعث از حمله به سوریه توسط آمریکا و دو متحدش از این حمله حمایت کردند و از این موضوع خشنود نیستیم و معتقدم کار زیبایی صورت نگرفت، ولی علیرغم همه این نگاه ها و دیدگاه ها ما باید به عنوان سه کشور همسایه که صلح و ثبات و امنیت و تروریسم می تواند برای آنها اشتراکات زیادی را برای همکاری ایجاد کند، باید با تمام توان و بدون دادن اجازه به حاسدان این روند رو به رشد آستانه، کار خودمان را انجام دهیم.
وی بار دیگر گفت: شاید یکی از اهداف این حمله می توانست ایجاد شکاف بین سه کشور باشد ولی شاید این تنها عامل نیست. شاید شاید آمریکا و شرکایش اهداف مختلفی را در این اقدام نا به جای خودشان دنبال کردند، ولی سه کشور باید هوشیار باشند و بتوانند علیرغم برخی اختلاف سلیقه ها و تفاوت دیدگاه ها روند گذشته را همچنان ادامه دهند و کمک کنند تروریسم در منطقه ریشه کن و تمامیت و حاکمیت سوریه حفظ شود و از تجزیه سوریه که می تواند عواقب زیادی در منطقه و جهان داشته باشد، جلوگیری به عمل آورند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره دریافت رشوه و مبالغ هنگفت از برخی اتباع ایرانی برای دریافت ویزا از برخی سفارتخانه های اروپایی در تهران از جمله فرانسه خاطرنشان کرد: در یک سال گذشته یکی دو مورد دوستان سوال کردند و من پاسخ دادم.
وی افزود:در حاشیه و در کنار برخی از سفارتخانه های خارجی در تهران وضعیت نابهنجاری وجود داشت، درباره اخاذی و سرکیسه کردن شهروندان ایرانی برای ارائه ویزا یا حتی دادن وقت که موضوع در این جا مطرح و هشدارهای لازم داده شد و هم از مجاری لازم توسط دستگاه های ذیربط این موضوع پیگیری شد.
سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: همواره این رفتارها و عملکرد سفارتخانه های خارجی مورد رصد واقع شد، در برخی موارد به صراحت به برخی از کشورهایی که دارای مشکلات عدیده در این زمینه بودند و خطاها و اشتباهاتشان محرز بود، تذکر لازم داده شد و تعدادی از سفارتخانه ها به سرعت سعی کردند با تغییر سیستم و مکانیسمهای دادن ویزا اتخاذ می کنند و استفاده از ابزارهای نوین و سیستماتیک از این نوع حواشی بکاهند. برخی از آنها دیرتر اعلام کردند شاید به دلایل کمبود ابزارهای لازم.
قاسمی ادامه داد: تعدادی از سفارتخانه ها در حال ترمیم سیستمهای خودشان هستند، امیدواریم با پیگیریهایی که صورت گرفته و اطلاعاتی که توسط شهروندان ایرانی در اختیار دستگاه های ذیربط از جمله وزارت خارجه قرار گرفته این سفارتخانه هایی که هنوز در اطراف آنها عده ای می تواند مردم را مورد سواستفاده قرار دهند، سریع تر با انتخاب گزینه های بهتر از این سواستفاده ها بکاهند.
وی گفت: ما به عنوان وزارت خارجه بیشترین تلاش و دغدغه را برای شهروندان ایرانی که دچار مشکل می شوند، داریم و اقدامات لازم را در زمان خود انجام داده و خواهیم داد. خود آنها می دانند این مسائل و اتفاقات برای مدت زیادی نمی تواند در پرده باقی بماند و نهایتا افشا خواهد شد و موجب سرافکندگی کسانی خواهند شد که از روشهای درست استفاده نمی کنند و وضعیت امروز نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری است، امیدوارم با رایزنیهایی که وجود دارد، دریافت ویزا برای شهروندان ایرانی که متقاضی هستند، مشکلات کمتر و کمتر بشود.
قاسمی درباره تجاوز رژیم صهیونیستی به سوریه نیز بیان کرد: در مورد این تجاوز بهنگام و در زمان لازم موضع گیری کردیم. این حق دولت و مردم سوریه است که در قبال تجاوزات رژیم صهیونیستی اتخاذ تصمیم کرده و عکس العملهای لازم را نشان دهند.
ارسال نظر