سردار جلالی:گوشی های هوشمند تهدیدات فردی و اجتماعی دارد
جلالی افزود: قابلیت فضای سایبر بسیار بالاست و همه این قابلیتها در فضای سلامت نیز کاربرد دارد.
سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور در نخستین همایش ملی پدافند بیوسایبری در نظام سلامت در سالن همایش های سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به تهدیدات موجود در این عرصه گفت: امروز اولین همایش بررسی فرصتها و تهدیدات ناشی از فناوریهای ادغام شده بیولوژیک و سایبری است و امیدواریم این همایش آغازی باشد تا این علوم را که در حوزه سلامت اثرگذارند، بررسی کرده و فرصتها و تهدیدات آن را احصا کنیم.
وی با تاکید بر اهمیت دیدگاههایی که نسبت به فناوریها وجود دارد، گفت: ما کشوری هستیم که خودمان در بخش زیادی از این حوزهها تولید علم داشتیم. حال اگر فکر کنیم که همه علوم و فناوریها به نوعی فرصت تلقی میشوند درست نیست. در سند 20 آمریکا میگوید ما دنیا را از طریق فضای سایبر کنترل میکنیم. همچنین برخی از استراتژیستهای صهیونیستی میگویند برای تسلط بر انسانها باید منابع غذایی و سلامت را کنترل کرد. بنابراین کسانی هستند که از این فناوریها حداکثر استفاده را در جهت منافع خودشان انجام دهند.
وی با اشاره به تغییر سریع مفاهیم و تعاریف فضای سایبر گفت: در دنیا همه سرمایهها در فضای سایبر تبدیل به داده میشود و این دادهها از سرمایه فیزیکی به سمت سرمایه سایبری تغییر شکل میدهند. همچنین در حوزه نظامی در کنار ارتش فیزیکی شاهد شکل گیری ارتش سایبری نیز هستیم. در عین حال باید توجه کرد که تاثیر فضای سایبر بر زندگی مردم و زیرساختها انکار ناپذیر است.
جلالی با اشاره به کنفرانس امنیتی مونیخ و سخنرانی بیل گیتس در آن گفت: در این کنفرانس آقای بیل گیتس بحث بهداشت امنیتی یا امنیت در حوزه بهداشت را مطرح کرد و یکی از نکات او این بود که طی پنج تا 10 سال آینده دچار اپیدمی جهانی برخی بیماریها میشویم که مهمترینشان فلج اطفال و آبله است. او پیشنهاد داده است که یک سامانه نظارتی جهانی ایجاد شود و بتوانیم این بیماریها را از نظر میزان و نحوه جابجایی این بیماریها در کشورها نظارت کنیم و پیش بینی میکند که اگر این اپیدمیها رشد کنند میتوانند 50 تا 100 میلیون قربانی بگیرند.
جلالی ادامه داد: بر این اساس امکان انتقال ویروسهای بیولوژیک از طریق کامپیوتر و سایبر ممکن است ایجاد شود و اگر چنین امکانی باشد تروریستها میتوانند ویروسهای بیولوژیک را تبدیل به ویروسهای سایبری کنند.
وی ادامه داد: تهدیدات سایبری در حوزه سلامت در چند قسمت قرار میگیرند که شامل استفاده و تبدیل ویروسهای بیولوژیک به سایبری یا برعکس، دسترسی به بانکهای اطلاعاتی سلامت مانند بانک ژنتیک کشور، امکان اشراف اطلاعاتی بر دادههای بیمارستانی و تهدیدات بیوتروریسم میشود.
جلالی در بخشی از صحبتهایش با اشاره به پدیده گرم شدن زیست بوم از طریق دستکاریهای سایبری، گفت: برای بررسی این پدیده جمعی متشکل از هفت رشته علمی اعم از اقلیم شناس، زمین شناس و ... را ایجاد کردیم، اما جمعبندیمان این بود که این بحث واقعیت جدی ندارد و در حد نظریه است.
وی همچنین درباره امنیت گوشیهای همراه، گفت: گوشیهای هوشمند همراه کاربردهای زیادی دارند، اما در کنار آن دو دسته تهدید فردی و اجتماعی را نیز شامل میشوند. بنابراین هم میتوانند فرصت باشند و هم تهدید. به ویژه تهدیدشان برای مسئولان بیشتر است. البته عمده مسئولان این مسائل را رعایت میکنند، اما از طریق این گوشیها امکان شنود، مکانیابی، دسترسی به اطلاعات و ... وجود دارد.
جلالی با اشاره به اینکه فضای سایبر فقط به اینترنت اطلاق نمیشود بلکه فناوری ارتباطات، آی تی، جنگ الکترونیک و ... است، افزود: تعریف ما از فضای سایبر، اینترنت و آی تی است که همان فناوریهای یکپارچهای است که میتواند در همه حوزهها فعالیت کند.
وی گفت: همه سرمایههای جهانی در فضای سایبری در حال تبدیل شدن به داده یا اطلاعات هستند و این بسیار مهم است.
جلالی افزود: قابلیت فضای سایبر بسیار بالاست و همه این قابلیتها در فضای سلامت نیز کاربرد دارد.
وی گفت: امروزه تلفیق فضای سایبری و سلامت در جهان در حال شکل گیری است و قدرت بالای پردازش اطلاعات در سرعت کم در فضای سایبری میتواند در حوزه سلامت اثرگذار باشد.
جلالی با اشاره به اینکه این قابلیتها در انتقال اطلاعات با سرعت بالا در تشخیص بیماریها، بانک اطلاعاتی در درمان و پرونده بیماران، راههای انتقال بیماری و تاریخچه تهدیدات و ویروسها و ارتباط بیمار و پزشک اهمیت و کارایی دارد افزود: البته با بکارگیری این تکنولوژی و دانش، تهدیدات و آسیبهای سایبری نیز رخ میدهد که باید نسبت به آن آگاه بود.
جلالی گفت: رویکرد هوشمندانه، نگاه فرصت محور و ایجاد الگوی مناسب برای کاهش آسیب ناشی از سرویسهای سایبری از جمله اقدامات بازدارنده در برابر این تهدیدات است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل ادامه داد: دانش توسط دانشمندان تولید اما عده ای از این فناوری به نفع خود بهره می برند و اهداف پنهانی دارند. موضوع سایبری علم جدید با سرعت فراوان در حال رشد است. جنگ سایبری بسیار متفاوت از گذشته شده است.
جلالی با بیان اینکه تعریف های متفاوتی از سایبر در جهان وجود دارد گفت: آمریکایی ها از این فناوری برای خود و رسیدن به اهدافشان استفاده می کنند. سایبر در حال بلعیدن سایر حوزه ها است.
وی ادامه داد: تهدیدات سایبری در حوزه سلامت در چند قسمت قرار میگیرند که شامل استفاده و تبدیل ویروسهای بیولوژیک به سایبری یا برعکس، دسترسی به بانکهای اطلاعاتی سلامت مانند بانک ژنتیک کشور، امکان اشراف اطلاعاتی بر دادههای بیمارستانی و تهدیدات بیوتروریسم میشود.
رییس سازمان پدافند غیرعامل همچنین درباره امنیت گوشیهای همراه، گفت: گوشیهای هوشمند همراه کاربردهای زیادی دارند، اما در کنار آن دو دسته تهدید فردی و اجتماعی را نیز شامل میشوند. بنابراین هم میتوانند فرصت باشند و هم تهدید. به ویژه تهدیدشان برای مسئولان بیشتر است. البته عمده مسئولان این مسائل را رعایت میکنند، اما از طریق این گوشیها امکان شنود، مکانیابی، دسترسی به اطلاعات و ... وجود دارد.
جلالی افزود: این همایش اولین تلاش برای ادغام دو دانش سایبری و بیولوژیک است و امیدواریم این قدم اولیه باشد و دانشگاهها در چارچوب علمی این موضوع را دنبال کنند.
ارسال نظر