در مصوبه سنا، تناقضات ساختاری وجود دارد/این مصوبه ناقض منشور سازمان ملل متحد است
مصوبه سنا پیام بسیار منفی به سیستم اقتصادی و تجاری جهان می دهد و هشداری برای آنها است که همکاری با ایران را با محدودیت انجام دهند.
ناصر نوبری سفیر ایران درشوروی سابق ، حسن بهشتی پور کارشناس روابط بین الملل و حبیب زاده استاد حقوق بین الملل 27 خرداد ماه در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی موضوع ایران و عهدشکنی آمریکا پرداختند.
در داخل ایران باید به صورت یکپارچه و متحد اقداماتی انجام داد تا آمریکا را بر سر جایش نشاند
مصوبه سنا پیام بسیار منفی به سیستم اقتصادی و تجاری جهان می دهد
وی با بیان اینکه این قانون ناقض روح و متن برجام است اظهار داشت: این قانون ناقض بندهایی از برجام است این در حالی است که قرار بود روابط تجاری و اقتصادی به حالت عادی برگردد اما این گونه نشد.
این کارشناس حقوق بین الملل با اشاره به بند 28 برجام افزود: کشورهای 1+5 متعهد بودند که از هر گونه اقدامی مغایر با متن و روح برجام خودداری کنند و از جایگزینی تحریم ها خودداری کنند .
در مصوبه سنا، تناقضات ساختاری وجود دارد
وی افزود: در یک بند از این قانون ایران را متهم می کنند که ایران زمینه تضعیف و براندازی حکومت های مشروع در منطقه را فراهم می کند و بعد از آن می گویند ایران از بشار اسد حمایت می کند؛ بالاخره حکومت قانونی و مشروع کدام حکومت است؟ اگر منظورشان حکومت یمن است و این که مثلا ما حوثی ها را تضعیف کردیم ، در سوریه که آن ها آمدند و علیه دولت قانونی مستقر ، گروه های تروریستی را ساماندهی کردند؛ بنابراین تناقضات ساختاری در خود این قانون وجود دارد.
این استاد حقوق بین الملل ادامه داد: همچنین در بخشی از این قانون به نیروی نظامی رسمی کشور، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که بخش لاینفکی از نیروی نظامی جمهوری اسلامی ایران است برچسب تروریسم زدند و این با هیچ حساب و کتابی جور در نمی آید .
مصوبه سنا ناقض منشور سازمان ملل متحد است.
وی با بیان اینکه بخش هایی از این مصوبه را می توان ناقض منشور سازمان ملل متحد دانست گفت: به عنوان مثال یکی از اهدافی که در ماده یک منشور ذکر شده، برقراری روابط دوستانه و همکاری با کشورها است نه ایجاد خصومت بین آن ها و یا بند ۷ ماده ۲ منشور به اصل عدم مداخله در امور داخلی کشورها اشاره دارد ولی در مصوبه سنای آمریکا شاهد هستیم که آمریکایی ها به طور ضمنی دراین مصوبه و در کنار آن به طور رسمی، هدفشان تغییر حکومت در ایران است.
نوبری، سفیر ایران در شوروی سابق نیز در بخش دیگری از این بحث در تشریح راهکارهای موجود برای مقابله با بدعهدی های آمریکا اظهار داشت: باید نگاه کرد که آمریکا چه چیزی را هدف اصلی قرار داده تا بر اساس آن بتوان عمل کرد.
امکان پیگیری جدی نقض برجام وجود ندارد
وی با بیان اینکه الان افراد حقوقی، غیر حقوقی و سیاسی می توانند بنشینند و بررسی کنند که به لحاظ حقوقی می توان چه پیگیری هایی انجام داد گفت: با توجه به مفاد برجام ، امکان پیگیری جدی در رابطه با نقض این توافق وجود ندارد.
سفیر ایران در شوروی سابق با تاکید بر اینکه اوباما با تمدید قانون داماتو اولین ناقض برجام بود اما علی رغم پیگیری های صورت گرفته نتوانستیم کاری کنیم ، بیان داشت: با توجه به سیستم ماشه که در این توافق طراحی شده اگر ما از نقض برجام توسط کشوری شکایت کنیم و آن کشور در این رابطه از ما ناراضی شده باشد ظرف ۴۵ روز تمام تحریم ها به حالت اول بر می گردد بنابراین چارچوب برجام دست ما را به گونه ای بسته است که لازم نیست آمریکایی ها از برجام بیرون بیایند و ما را تحریم کنند بلکه بر جام می تواند سرجای خود باشد ولی آن ها مرتب ما را تحریم کنند.
در برجام معامله نقد و نسیه کردیم
نوبری تصریح کرد: در چارچوب حقوقی نتوانستیم راهکار مناسبی را در برخورد با نقض برجام طراحی کنیم و در چارچوب اهرم عملیاتی نیز نتوانستیم کاری انجام دهیم؛ تمام کارهایی که باید انجام می دادیم را انجام دادیم، در سایت بتون ریختیم و سانتریفیوژهایمان را از کار انداختیم؛ کارهایمان کارهای اسقاطی بود و برگشت به قبل چند سالی طول می کشد؛ در برجام معامله نقد و نسیه کردیم در حالی که باید مذاکرات را به گونه ای حاصل می کردیم که می توانستیم حرکت ناقض آن ها را بلافاصله تحت کنترل خود در می آوردیم.
بهشتی پور کارشناس روابط بین الملل نیز در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه دار و دسته صهیونیست های سنای آمریکا از ابتدا سعی داشتند برجام امضا نشود و وقتی توافق حاصل شد حال می خواهند با انجام مجموعه اقداماتی مانع اجرای برجام شوند، گفت: امروز ۶ قطعنامه ای که تحت فصل ۷ منشور وجود داشت و این قطعنامه ها عملا پرونده سازی هسته ای علیه ایران را توجیه می کرد لغو شده است مضافا بر اینکه ۱۲ قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای و گزارش آمانو در نوامبر ۲۰۱۱ که در ۶۶ بند ایران را ناروا به تلاش در دست یابی به بمب هسته ای متهم کرده بود نیز لغو شده است.
وی تاکید کرد: بر این اساس تمام زمینه های حقوقی که آمریکا با استناد به آن ها یک وفاق بین المللی علیه ایران به راه انداخته بود از بین رفته و این آمریکاست که باید امروز پاسخگوی افکار عمومی جهانیان باشد.
این کارشناس روابط بین الملل با بیان اینکه برجام یک سند بین المللی است که شورای امنیت بر آن صحه گذاشته عنوان کرد: بر این اساس می توان از آمریکا در دادگاه بین المللی لاهه اقامه دعوی کرد به شرطی که ناامید نباشیم و باور کنیم که می توان آمریکا را سرجای خود نشاند.
در بخش دیگری از برنامه امشب، حشمت الله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه برجام دشمنی دنیا با ایران را به دشمنی آمریکا با ایران محدود کرد گفت: پیش از برجام قرار بود روزانه ۳۳۶ هزار بشکه فروش نفت داشته باشیم که این رقم الان به ۲ میلیون و ۶۳۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
وی افزود: همچنین با اجرای برجام از حدود هزار و صد و پنجاه نوع تحریم علیه ایران ۹۱۵ تحریم برداشته شده و این در حالیست که هریک از این تحریم ها برای کشور فلج کننده بود.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با تاکید بر اینکه برجام یک توافق سیاسی است و نه یک توافق حقوقی بیان داشت: بر اساس این توافق برای اولین بار کشوری که ذیل فصل هفت منشور رفته بود از آن خارج شد و این توافق یک توافق با حاصل جمع جبری مضاعف شکل گرفت.
فلاحت پیشه با بیان اینکه ترامپ معتقد به دکترین شوک است افزود: ترامپ و جمهوری خواهان تندرو که از اول مخالف برجام بودند سعی دارند فضای عملیاتی از دست رفته برای تحریم ایران را با یک فضای تبلیغاتی زنده کنند.
نوبری سفیر ایران در شوروی سابق نیز در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد: هدف اصلی آمریکایی ها ایجاد شکاف در ایران است لذا در هر شرایطی باید وحدت ملی را حفظ کرد.
عقب نشینی از برجام به ضرر ما است
حبیب زاده اسناد حقوق بین الملل نیز با بیان اینکه مجامع بین المللی حقوقی صلاحیت رسیدگی به نقض برجام را ندارند گفت: در هیچ جایی جز کمیسیون مشترک که در برجام پیش بینی شده امکان طرح شکایت حقوقی وجود ندارد و ما می توانیم با اجماع بین دیگر کشورهای طرف توافق ، آمریکا را تحت فشار قرار دهیم؛ ضمن آنکه در مقطع کنونی عقب نشینی از برجام به ضرر ماست.
ارسال نظر