مبادلات دلاری ربطی به برجام ندارد
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل، گفت: بسیاری در داخل تفاوت تحریمهای اولیه و ثانویه را مدنظر قرار نمیدهند که با توجه به این موضوع مشکلات حقوق بشر، تروریسم، صلح خاورمیانه و مبادلات مالی با دلار ربطی به برجام ندارد و تحریمهای اولیه است.
مهدی محتشمی قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل در همایش برجام اقتصاد مقاومتی، سرمایهگذاری و اشتغال استدلال خود را درباره اینکه چرا برجام ماندنی خواهد بود، تشریح کرد.
وی گفت: از یک سال و نیم پیش در دولت تصمیم گرفته شد که پس از اجرای برجام مجموعه کنفرانسهایی با عنوان برجام برگزار شود که 12 کارگروه تخصصی برای این موضوع تشکیل شد و یکی از حوزههای انتخاب شده برای معرفی دستاوردهای برجام حوزه ICT است.
محتشمی تصریح کرد: البته این جلسه قرار بود در دفتر مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه در حوزههای مختلف برگزار شود که تصمیم بر این شد که به مهمانان زحمت بیشتر ندهیم.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تشریح آثار برجام بر اقتصاد ملی، دستاوردهای برجام را در سه حوزه عنوان کرد.
وی توضیح داد هدف نخست برجام رفع مسالمتآمیز تحریمهای ظالمانه و غیر مشروع علیه ایران بود، هدف دوم مختومه شدن اتهامات بیاساس علیه ایران در آژانس بینالمللی هستهای که مدعی بودند برنامه هستهای ایران به ابعاد نظامی احتمالی منحرف شده است و هدف سوم حفظ عزتمندانه حقوق و توانمندیهای هستهای ایران و به رسمیت شناختن توان هستهای ما بود این در حالی است که در مذاکرات 8 سال پیش برنامه هستهای ایران اعلام میشد که برنامه ایران باید کاملا متوقف شود.
محتشمی تاکید کرد: برجام یک دستاورد ملی ناشی از تلاش تمامی ارکانهای تصمیمگیر کشور و هدایت مقام معظم رهبری بوده است؛ باید برنامه ملی باقی بماند و دستخوش تحولات سیاسی قرار نگیرد.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل، افزود: برجام خونی است که در شریان اقتصاد مقاومتی به عنوان موتور و شتاب دهنده اقتصاد کشور ادامه خواهد داشت و اقتصاد ایران زمانی شکل میگیرد که فضای اقتصادی بینالمللی را در نظر بگیریم.
وی با تشریح دستاوردهای برجام توضیح داد: شش برنامه فصل هفت منشور سازمان ملل که به معنی تهدید علیه صلح و امنیت بینالملل است با برجام لغو شد. این برنامهها باعث اتفاقات عراق و لیبی شد و چنین خوابی را برای ایران دیده بودند.
محتشمی ادامه داد: همچنین 4 برنامه شورای حکام که تشخیص داده بود مسیر برنامه هستهای ایران به سمت برنامه نظامی منحرف شده نیز لغو شد.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل، افزود: برداشته شدن تمامی تحریمهای اتحادیه اروپا که اثر این تحریمها در وضعیت اقتصادی کمتر از تحریمهای سیاسی نبود از دیگر نتایج برجام است.
وی خاطرنشان کرد: با برجام تحریمهای دولت آمریکا علیه ایران نیز لغو شد.
محتشمی با اشاره به تفاوت تحریمهای ثانویه و اولیه، گفت: تمامی این تحریمها با عنوان تحریم ثانویه برای مقابله با برنامه هستهای ایران در نظر گرفته شده بود اما تحریم اصلی یا تحریم اولیه از زمان اول انقلاب علیه ایران وضع شده بوده است.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل ادامه داد: برخی مشکلات فعلی از جمله حقوق بشر، تروریسم، صلح خاورمیانه و مبادلات مالی با دلار ربطی به برجام ندارد و از تحریمهای اولیه است که برخی به اشتباه آن را به برجام ربط میدهند.
وی اظهار داشت: سه حوزه اصلی در اقتصاد ایران در نتیجه تحریمها دچار پیچیدگی بسیار شده بود.
محتشمی توضیح داد: پیش از برجام صادرات نفت به 700 هزار بشکه رسیده بود که امکان بازپرداخت منابع مالی آن وجود نداشت و تقریبا توقیف شده بود اما امروز هیچ محدودیتی در زمینه نفت نداریم و درآمد تمام فروش را نیز میتوانیم برگردانیم؛ مگر صحبت از محدودیت سهمیه بازار باشد.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل حوزه حمل و نقل را دومین حوزه متاثر از تحریمها دانست و گفت: امروز مشکلات حمل و نقل زمینی، دریایی، هوایی، بیمه کشتیرانی و پرچم حل شده که پیش از این اجازه پهلوگیری در هیچ بندری به کشتی ایرانی داده نمیشد.
وی ادامه داد: مظهر برجام ورود هواپیمای جدید است که اتفاقا بخشی از قرارداد آن نیز با بوئینگ آمریکا بسته شده است.
محتشمی حوزه بانک را سومین حوزه متاثر از تحریمها دانست و گفت: بعد از برجام آنچه که مربوط به تحریمهای ثانویه در حوزه بانکی وجود داشت حل شده اما دو دلیل برای برخی مشکلات فعلی بانکی وجود دارد، نخست اینکه برخی بانکهای بزرگ هنوز به دلیل نگرانی با ایران وارد همکاری نشدند و دوم عدم همخوانی قوانین بانکی ایران با قوانین بینالمللی است.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل توضیح داد: در دوره تحریم تغییرات زیادی در قوانین بینالمللی بانکی ایجاد شده که برای مثال قانون FATF که بخشی از آن مربوط با تروریسم و بخشی مربوط به پولشویی است ربطی به برجام ندارد.
وی گفت: شفاف نبودن نظام بانکی داخلی به عنوان فاکتورهای ارزیابی عملکرد نظام بانکی یکی دیگر از موانع فعلی نظام بانکداری ایرانی است.
محتشمی توضیح داد: هم اکنون ال سیها باز میشود و سوئیفت در حال انجام است.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل، خاطرنشان کرد: برجام یک پروژه 10 ساله است که از روز 26 دی 94 که روز اقدام است تنها یکسال گذشته است.
وی با پرداختن به این سوال که برجام به کجا خواهد رفت، گفت: برجام یک سند بینالمللی است که صلح بینالمللی را تضمین میکند و در قرن اخیر بزرگترین معاهده بینالمللی مورد توافق جامعه جهانی بوده است.
محتشمی با اشاره به موافقتنامه 2231 برجام، گفت: موافقتنامه 2231 که با هوشمندی درباره برجام به امضا رسید مورد سوال بود که چرا باید این موضوع را به شورای امنیت ببریم، اما امروز میبینیم که موافقتنامه 2231 ضامن اجرای تعهد هریک از طرفین است و اگر هر یک از طرفین برجام را نقض کند نقض آشکار حقوق بینالملل خواهد بود و بطور خودکار امکان کنار رفتن از برجام را برای طرف مقابل فراهم میکند.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل، گفت: تاکنون براساس گزارش آژانس انرژی اتمی، ایران تمام تعهدات خود را انجام داده است. اگرچه در موضوع انتخابات آمریکا مسائلی مطرح است که قابلیت بحث دارد.
وی تاکید کرد: طبق گفته مقام معظم رهبری اگر آنها برجام را پاره کنند ما آن را آتش میزنیم در صورت نقض برجام ایران حق دارد برجام را کنار بگذارد.
محتشمی با اشاره به عواقب نقض برجام، گفت: اگر برجام نقض شود با توجه به رقابت شدید در منطقه برای تسهیلات هستهای وضعیت برای جهان نگران کننده خواهد بود؛ همچنین در یک سال گذشته ایران 250 میلیارد دلار پروژه تعریف کرده که نقض برجام تاثیر مخرب اقتصادی برای تمامی اقتصادها خواهد داشت که بازار ایران برای هیچ اقتصادی قابل صرفنظر نیست.
قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در امور بینالملل خاطرنشان کرد: البته واقعیت این است که بعد از ریاست جمهوری ترامپ شک و شبههای ایجاد شده که از برجام عبور خواهد کرد اما با این استدلالها معتقدم که برجام ماندنی خواهد بود.
ارسال نظر