مأموریت جوان مؤمن انقلابی برای پیشرفت کشور
مسئله جوانان همواره از دغدغههای مقام معظم رهبری بوده و ایشان هم توجه ویژهای به قشر جوان داشته و دارند لذا بسیاری از دیدارهای سالیانهی خود را در میان جوانان برگزار میکنند.
مسئله جوانان همواره از دغدغههای مقام معظم رهبری بوده و ایشان هم توجه ویژهای به قشر جوان داشته و دارند لذا بسیاری از دیدارهای سالیانهی خود را در میان جوانان فعال عرصههای گوناگون علمی، سیاسی، فرهنگی، ورزشی و... برگزار میکنند و در سخنرانیهای خودشان که رهنمودها و بیانات روشنگرانه جهت پیشبرد اهداف این نظام مقدس محسوب میشوند ، بارها و بارها به لزوم حمایت از بنیادهای جوانان مانند بنیاد نخبگان به عنوان یک بنیاد ملی و راهبردی تاکید میکنند براین اساس بر آن شدیم تا گزیدهای از ماموریتهای نسل جوان را از نگاه ایشان بررسی کنیم.
مأموریت جوانان
اگر جوان ایرانی بخواهد مأموریت خود را دریابد، باید ببیند در محور مختصاتی با دو محور عمودی و افقی "ایمان" و "انقلاب اسلامی"، در کجا ایستاده است؟ آنچه روشن است، اینکه "وظیفهشناسی" و "عمل مبتنی بر آن" بیش از آنکه مسألهای انتزاعی و نوعی باشد، یک واقعیت عینی و مصداقی است. یعنی مأموریت و وظایف هر کسی و هر جوانی با جوان دیگر به فراخور زندگی و حیات آنها تفاوت دارد. اما این نکته که رهبر معظم انقلاب اسلامی همزمان با وضعیت و شرایط امروز از جوانان کشورش توقع افزونتری دارد، به هیچ استدلال و دلیلی نیاز ندارد.
مأموریت جوان مؤمن انقلابی برای پیشرفت کشور
به نظر من، جوانان انقلابى دانشگاه -چون بحث دانشجو را داریم- سعى کنند خوب درس بخوانند. خوب فکر و معرفتشان را بالا ببرند. سعى کنند در محیط خودشان اثر بگذارند. فعال باشند، نه منفعل. روى محیط خودشان اثر فکرى و روانى بگذارند. این شدنى است. یک جوان گاهى اوقات مىتواند مجموعهی پیرامونى خودش را -کلاس را، استاد را و حتى دانشگاه را- زیر تأثیر شخصیت معنوى خودش قرار دهد. البته این کار با سیاسیکارى به دست نمىآید؛ با معنویت بهدست مىآید، با صفا به دست مىآید، با استحکام رابطه با خدا به دست مىآید. عزیزان من! رابطه با خدا را جدى بگیرید. شما جوانید؛ به آن اهمیت بدهید. با خدا حرف بزنید. از خدا بخواهید. مناجات، نماز -نماز با حال و با توجه- براى شما خیلى لازم است. مبادا اینها را به حاشیه برانید. (بیانات رهبر انقلاب در جلسهی پرسش و پاسخ دانشگاه تهران۱۳۷۷/۲/۲۲)
جوان ایرانی و تاریخ 200 ساله
مهمترین راه رسیدن به فهم درستی از "جایی که ایستادهایم"، مطالعهی تاریخ است. مرور تحلیلی تاریخ و شناخت افراد و جریانهای تاریخی بیش از آنکه برای حسرت خوردن از دست دادهها یا تحسین پیروزیهای آن باشد، برای فهم رفتار و تصمیم درست وضعیت امروز ماست.
نمىدانم آیا جوانان نسل ما و نسل انقلابى، تاریخچهى این صدوپنجاه، دویست سال را درست خواندهاند یا نه؟ من همهى دغدغهام این است که جوان انقلابى امروز، نداند ما بعد از چه دورانى، امروز در ایران مشغول چنین حرکت عظیمى هستیم. تاریخچهى این صدوپنجاه، دویست سال اخیر از دوران اواسط قاجار به این طرف؛ از دوران جنگهاى ایران و روس به این طرف را بخوانید و ببینید چه حوادثى بر این کشور گذشته است. (بیانات رهبر انقلاب در دیدار وزیر، معاونین و رؤساى مناطق آموزش و پرورش سراسر کشور۱۳۷۱/۵/۲۱)
تاثیر کار فرهنگی در قشر جوان
من میخواهم بگویم آن جوانهایی که در تهران، در شهرهای گوناگون، در استانهای مختلف، در خود مشهد، در بسیاری از شهرهای دیگر کار فرهنگی میکنند با ارادهی خودشان، با انگیزهی خودشان -کارهای بسیار خوبی هم از آنها ناشی شده است که از بعضی از آنها را ما بحمدالله اطلاع پیدا کردهایم- کار را هرچه میتوانند بهطور جدی دنبال کنند و ادامه بدهند. بدانند که همین گسترش کار فرهنگی در بین جوانهای مؤمن و انقلابی، نقش بسیار زیادی را در پیشرفت این کشور و در ایستادگی ما در مقابل دشمنان این ملت ایفا کرده است. (بیانات رهبر انقلاب در حرم مطهر رضوی۱۳۹۳/۱/۱)
سازگاری با مشکلات
بعضیها کار به سنگ که میخورد، مأیوس میشوند. در تاریخ این انقلاب مؤمنین انقلابیای بودهاند که از جایی به بعد دلسرد شدهاند و مشکلات راه شعلهی شور انقلابی را در دلشان فروکاسته است. مأیوس شدهاند و صحنه را ترک کردهاند. در این بین باید توجه داشت که دایرهی «جوان مؤمن انقلابی» وسیعتر از قشر دانشجو است. بخش مهمی از این طیف مهم را طلبهها و روحانیون تشکیل میدهند.
انقلابى باید بصیر باشد، باید بینا باشد، باید پیچیدگىهاى شرایط زمانه را درک کند. مسأله اینجور ساده نیست که یکى را رد کنیم، یکى را اثبات کنیم، یکى را قبول کنیم. اینجورى نمیشود. باید دقیق باشید. باید شور انقلابى را حفظ کنید. باید با مشکلات هم بسازید. باید از طعن و دقّ دیگران هم روگردان نشوید، اما باید خامى هم نکنید. مراقب باشید. مأیوس نشوید. در صحنه بمانید، اما دقت کنید و مواظب باشید رفتار بعضى از کسانى که به نظر شما جاى اعتراض دارد، شما را عصبانى نکند، شما را از کوره در نبرد. رفتار منطقى و عقلائى یک چیز لازمى است. البته این را هم به همه توصیه کنیم که نیروهاى انقلابى را متهم به افراطىگرى نکنند. بعضى هم اینجورى دوست میدارند عنصر انقلابى، جوان انقلابى، طلبهى انقلابى، فاضل انقلابى، مدرس انقلابى در هر سطحى از سطوح را متهم کنند به افراطىگرى؛ نه، این هم انحرافى است که به دست دشمن انجام میگیرد. واضح است. پس نه از آن طرف، نه از این طرف. (بیانات رهبر انقلاب در دیدار طلاب، فضلا و اساتید حوزهی علمیهی قم ۱۳۸۹/۷/۲۹)
نباید ظلم کرد
جوانهاى انقلابى و مؤمن و عاشق امام، که حرف میزنند، مینویسند، اقدام میکنند؛ کاملاً رعایت کنید. اینجور نباشد که مخالفت با یک کسى ما را وادار کند که نسبت به آن کس از جادهى حق تعدّى کنیم، تجاوز کنیم، ظلم کنیم؛ نه. ظلم نباید کرد. به هیچ کس نباید ظلم کرد. (بیانات رهبر انقلاب در خطبههاى نماز جمعهى تهران در حرم امام خمینى رضواناللهعلیه۱۳۸۹/۳/۱۴)
شأن دانشجو و مومن عدالتخواهی است
عدالتخواهی فقط نام یک سال یا مأموریتی محدود به یک دورهی خاص نیست؛ بلکه شأن جوان مؤمن انقلاب است. یکلحظه از درخواست و مطالبهى عدالت کوتاهى نکنید. این شأن شماست. جوان و دانشجو و مؤمن شأنش همین است که عدالت را بخواهد. پشتوانهى این فکر هم با همهى وجود، خودم هستم و امروز بحمداللَّه نظام هست. البته تخلفاتى هم ممکن است انجام بگیرد؛ شما زرنگىتان این باشد: گفتمان عدالتخواهى را فریاد کنید، اما انتقاد شخصى و مصداقسازى نکنید. وقتى شما روى یک مصداق تکیه مىکنید، اولًا احتمال دارد اشتباه کرده باشید؛ من مىبینم دیگر. من مواردى را مشاهده مىکنم -نه در دانشگاه، در گروههاى اجتماعى گوناگون- که روى یک مصداق خاصى تکیه مىکنند؛ یا بهعنوان فساد، یا بهعنوان کجروى سیاسى، یا به عنوان خط و خطوط غلط. (بیانات رهبر انقلاب در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههاى شیراز ۱۳۸۷/۲/۱۴)
معنویت را دست کم نگیرید
کارکردن انرژی میخواهد، اما برای جنگیدن بیش از انرژی، بنیه باید داشت. جوان اگر روی بُردار «انقلابی بودن» اعتلا یافته باشد، اما روی جنبههای دینی و معنوی خود کار نکرده باشد، نمیتواند مصداق جوان مؤمن انقلابی باشد. قید «ایمان» هم مثل قید انقلابی بودن دائما تقویت میخواهد.
نقش معنویت را دست کم نباید گرفت. با توجه به خدا و تقرب به خدا، با توسل به دامان قدس الهى و ذیل عنایت الهى مىتوان خیلى کارهاى دشوار را انجام داد. شماها جوانید. شما با ما فرق دارید. این را به شما بگویم. شما خیلى از این جهت جلوتر از ما هستید. دلهاى شما پاک، نورانى، بىتعلق، بىآلایش، مثل یک آیینهى روشن، بلافاصله نور را منعکس مىکند. آلوده نشدهاید؛ این را قدر بدانید. با خداى متعال رابطه برقرار کنید. با نماز، با نافله، با تلاوت قرآن، با دعا، با صحیفهى سجادیه. این صحیفهى سجادیه پر از معارف دینى است. با این کار بنیهى دینى و انقلابى خودتان را هم محکم مىکنید.(بیانات رهبر انقلاب در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههاى شیراز ۱۳۸۷/۲/۱۴)
خطر بتپرستی
یکی از خطراتی که جوانان مؤمن انقلابی را تهدید میکند، «بتپرستی» است! بتهای غربی علم. گمان نشود که مخاطب این وظیفه آن دسته از جوانانند که علوم انسانی خوانده یا میخوانند، زیرا مگر علوم پایه، مهندسی و پزشکی بینیاز و بدون پشتوانهی علوم انسانی رشد کردهاند؟ بدون هیچ تعارف و اهمالی و با قید اینکه «این کار وظیفهی شماست»
امروز خوشبختانه ما دانشمندان جوانِ مؤمن و تحصیلکردههاى باایمان داریم که مىتوانند یک حرکت علمىِ فراگیر و به معناى واقعى کلمه، در عرصهى علوم انسانى به وجود آورند. از اینها باید استفاده بشود. مواظب باشید دچار آن بتپرستى نشوید. آن کسى که در فلسفه، اقتصاد، علوم ارتباطات و سیاست، همان حرفى که از دهن یک متفکر غربى درآمده، آن را حجت مىداند، حالا گاهى اوقات آن حرف هم در خود غرب نسخ شده، از این نمونهها ما زیاد هم داریم. یک مطلبى را چهل، پنجاه سال پیش، یک فیلسوف اجتماعى یا سیاسى در غرب گفته و بعد آمدهاند دهتا نقد بر آن نوشتهاند؛ این آقا تازه به حرف آن پنجاه سال قبل دست یافته و به عنوان حرف نو به داخل کشور مىآورد و با بَهبَه و چَهچَه آن را به خوردِ دانشجو و شاگرد و محیط خودش مىدهد. از این قبیل هم داریم. چقدر بر اساس همین نظرات اقتصادى غربى، بانک جهانى و مجامع پولى و مالى جهانى به ملتها و دولتها برنامهها دادند و چقدر از طرف خود غربىها علیه آنها موارد نقض نوشته شده! باز هم کسانى را داریم که همان توصیهها را مىآیند عینا تکرار مىکنند و عیناً همان نسخهها را مىنویسند. این غلط است. تحقیق علمى به معناى فقط فراگیرى و تقلید نیست؛ تحقیق، ضد تقلید است. این کار، کار شماست.(بیانات رهبر انقلاب در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاه امام صادق علیهالسلام۱۳۸۴/۱۰/۲۹)
دوستی و رفاقت
موتور محرکهی انقلاب اسلامی در سومین دههی حیات خود که نه، بلکه در همهی طول عمر خود صمیمیت هم میطلبد؛ باید مراقب بود. باید بین خود و دیگران، بین دوست و دشمن فرق گذاشت. نباید نیروی این موتور محرکه خودش را خنثی کند.
«من توصیه مىکنم برادران مسلمان، برادران انقلابى، برادران معتقد به ارزشهاى انقلاب، هرچه مىتوانند فاصلهى بین خودشان را کم کنند؛ با هم دوست و رفیق باشند. با هم همکار باشند. علیه یکدیگر جوسازى و فعالیت نکنند، اما فاصله را با دشمنها زیاد کنند. اینها توصیههایى است که علىرغم دشمنان این ملت، در دل جوانان جا گرفته است. هر جا ما این توصیهها را کردیم، احساس کردیم و دیدیم و تجربه کردیم که این نسل جوان مؤمن، با دلهاى روشن و پاک و صافشان و با روحهاى صمیمىشان، آن لُبّ مطلب را فهمیدند و به کار گرفتند و فوایدش براى کشور آشکار شد. اینجا نیز همینطور خواهد بود.(بیانات رهبر انقلاب در اجتماع بزرگ مردم اراک ۱۳۷۹/۸/۲۴)
ارسال نظر