«روحانی» در مناظرات انتخاباتی شرکت میکند؟
اما خبرهای اخیر حاکی از آن است که با وجود اینکه حدوداً هشت ماه زمان به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم باقی است، حسن روحانی، رییس جمهور، که رییس ستاد انتخاباتی خود را هم انتخاب کرده، نسبت به برگزاری مناظره در انتخابات روی خوش نشان نداده است.
جمهوری اسلامی ایران از زمان تأسیس تا کنون به عنوان یک حکومت دموکراتیک و مردمی انتخابات زیادی را برگزار کرده است. از انتخابات شورای شهر گرفته تا مجلس شورای اسلامی و خبرگان و ریاست جمهوری. در هر انتخاباتی کاندیداها مجازند که به طرق مختلف و برنامههای مختلف خود را به مردم بشناسانند تا بتوانند شانس بیشتری برای رأیآوری داشته باشند.
در اکثر کشورها هم روند تبلیغات کاندیداها تقریباً یکسان است اما در چند سال اخیر رسانه و تبلیغات رسانهای نقش پررنگتر و بهتری نسبت به تبلیغات خیابانی و میدانی برای خود دست و پا کردهاند؛ اما در صدر تبلیغات رسانهای، مناظره بین رقبا نقش تعیینکنندهتری برای پیروزی کاندیدا ایفا میکند. در ایران هم این امر مستثنا نیست و در دورههای اخیر که مناظره در انتخابات مختلف، مخصوصاً انتخابات ریاستجمهوری به صورت تک به تک و بعضاً گروهی برگزار شده، تأثیر زیادی درشناخت مردم نسبت به شخصیت کاندیداها و برنامههای آنها داشته است.
در سالهای نه چندان دور و حتی در انتخابات ریاست جمهوری هشتم، اگر چه رسانه نقش مهمی در برنامههای تبلیغاتی نامزدها داشت اما خبری از مناظره نبود تا اینکه که در انتخابات ریاست جمهوری نهم، نماینده نامزدها در رسانه ملی به مناظره پرداختند.
با استقبال مردم و تأثیر بیشتر مشارکت آنها در انتخابات ریاست جمهوری دهم مناظرهها با توجه به تعداد نسبتاً کم کاندیداها به صورت تک به تک و این بار میان خود کاندیداها برگزار شد و در انتخابات اخیر هم که با توجه به تعداد نسبتاً زیاد نامزدها مناظره به صورت گروهی برگزار شد. مناظره و نشان دادن سطح سواد علمی و حتی نشان دادن ابعاد شخصیتی یک نامزد آنقدر در مردم تأثیر داشت که حتی بعد از انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم، فضای مناظرهای در بحثهای مختلف از جمله سیاسی هم رونق گرفت و حتی برخی از برنامههای صدا و سیما در فضای مناظرهای قرار گرفت.
تأثیر در رقابت، مشارکت بیشتر و همچنین تأثیر در پیروزی نامزدها در انتخابات از طریق مناظره را میتوان در نتیجه انتخابات اخیر ریاست جمهوری که در نهایت منجر به پیروزی آقای روحانی شد، ملاحظه کرد. مناظرهای که بسیاری از نزدیکان رییسجمهور از جمله حجتالاسلام سیدرضا اکرمی رییس شورای فرهنگی نهاد ریاستجمهوری، بر آن تاکید داشتند. اکرمی در گفتوگویی با تسنیم، گفته بود: بعد از آنکه مناظره آقای روحانی با دوستان انجام گرفت اوضاع تغییر کرد.
اما خبرهای اخیر حاکی از آن است که با وجود اینکه حدوداً هشت ماه زمان به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم باقی است، حسن روحانی، رییس جمهور، که رییس ستاد انتخاباتی خود را هم انتخاب کرده، نسبت به برگزاری مناظره در انتخابات روی خوش نشان نداده است.
در ارتباط با همین موضوع، آقای عزت الله ضرغامی رییس اسبق صدا و سیما در کانال تلگرام خود نوشت: مناظرههای انتخاباتی نقشی بیبدیل در افزایش مشارکت عمومی و تصمیمگیری نهایی مردم برای نامزد موردقبول آنها دارد. در انتخابات سال 92، توانمندی و زیرکی جناب آقای روحانی در اداره مناظره باعث رشد جهشی آراء ایشان و ممتاز شدن ایشان نسبت به سایر نامزدها شد. بدون تردید قدرت برنامهریزی و اداره مناظرههای انتخاباتی در رسانه ملی 96، میتواند مردم را در انتخاب نهایی کمک کرده و مشارکت را به نحو قابل توجهی افزایش دهد.
امیدواریم مشاوران محترم رییس جمهور، ایشان را از شرکت در مناظرههای انتخاباتی منصرف نکنند! از طرفی دیگر برگزار نشدن نشست خبری رییسجمهور در مناسبتهای مختلف، از جمله سالگرد تشکیل دولت یازدهم و همچنین هفته دولت که در گذشته شاهد برگزاری چنین نشستهایی بودیم، به اخبار مخالفت روحانی یا تیم مشاورهای ایشان نسبت به پاسخگونبودن یا مناظره در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری دامن میزند. حال این پرسش مطرح میشود که با وجود تاثیرگذاری غیر قابل انکار مناظرهها در افزایش تعداد رأی روحانی آن هم در عرصه بزرگ انتخابات ریاست جمهوری، چرا در دوره دوازدهم که عملکرد روحانی و تیمش در یک دوره چهار ساله برای مردم نمایان شده است، وی مخالف برگزاری مناظرهای است که میتواند از برنامههای اساسی یک نامزد که برای آینده دارد، رونمایی کند؟
این مخالفت روحانی با برگزاری مناظرههای انتخاباتی درحالی است که وی میتواند از برجام به عنوان برگ برنده خود در مناظره استفاده کند و ضمن تشریح دستاوردهای آن گشایشهایی را که در بخشهای مختلف سیاسی، اقتصادی و روابط بانکی داشته است به رخ رقبای خود بکشد؛ اما چرا روحانی تن به مناظره انتخاباتی نمیدهد؟!
ارسال نظر