31 شهریور سال 59 سالروز آغاز جنگ تحمیلی ارتش بعث عراق به نظام تازه شکل گرفته جمهوری اسلامی ایران در آن زمان بود؛ اکنون نزدیک یه سی و شش سال از آغاز حمله ناجوانمردانه عراق به کشورمان می گذرد؛ برهه ای تاریخی که شاید زرین ترین برگ تاریخ چند هزار ساله ایران را رقم زد.

 

امروز و پس از گذشت نزدیک به سه دهه از هشت سال دفاع مقدس، مسائل معتنابه و متعددی پیرامون مقوله دفاع مقدس مطرح می شود؛ از خطر تحریف دفاع مقدس تا تفاوت جوانان امروزی و دیروزی در اشتیاق به جنگیدن با دشمنان؛  در همین زمینه «خبرگزاری میزان»، با حجت الاسلام سید محمدعلی آل هاشم رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش به گفت‌وگو نشست که متن این مصاحبه را در ادامه می خوانید:

 

گفتنی است حجت‌الاسلام آل‌ هاشم پیش از این مسئولیت‌هایی چون رئیس اداره عقیدتی سیاسی نیروی زمینی ارتش، جانشین و معاون هماهنگ‌کننده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش، جانشین اداره عقیدتی سیاسی نیروی زمینی و دریایی، معاون فرهنگی و روابط عمومی سازمان عقیدتی سیاسی، هماهنگ‌کننده عقیدتی سیاسی‌های منطقه آذربایجان‌شرقی، غربی و اردبیل، و همچنین رئیس اداره عقیدتی سیاسی در یگان‌های آموزشی و عملیاتی از جمله، لشکر 21 حمزه سیدالشهداء را بر عهده داشته‌است.

 

در ادامه این گفت‌وگو را می خوانید:

 

* برخی از افراد در اظهارنظرهایی خصمانه مدام بر طبل این موضوع می کوبند که روحانیت در هشت سال دفاع مقدس، صرفا در پشت جبهه ها مردم را برای حضور در جنگ تشویق می کرد و هیچگاه به صورت عملیاتی وارد این حوزه نمی شد؛ شما در خصوص حضور، نقش و تاثیر روحانیت در هشت سال دفاع مقدس توضیح دهید. 

 

روحانیت که مسئولیت نظریه پردازی و رهبری نهضت اسلامی را به عهده داشته، در تمام صحنه های انقلاب از جمله دفاع مقدس حضور فعال و اثربخشی داشته است؛ روحانیون در زمان هشت سال دفاع مقدس، هم در خط مقدم جبهه و پا به پای رزمندگان اسلامی بودند و هم در پشت جبهه با فعالیت های فرهنگی خود نقش آفرینی تعیین کننده ای داشتند.

 

نقش بی بدیل و تاثیرگذار روحانیت در هشت سال دفاع مقدس بر هیچ کس پوشیده نیست؛ نقش روحانیون در آماده ساختن مردم برای جهاد و مبارزه و تقویت روحیه معنوی رزمندگان اسلام بسیار موثر و تعیین کننده بود؛ علاوه بر این، روحانیون در به دست گرفتن سلاح و حضور مستقیم در میدان جنگ، پیشتاز بر سایر اقشار جامعه بودند؛ شهادت سه هزار و 417 نفر از روحانیون و طلبه ها، سندی پرافتخار از حضور روحانیون در دفاع مقدس است.

 

تبیین حقانیت و مشروعیت دفاع مقدس و اولویت این تکلیف دینی، تقویت ایمان، اعتقاد و بصیرت رزمندگان و استقامت در برابر قدرتهای مادی دشمن، تشویق و ترغیب مردم به حمایت از رزمندگان در جبهه ها، جلب کمک های مردمی و هدایت آن به سوی مناطق جنگی، ادای تکلیف در ارائه آموزش های دینی به رزمندگان در جبهه ها و همچنین کمک به تصمیم گیری ها در انتخاب و گزینش فرماندهان و افراد لایق و شایسته جهت احراز مشاغل مهم، از جمله مسئولیت های مهم روحانیون در دوران دفاع مقدس محسوب می شد.

 

در دوران دفاع مقدس، از نزدیک شاهد این موضوع بوده ام که که هر گردانی که رزمندگان آن با اقتدار و صلابت می جنگیدند، قطعا به لحاظ اعتقادی و معنویت نسبت به سایر گردان ها در مرتبه بالاتری قرار داشت.

 

* رهبر معظم انقلاب اسلامی فروردین ماه 93 با حضور در مناطق عملیاتی راهیان نور، از خطر به فراموشی سپرده شدن و مهمتر از آن، تحریف دفاع مقدس صحبت کردند؛ به نظر شما چه کسانی و با چه اهدافی سعی دارند 8 سال دفاع مقدس ما در برابر ارتش بعث عراق را تحریف کنند؟

 

دشمنان ما همواره تلاش کردند ارزش ها و آثار دفاع مقدس را کمرنگ و یا تحریف کنند؛ در طول غریب به 28 سال سپری شده از پایان جنگ، آثار فاخری در خصوص هشت سال دفاع مقدس به چاپ رسیده است؛ این آثار تنها بخش کوچکی از عظمت دفاع مقدس نشان داده اند.

 

گرچه تحریف واقعیات جنگ همواره در تیررس دشمن قرار دارد، اما به دلیل حضور بخش عظیمی از مردم در دفاع مقدس و لمس رویدادها و اتفاقات جنگ از نزدیک، حداقل در مقطع فعلی تحریف کامل واقعیات جنگ امکان پذیر نیست؛ برای آینده نیز مسئولان ذی ربط باید تدابیری بیندیشند که دفاع مقدس به صورت شفاف و صحیح در تاریخ کشورمان ماندگار شود.

 

موضوع مهمتر از تحریف، جلوگیری از به فراموشی سپرده شدن دفاع مقدس است؛ دفاع مقدس بخش نورانی و پرافتخار تاریخ معاصر ایران و تضمین کننده اقتدار و صلابت کشور در حال و آینده است؛ دشمنان ما نمی خواهند ارزش های والای الهی و انسانی دفاع مقدس به نسل جوان جامعه ما منتقل شود که این موضوع یک تهدید بزرگ است؛ علی رغم اینکه اقدامات قابل توجهی در زمینه نشر آثار دفاع مقدس صورت گرفته اما این اقدامات کافی نیست و باید بیش از شرایط موجود در این زمینه تلاش کرد.

 

اردوهای راهیان نور در انتقال فرهنگ و ارزش های دفاع مقدس به نسل جوان جامعه بسیار مهم هستند؛ راویانی که دوران دفاع مقدس را دیده اند، می توانند با حضور خود در مناطق عملیاتی راهیان نور، به دور از شائبه تحریف، دفاع مقدس را برای مردم بیان کنند.

 

* رسانه های بیگانه در اقدامی خصمانه، بر بی‌انگیزگی و عدم وجود روحیه در سربازان مرزی کشورمان، تبلیغات فراوانی انجام می دهند؛ نظر شما در خصوص تبلیغات منفی این رسانه ها چیست؟

 

در دوره های مختلف تاریخ انقلاب اسلامی، جوانان ما اعم از سربازان و غیر سربازها، همواره نقش سازنده ای در عرصه های مختلف ایفا کرده اند؛ در مباحث هسته ای، موشکی، هوافضا، سلول های بنیادی، صنعت و فناوری و ...، این جوانان ما هستند که افتخار آفرینی می کنند؛ از سوی مقابل دشمنان ما همواره تلاش کردند با اقدامات مختلف از جمله تبلیغات و شایعه سازی، روحیه نیروهای جوان کشور را تضعیف کنند. 

 

در حوزه نظامی و دفاعی با وجود حجم گسترده تبلیغات سیاه و منفی ای که دشمن علیه ما انجام می دهد، روحیه مدافعان حریم کشور و جوانان سرباز ما در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد.

 

امروز سربازانی با تحصیلات و سطح آگاهی بالا در نیروهای مسلح از جمله ارتش حضور دارند؛ تمامی سربازان پادگاه 01 تهران، دارای تحصیلات لیسانس و فوق لیسانس و دکترا هستند و هربار که من به آنها سر می زنم روحیه بالای‌شان را مشاهده می کنم.

 

بر کسی پوشیده نیست که که امنیت مساعد و مطلوب امروز کشور ما مرهون مجاهدت ها و زحمات نیروهای سرباز است؛ سربازان ما وظایفشان را با روحیه بالا، علاقمندی و اعتقاد کامل انجام می دهند.

 

* برخی اعتقاد دارند که در صورت بروز جنگ احتمالی، جوانان ما همانند 30 سال پیش برای جنگیدن با دشمن، اشتیاق ندارند؛ به نظر شما این حرف ها با چه نیتی بیان می شود؟ شما تفاوت جوانان امروزی و دیروزی در موضوع اشتیاق به جنگیدن را در چه می دانید؟

 

جوانان امروز ایران اسلامی، بیش از جوانان دوران دفاع مقدس آمادگی جانفشانی و ایثارگری دارند؛ گرچه جوانان سی سال پیش در حد بالایی از روحیه ایثار و از خودشگذشتگی قرار داشتند و توانستند با رشادت و مقاومت پیروزی را در جنگ هشت ساله رقم بزنند، اما جوانان امروز هم کمتر از آنان نبوده و با صلابت و اقتدار، آماده دفاع از مرزهای جغرافیایی و اعتقادی هستند.

 

با مشاهده جوان هایی که امروز به سوریه می روند و از حریم اهل بیت عصمت و طهارت دفاع می کنند، می توان میزان آمادگی جوانان کشورمان برای مقابله با دشمنان این مرز و بوم را سنجید؛ وقتی که از پادگان های ارتش بازدید می کنم، در میان جوانان، وظیفه هایی وجود دارند که عاشقانه التماس می کنند ما را هم برای مبارزه با تکفیری ها و دفاع از حرم اهل بیت (ع) به سوریه بفرستید.

 

میلیون ها جوان ایرانی امروز آماده اند تا در دفاع از حریم اهل بیت (ع) به سوریه اعزام شوند که زمینه حضور برخی از آنان نیز برای نبرد با تروریستهای تکفیری توسط مبادی ذی ربط مهیا شده است. 

 

امروز به برکت هدایت های امام گونه مقام معظم رهبری، جوانان ما از انگیزه بسیار بیشتری نسبت به سالیان گذشته برخوردارند؛ حکمی از احکام مقام معظم رهبری را نمی بینید که در آنجا به جوانان اشاره نشده باشد؛ این ایجاد انگیزه از سوی رهبر انقلاب، بی نظیر و بی بدیل است.

 

در ایام ماه مبارک رمضان ایشان با آن مشغله فراوان، وقت بسیاری را برای شرکت در جلسات قرآنی با جوانان و جلسات دانشجویی صرف می کنند؛ رهبر انقلاب می خواهند در عین گوش کردن به درد دل جوانان، نوعی فرهنگ سازی برای برخورد با جوانان را نیز به ما بیاموزند.

 

* به عنوان سوال پایانی بفرمایید که پس از انتصایتان به عنوان رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و هدف گذاری هایی که در این راستا انجام دادید، نظرتان در خصوص عملکرد سازمان تحت امرتان در سالیان گذشته چیست؟

 

گسترش "مباحث قرآنی"، توجه به مقوله "عترت" و همچنین "بصیرت افزایی"، سه هدف عمده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش است؛ ما سعی کرده ایم به تمام اهدافمان جامه عمل بپوشانیم اما هرچقدر در این زمینه تلاش کنیم، با توجه به هجمه عظیم تلاش های فرهنگی دشمن، باید بگوییم که جای کار بسیار زیادی همچنان باقی مانده است.

 

در سال اول مسئولیت در ارتش که به همراه روحانیون به محضر مقام معظم رهبری مشرف شدیم، ایشان به ما فرمودند که "از شما توقع تلاش ده برابری دارم"؛ اعتقاد دارم در برخی از زمینه ها ما به آن تلاش ده برابری رسیده ایم ولی هرچقدر هم تلاش کنیم همچنان جای کار وجود دارد.

 

ذکر این نکته با اهمیت نیست که در شش سال گذشته سه بار در میان سازمان های عقیدتی سیاسی نیروهای مسلح، رتبه برتر و مقام اول را کسب کرده ایم و قرار است در روز سه شنبه 6 مهر امسال نیز از سازمان عقیدتی سیاسی ارتش به عنوان سازمان برتر فرهنگی در نیروهای مسلح، در ستاد کل نیروهای مسلح تجلیل به عمل آید.