محمدجواد ظریف اولین سفر دوره‌ای خود به آفریقا را قبل از توافق هسته‌ای در سال ١٣٩٣ انجام داده بود که طی آن با حضور در کشورهای کنیا، اوگاندا، تانزانیا، زنگبار و بروندی در شرق آفریقا به رایزنی با مقامات عالی‌رتبه این کشورها پرداخته بود.

از طرفی و در نگاهی کلی‌تر، سفر ظریف به غرب آفریقا، موج سوم سفرهای او بود که در جهت فرصت‌سازی یا ایجاد فرصت‌های جدید برای بخش‌های تجاری کشور انجام شد. موج اول و دوم این سفرها سفر به شش کشور آسیایی و چهار کشور اروپای شمالی بود.

وزیر امور خارجه کشورمان برای سفر به غرب قاره آفریقا یک هیأت سیاسی-تجاری به همراه داشت تا به گفته مدیر کل هماهنگی و راهبرد اقتصادی وزارت خارجه، ارزش افزوده‌ای که این وزارتخانه در روابط خارجی ایجاد کرده است را به ارزش افزوده اقتصادی تبدیل کند.

بر همین اساس، ظریف به دعوت همتایان آفریقایی‌اش در رأس این هیأت که شامل بیش از ۳۰ فعال اقتصادی هم بود، ظهر یک‌شنبه سوم مرداد ۹۵ عازم غرب این قاره شد و پس از حدود ۹ ساعت پرواز، وارد آبوجا پایتخت نیجریه شد.

مشروح اخبار سفر محمد جواد ظریف و همچنین برخی حاشیه‌های این سفر را در این گزارش مرور خواهیم کرد.

تاکید ظریف بر حمایت ایران از مبارزه با القاعده و بوکوحرام

دیدار با «جفری اونیاما» وزیر خارجه نیجریه، اولین برنامه محمدجواد ظریف در کشور نیجریه بود. او طی سخنانی در این دیدار گفت: همکاری‌های ما به حوزه روابط دوجانبه محدود نمی‌شود و در مجامع و سازمان‌های بین‌المللی مانند اوپک، همکاری‌های اسلامی، غیرمتعهدها و کشورهای صادرکننده گاز و غیره همکاری داریم.

وی تصریح کرد: من با یک هیأت بزرگی تجاری از بخش‌های مختلف، به نیجریه آمده‌ام و این نشان‌دهنده علاقه‌مندی بخش‌های دولتی و خصوصی ما برای گسترش روابط و همکاری است.

ظریف با بیان این که با نیجریه روابط دیرینه دوجانبه داریم، گفت: روابط فرهنگی مردمی میان دو کشور در سطح خوبی قرار دارد. دانشجویان زیادی از نیجریه مهمان ما و در حال تحصیل در ایران هستند.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما در کنار شما برای مبارزه با القاعده و بوکوحرام هستیم.

جفری اونیاما، وزیر خارجه نیجریه نیز در این دیدار با بیان این که ایران کشور بسیار مهمی در منطقه و جهان است، گفت: ما بسیار علاقه‌مند به تعمیق و گسترش روابط در همه حوزه‌ها و زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، علمی، فرهنگی و بین‌المللی هستیم.

او با اشاره به این که روابط بسیار خوبی با ایران داشته و داریم، گفت: از رفع تحریم‌های ایران بسیار خرسندیم و از آن استقبال می‌کنیم.

وی با بیان این که همکاری دو کشور در ثبات بازار جهانی نفت بسیار مهم است، گفت: ما نمی‌خواهیم کشوری تک‌محصولی و متکی به نفت باشیم. از این رو آماده استفاده از تجربیات ایران و گسترش روابط با آن هستیم.

ترک نیجریه به مقصد غنا و شروع خبرسازی برخی رسانه‌ها درباره این سفر

با پایان اولین روز سفر محمد جواد ظریف به غرب آفریقا در روز دوشنبه ۴ مرداد، وی از آبوجا پایتخت نیجریه عازم آکرا پایتخت غنا شد تا اهداف خود از سفر به غرب آفریقا را در این کشور دنبال کند.

در این میان برخی رسانه‌ها با قطعیت از عالم غیب خبر دادند که «پیگیری آزادی شیخ زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه در برنامه سفر ظریف به این کشور نبوده است». این رسانه‌ها بعدا نیز درباره اخبار این سفر مطالبی مغرضانه مطرح کردند.

واکنش وزارت خارجه به خبرسازی‌ها

یک مقام آگاه در وزارت امور خارجه صبح سه‌شنبه پنجم مرداد ادعای برخی رسانه‌ها در مورد محتوای دیدارهای وزیر امور خارجه کشورمان با مقامات نیجریه را خبرسازی خواند و تصریح کرد: متأسفانه این رسانه‌های کم‌شمار به قدری به انتشار اخبار دروغ و جعلی عادت کرده‌اند که به راحتی منافع جمهوری اسلامی و امنیت ملی کشور را نیز قربانی دیدگاه‌های سیاسی خود می‌کنند.

این مقام وزارت امور خارجه از رسانه‌ها خواست از بازنشر اخبار تائید نشده، ساختگی، بدون مأخذ و منبع در مورد سفر وزیر امور خارجه به نیجریه خودداری و با بایکوت اندک رسانه‌های جنجالی و دروغ‌پرداز به جریان سالم خبری کمک کنند.

در خواست جدی ظریف برای آزادی «شیخ ابراهیم زکزاکی»

حجت‌الاسلام و المسلمین علی فلاح زرومی، نماینده جامعةالمصطفی (ص) که در سفر هیأت ایرانی به نیجریه حضور داشت، نیز روز پنج‌شنبه هفتم مرداد اعلام کرد: ظریف در دیدار با مقامات نیجریه از جمله رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه، ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به وضعیت جسمی شیخ ابراهیم زکزاکی، موضوع آزادی ایشان را به عنوان فردی که همه فرقه‌های اسلامی را به حفظ وحدت دعوت کرده، با جدیت خواستار شد.

وی افزود: وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد که آزادی شیخ زکزاکی، قطعا اثرات ثمربخشی برای مقابله با افراط‌گرایانی مثل بوکو حرام در نیجریه خواهد داشت.

نماینده جامعةالمصطفی (ص) همچنین نیاز به معالجه و درمان شیخ زکزاکی را به مسئولان نیجریه‌ای یادآوری کرد.

ظریف: وهابیت خطر اصلی است

محمدجواد ظریف شامگاه دوشنبه چهارم مرداد پس از ورود به غنا در جمع ایرانیان مقیم این کشور با بیان این که ایران‌هراسی با هزینه و سرمایه‌گذاری فراوان صهیونیست‌ها و بدخواهان به ویژه رژیم سعودی در حال انجام است، گفت: جنایات این رژیم کودک‌کش در یمن و سوریه به شکل سرسام‌آوری جهان را به اندوه واداشته است. این‌ها تلاش فراوانی در طول سالیان گذشته کردند که یک چهره غیرواقعی از جمهوری اسلامی را نشان بدهند؛ با این هدف که بر جنایات و سیاست‌های کوته‌نظرانه خودشان سرپوش گذارند و از این طریق راهی برای ایران‌هراسی پیدا کنند و آن را ادامه دهند.

وزیر امور خارجه افزود: امروز دنیا بعد از نزدیک به ٣٧ سال به این واقعیت پی برده و بیدار شده که خطر وهابیت خطر اصلی است که دنیا را با افراط رو به رو کرده است و امروز ددمنشی داعشی گردن یک کودک ١٢ ساله را می‌زند و آنان در این راستا نه تنها جنایت را انجام می‌دهند که از آن فیلم و عکس تهیه می‌کنند. امروز با فرو ریختن پرده ایران‌هراسی این جنایات کم‌کم روشن می‌شود. بدیهی است رژیم‌صهیونیستی و رژیم سعودی که دو رژیم هم‌سو و همراه بوده‌اند، امروز همکاری‌شان روشن و آشکار شده و دیگر قابل پوشاندن نیست.

وی افزود: اینها نگران این وضعیت هستند و چون نگران هستند برای ادامه ایران‌هراسی سرمایه‌گذاری می‌کنند. از این رو می‌بینیم در مقابل حرکت بزرگ ملت ایران برای پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی تلاش کردند ولی مردم ما نه تنها مقاومت کردند بلکه هوشمندانه پای صندوق‌های رأی حاضر شدند و صرف نظر از انتخابی که کردند، نشان دادند این مردم را نمی‌توان از جمهوری اسلامی جدا کرد.

ظریف ادامه داد: این بزرگ‌ترین پشتوانه ماست و این که مردم برای ما تاکنون پشتگرمی جدی آفریدند و حال امروز وظیفه ماست که از هر لحظه مأموریتمان استفاده و برای نشان دادن واقعیات ایران واقع‌گرایی کنیم.

وی در بخش دیگری از این مراسم اظهار کرد: خوشحالم که خداوند موهبتی به ما داده تا بتوانیم نماینده مردمی باشیم که در طول ٣٧ سال گذشته به خصوص هشت سال جنگ تحمیلی و هشت سال تحریم‌های ظالمانه و ناجوانمردانه قدرت های استکباری با قدرت و صلابت ایستادند. این باعث شد ما هم در برابر شش کشور بزرگ ایستادگی کنیم و برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را به عنوان یک واقعیت معرفی کنیم. البته شورای امنیت می‌خواست این برنامه را تعطیل کند و آن را تهدیدی علیه صلح و امنیت بین‌المللی می‌دانست ولی امروز این موضوع را نه تنها پذیرفت بلکه کشورها را موظف کرد با ایران در حوزه هسته‌ای همکاری کنند.

ظریف با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در این راستا گفت: رهبر معظم انقلاب نه تنها به بنده لطف کردند و حمایت کردند بلکه عنایت کردند و بارها به من گفتند که من هر روز دعا می‌کنم. این دعا پشتگرمی مهمی برای همه ما در مذاکرات هسته‌ای بود و ما همواره قدردان این نعمت بزرگ ولایت هستیم.

وی با اشاره به اینکه بزرگ‌ترین هیأت اقتصادی که در سه سال گذشته در سفرها بوده را در این سفر به همراه دارد، تاکید کرد: نگاه ما در سیاست خارجی نگاه همه‌جانبه است و سفر ما نشان‌دهنده این است که ما سیاست خارجی و اقتصادی متوازن داریم.

بازدید ظریف از مرکز جمعیت سلامت هلال احمر در غنا

محمدجواد ظریف صبح سه‌شنبه به وقت محلی در مرکز جمعیت سلامت هلال احمر در کشور غنا حضور یافت و از بخش‌های مختلف این مرکز بازدید کرد.

ظریف: همکاری‌های بانکی با غنا را تسهیل می‌کنیم

وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه برنامه‌های خود در سفر به غرب آفریقا صبح سه‌شنبه به وقت محلی در محل وزارت خارجه غنا حاضر شد و با "هانا سروا تِته" همتای خود در این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی پس از این دیدار در جمع خبرنگاران حضور یافت و ضمن بیان این مطلب که سفرش به همراه یک هیأت بزرگ اقتصادی به غرب آفریقا یک فرصت است، گفت: ما مانعی برای توسعه روابط با غنا و آفریقا نداریم و از گسترش روابط با این کشور استقبال می‌کنیم.

ظریف تاکید کرد: ما باید برخی موضوعات همچون همکاری‌های بانکی را تسهیل کنیم تا امکان این روابط به صورت راحت‌تر و آسان‌تر برای بخش خصوصی فراهم شود.

حضور ظریف در نشست همکاری‌های اقتصادی ایران و غنا

وزیر امور خارجه کشورمان و هیأت همراه وی در نشست همکاری‌های اقتصادی و تجاری ایران و غنا شرکت کردند.

به گزارش ایسنا محمدجواد ظریف و همتای غنایی‌اش پس از انجام دیداری رسمی و شرکت در یک کنفرانس خبری، در نشست همکاری‌های اقتصادی و تجاری ایران و غنا حضور یافتند.

وزیر امور خارجه کشورمان طی سخنانی در این نشست با بیان این‌که «آفریقا، غرب آفریقا و به ویژه غنا برای ما مهم است»، گفت: بخش‌های مختلف اقتصادی و تجاری و علمی ما سال‌های سال است در غنا حضور و فعالیت دارند.

وی افزود: ایرانیان برای قوام نکرومه به عنوان یک قهرمان مقاومت و آزادی احترام قائلند.

ظریف با بیان این که ایران و غنا از کشورهای در حال توسعه‌اند، گفت: تحریم‌های ایران رسما برداشته شده و زمینه همکاری برای تجار دو کشور  و بخش‌های مالی و بانکی فراهم است.

وزیر خارجه غنا نیز در این نشست گفت: می‌خواهیم فرصت‌ها و زمینه‌های همکاری های دوجانبه را در بخش‌های دولتی و خصوصی به ویژه در زمینه‌های بانکی و مالی بررسی کنیم.

وی با بیان این که شش ماه تا انتخابات در غنا فاصله داریم ولی اطمینان داشته باشید که در غنا قانون حاکم است، تصریح کرد: وزارت امور خارجه و وزارت تجارت غنا آماده هرگونه همکاری هستند تا این هیأت تجاری موفق شود.

ظریف: آماده همکاری با غنا برای مبارزه با تروریسم هستیم

وزیر امورخارجه کشورمان در ادامه به دیدار "جان درامانی ماهاما" رییس‌جمهوری غنا رفت. ظریف در  این دیدار ضمن ابلاغ سلام گرم حسن روحانی به رییس جمهور غنا، اظهار کرد:  فصل جدیدی از روابط بسیار خوب بین ایران و غنا آغاز شده است.

وی با تاکید بر این که آماده همکاری با غنا در مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری هستیم، افزود: همکاری‌های دوجانبه در سطح بسیار خوبی قرار دارد و همکاری‌های چندجانبه ما هم در سازمان‌ها و مجامع بین‌المللی بسیار خوب و نزدیک است.

ظریف ادامه داد: هیأت تجاری همراه من از بزرگترین هیأت‌ها در سال‌های اخیر است. آنها آماده بسط و تعمیق همکاری‌ها در همه زمینه ها با غنا هستند.

جان درامانی ماهاما نیز در این دیدار گفت: من بعد از توافق هسته‌ای با مقام‌های ایران دیدار داشتم و دیدارم موفقیت‌آمیز بود.

رییس‌جمهور غنا افزود: حضور ایران در غنا در بخش‌های مختلف به ویژه بخش پزشکی و دایر کردن کلینیک هلال احمر سازنده است.

وی ادامه داد: ما می‌توانیم در زمینه نفت، گاز، کشاورزی و آموزش و پرورش همکاری داشته باشیم.

رییس‌جمهور غنا همچنین تصریح کرد: جنگ در سوریه راه حل نظامی ندارد بلکه از اقدامات سیاسی در این زمینه حمایت می‌کنیم.

رییس مجلس غنا: همیشه از حق ایران برای داشتن انرژی هسته‌ای حمایت کرده‌ایم

محمد جواد ظریف عصر سه‌شنبه با ادواردو آداجاهو رییس مجلس کشور غنا دیدار کرد.

او در این دیدار با تاکید بر روابط نزدیک دو کشور ایران و غنا اظهار کرد: ما روابط نزدیکی در صحنه‌های بین‌الملل داریم و خواهان گسترش روابط هستیم.

ادواردو آداجاهو رییس مجلس غنا نیز در این دیدار گفت: من سال ٢٠١٤ به تهران و اصفهان آمدم و پیشرفت و توسعه این شهرها مرا تحت تأثیر قرار داد.

وی با بیان این که ایران چیزهای زیادی برای عرصه به جهان و غنا دارد، گفت: همیشه از حق ایران برای داشتن انرژی هسته‌ای حمایت کرده‌ایم.

رییس مجلس کشور غنا در پایان خطاب به ظریف گفت: سلام ما را به آقای لاریجانی رییس مجلس ایران برسانید. از ایشان دعوت می‌کنیم به غنا سفر کند.

بازدید ظریف از آرامگاه و موزه قوام نکرومه در غنا

حضور محمد جواد ظریف در آرامگاه قوام نکرومه، رهبر استقلال جمهوری غنا پایان‌بخش برنامه‌های او در این کشور بود.

ظریف با اهدای تاج گل به مقام رهبر آزادی‌خواه این کشور ادای احترام کرد. او همچنین از موزه قوام نکرومه بازدید کرد و یک نهال را در محوطه آرامگاه او کاشت.

وزیر امورخارجه کشورمان سپس عازم سومین کشور مقصد در این سفر یعنی گینه کوناکری شد.

ظریف: امیدواریم سنگ بنای یک روابط گسترده با گینه را بنا کنیم

وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار «ماکاله کامارا» وزیر خارجه گینه کوناکری اظهار کرد: ایران و آفریقا دارای رشته‌های بسیار مستحکم دوستی و برادری هستند و ما تا امروز روابط سیاسی خوبی با گینه داشته‌ایم.

وی افزود: ما تاکنون روابط خوبی نیز در سطح بین‌المللی داشته‌ایم که امیدواریم این روابط گسترش باید.

ظریف با بیان این که آفریقا همیشه به عنوان یک حوزه دارای اولویت برای ایران در زمینه توسعه اقتصادی بوده است، افزود: امروز مردم ایران تحریم‌های ظالمانه را از پیش رو برداشته‌اند و از این رو زمینه همکاری ما بیشتر شده است.

وزیر امور خارجه کشورمان همچنین گفت که ایران برنامه‌های قبلی خود که به دلیل تحریم‌ها میسر نشده بود را ادامه می‌دهد.

وی تاکید کرد: ما از همه حوزه‌ها در بخش خصوصی و دولتی از جمله در بخش‌های کشاورزی، منابع طبیعی، معادن، سدسازی و داروسازی نمایندگانی داریم و در همه این حوزه‌ها مایل به همکاری هستیم.

«ماکاله کامارا» وزیر خارجه گینه کوناکری نیز در این دیدار با بیان این که گینه و ایران می‌توانند در زمینه همکاری‌های دوجانبه گام بردارند، گفت: این سفر می‌تواند برای دو کشور توافق برد- برد دربر داشته باشد.

وزیر خارجه گینه با تاکید بر این که آفریقا نیازمند اقدامات در زمینه صنفی - تجاری و کشاورزی است، خطاب به ظریف گفت: حضور شما به همراه همسرتان در این سفرنشان می‌دهد شما اینجا را خانه خود می‌دانید.

مقامات پارلمانی گینه برای توسعه همکاری‌ها به ایران سفر می‌کنند

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر چهارشنبه به وقت محلی با رییس پارلمان کشور گینه کوناکری دیدار و گفت‌وگو کرد.

محمدجواد ظریف در دیدار با "کلود کری کندیانو" ضمن ابلاغ سلام علی لاریجانی به او، گفت: ایران و آفریقا  به ویژه گینه روابط تاریخی و پیوندهای مشترک فرهنگی دارند.

وی افزود: روابط سیاسی و پارلمانی ما در سطح بسیار خوبی قرار دارد و این سفر هم موجبات گسترش روابط اقتصادی را بیش از پیش فراهم خواهد کرد.

رییس پارلمان گینه نیز در این دیدار گفت: بسیار خوشحالم که در گینه هستید و با کمال افتخار و مسرت در خدمت شما هستیم.

وی افزود: روابط دو کشور بسیار قدیمی است و به دوره جمهوری اول باز می‌گردد.

کلود کری کندیانو  ضمن قدردانی از همکاری و کمک‌های ایران به گینه گفت: پارلمان از تلاش‌های دولت گینه برای گسترش روابط با ایران در همه سطوح حمایت می‌کند.

رییس پارلمان گینه گفت: قرار است نایب رییس مجلس  و رییس کمیسیون سیاست خارجی پارلمان در آینده برای گسترش همکاری‌های پارلمانی به ایران سفر کنند.

وی با بیان این که ما در کنار ایران هستیم، افزود: ایران یکی از مهمترین و پیشرفته‌ترین کشورهای منطقه است.

رییس پارلمان گینه افزود: پس از پایان موفقیت‌آمیز مذاکرات هسته‌ای شاهد پیشرفت‌های ایران با قدرت و سرعت هستیم.

حضور در گینه سرآغاز فصل جدیدی از روابط ایران و این کشور است

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اهمیت توسعه روابط ایران و گینه کوناکری گفت که همکاری دو کشور یک فرصت است.

محمدجواد ظریف طی سخنانی در دیدار "مامادی یولا" نخست‌وزیر گینه کوناکری اظهار کرد: روابط دو کشور در سطح بسیار خوبی قرار دارد و این سفر به همراه هیأت اقتصادی بزرگی که همراه من هستند سرآغاز فصل جدیدی از روابط دو کشور به‌ویژه در حوزه اقتصادی و تجاری خواهد بود.

وی با بیان این که برای ما همکاری با گینه یک فرصت است، افزود: همکاری‌های اقتصادی ما در کنار همکاری و همگرایی سیاسی دو کشور در عرصه‌های مختلف بین‌المللی خوب و گسترده است.

"مامادی یولا"  نخست‌وزیر گینه نیز در این دیدار با بیان این که گینه یک کشور با فرصت‌های فراوان است، گفت: دولت ما از تقویت روابط دوجانبه در همه زمینه‌ها و عرصه‌ها حمایت می‌کند.

وی افزود: وزیر معادن گینه اخیرا از سفر به ایران بازگشت و گزارشی به من ارائه کرد که بسیار خیره‌کننده بود.

نخست‌وزیر گینه کوناکری گفت: از حضور شرکت‌های خصوصی ایرانی استقبال و حمایت می‌کنیم.

هدیه شیعیان گینه به ظریف

اجرای یک مراسم توسط گروهی از شیعیان کشور گینه کوناکری در حضور محمد جواد ظریف از حاشیه‌های جالب سفر او به این کشور بود. آنها طی این مراسم به وزیر امور خارجه کشورمان هدایایی دادند.

از جمله هدایایی که توسط دختران عضو یک جمعیت شیعه در کشور گینه کوناکری به ظریف اهدا شد، لباس محلی این کشور بود. گروه مذکور پس از اجرای یک سرود مذهبی، هدایای خود را به محمدجواد ظریف دادند و همسر وزیر خارجه کشورمان لباسی را که به ظریف هدیه داده شد، بر تن او کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان پس از اجرای این مراسم، ضمن تشکر از اجراکنندگان خطاب به آنها گفت: شما یک حالت ویژه و یک بعد معنوی به سفر ما به گینه دادید. مردم گینه برای ما مردم بسیار عزیزی هستند و امیدوارم این سفر بتواند روابط بیشتری بین مردم دو کشور برقرار کند.

دیدار ظریف با رئیس‌جمهور گینه کوناکری

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه دیدارهای خود با مقامات کشور گینه کوناکری، با "الفا کنده" رئیس‌جمهور این کشور نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

محمدجواد ظریف و رئیس جمهور گینه کوناکری در این دیدار بر گسترش روابط سیاسی و تجاری دو کشور تاکید کردند.

پس از پایان دیدارهای ظریف در گینه کوناکری، وی عازم مالی به عنوان چهارمین و آخرین کشور مقصد در سفر وزیر امورخارجه کشورمان به غرب آفریقا شد.

حضور ظریف در نشست فعالان اقتصادی ایران و مالی

وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ظهر پنج‌شنبه در نشست فعالان اقتصادی ایران و مالی شرکت کرد.

او طی سخنانی در این نشست گفت: مالی به عنوان مهد اسلام در آفریقا برای ما کشوری عزیز و با اهمیت است. جمهوری اسلامی ایران از هیچ کمکی به مالی دریغ نمی‌کند و امیدواریم که اتحاد و صلح در اینجا به ثمر نشیند و این کشور به سمت توسعه هرچه بیشتر حرکت کند.

ظریف با اشاره به حضور فعالان اقتصادی بخش خصوصی و دولتی همراه او در این سفر گفت: در این نشست فعالان اقتصادی مال نیز حضور دارند که این نشانه عزم دو دولت برای همکاری‌های اقتصادی است.

ظریف: افراط درد مشترک جهان اسلام است

وزیر امور خارجه کشورمان سپس با مودیبو کئیتا، نخست‌وزیر مالی دیدار و گفت‌وگو کرد.

او در این دیدار  با بیان این‌ که «با کشور مالی روابط بسیار خوبی داریم» گفت: مالی مهد اسلام در آفریقا بوده و برای مردم ایران اهمیت فراوانی دارد.

ظریف هم‌چنین اظهار کرد: مالی مهد اسلام معتدل و مداراگر بوده و از این‌که گروه‌های افراطی در مالی حضور پیدا کنند، ناراحت هستیم.

وی گفت: افراط درد مشترک جهان اسلام است که هر جا با یک نام خود را نشان می‌دهد؛ پدیده‌ای که ما هم در منطقه شاهد آن هستیم.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: آمادگی داریم در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری با مالی همکاری کنیم.

وی افزود: مواد مخدر مشکل مشترک ما و شماست و ما که تجربیات زیادی برای مبارزه در این زمینه داریم آماده‌ایم آن را در اختیار شما بگذاریم.

ظریف افزود: در حوزه فرهنگی هم با توجه به اشتراکات دو ملت آماده بسط روابط هستیم.

وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: هیأت اقتصادی همراه من آمادگی دارند روابط اقتصادی دوجانبه را در همه زمینه‌ها از جمله کشاورزی، بهداشتی، آموزش، انرژی، فناوری و مالی و بانکی توسعه دهند.

مودیبو کئیتا، نخست وزیر مالی نیز طی سخنانی در این دیدار گفت: تصویری که ما از ایران داریم تصویر یک ملت و کشور بزرگ است که  نشان داد عقب‌ماندگی و توسعه نیافتگی در کشور آنها جایی ندارد.

وی افزود: ایران برای ما یک الگو است که ثابت کرد با شجاعت و تلاش می‌توان بر همه مشکلات فائق شد.

نخست وزیر مالی گفت: زمانی که همه راه‌ها بر روی شما بسته بود با درایت و شجاعت عمل کردید تا منافع ملی کشورتان را حفظ کنید.

 وی با بیان این‌که «ایران می‌تواند الگویی برای همه کشورهای در حال توسعه باشد»، افزود: باید تلاش کنیم روابط خوب دو کشور را هر چه بیشتر تعمیق دهیم چراکه ملت های ایران و مالی می خواهند بیش از  پیش به هم نزدیک باشند.

نخست‌وزیر مالی با بیان این‌که «قدرت ایران نشأت گرفته از یک فرهنگ غنی و تمدن باستانی است»، اظهار کرد: ما دیدگاه‌های مشترک زیادی داریم. دولت مالی از گسترش و تقویت ارتباطات با ایران به ویژه در حوزه‌های اقتصادی حمایت می‌کند.

دیدار با رییس مجلس مالی؛ آخرین برنامه سفر ظریف به غرب آفریقا

وزیر امور خارجه کشورمان در آخرین برنامه سفر خود به غرب آفریقا و کشور مالی با رییس مجلس ملی این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد.

محمد جواد ظریف در دیدار با  "ایساک سیدیبه" با تاکید بر این‌که «برای روابط با مالی احترام بسیاری قایل هستیم»، گفت: تاریخ و نقش مالی در گسترش اسلام برای ما ارزشمند است.

وزیر امور خارجه کشورمان افزود: امیدواریم مشکلات داخلی مالی با اتحاد و به نفع مردم و مسلمانان حل و فصل شود.

وی با تاکید بر این‌که «آماده هرگونه کمک به مالی در مقابله با تروریسم و مواد مخدر هستیم»، گفت: اطمینان دارم ظرفیت‌های مالی حضور ما را در این کشور موفق‌تر خواهد کرد.

ظریف با اشاره به هیأت اقتصادی همراهش و زمینه‌های کاری آن‌ها ابراز امیدواری کرد که روابط تجاری دو کشور گسترش یابد.

رییس مجلس ملی کشور مالی نیز ضمن خوشامد گویی و تبریک به خاطر موفقیت بزرگ در مذاکرات هسته‌ای گفت: روابط ایران و مالی بسیار خوب است و ما از داشتن روابط خوب با جمهوری اسلامی ایران خرسند هستیم.

وی با بیان این‌که «عزم جدی برای تقویت روابط با ایران داریم»، گفت: مالی از مواضع ایران در منطقه و مجامع بین‌المللی حمایت می‌کند و این حمایت دایمی و قاطع است.

 

ایساک سیدیبه به سفر اخیر خود به ایران اشاره کرد و گفت: در آن سفر با آقای لاریجانی دیدار کردم و دیدار با او برایم افتخار بزرگی بود و شخصیت ایشان را تحسین می‌کنم.

وی به کمک‌های ایران در حوزه درمانی اشاره کرد و گفت: از کمک هایی که برای رفاه حال مردم مالی است قدردانی می‌کنم.

توئیت ظریف از غرب آفریقا

وزیر امور خارجه کشورمان در پایان این سفر در صفحه‌ی توئیترش نتایج سفر دوره‌ای خود به چهار کشور غرب آفریقا و بازدید از کشورهای نیجریه، غنا، گینه کوناکری و مالی را دلگرم‌کننده و موفقیت‌آمیز خواند.

ظریف در این توئیت نوشته بود: سفر موفقیت‌آمیز به غرب آفریقا با ۷۰ مدیر تجاری به پایان رسید. از ظرفیت‌های عظیم برای همکاری اقتصادی و تعهد برای مقابله با افراط‌گرایی دلگرم شدم.

متن اصلی توئیت ظریف:

Ending successful W. Africa visit w/۷۰ business execs. Encouraged by huge potential for economic cooperation & commitment to fight extremism

مختصری درباره کشورهایی که ظریف به آنها سفر کرد

اولین مقصد ظریف در این سفر کشور نیجریه بود. نیجریه ۱۷۰ میلیون جمعیت دارد و زبان رسمی آن انگلیسی و واحد پول آن نایرا است. پایتخت نیجریه "آبوجا" است؛ جایی که گفته می‌شد شهر جدید و البته خیلی گرانی است که همه نمی‌توانند در آن زندگی کنند و شاید به همین سبب بود که فراوانی جمعیت قابل توجه کشور نیجریه، در این شهر احساس نمی‌شد. آبوجا شهری سرسبز بود که طبیعت زیبایی داشت. به دلایلی که گفته شد، فرصت مواجهه با تعداد زیادی از مردم این شهر یا کشور برای ما دست نداد ولی اگر بخواهیم اندک برخوردها را ملاک قرار بدهیم، باید بگوییم که مردم نیجریه در مقایسه با اهالی سه کشور بعدی، مردم جدی‌تری بودند. غذاهای آبوجا با وجود تنوع، به نظر ادویه خاصی داشتند که به مذاق ما ایرانی‌ها خوش نمی‌آمد.

غنا؛ کشوری با مردمی صمیمی

دومین مقصد ظریف در غرب آفریقا کشور غنا بود. غنا حدود ۳۰میلیون جمعیت دارد، پایتخت آن آکرا است و «سیدی» واحد پول این کشور است. زبان رسمی در غنا مانند نیجریه انگلیسی است. غنا نیز شهری زیبا بود. گفته می‌شد ترافیک در آکرا از ترافیک‌های تهران دست‌کمی‌ ندارد. رانندگان در این شهر با وجود ترافیک نظم خاصی داشتند؛ هرچند راننده‌ای که خبرنگاران را جابجا می‌کرد، برای ساعتی این نظم را نادیده گرفت و البته رانندگان دیگر به هیچ وجه واکنش منفی به بوق‌های پی در پی با دلیل و بدون دلیل او که خود ما را هم کلافه کرده بود، نشان نمی‌دادند. مردم آکرا مردمی خوشحال و صمیمی به نظر می‌آمدند. نگاه توأم با لبخند مردم رنگین‌پوش سطح شهر به میهمانانشان و استقبال آنها از گرفتن عکس‌های یادگاری برای ما خاطره‌ای خوب از آکرا و غنا به جا گذاشت.

گینه کوناکری؛ کشوری با ویژگی‌های عجیب اما واقعی!

پایتخت این کشور «کوناکری» نام داشت. گینه کوناکری ۱۲ میلیون جمعیت دارد و زبان رسمی آن فرانسوی است. واحد پول این کشور فرانک است و بیشتر جمعیت این کشور مسلمان هستند. گینه کوناکری با وجود این که دارای منابع غنی بوکسیت آلومینیوم و الماس و طلاست، از لحاظ امکانات و بهداشت وضعیتی نامناسب داشت و پایتخت این کشور خیلی به یک شهر شبیه نبود. این کشور دو سال درگیر بیماری ابولا بوده و بر اثر آن ۳ هزار تن کشته شده‌اند. حضور جمعیت زیاد مردم کوناکری در سطح شهر ساعت خاصی نمی‌شناخت. مردم این شهر عموما از این که سوژه عکاسی شوند، بدشان می‌آمد و این را به شیوه‌های مختلف به کسی که قصد عکاسی یا فیلم‌برداری داشت، می‌فهماندند. نکته جالب درباره گینه کوناکری این بود که طبق گفته سفیر ایران در این کشور، «احمد سکوتوره» رهبر فقید گینه کوناکری از حامیان پروپا قرص ایران در زمان جنگ بوده و با امام (ره) نیز دیدارهایی داشته است.

مالی؛ فراتر از انتظار

شنیده‌های ما از مالی حاکی از این بود که کشوری در حد گینه کوناکری و حتی پایین‌تر از آن در انتظار ماست اما بر عکس، ورود ما به مالی با صحنه‌های جالبی در یک صبح دل‌انگیز همراه شد. زمین‌های کشاورزی، طبیعت زیبا و رودخانه جاری در سطح شهر خبر از جایی متفاوت می‌داد. خیابان‌های این کشور دارای نظم جالبی بود به طوری که علاوه بر داشتن پیاده‌رو و جاده ماشین‌رو یک لاین مخصوص موتورسواران داشت و موتورسواری زنان در این شهر امری عادی بود. پایتخت مالی «باماکو» نام دارد و زبان مردم این کشور نیز فرانسوی است.