پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- «احمد بخشایش اردستانی» نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در یادداشتی احتصاصی برای «پارس» در رابطه با آینده اجرایی شدن برجام از سوی طرف غربی نوشت:

«برجام به شاخصی تبدیل شده است تا ایران و آمریکا اعتماد از دست رفته خود را به دست آوردند و اگر به درستی به اجرا درآید می تواند به نردبانی برای حل مشکلات سی و چند ساله میان این دو کشور تبدیل شود.

گذشته از این، ایران به تمامی تعهدات خود در زمینه برجام عمل کرده است؛ از 15000 سانتریفیوژ حدود پنج هزار سانتریفیوژ باقی مانده است، 1000 کیلوگرم اورانیوم غنی شده نیز تحویل روس ها شد و در مقابل آن اورانیوم طبیعی دریافت کرد. بنابر این ایزان به تمامی تعهدات خود جامه عمل پوشاند و به نظر می رسد که غربی ها نیز طی روزهای آینده برخی از تحریم های اصلی(مانند سوئیفت) را لغو کنند.

در مسیر این اعتمادسازی نیز مشکلاتی در آمریکا وجود دارد؛ کنگره آمریکا علاقه ای ندارد تا اوباما از برجام به عنوان یک میراث یاد کند. این در حالی است که اوباما ادعا می کند که در سیاست داخلی در مباحثی چون بهداشت و درمان به موفقیت هایی رسیده است و در سیاست خارجی نیز برجام را نهایی کرد اما کنگره نمی خواهد که این موضوعات به نام دموکرات ها ثبت شود. 

بر همین اساس نیز بحث تحریم ها  از سوی کنگره در شرایط مختلفی پیگیری می شود تا دست اوباما بسته شود اما از آنجایی که نظام سیاسی حاکم بر ایالات متحده، یک نظام ریاستی است و حرف آخر را رئیس جمهور می زند، اوباما نیز کار خود را خواهد کرد.

از سوی دیگر بازیگرانی چون رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی نیز تمایلی به اجرایی شدن برجام ندارند و تمام تلاش خود را در جهت توقف اجرای برجام به کار خواهند برد.

زمان مشخص شدن تاثیرات برجام

در کنار نحوه تعامل بازیگران در چگونگی اجرای برجام، معتقدم که صرف اعلام آن نیز اثرات روانی خوبی برای کشور ما خواهد داشت و باید در نظر داشته باشیم که تاثیرات آن در نیمه دوم سال آینده خود را نشان خواهد داد. ضمن آنکه طرف مقابل با اجرایی نمودن برجام قصد کمک به آقای روحانی در انتخابات آینده را دارند.

برگه برنده ایران در صورت عدم اجرای تعهدات از سوی طرف غربی

از نظر من بعید به نظر می رسد که طرف غربی به دنبال عدم اجرای تعهدات خود در قبال ایران باشند چرا که آنها برای رسیدن به چنین توافقی با ایران، دو سال رنج کشیده اند.  اما در صورت عدم اجرای تعهدات از سوی طرف مقابل نیز باید آنها دقت کنند که این صنعت در ایران کاملا بومی است و نهایت امر طی 6 ماه به وضع قبل از برجام خواهیم رسید.

ایران نیز با اقتدار به مواضع خود ادامه می دهد و کما اینکه طی روزهای اخیر دیدیم به محض ورود چند نیروی آمریکایی به خاک ایران، سپاه پاسداران مقتدرانه با آنها برخورد کرد. همچنان که در سوریه و عراق نیز دست برتر با ایران است و امیدواریم که در یمن نیز همین اتفاق بیفتد.

همه این موارد دست به دست هم می دهد تا جمهوری اسلامی ایران در صورت عدم اجرای تعهدات از سوی طرف غربی نیز به راحتی اهداف خود را دنبال کند و از این رهگذر نیز آسیبی نبیند.

اجرای برجام و ادامه برنامه موشکی ایران

نکته پایانی که نباید فراموش کنیم نیز از این قرار است که برنامه موشکی ایران اصلا و ابدا با مذاکرات هسته ای ارتباطی ندارد؛ برجام قطعه ای از مشکلات ایران و غرب را حل می کند که در صورت اجرای صحیح ان می توان به آینده روابط امیدوار بود.

ما از ابتدا نیز اعلام داشته ایم که برنامه موشکی ما ارتباطی با مذاکرات هسته ای ندارد و جمهوری اسلامی ایران با توجه به اهداف و برنامه های خود در زمینه های دفاعی سیاست گذاری می کند.

ضمن آنکه غربی ها در قالب قطعنامه 2231 مباحث موشکی ایران را دنبال می کنند و این قطعنامه نیز ربطی به مباحث هسته ای ندارد. آنها قدرت ایران را فهمیده اند و می دانند که نباید برخورد خشنی با ایران صورت بپذیرد.»