به گزارش پارس به نقل از افکارخبر، فاجعه منا ضربه مهلکی به حیثیت و اعتبار آل سعود وارد کرد و بار دیگر ناتوانی این رژیم وهابی را در برگزاری مراسم حج نشان داد. گرچه این اتفاق مسبوق به سابقه است اما اینبار ابعاد فاجعه بقدری بزرگ است که اعتراض بسیاری از کشورهای اسلامی را به همراه داشته است.

حال باید دید آل سعود که همزمان با این اتفاق استراتژی فرافکنی و فرار به جلو را اتخاذ کرده در ادامه برای انحراف افکار عمومی چه خواهد کرد؟

آغاز ماجرا: وقتی حجاج قربانی می شوند

هیچکس گمان نمی کرد آل سعود با تجربه چندین صد ساله در برگزاری مراسم حج ناتوان از مدیریت آن باشد و این ناتوانی یکی از بزرگترین تراژدیهای جهان اسلام را رقم بزند. اما این اتفاق در عید قربان افتاد و بی کفایتی مسئولان این رژیم صدها حاجی را به مسلخ برد تا در روز عید قربان، قربانی ناکارآمدی سعودی ها شوند. طرفه اینکه چند روز پیش از این اتفاق نیز با سقوط جرثقیل در خانه خدا تعدادی از حجاج کشته شده بودند اما اینبار فاجعه آنقدر بزرگ بود که هر دلی را به در می آورد.

در مورد علت این فاجعه حرف و حدیث های زیادی وجود دارد و هنوز دلیل اصلی آن مشخص نیست. سعودی ها در اقدامی حساب شده و برای سلب مسئولیت از خود حجاج را مقصر اعلام می کنند اما شاهدان عینی تاکید دارند که بستن راه های خروج عامل این فاجعه بوده است.

همچنین روزنامه الدیار لبنان حضور شاهزاده سعودی و فرزند سلطان سلمان را عامل اصلی این فاجعه می داند. برخی دیگر نیز به عمدی بودن این فاجعه اعتقاد داشته و آن را در راستای جنگ قدرت در عربستان سعودی آنهم در زمانی که هنوز پایه های سلطنت سلمان محکم بنظر نمی رسد ارزیابی می کنند. اما دلیل این فاجعه هر چه باشد حالا عربستان سعودی آبروی خود را از دست رفته می بیند، خصوصا با انتقاداتی که در این روزها اوج گرفته و همگان بر ناتوانی این رژیم در کلید داری خانه خدا تاکید دارند.

کلید دارانی که حرم الهی را ناامن کردند

حالا و پس از این فاجعه غم انگیز انتقاد ها از آل سعود فزونی گرفته است. رییس دولت ائتلافی عراق در این مورد با انتقاد شدید از کشته شدن حجاج گفت: تکرار حوادث در موسم حج و جان باختن تعداد زیادی از حجاج شاهدی قطعی بر بی کفایتی ناظران بر سازماندهی موسم حج است. این مساله ایجاب می‌کند که امور حج تحت برنامه‌ریزی و مدیریت سازمان همکاری اسلامی قرار بگیرد تا مناسک حج به صورت روان انجام شود و به تمامی مسلمانان حق ادای این فریضه به دور از مواضع سیاسی داده شود. باید اقدامات جدی انجام شود تا دیگر چنین فجایعی تکرار نشود.

نوری مالکی تصریح کرد: برخورد حاکمان عربستان با فریضه حج بر اساس انگیزه‌های سیاسی و این که آنها مردم کشورهایی که روابط سیاسی خوب با عربستان ندارند، از انجام این فریضه محروم می‌کنند شاهد دیگری بر این است که مدیریت حج و مسیولان رسمی به صورت حکیمانه عمل نمی‌کنند و با خودخواهی و خودپسندی رفتار می‌کنند.

همچنین دو عالم اهل تسنن و شیعه لبنان فاجعه مصیبت بارهنگام رمی جمرات در سرزمین منا را « رسوایی بزرگ برگزار کنندگان سعودی مناسک حج دانستند» وخواستار بازنگری در اداره مکان های مقدس و حرمین شریفین مکه و مدینه درعربستان و برگزاری مناسک حج بزرگترین و عظیم ترین اجتماع مسلمانان جهان شدند.

شیخ صادق النابلسی استاد علوم سیاسی و حقوق دانشگاه بین المللی لبنان اظهارداشت: در سال های اخیر شاهد خطاهایی در سازماندهی و برگزاری مراسم حج بوده ایم تا جایی که حجاج هنگام ادای مناسک حج احساس امنیت نمی کنند و جان آنها همواره با خطر مواجه است.وی علت حادثه های ناگوار در جریان مناسک حج و احساس ناامنی حجاج را کوتاهی ها و ناتوانی های مستمر و ناموجه مسئولان سعودی برگزاری مناسک حج و بی مسئولیتی آنها که از حد گذشته است، دانست.

شیخ صهیب الحبلی از علمای اهل سنت لبنان نیز تاکید کرد: فاجعه ای که هنگام رمی جمرات در منا رخ داد، یک مصیبت بزرگ برای حجاج بیت الله الحرام و مسلمانان جهان بود.وی این حادثه مصیبت بار را یکی از حلقه های زنجیر کوتاهی ها و اهمال کاری های سعودی ها خواند و گفت: کسانی که آلزایمر دارند و نمی توانند مسائل کوچک مرتبط با خاندان سعودی را اداره کنند، چگونه می توانند بزرگترین و عظیم ترین تجمع بزرگ مسلمانان جهان یعنی مناسک حج تمتع را اداره کنند.

پیش از این و پس از سقوط جرثقیل در کعبه نیز مقامات سعودی با چنین انتقاداتی روبرو شده بودند. « منیر جمعه» عضو مجمع علمای مسلمانان مصر پس از آن حادثه گفته بود: قربانیان این حادثه ناگوار شهید هستند و چنین حادثه‌ای باید مسلمانان را به تجدید نظر در اداره امور حج توسط عربستان وادار کند.

انحراف افکار عمومی، استراتژی سعودی ها

بنظر می رسد با بالا گرفتن موج انتقادات از عربستان در کشورهای اسلامی مسئولان سعودی به فکر راه برون رفت از این وضعیت باشند. آنها در اقدامی شتابزده سعی کردند حجاج ایرانی ها را در این امر مقصر جلوه داده و آنها را عامل بروز فاجعه معرفی کنند و در همین راستا در شبکه های اجتماعی تلاش زیادی کردند اما این اقدام شتابزده و بی پایه و اساس به جایی نرسید و سعودی ها با اینکار تنها خود را مضحکه دیگران ساختند.

اقدام دیگر آنها معرفی حجاج بعنوان مقصران اصلی بود اما کمتر کسی باور می کند خروج و حرکت پیش از موعد تعدادی حاجی به چنین فاجعه ای منجر شود. تاکتیک دیگر آل سعود صدور فرمان گردن زدن 28 نفر از عوامل و مسئولان برگزااری حج بود که این اقدام نیز توسط کارشناسان راهی برای انحراف توجه ها از عامل اصلی این حادثه قلمداد شد.

حالا و پس از شکست این اقدامات بنظر می رسد سعودی ها دست به دامان متحدان تروریست خود شوند تا بتوانند از این رسوایی بگریزند. عربستان پیش از این کمک های زیادی به داعش در سوریه وعراق کرده و حتی راه را برای حضور آنها در یمن نیز باز کرده است. کمک های بی شائبه آل سعود که به پیدایش و قدرت یابی داعش منجر شد حالا می تواند به یاریشان بیاید. داعش که تاکنون نشان داده در قساوت قلب و درنده خویی هیچ حد و مرزی نمیشناسد و حتی با ساخت ویدئوهای جعلی سعی می کند خود را خشن تر از آنچه که هست! نشان دهد حالا احتمالا دین خود را به عربستان سعودی ادا خواهد کرد.

با این حساب بعید نیست در روزهای پیش رو داعش دست به اقدامی هولناک بزند تا نگاه ها از روی عربستان برداشته شود، اما سعودی ها متحدی دیگر نیز دارند که حالا می توانند روی کمکش حساب کنند: رژیم صهیونیستی.

داعش و رژیم صهیونیستی همواره از کمک های آشکار و نهان سعودی ها برخوردار بوده اند، دو گروه و رژیمی که در سبعیت و سنگدلی همه را به حیرت واداشته اند و حالا باید منتظر اقدامات وحشیانه آنها بود تا بلکه ازین طریق سعودی ها برای مدتی نفسی براحتی بکشند.