روحانی:همه انتظار دارندکه دستگاه قضا همه را برادر ببینند
رئیس جمهور در همایش قوه قضائیه که به مناسبت هفتم تیر و هفته قوه قضائیه در سالن اجلاس سران برگزار می شود سخنرانی می کند.
به گزارش پارس به نقل از خبرآنلاین ، رئیس جمهوری ضمن اینکه هفته قوه قضاییه را به محضر همه مقامات قضایی و قضات محترمٰ دادستان ها و ریاست محترم قوه قضاییه و ملت ایران تبریک و تهنیت گفت، افزود: امسال هفته قوه قضاییه با ماه عبادت و قیام و صیام و ماه نزول قرآن مجید توام است فرصت پر برکتی است برای اینکه هم از این ماه بهره جوییم و هم در مسیر اجرای عدالت دقیق تر در حرکت باشیم.
حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در همایش سراسری قوه قضاییه که با حضور سران قوا در سالن اجلاس در حال برگزاری است گفت: ماهی از خداوند به ما اجازه دعا و ثنا و ذکر و تماس بیشتر با خود را داد. ماه ماه اتصال به حق است و معنویت است و صفای دل و پاکی بیشتر و برادری و محبت به یکدیگر است.
وی گفت: همواره هفته قوه قضاییه یادآور یک فاجعه بزرگ تاریخی است و آن شهادت یاران عزیز انقلاب شهید آیت الله بهشتی و 72 تن از نزدیکترین افراد سخت کوش نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران است.
روحانی افزود: شهید بهشتی حق بزرگی نه تنها بر گردن قضا بر گردن ملت ایران دارد که او خود یک ملت بود و یک امت و خاری در چشم دشمنان انقلاب بود. او پایه گذار توسعه انسانی اسلامی در این کشور بود هم در بخش علوم جدید با تاسیس مدارس و آموزش گاه ها و به ویژه دبیرستان دین و دانش در قم و تربیت فرهنگیان و اساتید و هم تحول در حوزه علمیه قم و آشنایی طلاب با روش جدید و با علوم جدید. کما اینکه او در نهضت اسلامی و حرکت سیاسی امت اسلام و مردم ایران به راهبری امام راحل نقش بسیار تاثیرگذاری داشت و در تشکیل جامعیت مبارز.
رئیس جمهوری گفت: همه آنهایی که در جلساتی بودند در قبل و بعد از انقلاب که شهید بهشی در جمع آنها بود ویژگی این بزرگوار را بخوبی حس می کردند. وقتی او سخن می گفت و تصمیم می گرفت برای همه دلنشین و اطمینان آور بود. بعد از انقلاب هم در همه جلسات وقتی او سخن می گفت به خوبی احساس می شد که همه جوانب مسئله توجه شده است.
وی افزود: یک نمونه آن اداره مجلس خبرگان قانون اساسی و در نهایت تدوین این قانون اساسی مدرن و با افتخار برای نظام بود که او نقشی بسزا در تهیه این قانون اساسی بر دوش داشت و این مرد عالم محقق و جامع و مجاهد و فعال چقدر مظلوم بود و کمتر شما بتوانید چهره ای را به مظلومیت او در تاریخ انقلاب اسلامی پیدا کنید.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه نسبت های ناروایی که به شهید بهشتی دادند و وی سکوت و صبر کرد گفت:او از نظر مدیریت و تلاش و برنامه ریزی و از نظر ابعاد مظلومیت یک شخصیت کم نظیر و بی نظیر بود این را شهید بهشتی به ما می آموزد که در مسیر انقلاب اسلامی و استقرار نظام اسلامی باید از همه چیز گذشت حتی از شخصیت و آبرو. خدا او را رحمت کند که او معمار قضا نوین اسلامی در جمهوری اسلامی بود و امروز هم از فکر او بهره می جوییم.
روحانی در ادامه گفت: دستگاه قضا برای همه کشورها و همه نظام ها اهمیت ویِژ ای دارد اما برای نظام جمهوری اسلامی ایران ویژگی خاصی دارد. آن چیزی که مورد توقع ویژه از جمهوری اسلامی ایران هست یک دستگاه قضا قویٰکارآمد و در دسترس همگان است. ما همیشه گفتیم به قضای مولای ما امیرالمونین و بر اصل عدالت و به ویژه عدالت علوی همیشه تاکید کردیم.
وی با بیان اینکه امروز نسبت به قضا جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قضا نمونه اسلامی و علوی همه دنیا در داخل و خارج کشور چشم دوخته اند و انتظارات بسیار بالایی از آن دارند گفت: قضایی که همه ملت را همه مردم و همه شاکیان را برادر ببیند، قضایی که بین شیعه و سنی قضایی که بین مسلمان و مسیحی دستگاه قضایی که بیم این جناح و آن جناح کوچکترین تفاوتی قائل نباشد؛ هر که می خواهد باشد و دارای هر مرامی که می خواهد باشد و هر سمت سیاسی که دارد وقتی به خانه قضا مراجعه می کند آنجا خانه عدل و انصاف است و اجرای حق و عدل است این را مردم باید در مقام عمل ببینند و هم افکار عمومی جهان آن را پذیرا باشند.
رئیس جمهوری در ادامه با بیان اینکه بار سنگینی بر دوش دستگاه قضا است افزود: ما امروز در یک شرایطی هستیم که باید زمینه را برای فعالیت بخش خصوصی آماده کنیم. ما در شرایطی هستیم که باید سرمایه و فناوری را برای سرعت بیشتر پیشرفت کشور جذب کنیم مگر این ها بدون حمایت دستگاه قضا امکان پذیر است؟ شرط اول توسعه دستگاه قضا کارآمد در کشور است.
روحانی افزود: روزی جوامع کوچک بودند و معاملات به صورت ساده انجام می گرفت آنکه معامله می کرد و می فروخت و آنکه می خرید با هم آشنا بودند اما امروز شکل معاملات تغیر و جامعه گسترش یافته و امروز شرایطی است که طرف پولی می دهد و می خواهد ماهها بعد آن جنس تولید شود. پولی را می دهد و کاغذی را دریافت می کند برای اینکه 6 ماه دیگر اتومبیلی را دریافت کند نه آن طرف را می شناسد و نه آن کالا را دیده است.اعتمادش به قرارداد است، به آن کاغذ است. گاهی همه زندگی خود را در شعبه بانکی به ودیعه می گذارد. اعتمادش به همان قرارداد است. پشتوانه همه این قراردادها در نهایت کیست؟ اگر ادعای مطرح شد پشتوانه نهایی دستگاه قضاست.
رییس جمهوری تصریح کرد: بخاطر دستگاه قضاست که اعتماد می کند، امروز شرایط ما با دیروز متفاوت است. مردم با دستگاه قضاست که به حقوق مالکیت و آبرو و حیثیت و حتی حق آزادی بیان و آزادی اندیشه برای خود می بیند با پشتوانه دستگاه قضاست که این اطمینان در جامعه ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینکه دیروز هر کس قدرت داشت حاکم بود و آن کسی که می توانست با قدرت دهان طرف را ببندد با قدرت زور یا پول حق مالکیت طرف را زیر سوال قرار دهد و با پول و نفوذ آبروی مردم را زیر پا بگذارد حاکم قدرت و زور بود افزود: قدرت مالی و یا قدرت بدنی در حکومت ا سلامی به جای قدرت عدل و انصاف دستگاه قضا نمی نشیند. در جامعه اسلامی حاکم قدرت سیاسیٰ نظامیٰ مالی هیچ یک از آنها نیست حاکم در مسیر خدا عدل و داد و قانون است و این قاضی است که در مقام قضاوت خدا و وجدان را می بیند و بس و بر مبنای آن حکم را صادر می کند.
روحانی افزود: امروز دستگاه قضا مبنای حرکت جامعه به سمت پیشرفت است. حتی سرمایه اجتماعی در سایه دستگاه قضا خواهد بود؛ امروز اگر ما بخواهیم شرایط را برای محیطی بهتر در جامعه ایجاد کنیم بدون دستگاه قضا امکان پذیر نیست. مبارزه با فساد به غیر از هماهنگی قوا با یکدیگر امکان پذیر نیست. آیا می توان با فساد بدون دستگاه قضا مبارزه کرد.
وی با بیان اینکه همه باید تلاش کنیم تا از فساد پیشگیری شود گفت: با قانون گرایی با از بین بردن امضاهای طلایی با ایجاد شفافیت در اطلاعات در از بین بردن استثنائات در قانون با مدرن کردن سیستم اداری و دولت الکترونیکی.
روحانی در ادامه خاطر نشان کرد: ما باید تلاش کنیم تا از فساد پیشگیری کنیم؛ اما در عین حال اگر فسادی رخ داد همکاری سه قوه لازم است. در همه این زمینه ها یک مسیر معتدلی را باید انتخاب کنیم. سازمان بازرسی کشور می تواند یاریگر خوبی برای دستگاه اجرایی ما باشد اما اگر یک کم سخت گیری ها بیش از حد شد باید به گونه ای عمل کنیم که جرإت را از مدیران نگیریم. باید حواسمان جمع باشد کاملا حساب شده و علمی با این مسئله برخورد کنیم. دستگاه قضا ما در همه زمینه ها پیشرفته است و ما باید از تجربه کشورهای دیگر استفاده کنیم و قوانین را روزآمد کنیم و خوشبختانه عالمی فرزانه در راس دستگاه قضایی همچون آیت الله آملی لاریجانی است که با جهان و شرایط نوین آشنایی دارد.
روحانی گفت: دستگاه قضا باید برای همه شفاف باشد و این شفافیت تنها با قانون نیست باید رویه های قضایی ما شفاف و در اختیار مردم قرار گیرد. ما می بینیم که یک قانون واحد از آن تفسیرهای متفاوتی ممکن است بشود و قاضی ممکن است در مقام صدور رای از قانون استنباط خاصی کند اولا مقدمه حکم گاهی از خود حکم مقدم تر است.
رئیس جمهور ضمن اشاره به اینکه در برخی کشورها قضا بر اساس رویه های قضایی است خاطرنشان کرد: رویه های قضایی باید تدوین شود تا همه مردم حتی بخش های اقتصادی و سیاسی و اجتماعی بخوبی حس کنند که قانون از دید قاضی چیست. این دستگاه قضا است که می تواند به جامعه ما امید و نشاط دهد و آینده را روشن کند و اعتماد دهد تا در زمینه فعالیت اقتصادی و سیاسی و اجتماعی سرزنده فعال باشد و ای کاش امکان پذیر باشد در این دولت با همکاری دستگاه قضا جرایم سیاسی را تدوین کنیم و لایحه آن را تصویب کنیم و روشن شود که جرم سیاسی چیست؟ این هم به نشاط سیاسی جامعه ما می افزاید و هم وجه ما را در دنیا افزایش می دهد.
وی افزود: یکی از فخرهای ما شیوه مولایمان است که چگونه با مخالفان رفتار کرد، رفتار امیرالمومنین با مخالفین و خوارج چگونه بود و آیا می توانیم از سیره پیامبر اسلام و از روایات ما بخوبی این تفکیک را انجام دهیم تا در فعالیت اقتصادی و سیاسی و فرهنگی مردم آینده روشن را پیش چشم خود ببینند.
روحانی با بیان اینکه در ماههای گذشته بین سه قوا همکاری های خوبی بوده است افزود: در مطالبات معقوق و مبارزه با فساد همکاری خوبی بوده و در بسیاری از زمینه ها می توانیم فضایی را ایجاد کنیم که ملت ما بیش از گذشته به آینده امیدوار باشد.
ارسال نظر