پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: رآکتور آب سنگین اراک با اعمال برخی تغییرات در قلب رآکتور، نوع سوخت و اعمال بازطراحی با هدف کاهش میزان پلوتونیوم قابل استحصال، همچنان آب سنگین باقی خواهد ماند و تغییر ماهیت و هویت نخواهد داد. 

دکتر علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: جزئیات نحوه اجرای بازطراحی از جمله مباحث قابل طرح در جریان مذاکرات است. نباید این نکته را به فراموشی سپرد که موضع کشورهای غربی اصرار بر تعطیلی فعالیت این رآکتور بود. اما اکنون سطح مباحث به مرحله پذیرش این دستادورد برجسته متخصصان کشورمان و حفظ کارآیی های آن رسیده است.

وی افزود: متخصصان و کارشناسان برجسته صنعت هسته ای با ارایه طراحی برجسته از نظر علمی و در عین حال قابل اجرا سازو کاری مدون کردند که از طریق آن ضمن کاهش میزان پلوتونیوم قابل استحصال و گرفتن بهانه های واهی از طرف مقابل، مجال لازم را برای حفظ مختصات فن رآکتور مجتمع اراک و حفظ کارآیی و ویژگی آن فراهم کردند.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به بهانه گیری های آژانس بین المللی انرژی و درز اطلاعات از آن گفت: آژانس در قراردادهای پادمانی خود با آژانس متعهد می گردد که اطلاعات طبقه بندی دریافت شده از آنان را محفوظ نگاه دارد. در عین حال بخش های مهمی از این اطلاعات را در مراحل مختلف به خصوص قبل از جمع بندی نهایی مدیرکل در اختیار اعضا قرار می دهد و به نظر می رسد بخش مهمی از اطلاعات از طریق همین اعضا به بیرون راه پیدا می کند متاسفانه آژانس در چنین مواقعی حساسیت لازم را از خود نشان نمی دهد.

صالحی افزود: آژانس بین المللی انرژی به گونه ای رفتار می نماید که جسارت برخی از اعضا در عدم رعایت موازین حقوقی بیشتر می شود. این در حالی است که آژانس حاضر نیست مدارک اتهامی را در اختیار کشوری که به آن اتهام وارد نموده است به بهانه مسوولیت حفاظت از اسناد و مدارک طبقه بندی شده قرار دهد حتی بعد از رفع ابهام و اتهام متاسفانه هیچگونه مکانیسم جبرانی به ویژه برای جلوگیری از تکرار اتهامات نداشته و لازم است کشورهای عضو تلاش نمایند تا تغییرات مورد نظر را ایجاد نماید.

معاون رئیس جمهور با اشاره به دستاوردهای جدید هسته ای ایران گفت: بیستم فروردین ماه 1394، روز فناوری هسته ای، چندین دستاورد جدید صنعت هسته ای رونمایی خواهد شد.

صالحی افزود: امیدوارم با رونمایی از این پیشرفت ها باعث خوشحالی ملت و مقام معظم رهبری و شادی ارواح شده به ویژه شهدای هسته ای کشورمان شویم.

معاون رئیس جمهور با اشاره به سابقه مبادله پیام و مذاکره بین ایران و آمریکا گفت: هنگام انجام مسوولیت اینجانب در مقام وزیر امور خارجه، تمهیدات لازم را برای عملیاتی شدن مذاکرات دوجانبه در سطح معاونان وزیر در زمینه هسته ای فراهم کردم.

صالحی افزود: گمان می کنم تجارب و اندوخته هابی ما بیانگر این واقعیت است که انتقال پیام و مواضع دو کشور به طور مستقیم و در سطوح مختلف از جمله سطح وزرا مجال لازم برای دستیابی بهتر و سریعتر به فهم مشترک و تشریح خواسته های دو طرف را فراهم می کند.

رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: از این طریق از انتقال پیام های مبهم و تحریف شده و نیز بالاتر رفتن دیوار بی اعتمادی جلوگیری می شود.