به گزارش پارس به نقل از  فارس، احمد الطیب شیخ الازهر این روزها در مسیر وحدت امت اسلامی گام‌های خوبی برداشته است و در آخرین اقدام در گفت‌وگو با روزنامه «المصری الیوم» علاوه بر صحبت درباره مشکلات مصر و الازهر به مسائل امت اسلامی و مشکلات پیش روی آن پرداخته است.


* افراطی‌گری با کنفرانس‌ها رفع نمی‌شود، مسئله‌ای اجتماعی است

وی در این گفت‌وگو با اشاره به تلاش‌های الازهر برای مقابله با افراطی‌گری، تلاش‌های فارغ‌التحصیلان این دانشگاه را در این زمینه دانسته و گفت: ما برای تبلیغ میانه‌روی الازهر برای اصلاحات در آموزش و پرورش، حلقه‌های تدریس در مساجد، رسانه‌ها، کنگره‌های جهانی و نشست با جوانان دنبال می‌کنیم اما این کافی نیست و نیازمند ایفای نقش موسسات دولتی، امنیتی و قانونی و همچنین فعالیت‌های دپیلماتیک در عرصه سیاست خارجی هستیم

الطیب با اشاره به کنگره اخیر الازهر در مقابله با تروریسم و افراطی‌گری که با حضور نماینده ایران برگزار شده بود، افزود: البته هیچ کس نباید فکر کند که افراطی‌گری با کنفرانس‌ها و کنگره‌ها از بین می‌رود؛ این مسئله یک روزه از بین نمی‌رود چراکه ما با یک مسئله اجتماعی روبروییم که شرایط سیاسی و اجتماعی فضای مناسبی برای رشد و انتشار افراطی‌گرایی ایجاد می‌کند و برای همین مبارزه با آن چندوجهی و نیازمند وقت زیاد است.

شیخ الازهر همچنین در این گفت‌وگو به برخی تهمت‌ها درباره تدریس افراطی‌گری در الازهر پاسخ داده و گفت: این مسئله(تندروی) با روح الازهر و رسالت آن که رسالت اسلام است منافات دارد و باید بدانید که تندروی خصوصیت‌های شخصی است که به شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و مقام تربیت افراد برمی‌گردد و البته در طول زمان‌ها در حرکت بوده است.

وی در عین حال افزود: البته ممکن است تندروها به الازهر نفوذ کرده باشند و از جایگاه‌های آن چون معلم و استاد استفاده کرده باشند.

الطیب در ادامه این گفت‌وگو به حمله به مجله «شارلی‌ابدو» اشاره کرد و گفت: بارها الازهر گفته که اسلام شاهد حکومت اشخاصی است که به نام آن جنایت می‌کنند و بیانیه‌های الازهر در این زمینه واضح است و معتقدیم راه دفاع از اسلام و پیامبرش(ص) پناه‌بردن به خشونت و کشتاری که مسلمانان جهان هزینه آن را بپردازند، نیست.

وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره نقش الازهر برای تصحیح تصویر ارائه شده از اسلام در غرب، تصریح کرد: تصحیح چهره اسلام مسئولیت 1.7 میلیارد مسلمان است که دین خود را به بهترین شکل نشان دهند به گونه‌ای که به اندیشه‌ها و اعمالی که اسلامی نیست ضربه بزند؛ رفتارهایی که توسط گروه‌ها و دولت‌های غربی مورد سوءاستفاده قرار گرفته؛ سوءاستفاده‌هایی که مورد حمایت طرف‌های پژوهشی و آکادمیک و رسانه‌ای‌ئی است که ادعای بی‌طرفی دارند اما در حقیقت ماموریت بی‌شرفانه آنها تبدیل اسلام در نظر مردم مغرب زمین به دین نفرت، تخریب و کشتار است.

* کشورهای اسلامی برای تصحیح چهره اسلام و مقابله با اسلام‌هراسی بودجه اختصاص دهند

وی خواستار اختصاص بودجه‌هایی از سوی دولت‌های اسلامی برای مقابله با اسلام‌هراسی شد و افزود: مسئولیت گروه‌های دینی تبلیغ اندیشه میانه‌رو و مبارزه با انحرافات و مسئولیت مسلمانان به‌ویژه آنها که در غرب زندگی می‌کنند ارائه الگوی اسلامی است به گونه‌ای که رفتارهای آنان التزام به قانون و رفتار متمدنانه و در نهایت انسانیت باشد که این خود عبادتی بزرگ است و اجری عظیم دارد و الازهر در این راستا از ارائه آنچه در توان دارد دریغ نخواهد کرد.

احمد الطیب، شیخ الازهر در ادامه این گفت‌وگو به بحث ارتباط شیعه و سنی و ارتباط الازهر با ایران پرداخت و در پاسخ به این سوال که آیا به دعوت ایران برای دیدار از این کشور پاسخ می‌دهد یا نه، مدعی دخالت ایران در کشورهای اسلامی شد و گفت: دعوت ایران برای دیدار از این کشور را قدردان هستم و الازهر بر اساس اصول و طبیعت خود هر تلاش برای نزدیکی بین مسلمانان را ایجابی می‌داند اما این دعوت باید دارای همراه با رفتار حقیقی و واقعی ایران  باشد.

وی در پاسخ به این سوال که «الازهر را چه به سیاست... آیا فکر نمی‌کنید دارید شروط سیاسی می‌گذارید و بهتر است دیدار شما به حل اختلافات دینی بپردازد» نیز گفت: الازهر هیئت سیاسی نیست و من هم رجل سیاسی نیستم اما سفر من ضرورتا تفاسیر سیاسی پیداخواهد کرد و به نوعی ابعاد سیاسی طبیعتا در سفر دیده خواهد شد و نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

وی در سخنانی که برخاسته از فشارهای سیاسی ارتجاع عرب و جریان‌های غربی است، مدعی شده و افزود: مداخله در امور داخلی کشورهای اسلامی و به مخاطره انداختن ثبات کشورهای عربی و اسلامی مسئله‌ای است که به وحدت مسلمانان ضربه می‌زند و به نوعی همانگونه که مساله‌ای سیاسی است مساله‌ای دینی نیز هست؛ آیا تلاش برای تغییر وضعیت در یمن با قدرت و سلاح و همچنین در بحرین، لبنان و سوریه ضربه به ثبات مسلمانان و وحدت آنها ضربه نمی‌زند؟ این مشکل اساسی من است.

الطیب با بیان اینکه باید استفاده از امورمذهبی برای کسب منافع سیاسی متوقف شود، تاکید کرد: مصلحت همگان در این است که سهمی در ثبات داشته باشند و از جنبش‌ها و افکاری که موجب تفرقه می‌شود حمایت نکنند.

وی با بیان اینکه آنچه می‌گوید شرطی برای پاسخ مثبت به دعوت ایران نیست، افزود: من همانگونه که گفته‌ام از هر تلاشی برای نزدیکی استقبال می‌کند اما نمی‌خواهم دیدار من به صورت سیاسی و برای ارائه چهره‌ای معین و بدون تحرک واقعی در مسیر حل مسائل مورد سوءاستفاده قرار بگیرد؛ به نظرم زبان دیپلماتیکی که برخی استفاده می‌کنند امر نیکویی است اما تطبیق عملی آن صورت نگرفته است.

* شیعیان برادران مسلمان ما هستند/ فتوای شهیر شیخ شلتوت دباره تقریب شیعه و سنی موجود است

شیخ الازهر در ادامه در پاسخ به این سوال که «شما قبلا درباره خطر ایران در منطقه درباره تبلیغ تشع هشدار می‌دادید آیا الازهر شیعیان را برای اسلام خطرناک‌تر از داعش می‌داند» گفت: نه ما همچین چیزی هرگز نگفته‌ایم، شیعیان برادران مسلمان ما هستند و فتوای واضح و شهیر شیخ محمود شلتوت دباره تقریب و وحدت اسلامی بین شیعه و سنی موجود است.

وی افزود: البته ما به برخی امور مشخص مثل سب ام‌المومنین عایشه و صحابه پیامبر اکرم(ص) اعتراض داشته‌ایم چراکه این رفتارهای بد تاکنون در حد مطلوب با آن برخورد نشده و البته برخی از طرف‌ها به دنبال تبلیغ شیعه بین اهل‌سنت با تطمیع، پول و سوءاستفاده از فقر مردم و ارائه فرصت‌های آموزشی و کاری هستند.

الطیب با بیان اینکه تلاش‌ها برای شیعه کردن اهل‌سنت در مصر موفق نخواهد بود، این اقدامات اجرا شده توسط جریان‌های تندروی شیعه را اقدامی ناپسند نه با هدف آزادی انتخاب مذهب بلکه با اهداف سیاسی دانست و تاکید کرد: آنچه موجب نگرانی ماست این است که این تلاش‌ها در فضای متشنج این روزها موجب گسترش شکاف‌ها و صدماتی شود که در ثبات مصر و کشورهای اسلامی خلل ایجاد کند چه اینکه چنین حرکاتی موجب به راه افتادن جنبش‌های افراطی و افتادن به مسیر ناامن می‌شود.

* فتاوای مثبتی از سوی مراجع عراق و ایران در حرمت سب صحابه دیده‌ایم/خواستار اقدامات قاطع از سوی مراجع بزرگ شیعه دارای نفوذ هستیم

شیخ الازهر در پاسخ به سوالی درباره تقاضایش از مراجع شیعه عراق و ایران در صدور فتوای قاطع حرمت سب صحابه و همسران پیامبر و بزرگان اهل‌سنت، گفت: اقدامات مثبت و فتاوای مثبتی از سوی مراجع عراق و ایران علیه بسیاری از اقدامات منفی صورت گرفته اما من این اقدامات را به صورت واضح و قاطع از سوی مراجع بزرگ شیعه دارای نفوذ خواستارم تا بتوان باب شر را ببندیم.

وی افزود: مشکل این است که برخی نیروهای سیاسی و دینی چشم‌شان به افراطی‌هاست و از این فضای افراطی‌گری سوءاستفاده کرده و به دنبال منافع خود هستند و این رفتاری تخریبی است که نمونه آن را در عراق دیدیم؛ چه اینکه اگر حاکم و مسئول یا نیرویی سیاسی فکر کند که سوء استفاده از افراطی‌گری مهارتی سیاسی است کشورش را به سوی نابودی می‌برد و در حق مردمش گناه کرده است.

الطیب با اشاره به حوادث در عراق و یمن با بیان اینکه این اتفاقات سیاسی است، افزود: در این کشورها از دین به عنوان سلاح استفاده شده و اضافه شدن رنگ دینی به این درگیری‌ها خشونت را بیشتر می‌کند.

* زنان می‌توانند رئیس جمهور شوند چون در دوران خلافت و ولایت اسلامی نیستیم

شیخ الازهر در ادامه این گفت‌وگو به آزادی اجتهاد در دیدن اسلام اشاره کرد و گفت: الازهر همیشه از اجتهاد در دین حمایت کرده چراکه زندگکی پر از تحولاتی است که نیازمند حکم شرعی است و تا وقتی آرای فقهی بر قواعد معروف شرعی و ضوابط و شروط آن که مستلزم معرفت عمیق علومن شرعی است، باشد از آن حمایت می‌کنیم و به علمای سراسر جهان در این زمینه کمک می‌کنید.

وی در پایان با اشاره به دیدگاه الازهر درباره حقوق زنان گفت: شریعت اسلامی زن را از خیلی چیزها آزاد کرده است و حتی در بسیاری از مذاهب مکلف به خدمت به همسر و فرزندانش نیز نیست و مرد باید از باب نفقه زینت‌آلات و روزی او را تامین کند و حتی اگر ثروتمند باشد این امور بر مرد تکلیف شده است.

وی با اشاره به حضور زنان در جایگاه نماینده مجلس، وزیر و استاندار، افزود: شرع منعی در ریاست جمهوری زن ندارد چه اینکه شرع در مسئله ولایت عامه و خلافت عامه منع کرده و ما در زمان خلافت و ولایت نیستیم بلکه در دورانی زندگی می‌کنید که کشورها مرزها و سیادت مستقلی دارند و برای همین نباید به حقوق آن اعتراف نکنیم.