به گزارش پارس به نقل از تسنیم، وزیرکشور در همایش تخصصی معاونین سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری‌های سراسر کشور با مورد توجه قراردادن انتخابات مجلس سال آینده، گفت: «کلید انتخابات آینده در وزارت کشور با هدف صیانت از حق‌الناس و مراقبت از اجرای دقیق قانون و رفتارهای خودمان از هم‌اکنون زده شده است.» عبدالرضا رحمانی‌فضلی تاکید کرد: «در دولت تدبیروامید انتخابات باید به‌صورت کاملا قانونی، کاملا آزاد و کاملا سالم و باشکوه برگزار شود و ما به‌عنوان مجریان انتخابات باید بدانیم که وظیفه صیانت از حق‌الناس را بر دوش داریم و نباید اقدام یا فعالیتی انجام دهیم که در باور و اذهان عمومی خدشه‌ای وارد شود و همچنین در بین فعالان سیاسی شبهه و ابهامی شکل بگیرد.»(۱)


اظهارنظر وزیرکشور درباره صیانت از حق‌الناس به عنوان مجری انتخاباتی در حالی بیان شد، که در چند ماه گذشته، سالم بودن انتخابات سال آینده مجلس شورای اسلامی، یکی از تکیه کلام‌های اصلی برای چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب بود و در مصاحبه‌های خود عموما به این نکته تاکیدکردند که اگر انتخابات سالم برگزار شود، اصلاح‌طلبان به پیروزی می‌رسند.

هرچند بنا به شهادت آرشیو روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها، چهره‌های مصاحبه‌شونده، نسبت به نتایج انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری معترض بودند اما این اشخاص در انتخابات سال‌گذشته ریاست جمهوری نسبت به نتیجه انتخابات اعتراضی نکردند و همچون بسیاری از گروه‌ها و سلایق دیگر سیاسی، به نتیجه آراء تمکین کردند.

آقای هاشمی‌رفسنجانی تنها سه‌روز بعد از پیروزی روحانی در انتخابات سال ۹۲، در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام، از حضور حماسی و پرشور آحاد مردم در داخل و خارج کشور در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم تقدیر‌‌ کرد و گفت: «اگر دشمنان جمهوری اسلامی ایران ذره‌ای انصاف داشته باشند، باید بپذیرند که ایران دموکرات‌ترین انتخابات دنیا را برگزار کرد و هیچ شبهه‌ای نمی‌توانند به آن وارد کنند.»

پیروزی روحانی در انتخابات باعث شد، آقای هاشمی این انتخابات را دمکراتیک‌ترین انتخابات دنیا بنامد

وی در بخش‌ دیگر سخنانش، "تعصب گروهی" را یک عیب دانست و افزود: عیب این است که آدم راه نجاتی را که پیدا می‌شود بگوید نه چون گروه ما نیست، بدرد نمی‌خورد.(۲)

تعداد دیگری از سیاستمدارهای متعلق به جریان دوم‌خرداد هم نسبت به پیروزی روحانی در انتخابات سال۹۲ موضع‌گیری کردند و این انتخابات را مظهر یک انتخابات سالم خواندند.

حداد عادل یکی از رقبای روحانی در انتخابات سال۹۲، با اشاره به سلامت انتخابات در همان‌روزها، گفت: "در این دوره از انتخابات با حدود ۳۰۰ هزار رای می‌شد انتخابات را به مرحله دوم کشید اما جمهوری اسلامی اهل تقلب در آراء نیست چرا که رهبری فرموده اند رای مردم حق الناس است و یک رای هم عمدا جابه جا نخواهد شد."

حدادعادل به ادعای تقلب در سال ۸۸ نیز اشاره کرد و یادآور شد: ملت رفتار دوگانه آنها را فراموش نخواهد کرد.(۳)

اما پس از کاهش تب انتخابات ۹۲، باز هم نگرانی نسبت به انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی به یکی از موضوعات اصلی اصلاح‌طلبان تبدیل شد. مرتضی الویری عضو ستاد انتخاباتی مهدی کروبی در انتخابات ۸۸ در گفت‌وگو با یکی از روزنامه اصلاح‌طلبان، از وزارت‌کشور در خواست کرد، مقتدرانه فضا را برای برگزاری یک انتخابات آزاد و عادلانه مهیا کند و فعالیت خود را در این زمینه نیز از همین الان شروع کند.(۴)

صفایی‌فرهانی عضو جبهه مشارکت نیز در گفت‌وگو با یک روزنامه اصلاح‌طلب می‌گوید: اگر فضای انتخابات سالم برگزار شود بهترین افرادی که بر اساس عقلانیت و در جهت منافع عمومی تصمیم بگیرند در مجلس خواهند بود.

صفایی فراهانی معتقد است در صورت سالم بودن انتخابات، جهت‌گیری مردم مانند انتخابات ٩٢ و ٧٦ است

وی در قسمت دیگری از گفت‌وگوی خود، بهترین افراد که در صورت برگزاری انتخابات سالم به اینگونه معرفی می‌کند: "اگر انتخابات برگزار شود و گزینشی نشود مطمئن باشید که جهت‌گیری مردم که خودش را در انتخابات ٩٢ و ٧٦ نشان داده است."(۵)

میزان توجه به سلامت انتخابات با معیار قراردادن پیروزی یا عدم پیروزی اصلاح‌طلبان، در شرایطی روز به‌روز افزایش می یابد که چند ماهی است، رسانه‌های اصلاح‌طلب به‌ مانور رسانه‌ای حول کلیدواژه‌های«انتخابات سالم» و «صیانت از حق‌الناس» می‌پردازند.

اظهار نظر فعالان اصلاحات حول موضوع "صیانت از حق‌الناس" طی روزهای آتی افزایش پیدا کرده است

در آخرین اظهرنظرها واژه‌ "حق الناس" در سخنرانی حجت‌الاسلام سیدهادی خامنه‌ای در همایش اصلاح‌طلبان در بیست‌وپنج دی‌ماه هم تکرار شد، او در این همایش با اشاره به اینکه رای مردم حق‌الناس است، گفت: باید کسانی که در انتخابات شرکت می‌کنند بتوانند افراد مورد نظر خود را انتخاب کنند، پس حق‌الناس و رای مردم بر همه سلایق مقدم است.(۶)

پیشتر نیز اشاره وزیرکشور به امر بدیهی «صیانت از آراء مردم به عنوان حق الناس»به تیتر یک روزنامه و خبرگزاری‌های اصلاح‌طلب تبدیل شد و در کنار این مطلب، توصیه دو چهره اصلاح طلب نیز درج شد، توصیه‌هایی مبنی بر رعایت حقوق رأی‌دهندگان و بی‌طرفی مجری انتخابات.

اما در این بین شاید پرمعناترین و کلیدی‌ترین اظهارنظر بین اصلاح‌طلبان توسط سیدمحمدرضا خاتمی فعال اصلاح‌طلب و دبیرکل سابق حزب مشارکت گفته شد، او در پاسخ به یک خبرنگار که از او درباره نتیجه انتخابات مجلس آینده پرسیده‌ بود،گفت: "هر انتخاباتی که سالم و خوب باشد، دست اصلاح طلبان است(اصلاح‌طلبان پیروز می‌شوند)"(۷)

منصور حقیقت‌پور، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس‌شورای‌اسلامی درباره اظهارات رضاخاتمی می‌گوید: اینگونه اظهارنظرها، غیرعلمی است و حتی با نتایج انتخابات‌های گذشته نیز مغایرت دارد. مگر انتخابات سال ۸۴ را اصلاح‌طلبان برگزار نکردند، پس چطور احمدی‌نژاد پیروز شد؟

وی با بیان اینکه در هیچ زمانی «تقلب» در تاریخ انقلاب‌ اسلامی وجود نداشته است، افزود: با علم به این موضوع، به هیچ‌عنوان، نیاز به نگرانی نیست. مکانیزم برگزاری انتخابات در جمهوری اسلامی از امکان تقلب جلوگیری می‌کند، به این دلیل که انتخابات را مردم برگزار می‌کنند و یک ناظرِ امین به عنوان شورای نگهبان از ابتدا تا انتهای انتخابات را نظارت می‌کند.

حقیقت‌پور اعتقاد دارد، ادعاهایی که بعضاً از جبهه اصلاحات شنیده می‌شود، نمونه بارز پیش‌داوری است و با روح دموکراسی مغایرت دارد. همه مسئولان دولتی و ناظرین انتخابات، بهتر از هر شخص‌ دیگری به «حق الناس بودن رای مردم» توجه دارند و مانند تمام انتخابات‌های گذشته، انتخابات پیش‌رو را با سلامت کامل برگزار می‌کنند.

استراتژی سلامت در انتخابات و پیروزی اصلاح‌طلبان به عنوان علت و معلول یکدیگر و اشاره به این اصل که دلیل سالم بودن انتخابات، پیروزی اصلاح‌طلبان است، می‌تواند تداعی‌کننده رفتار قبلی اصلاح‌طلبان در دوره‌های قبلی انتخابات باشد. سیاست "بنویسم خاتمی؛ بخوانیم ناطق" در سال ۷۶ و دلواپسی از تقلب در انتخابات سال۸۸ که توسط گروهی از اصلاح‌طلبان پیگیری شد.

میزان نگرانی در بین اصلاح‌طلبان، با نزدیک‌شدن به انتخابات مجلس شورای اسلامی، افزایش چشم‌گیری پیدا کرده است. باید دید، بعد از انتخابات سال آینده و میزان اقبال مردم به سرلیت‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان، آن‌ها چه موضعی در برابر سلامت انتخابات خواهند گرفت. موضعی از جنس انتخابات سال ۸۸ یا ...؟

پانویس
۱- روزنامه شرق ۹۳/۱۰/۲۳
۲- ۹۲/۳/۲۵
۳- ۹۲/۴/۲۲
۴- ۹۳/۹/۹
۵- ۹۳/۹/۱۰
۶-روزنامه مردم امروز ۹۳/۱۰/۲۷
۷- ۹۲/۱۰/۹