جیب خالی حریف در عمان
شمارش معکوس برای رسیدن به سوم آذر (24 نوامبر) - ضربالاجل دستیابی به توافق جامع هستهای- آغاز شده است و قرار است هفته آینده مذکرات در عمان انجام شود.
به گزارش پارس محمد صرفی در سر مقاله امروز کیهان نوشت: شمارش معکوس برای رسیدن به سوم آذر (24 نوامبر) - ضربالاجل دستیابی به توافق جامع هستهای- آغاز شده است و قرار است هفته آینده مذکرات در عمان انجام شود. مسقط مبداء فصل جدید مذاکرات هستهای بوده و اینک قطار مذاکرات هستهای بار دیگر به ایستگاه نخست خود بازمیگردد تا نتیجه نهایی روشن شود. این درحالی است که روز سهشنبه در آمریکا انتخابات مجلس سنا (برای انتخاب 36 سناتور میاندورهای) و نمایندگان (برای انتخاب 435 عضو) نیز برگزار شد و دموکراتها - حزب حامی باراک اوباما- جایگاه خود را در سنا از دست داده و این مجلس را به جمهوریخواهان واگذار کردند تا مخالفان اوباما که پیش از این نیز اکثریت مجلس نمایندگان را داشتند، بطور کامل کنترل قوه مقننه آمریکا -کنگره- را به دست گیرند.
پیش از ورود به بحث اصلی این نوشتار ذکر این نکته ضروری است که مشارکت در این انتخابات بسیار پایین بوده و نمایندگان تنها با رقمی حدود 20 درصد رای واجدین شرایط انتخاب شدهاند و از این منظر این انتخابات را باید افتضاحی در وضعیت مشارکت سیاسی این کشور به شمار آورد. نکته دیگر درباره این انتخابات آنکه، پیش از برگزاری و در جریان کمپینهای تبلیغاتی، رسانهها و تحلیلگران آن را آزمونی برای نگاه آمریکاییها به اوباما و دولتش معرفی میکردند. اوباما که این روزها در پایینترین درجه از نظر محبوبیت از زمان روی کار آمدن قرار دارد، خود بیش از همه به این وضعیت بغرنج واقف بود و تا جایی که توانست از کارزار انتخاباتی خود را دور ساخت تا هزینه کمتری به دموکراتها تحمیل کند اما ناکامیهای وی در سطوح مختلف، از چشم آمریکاییها دور نماند. اکثریت قابلتوجهی از آنها اصلاً پای صندوق رای نرفتند و درصد اندکی هم که رفتند، به او و حزبش نه گفتند تا کار برای مستاجر کاخ سفید در دو سال آینده سختتر از گذشته شود.
اما سوال مهم و اساسی در این برهه زمانی، تاثیر این تحولات سیاست داخلی آمریکا بر مذاکرات هستهای و دورنمای آن است. پیش از پاسخ به این پرسش باید به یک سوال پایهای و مهمتر پاسخ گفت. تفاوت برخورد و سیاست خارجی دو حزب دموکرات و جمهوریخواه - بخصوص در سطح سنا و مجلس نمایندگان- در قبال جمهوری اسلامی چیست و چه میتواند باشد؟ بهترین پاسخ برای این سوال رجوع به بیش از سه دهه گذشته و مطالعه رفتار این دو حزب با ایران اسلامی است. بررسی اجمالی و گذرا در این زمینه نشان میدهد، این دو حزب علیرغم اختلافهای خاص خود - بویژه در سیاست داخلی- در بسیاری از حوزههای سیاست خارجی اختلاف مبنایی و قابلتوجهی ندارند. بعنوان مثال میتوان از وضعیت جنگ سرد نام برد. در آن دوره سناتورها و نمایندگان فارغ از آنکه جمهوریخواه یا دموکرات بودند، درباره نشان دادن خصومت و دشمنی با اتحاد جماهیر شوروی و کمونیسم، با یکدیگر نه تنها اختلافی نداشتند بلکه علاوه بر همکاری، نوعی رقابت نیز در این زمینه داشتند. نکته ظریف و قابل تأملی که در اینجا اشاره به آن خالی از لطف نیست، آنکه دو ابرقدرت شرق و غرب که دنیا را به دو قطب تقسیم کرده و همواره در حال نزاع و رقابت بودند، تنها در یک نقطه با یکدیگر متفقالقول بودند؛ دشمنی با انقلاب اسلامی و نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران!
همین قضیه درباره دو حزب داخلی آمریکا نیز کاملاً صادق است و شاید بتوان گفت خصومت و دشمنی با جمهوری اسلامی تنها مسئلهای است که آنها بر سر آن هیچ اختلافی ندارند. برای آنکه بیشتر به عمق این پیوند و اشتراک نظری و فکری پی ببرید، کافی است به اظهارات و مواضع رئیس فعلی کمیته روابط خارجی سنا نگاهی بیندازید. رابرت منندز، سناتوری از ایالت نیوجرسی که دست جمهوریخواهان را در دشمنی علیه ایران از پشت بسته و مواضع دیوانهوار وی در این زمینه مشهور است و البته لابی صهیونیستی آیپک در جریان کمک مالی به کارزارهای انتخاباتی، رسماً پاداش درخوری به این مواضع میدهد و میتوان گفت میزان ضدیت با جمهوری اسلامی یکی از ملاکهای اصلی برای کسب حمایتهای مالی در انتخابات آمریکاست و این ملاک برای هر دو حزب مذکور، کارکرد یکسانی دارد، حدود دو ماه دیگر سنای جدید کار خود را آغاز میکند. به نظر میرسد دموکراتهای مستقر در کاخ سفید سعی خواهند کرد از این شکست انتخاباتی، بهرهبرداری دیپلماتیک خود را در ایستگاه آخر مذاکرات هستهای داشته باشند. اوباما مانند قماربازی است که همه چیز خود را باخته و نمایندگانش را با جیب خالی راهی میز خواهد کرد. آن کسی که جیبش خالی است، با خیال راحت لافهای بزرگتری میزند!
احتمالاً فرستاده کاخ سفید، تیم ایران را به امضای سریع توافق هستهای توصیه خواهد کرد. با القای این گزاره که اگر توافق امضا نشود، به زودی کنگره با چماق تهدید و تحریم وارد میدان خواهد شد. نشانههای این رویکرد بسیار زودتر از آنچه تصور میشد قابل رؤیت است. روزنامه واشنگتنپست - نزدیک به جمهوریخواهان- روز گذشته طی مقالهای به تاثیر نتایج انتخابات بر مذاکرات هستهای پرداخت و سعی کرد سایه چماقی خیالی از پیروزی جمهوریخواهان در سنا را بر پرونده هستهای ایران بگستراند. این روزنامه با حمله به دولت اوباما و سرزنش دموکراتها برای مذاکره با ایران، نوشت؛ «کنگره باید مجددا تاکید کند که هدف نهایی ما باید تغییر رژیم در ایران باشد و اینکه حکومت کنونی آن صحبت درباره آشتی را غیرممکن میسازد. کنگره کارهای زیادی میتواند انجام دهد و انجام خواهد داد، به محض آنکه دیگر سناتور «هری رید» دموکرات رهبر اکثریت و کارشناس کارشکنی کاخ سفید نباشد.»
البته واشنگتنپست هم نتوانست از تاثیر پرونده هستهای بر اوضاع آمریکا و گره کوری که واشنگتن در این زمینه ایجاد کرده بگذرد و اذعان کرد که در صورت شکست مذاکرات، دو سال دیگر و هنگام تعیین جانشین اوباما، به احتمال زیاد اصلیترین بحث و تمرکز رقبای انتخاباتی برای ورود به کاخ سفید، نحوه مواجهه با ایران و پرونده هستهای آن خواهد بود.
ایستگاه عمان به جای شنیدن لاف آمریکاییها باید محلی برای اتمام حجت نهایی با آنها باشد تا تکلیف خود را روشن کنند. چندی پیش وندی شرمن، رئیس تیم مذاکرهکننده آمریکا و معاون جان کری، از قول مادلین آلبرایت - وزیر خارجه اسبق آمریکا- گفت؛ «مذاکره مانند قارچ است که در تاریکی بهتر رشد میکند.» به زودی نتیجه بیش از یک سال کار در تاریکی روشن میشود. آخرین باری که غربیها برای خوراندن این قارچ سمی به جمهوری اسلامی ایران و تسلیم آن در برابر زیادهخواهیهای آمریکا تلاش کردند بیش از یک دهه پیش بود. و به یقین قارچ 2014 حاوی سم رقیق شده 2003 خواهد بود! زیرا، آن زمان در حالی مذاکرات در جریان بود که ایران تعداد بسیار اندکی سانتریفیوژ داشت و اکنون دارای حدود 20 هزار دستگاه است. آمریکاییها باید بدانند که در خوشبینانهترین حالت، قارچ هستهای هر یک دهه یک بار محصول میدهد؛ با این تفاوت که در مذاکرات احتمالی 2024 بدون شک ایران با پشتوانه دهها هزار سانتریفیوژ پیشرفتهتر از سانتریفیوژهای کنونی پای میز مذاکره خواهد رفت!
ان شاءالله حداقل40هزارسانتیفیوژدرسال2024داریم