به گزارش پارس به نقل از فارس: دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ،جمهوری اسلامی ایران را پرچم دار حضور تفکر اسلامی در حقوق بشر دانست.


محمد جواد لاریجانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما، شورای حقوق بشر را چیزی پایین تر از شورای امنیت و بالاتر از مجمع عمومی ذکر کرد و گفت: در سیستم حقوق بشر که در حال حاضر شورای حقوق بشر بالاترین نهاد آن است فرآیندهای پایش وجود دارد که از مهم ترین آنها فرآیند گزارشگری با سه تقسیم بندی است.

وی افزود: یکی ،گزارشگری UPR است یعنی همه کشورها بدون استثنا و بر اساس ضابطه ای هر 4 سال یک بار باید امور حقوق بشرشان مورد بررسی قرار گیرد که در این باره جمهوری اسلامی ایران نه تنها مخالف این قضیه نیست بلکه خودمان از طرفداران و پایه گذاران این سیستم بودیم.

لاریجانی تصریح کرد: بر این اساس برای نخستین بار کشورهای مدعی حقوق بشری مثل آمریکا  مجبور شدند کنار سایر کشورها بنشینند و راجع به حقوق بشرشان صحبت کنند ما هم اشکالات عمیق آنها را بیان کردیم از این رو مکانیزم UPR بهترین فرآیند گزارشگری است.

وی افزود: گزارشگر موضوعی را هم مشکلی نداریم بلکه مشکل ما با مکانیزم بعدی یعنی گزارشگر ویژه است.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با اشاره به نبود لزوم تعیین گزارشگر ویژه درباره علل نبود موافقت با سفر این گزارشگر به جمهوری اسلامی ایران گفت: نصب این گزارشگر توجیه می خواهد، مثلا در ایران چه اتفاقی افتاده که در کشورهای اطراف رخ نداده است؟ از طرف دیگر، گزارشگر ویژه باید بی طرف باشد ولی احمد شهید هنوز مرکب حکمش خشک نشده از این تلویزیون به آن تلویزیون رفته و موضع گیری کرده در حالی که رفتار یک گزارشگر ویژه باید قانونی باشد.

وی افزود: وی روش شناسی (متدولوژی)‌ ندارد، مقدار زیادی اتهامات را که در مورد هر کشوری در ایتنرنت وجود دارد جمع کردن قابل قبول نیست، وی می گوید بو می کنم و می فهمم، امری که قابل اعتماد نیست.

لاریجانی تصریح کرد: وقتی او می گوید همه گزارشها درست است پس چه چیزی را می خواهد بررسی کند؟ .

وی افزود: اشکال چهارم احمد شهید این است که وی به شدت طرفدار تروریزم است چرا که او کسانی راکه در کشور در حین عملیات مرتکب عملیات تروریستی شده اند مدافع حقوق بشر می داند ، پس از تروریست ها دفاع می کند، آنهایی که در حسینیه شیراز مردم را کشتند.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: ما این اشکالات را دقیق و با ادبیات بین المللی برایشان نوشتیم علاوه بر این که او حق ندارد در مورد احکام اسلامی نظر بدهد و بگوید آنها خوب یا بد هستند.

وی تصریح کرد: وی عقیده دارد هم جنس بازی باید آزاد باشد که موضوعی غیرحرفه ای است از این رو قصد وی از آمدن به ایران چیست؟ دسترسی به ایران بسیار زیاد است و ما هم هر سوالی دارد پاسخ دقیق می دهیم و مسئولانی از ما با وی مذاکرات مفصلی داشته اند ولی تغییری در رویه او مشاهده نشده است.

لاریجانی گفت: اگر او می خواهد به ایران بیاید و بگوید که تایید حرفهای خودم را درآوردم،‌لازم نیست اما اگر کار حرفه ای کند ما هیچ ابایی در چارچوب تعهدات نداریم لذا راه ندادن وی به کشور به دلیل اشکالات دقیق و کاملاً حرفه ای است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در باره حقوق بشر تصریح کرد: اسناد حقوق بشر 70 سال پیش در حالی نوشته شد که دول غربی هیچ اعتنایی به دیگر تفکرات نداشتند و در واقع اساس اسناد حقوق بشر عقلانیت سکولار لیبرال است.

لاریجانی افزود:  در اینجا نکته ای وجود دارد بحث جهان شمولی است، آنها  می گویند صرفا دستارورد ما و نحوه زندگی ما خوب است و هیچ روش دیگری برای زندگی جمعی نباید وجود داشته باشد، یعنی ملتی حق ندارد بر اساس عقلانیت غیر از عقلانیت سکولار لیبرال زندگی جمعی اش را شکل دهد و این بزرگ ترین توهین به کرامت انسان است.

وی گفت: اگر حقوق بشر برای حفاظت کرامت انسانی است این بزرگ ترین توهینی است که ما بگوییم که یک روش مشخص وجود دارد که غیر از این رفتار ، شما حق ندارید رفتار دیگری داشته باشید لذا دعوای ما بر سر این موضوع است.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: ما معتقدیم معنی جهان شمولی این است که همه ملت ها در رشد نرم های معقول زندگی جمعی، مشارکت کنند نه این که کشوری ادعا کند روش او از همه بهتر است و باید همه از آن تبعیت کنند، بنابراین یک اشکال نظری مهم وجود دارد.

وی افزود: به رغم همه این ها، راهبرد ما در تحرک بین المللی ضمن مصر بودن بر موضع خود ،گوشه گیر نبودن و ورود در همه موضوعات است.

لاریجانی به اشکال دیگر اسناد حقوق بشری اشاره کرد و گفت: نسل اول این اسناد قضایایی را بیان می کرد و ذیلی داشت که براساس قوانین کشورها تفسیر می شد ولی حالا دارند تفسیر را هم اجباری می کنند مثلا آزادی در ازدواج را به ازدواج پسر با پسر یا با محارم هم تسری می دهند.

وی افزود: خطی که ما آن را دنبال می کنیم خطی است که توسط دستگاه دیپلماسی کشورمان با همت پیش رفته است و حتماً باید در آن تنوع فرهنگی قید شود.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: ما مدعی هستیم و باید در نگارش نسل دوم و نسل سوم هم که در جریان است حضور داشته باشیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به گزارشUPR   اشاره کرد و افزود: گزارش ما به صورت منظم تهیه شد و در سازمان ملل هم به عنوان یکی از دقیق ترین UPR  ها مطرح شده است.

وی با بیان این که ما تمام اشکالات را به طور دقیق کتبی شفاهی و رسانه ای پاسخ می دهیم افزود: ملت ایران باید ماهیت اصلی حقوق بشر را که یک ضلع تهاجم علیه ماست بداند چرا که جمهوری اسلامی به برکت انقلاب، کشوری مهم، تاثیرگذار، مستقل وقدرتمند شده و این برای غرب تهدیدی بزرگ است.

لاریجانی گفت: تهاجم علیه کشور ما انواع مختلفی دارد ، روزی به اسم هسته ای،مانع توسعه علمی کشورمان شده و امروز حقوق بشر و تروریسم ضلع دیگر تهاجمات است.

وی افزود: در داخل مجمع عمومی نیز یک قطعنامه علیه ما صادر و طبق آن بخش نامه بان کی مون و گزارشگر ویژه سخنرانی کرده و بعد آتشی علیه تبلیغات رسانه ای ما برپا می کنند.

لاریجانی گفت: غرب می خواهد چهره ایران را مشوه جلوه دهد و بگوید که در کشور ما بی قانونی  و خشونت رواج دارد که خوشبختانه با وجود عروسک خودساخته غرب به نام "داعش" ، دنیا فهید که اسلام آمریکا خشن است و اسلام ما یکی از بهترین نمونه های اسلام در جهان است.

وی تصریح کرد: یک بحث این است که ما قوانین خودمان را خوب اجرا نمی کنیم، البته همیشه ممکن است یک قانون در کشوری خوب اجرا نشود اما سیستماتیک نیست مثلا غرب می گوید در قوانین شما شکنجه ممنوع شده و این در صورتی است که به طور منظم افراد را شکنجه می کنید و ما می گوییم یکی دو نمونه بدهید که حکایت از شکنجه منظم کند در حالی که قوه قضاییه  با هر گونه اقدامات خلاف قانون برخورد قاطع می کند.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: غرب می خواهد قوانینی که در کشورمان مبتنی بر شرع مقدس است تغییر دهد از جمله در موضوع هم جنس بازی و قصاص که می گویند قصاص،اعدام ،شلاق و هرگونه مجازات بدنی ،‌ نامطلوب تلقی می شود در حالی که شکنجه عملی است در بیرون قانون و قصاص حق خصوصی است.

وی افزود: قصاص حق حاکمیت نیست و در سیستم قضایی وقتی فردی مرتکب قتل می شود دستگاه قضا بررسی و اولیا دم را مشخص کرده و آنگاه قاضی حکم می دهد و البته هم شرع و هم سیستم قضایی تلاش می کنند که عفو صورت بگیرد.

لاریجانی با اشاره به پرونده ریحانه جباری هم گفت: این فرد متهم به قتل بوده و تمام مراحل دادگاهی خود را طی 7 سال طی کرده و چندین قاضی، پرونده را مطالعه کردند تا  در نهایت حکم وی در دیوان عالی تایید شد ولی باز هم دادگاه برای گرفتن رضایت از اولیای دم تلاش کرد.

وی با بیان این که سخنگوی دولت آمریکا با اشاره به این مسئله گفته است، ما معتقدیم علاوه بر این که اعدام امری نامطلوب است، دادگاه هم عادلانه نبوده و نگرانیم وی دچار شکنجه سیستماتیک قرار گرفته باشد افزود: ما چرا باید یک دختر را شکنجه کنیم؟ در صورتی که قوه قضاییه تمام سعی خود را کرد که رضایت بگیرد ولی به نظرم کمپین هایی که راه افتاد موجب شد تا اولیای دم بگویند بدهکار شدیم.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در ادامه گفت: در شورای حقوق بشر مجمع عمومی 47 کشور عضو هستند به گونه که آرایی که به نفع ما و یا ممتنع باشد بیشتر از آرایی است که علیه جمهوری اسلامی باشد ولی مکانیزم های بین المللی و فشارهایی که آن ها به کار می برند فضای بین الملل را فاسد کرده است.

وی افزود: اولین کاری که می کنیم این است که حرف هایمان را با صدای بلند بیان کنیم، جمهوری اسلامی ایران مطالب خود را با سرافرازی،قدرت و استدلال بیان می کند و ما هیچ جلسه ای را خالی نمی گذاریم.

لاریجانی تصریح کرد: مکانیزم های حقوق بشر خوب است، به شرط این که از سوء استفاده های سیاسی و تحمیل جلوگیری شود.

وی افزود: دشمنی هایی که علیه اسلام صورت می گیرد دشمنی کور و محکوم به شکست است.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت:  کشورهای جهان اسلام  هنوز در خواب هستند و تلاشی برای باز کردن مشارکت های عقلانیت سیاسی نمی کنند.

وی با تاکید بر این که امروز ایران پرچم دار حضور تفکر اسلامی در حقوق بشر است افزود: بعید است که غرب در سال های آینده دست از سر مسئله حقوق بشر بردارد.

لاریجانی گفت: آن ها می گفتند که هیچ کس نباید بدون حکم قضایی بیشتر از 24 ساعت در بازداشت باشد ولی امروزه قوانین در آمریکا اجازه می دهد صرفاً با گزارش نهادهای امنیتی هر فردی ولو 5، 6 سال در زندان بدون محاکمه باشد.

وی افزود: امروزه بزرگترین تولید کننده، خط دهنده و به کارگیرنده خشن ترین تروریزم در جهان همین کشورهای مدعی حقوق بشر هستند.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با ذکر این که ما هیچ محدودیتی در توسعه نداریم گفت: پیشرفت در دانش هسته ای با خود ، پیشرفت در حدود بیش از 200 حوزه از علوم را به همراه دارد.

وی افزود: زمانی که UPR  آمریکا مورد بحث بود اکثریت کسانی که در ارزیابی حقوق بشر آمریکا به صورت فعالانه شرکت کرده بودند،کشورهایی بودند که همه مسائل مربوط به نقض سیستماتیک حقوق بشر در آمریکا به خصوص در نژادپرستی را مورد توجه قرار دادند.

لاریجانی با اشاره به اقدامات ضدحقوق بشری آمریکا در موضوع اسلام هراسی و رعایت نکردن حقوق شهروندان دیگر کشورها گفت: کشورهای زیادی از پیشرفت های ایران تقدیر می کنند و این گونه نیست که فقط غربی ها این مسئله را بدانند.

وی افزود: ما وضعیت حقوق بشر خودمان را با معیارهای بین المللی گزارش می دهیم از جمله در موضوع موفقیت های سیستم قضایی در تسریع امور و استفاده از فناوری های جدید و نظارت بر رفتار قضات و زندان ها و رسیدگی به امر زندانیان و همچنین رشد تحصیلات و حضور زنان در عرصه های اجتماعی و سطوح عالی قضایی و در مسئله سلامت همه ابعاد را بیان می کنیم.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه تحریم را تجاوز دانست و گفت: یکی از تجاوزات در حق دسترسی به اموری است که در سازمان ملل مصرح است مثل  دسترسی به دارو یا مسئله حق توسعه هسته ای یا این که دانشجویان ما را در کشورها بیرون می کنند چون محتمل است مثلا آنها که شیمی می خوانند در امور هسته ای کار کنند.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با اشاره به اسیدپاشی در اصفهان گفت: این مسئله اولین جنایت در ایران و جهان نیست و شاید آخرین جنایت در کل جهان هم نباشد، ما با قدرت درمورد این مسئله با قدرت برخورد می کنیم.

وی افزود: تبلیغات و شایعاتی که از طرف رسانه های بیگانه مطرح شده در ذهن من این گونه جلوه می کند که نکند خود این قضیه آلوده باشد و برخی از کشورها در این مسئله دخالت کرده باشند، البته اگر دست آن ها در کار باشد دست هایشان را قطع می کنیم.

لاریجانی تصریح کرد: در جریان فتنه 88 آن ها در تهران ندا آقاسلطان را کشتند و جوسازی زیادی علیه ایران کردند در حالی که قاتل وی در انگلیس به راحتی راه می رود و کسی با او کاری ندارد.

وی افزود: آن ها برای رسیدن به اهدافشان از هیچ جنایتی دست برنخواهند داشت و این موضوع را خمیرمایه برای تهاجم به اسلام و آن هم حکم نورانی امر به معروف و نهی از منکر کرده اند.