شرکت در مراسم تحلیف السیسی، تدبیر یا بیتدبیری
حضور معاون وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم تحلیف رییسجمهور جدید مصر، با تحلیلهای متفاوتی مواجه شده است، برخی این اقدام را نادرست و برخی آن را تدبیر میدانند.
به گزارش پارس علی اکبری – کارشناس ارشد مطالعات استراتژیک نوشت:
حضور معاون وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم تحلیف رییس جمهور جدید مصر، با تحلیلهای متفاوتی مواجه شده است .برخی از تحلیلگران با اشاره به سابقه کشتار مردم توسط ارتش مصر پس از کودتا علیه مرسی و کنار گذاشتن منتخب مردم، این حضور را نوعی رسمیت بخشی به کودتاگران و عقب نشینی و عقب گرد جمهوری اسلامی ایران از مواضع همیشگی خود دانسته و برخی نیز با اشاره به واقعیات کنونی ، این اقدام را تدبیر منطقی بر میشمرند. نگارنده با اشاره به موارد ذیل، این اقدام را البته اگر در فرآیند بعدی نیز با حکمت همراه باشد، اقدامی مناسب ارزیابی مینماید :
1-ژنرال السیسی یکی از نکات مورد نظر خود در برقراری ارتباط با ایران را نحوه تعامل و رفتار ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس و برطرف نمودن نگرانیهای امنیتی در این مورد ذکر کرده بود. صرف نظر این موضوع که نگرانی السیسی تا چه حد منطقی و حتی صحیح است ، این واقعیت که ایران در پی تقویت روابط خود با کشورهای حوزه خلیج فارس است ، انکار ناپذیر است و مسئلهای است که حتی در دیدار امیر کویت با رهبر معظم انقلاب ، توسط معظم له مطرح شد و ایشان بر همگرایی بیشتر کشورهای منطقه به جای واگرایی تاکید نمودند. بنابراین غیبت نماینده ایران میتوانست گزینهای برای جوسازی علیه ایران مبنی بر سیاست اختلاف با همسایگان باشد و حضور نماینده ایران پیامی به کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس و همسایگان مبنی بر این که ایران خواستار گسترش روابط برادرانه با همسایگان خود میباشد.
2-در دوره آقای مرسی، علیرغم تلاش ایران بر برقراری ارتباط با این کشور ، متأسفانه منتخبین مردم مصر با پشت پا زدن به آرمانهای مردم ، فریب وعدههای آمریکا را خورده و حتی بر روابط با رژیم صهیونیستی تاکید ورزیدند. به افراط گرایی دامن زده و از تروریستهایی که علیه دولت قانونی بشار اسد در سوریه میجنگیدند ، حمایت نمودند. بنابراین دولت جناب آقای مرسی نه تنها همگرایی با ایران نداشت بلکه سعی در تشدید ایران هراسی و شیعه هراسی در مصر و منطقه نمود. متأسفانه این وضعیت با کشته شدن برخی از شیعیان مصر همراه گردید. وضعیت ایران هراسی و شیعه هراسی به گونهای شده که برخی جریانات تکفیری در مصر حتی بر محاکمه قراء مصری که به ایران سفر کردهاند تاکید میورزند. مطمئناً ایران هیچ تمایلی به تقویت جریانات تکفیری در منطقه ندارد. دعوت از رییس جمهور کشورمان و گفتگوی آقای السیسی با نماینده اعزامی ایران ، حداقل، بیانگر مخالفت عملی السیسی با تکفیر شیعیان است و خود میتواند یک نکته مثبت قلمداد شود. نکته دیگر این که مسئولان قبلی این کشور ، برای برقراری ارتباط با ایران، موضوعاتی چون تغییر نام یک خیابان تهران و.. را نیز به عنوان پیش شرط مطرح میساختند ، لیکن دعوت رسمی از رییس جمهور کشورمان میتواند نوعی عقب نشینی تلویحی از چنین مواردی باشد و نباید از سوی ایران نادیده انگاشته شود.
3-بعد از کودتای السیسی ، مخالفتهایی با این اقدام صورت گرفت و حتی مردم معترض توسط ارتش این کشور مورد کشتار قرار گرفتند و قطعاً این کشتار و کودتا قابل گذشت و بخشش نیست . لیکن آیا برقراری و سرکار آمدن یک دولت با رای حداقلی که حمایت بخشی از نخبگان و سیاسیون مصر را با خود همراه ساخته است گزینه مطلوب است و یا این که ادامه کشتار و جنگ داخلی در کشور مصر ؟ اگر بر اساس پیشنهاد نخبگان و دلسوزان به مردم مصر مبنی بر اتخاذ راهی برای جلوگیری از کشتار ، این مسیر حداقلی طراحی شده باشد، آیا این مسیر بهتر از مسیر کشتار نیست؟ قطعاً این تصور که آقای مرسی مجدداً بر سرکار آید و کودتاگران قدرت را واگذار نمایند ، غیر منطقی است به ویژه آن که آقای مرسی نیز نتوانست خواستههای رای دهندگان را برآورده سازد و به آرمان آنها خیانت کرد و در حال حاضر همان جمعیت رای دهندگان به او نیز متفرق هستند.
4-ژنرال السیسی هرچند با کودتا بر سر کار آمد و منتخب مردم را برکنار نمود لیکن بر این باور رسیده است که امکان بازگشت به دوران دیکتاتوری سابق وجود ندارد لذا سعی کرد با وجههی مردمی و دموکراتیک به ادامه کار خود بدهد و بر همین اساس اقدام به برگزاری یک انتخابات و با حضور دیگر نامزدها نمود. هر چند ممکن است این انتخابات واقعاً مردمی و آزاد نبوده و مهندسی شده بوده باشد ، لیکن نفس قبول این حقیقت که مصر دوره جدیدی را آغاز کرده و دیگر دیکتاتوری به شکل سابق در آن پذیرفته نیست ، نکته قابل تأملی است .
5-ایران در قبال دعوت رسمی دولت مصر از رییس جمهور کشورمان، در سطح معاون وزیر، نماینده اعزام نمود . این بدان معنی است که علاوه بر این که ایران به طور کامل موافق فرآیند طی شده در مصر نیست لیکن نگاه به آینده دارد و امیدوار است شرایط به گونهای رقم بخورد که خواست مردم مصر محقق شده و این کشور روی آرامش را ببیند. قطعاً اگر ایران تمایلی به برقراری آشتی در مصر داشته باشد ، برای رایزنیهای آینده، باید یک ارتباط حداقلی را در این مرحله ایجاد مینمود.یکی از مسایل مورد توجه ایران، برقراری تعامل با جامعه نخبگان مصر بوده است متأسفانه در دولت مبارک این ارتباط تقریباً قطع بود و بعد از دولت مبارک نیز این امر به نحو مطلوب محقق نشد . ایران تمایل ندارد که این ارتباط به طور کامل مشابه دوران مبارک ، مجدداً قطع گردد. ایران تمایل دارد به جای دفتر حافظ منافع در کشور مصر با جمعیتی مسلمان و دارای فرهنگ کهن و تأثیر گذار در جهان عرب، سفارتخانه و سفیر داشته باشد و تعاملات و مراودات فرهنگی بین نخبگان و مردم دو کشور گسترش یابد. نباید از خاطر به دور داشت که بخشی از تلاش تکفیریها در مصر ، زدودن فرهنگ «دوستی و محبت به اهل بیت» در این کشور است.
مصر آبستن حوادث است و ادامه ناامنی و جنگ داخلی در این کشور بهرهای برای مردم و جهان اسلام ندارد و در چنین شرایطی، پذیرش مطلوب حداقلی و تلاش جهت رساندن این مطلوب به سطوح بالاتر ، گزینهای است که ظاهراً توسط دولت ج.ا.ا پذیرفته شده است . نباید فراموش کرد که با توجه به روند کنونی در مصر ، این آخرین انتخابات نخواهد بود و مردم مصر میتوانند با توجه به تجربهای که طی مدت اخیر کسب نمودهاند به گزینههای مطلوبتر در آینده این کشور امید داشته باشند ضمن این که آقای السیسی نیز در داخل کشور با چالشهای فراوانی مواجه است که باید منتظر بود و دید آیا این دولت توانایی مهار این چالشها را دارد یا خیر؟
ارسال نظر