به گزارش پارس به نقل از شرق،   بیشترین محورهای تخلف در این گزارش تحقیق وتفحص به عملکرد بانک سه ساله « دی» بازمی گردد؛ بانکی که به یکباره از بنیاد شهید سربرآورد و خیلی سریع زمزمه هایی از اختلاس در آن به گوش رسید. اختلاس ۱۵ میلیاردتومانی که رییس بنیاد شهید آن را تنها شش میلیارد خواند و بعدتر هم، تمام مسوولیت آن را به دوش یک کارمند بازنشسته این بنیاد انداخت؛ اینکه آن کارمند بازنشسته با جایی تبانی کرده و پول را به جای اینکه به حساب بنیاد بریزد، به حساب شخصی اش ریخته بود. البته بعدتر امیر خجسته، رییس کمیته تحقیق وتفحص از بنیاد شهید اعلام کرد که « کشف اختلاس ۱۵ میلیاردتومانی و حیف ومیل بیش از ۱۷۰ میلیارد از دارایی های بانک دی در صرافی ها از دلایل اصلی تفحص بوده. این رقم از طرف صرافی های خاص به کشور امارات و شهر دوبی انتقال داده شده که در این رابطه تعدادی از افراد دستگیر شده و عده ای دیگر به خارج از کشور فرار کرده اند. »

کمتر می شود پیشنهاد تحقیق وتفحص از یک بانک به طور جداگانه تقدیم مجلس شود اما درخواست برای تفحص از « بانک دی» نخستین بار بهمن ۹۱ به کمیسیون اقتصادی مجلس آمد و بعدتر در قالب تفحص از « بنیاد شهید» پیگیری شد. اختلاس در بانک دی و عدم پرداخت مطالبات جانبازان از عوامل اصلی تصویب کمیته تحقیق وتفحص از بنیاد شهید بود و حالا امیر خجسته، رییس این کمیته در گفت وگو با « شرق» می گوید: « بانک دی بیشترین تخلف مالی را در این گزارش داشته است. »

خجسته از بیان جزییات بیشتر سر باز می زند و به محدودیت های پیش روی کمیته تفحص از مجلس بر اساس آیین نامه داخلی اشاره دارد. او البته وعده می دهد که تمام یافته های این کمیته بی کم وکاست در صحن علنی مجلس قرائت شود. شفاف نبودن عملکرد مالی بنیاد شهید، عدم توجه کامل به ایثارگران و مشکلات مدیریتی از جمله دلایلی است که در این مدت ۹۰ نماینده مجلس را برای تحقیق وتفحص از بنیاد شهید مصمم کرده است.

عدم حضور برخی نمایندگان در جلسه کمیته تفحص به خاطر تهدیدها
سال گذشته زریبافان، رییس پیشین بنیاد شهید در واکنش به تصویب طرح تحقیق وتفحص از این بنیاد گفته بود: « بنده به عنوان کسی که هم خودم پاک هستم و هم دستگاه و همکارانم، از هرگونه بررسی استقبال می کنم و هراسی از اینگونه بررسی ها ندارم»

اما پیگیری گفته های برخی نمایندگان در راهروهای مجلس نشان از آن دارد که بنیاد شهید تا پیش از تبدیل دولت و تغییر رییس، از هیچ تلاشی برای تهدید و ترغیب نمایندگان به خروج از کمیته تحقیق وتفحص برنداشته. حساسیت زیادی برای پیگیری امور تفحص به ریاست امیر خجسته وجود داشته و گویا تهدیدهای مستقیمی نیز در کار بوده. با این حال گزارش تفحص از بنیاد شهید مراحل پایانی تدوین را پشت سر می گذارد و به زودی به هیات رییسه مجلس تقدیم خواهد شد.

تهدید زریبافان در واکنش به پیگیری نمایندگان


زریبافان یک بار در واکنش به تفحص از بنیاد شهید گفته بود: « هر کسی هر تحقیقی که می خواهد بکند. قطعا پای کسانی گیر می افتد که خودشان موضوع تحقیق وتفحص را دامن می زنند و روزی از مدیران بنیاد بوده و بزرگ ترین تخلفات را در بنیاد داشته و به خاطر تخلف اخراج شده اند. »

پس از برخی سخنان زریبافان در صداوسیما، امیر خجسته، رییس کمیته تحقیق وتفحص در پاسخ به زریبافان گفت: « ایشان همواره اعلام می کند که در جریان تحقیق کمک می کند اما اکنون به نمایندگان تهمت می زند. این نخستین بار نبوده و در جریان تحقیق بارها با تهمت و افترا و تهدید برخی نمایندگان را از این کار منصرف کرده اند اما ما پیگیر خواهیم بود. »

گزارش تحقیق وتفحص از بنیاد شهید تقریبا نهایی شده و مراحل پایانی تدوین را پشت سر می گذارد. اما برخی نگرانی ها همچنان درباره قرائت نشدن برخی از موارد و بندهای این گزارش وجود دارد. نگرانی هایی که تا روز قرائت گزارش در صحن علنی نمی توان درباره جزییات بیشتر آن اظهار نظر کرد. به هر شکل این روزها شایبه تخلف و فساد مالی در بانک دی، بانک سه ساله ای که ماحصل دوران مدیریت مسعود زریبافان در سازمان بنیاد شهید است، بیش از هر زمان دیگری مطرح است و دیر یا زود گزارش نهایی تفحص، لایه های پنهان فساد گسترده مالی در این بانک را افشا خواهد کرد.

انتقام یا تخلف مالی


البته « مسعود زریبافان» در همان روزهای نخست مصوب شدن تفحص از بنیاد شهید در مجلس آن را به یک انتقامجویی شخصی تقلیل داد: « بعضی ها خودشان مشکل دارند و در دوران مدیریت خود در بنیاد شهید تخلفاتی کرده اند، به خاطر این تخلفات او را برکنار کردیم که او هم به خاطر برکناری و انتقام از من، می خواهد بنیاد شهید را بدنام کند. » البته هنوز مشخص نیست که « او» ی موردنظر زریبافان در کمیته تحقیق وتفحص از بنیاد شهید چه کسی است اما سخنان او در یک برنامه تلویزیونی و حمله به یکی، دو نماینده در نهایت به طرح شکایت نمایندگان از او منجر شد.

نمایندگانی که بعدتر با شکایت زریبافان از مصاحبه هایشان مواجه شده و پس از آن کمتر پاسخگوی سوال خبرنگاران بودند. به این ترتیب می توان اینطور فهمید که تیم حقوقی زریبافان با شکایت های مدام از تیم تفحص - البته با استناد به آیین نامه داخلی مجلس- جلوی برخی اظهارنظرهای بعدی نمایندگان را گرفت.

اما زریبافان، پیش از این درباره تخلف مالی در این بانک، به طور کامل از تمامی مسایل اعلام برائت کرده بود: « این موسسه زیرنظر بانک مرکزی است و ما هم خود شکایت کرده و پیگیر حقوق ایثارگران بودیم. » رییس سابق بنیاد شهید در حالی به پیگیری حقوق ایثارگران اشاره کرده که در دوره مدیریتش بر این سازمان انواع شکایت های مردمی روانه مجلس شد و چند بار خانواده های شهید و ایثارگر مقابل این بنیاد و مجلس تحصن کرده و کمتر توانستند با شخص زریبافان گفت وگو کنند. مجلس شورای اسلامی، ۲۰ خرداد سال ۹۲ با ۱۲۹ رای موافق تحقیق وتفحص از بنیاد شهید را تصویب کرد. در همین ارتباط برخی نمایندگان مجلس از جمله نایب رییس مجلس، از به دست آمدن ۸۰ تخلف در جریان تحقیق وتفحص از زیرمجموعه های بنیاد از جمله بانک دی خبر داده بودند. ۳۵ اکیپ در این مدت، تحقیق وتفحص از بنیاد شهید را پیگیری کرده اند.

بانکی به نام شهدا و به کام متخلفان


بانک « دی» فعالیتش را از ۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۱ آغاز کرد و در سال ۹۱ سرمایه اش به هزار میلیاردتومان افزایش یافت. جعفر جمالی، سرپرست بانک دی مهرماه سال ۸۹ تاکید کرد که عمده سهامداران بانک ۱۲۰هزار فرزند شهید هستند که از طریق بنیاد شهید سهامدار شده اند. البته پیگیری های « شرق» نشان از آن دارد که در فضای مجازی گپ و گفت خانواده های شهدا که این سهام را در اختیار داشته اند، آنها چندان رضایتی از اختصاص این سهام نداشته اند.

حسن، یکی از فرزندان شهدا در وبلاگی که اطلاعات مربوط به سهام منتشر شده، نوشته: « نمی دانم این بنیادشهید چه فکری می کند که این سهام‏ ها را برای ما می‏ خرد ما هم اطلاعی نداریم فقط هر از چند گاهی برگه هایی را با نام سهام به آدرس خانه ما می‏ فرستند و می رویم بنیاد و می گوییم چه کار کنیم یا یک اطلاعی به ما بدهید که آنها هم می گویند ما هم خبری نداریم. »

احمدی نژاد و زریبافان؛ یار گرمابه و گلستان

مسعود زریبافان که پیش از ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد عضو شورای شهر تهران در دوره دوم بود، در زمان انتخابات نهم ریاست جمهوری (سال ۱۳۸۴) ، مسوولیت ستاد « مردمی» حمایت از احمدی نژاد را بر عهده داشت. پس از انتخابات ریاست جمهوری علاوه بر عضویت در شورای شهر تهران، به عنوان دبیر هیات دولت نیز منصوب شد. چندی بعد، با مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت اشغال چند پست توسط کارکنان دولت ناچار به استعفا شد و پس از شکست در انتخابات دور سوم شوراها (که به عنوان کاندیدای ائتلاف رایحه خوش خدمت بود) ، ریاست مجمع باشگاه دولتی استقلال را در دست گرفت.

زریبافان در دولت دهم، به جای حسین دهقان به عنوان معاون رییس جمهوری و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران منصوب شد و پس از چندی، از ریاست مجمع باشگاه استقلال کناره گیری کرد. زریبافان از یاران گرمابه و گلستان رییس دولت پیشین به شمار می آید. البته زریبافان پیش از اینها شهردار و معاون فرماندار مهاباد و معاون عمرانی استاندار کردستان بوده و از نزدیک با شخص احمدی نژاد همکاری های دیرینه دارد. برآیند تخلف‏ های مالی در این بنیاد هر چه باشد و هر گزارشی که در صحن علنی مجلس برای افکار عمومی خوانده شود، باید این خطر همیشگی را مدنظر قرار داد که ارقام به باد رفته و پنهان از نظرها، شاید روزی و روزگاری دوباره در فرآیند سیاست و بازگشت برخی چهره های معلوم ‏ الحال در کشور هزینه شود. نگرانی که نه تنها در این پرونده که در تمام امور مربوط به تخلف‏ های مالی از این دست احساس می شود.