درمان خانگی آبله مرغان در کودکان | باید ها و نباید ها
درمان خانگی آبله مرغان در کودکان بهتر است با روش های طبیعی صورت گیرد، زیرا کودکان برای مصرف دارو بسیار مقاومت خواهند کرد.
درمان خانگی آبله مرغان در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. کودکان به دلیل رعایت نکردن نکات بهداشتی بیشتر در معرض این ویروس قرار می گیرند. در این بخش از پارس نیوز به بررسی روش های خانگی برای درمان آبله مرغان پرداخته ایم.
عامل بیماری آبله مرغان چیست؟
ویروس «واریسلا زوستر» عامل بیماری آبله مرغان است. در اغلب موارد این ویروس از طریق تماس با فرد مبتلا انتقال مییابد. این بیماری چند روز قبل از ظهور جوشها به فرد سرایت میکند و تا زمانی که تمامی جوشها بهبود نیابند، بهشدت مسری است. این ویروس از راههای زیر انتشار مییابد:
- بزاق دهان؛
- سرفه؛
- عطسه؛
- تماس با جوش.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان هستند؟
خطر ابتلا به این بیماری تحت شرایط زیر افزایش مییابد:
- کسانی که تاکنون به این بیماری مبتلا نشدهاند؛
- تماس فیزیکی با فرد مبتلا؛
- سن کمتر از ۱۲ سال؛
- بزرگسالانی که با کودکان زندگی میکنند یا با آنها وقت میگذرانند؛ و
- هنگامی که سیستم دفاعی بدن به علت بیماری یا مصرف دارو دچار نقص شده باشد.
هر زمان متوجه شدید جوشهایی که با خارش همراه است در سطح بدنتان گسترش مییابد، حتما به پزشک مراجعه کنید؛ مخصوصا اگر با علائم سرماخوردگی یا تب همراه باشد. با این علائم احتمال دارد دچار انواع ویروسها یا عفونت شده باشید. اگر زنی در دوران بارداری به ابله مرغان مبتلا شود، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند.
چی چیزی باعث آبله مرغان در کودکان می شود؟
این بیماری توسط ویروس واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می شود. این ویروس همچنین می تواند یک ضایعه پوستی دردناک به نام زونا (هرپس زوستر) در سنین بالا ایجاد کند. بعد از ابتلا به این بیماری ویروس در سیستم عصبی فرد برای همیشه باقی می ماند و بعدا به صورت زونا نمایان می شود.
آیا آبله مرغان کودکان واگیر دار است؟
آبله مرغان کودکان شدیدا واگیر دار است. هر بچه ای که یکی از اعضای خانواده اش آبله مرغان گرفته باشند به احتمال زیاد مبتلا خواهد شد (اگر تا آن زمان مبتلا نشده باشد) و علائم آن بعد از گذشت ۲ هفته از ابتلای نفر اول نمایان خواهد شد.
فرد مبتلا به آبله مرغان به روش های زیر ویروس را منتقل می کند:
- از راه قطرات ریز تنفسی معلق در هوا با سرفه کردن و یا عطسه کردن
- از راه مخاطات، بزاق دهان یا مایع خارج شده از تاول ها
آبله مرغان کودکان از ۲ روز قبل از شروع ضایعات پوستی تا وقتی که تمام تاول ها خشک شوند واگیر دار است.
فرد مبتلا به زونا می تواند موجب انتقال آبله مرغان (اما نه زونا) به سایر افرادی که مبتلا به آبله مرغان نشده اند بشود.
از آنجایی که آبله مرغان کودکان یک بیماری بسیار واگیر دار است، کودک مبتلا به این بیماری باید تا ناپدید شدن کامل ضایعات پوستی و خشک شدن کامل تاول ها در خانه مانده و استراحت کند که معمولا این دوره حدود ۱۰ روز به طول می انجامد.
روش تشخیص آبله مرغان چیست؟
تشخیص بیماری آبله مرغان در بیشتر موارد از طریق معاینهی فیزیکی جوشها و تاولها انجام میگیرد. در صورت تردید درباره تشخیص بیماری با این روش، با آزمایش بافت سطح جوشها یا مایع زیر آنها بیماری تشخیص داده میشود.
روش درمان آبله مرغان چیست؟
اگر به دنبال درمان سریع ابله مرغان هستید، بدانید چنین درمانی وجود ندارد. ویروس آبله مرغان حدود ۱۰ الی ۲۱ روز در بدن بیمار میماند. شدیدترین علائم این بیماری معمولا حدود ۲ هفته به طول میانجامد.
کودک مبتلا به ابله مرغان در طول دروهی بیماری نباید به مدرسه یا مهدکودک برود. بزرگسالان نیز در صورت ابتلا بهتر است در خانه بمانند. بیماری ممکن است بدون نشانه یا با نشانههای خفیف باشد اما مدت زمان خوب شدن آبله مرغان بین ۱۰ روز تا ۳ هفته متغیر است.
برای تسکین خارش پوست علاوه بر استفاده از آنتیهیستامینها یا پمادهای موضعی، میتوانید این کارها را نیز انجام بدهید:
- حمام کردن با آب ولرم؛
- استفاده از لوسیونهای بدون بو؛
- پوشیدن لباسهای نازک و نرم.
در طول درمان این توصیهها را در پیش بگیرید:
- در مراحل اولیهی این بیماری انجیر را در رژیم غذایی خود قرار بدهید؛
- آبمیوه و سبزی تازه بخورید؛
- غذاهایی مصرف کنید که ویتامین C زیادی دارند؛
- برای کاهش بروز زخمها و جوشها، روغن ویتامین E را روی پوست بمالید. (این کار را زمانی انجام بدهید که جوشها در حال بهبود هستند تا جوش و زخم جدیدی پدیدار نشود).
جوشها را نخارانید چون این کار روند بهبود را کُند میکند و خطر ابتلا به عفونت باکتریایی را افزایش میدهد. اگر فرزندتان دچار این بیماری شده است، ناخنهایش را تمیز و کوتاه کنید تا خطر ابتلا به عفونت کاهش بیابد.
برای کسانی که دچار عوارض ناشی از ویروس شدهاند یا کسانی که در معرض عوارض جانبی هستند، داروهای ضدویروس تجویز میشود. داروهای ضدویروس آبله مرغان را درمان نمیکند فقط شدت علائم را کاهش میدهد و روند بهبود را سریعتر میکند.
روش های درمان خانگی آبله مرغان در کودکان
همانطور که گفتیم گزینهای برای درمان سریع ابله مرغان وجود ندارد. اما برای اینکه بهبودی زودتر حاصل شود و علائم بیماری تا حدودی کمتر شود، میتوانید برخی درمانهای طبیعی را نیز امتحان کنید. در ادامه با ۱۰ درمان خانگی ابله مرغان آشنا میشوید.
جوش شیرین
جوش شیرین خارش و سوزش ناشی از ابله مرغان را تسکین میدهد. نصف قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب حل کنید. لیف نرمی را به محلول آغشته کنید و روی قسمتهایی که دچار خارش و سوزش است بگذارید و اجازه بدهید خشک شود. راهحل دیگر این است که نصف یا یک فنجان جوش شیرین را در آب وان حمام حل و داخل این محلول حمام کنید.
درمان خانگی آبله مرغان در کودکان با یاس بنفش هندی
یاس بنفش هندی نیز در درمان آبله مرغان بسیار مؤثر است چون خاصیت ضدویروسی دارد. همچنین این گیاه تا حد زیادی به خشک شدن تاولها و رفع خارش کمک میکند. تعداد کمی برگ یاس بنفش هندی را له کنید و روی جوشها و تاولها قرار بدهید یا میتوانید چند برگ از این گیاه را به آب وان حمام اضافه کنید.
از گرما و عرق جلوگیری کنید
گرما و عرق باعث میشه خارش بیشتر بشه. برای آرامش پوست خودتان یا بیمار ، از قرار گرفتن در محیط گرم خودداری کنید و مدام بدن کودکتون رو خنک نگه دارید.
درمان خانگی آبله مرغان در کودکان با هویج و گشنیز
سوپی که گشنیز و هویج دارد، در درمان آبله مرغان بسیار مفید است. این غذا سرشار از آنتی اکسیدان است که در فرایند درمان تأثیر بسیار مثبتی دارد. حدود ۱۰۰ گرم (یک فنجان) هویج را خرد کنید، ۶۰ گرم (نصف فنجان) هم برگ تازهی گشنیز را با هویج در دو و یکچهارم فنجان آب بجوشانید تا نصف آب تبخیر شود.
این سوپ را به مدت یک ماه روزی یکبار نوش جان کنید. همچنین برای تقویت بنیهتان میتوانید هویج و برگ گشنیز آبپز بخورید.
جو دوسر
جو دوسر یکی از درمانهای پرطرفدار خانگی برای خارش ناشی از ابله مرغان است. دو فنجان جو دوسر را بکوبید تا بهشکل پودر دربیاید، سپس آن را در ۲ لیتر آب ولرم بریزید و بدنتان را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با این محلول خیس کنید.
درمان خانگی آبله مرغان در کودکان با سرکهی قهوهای
یکی از راهحلهای مؤثر برای درمان آبله مرغان استفاده از سرکهی قهوهای است. این روش درمانی خارش پوست را از بین میبرد و به بهبود زخمها و جلوگیری از ایجاد جایِ زخم کمک میکند.
نصف فنجان سرکهی قهوهای را به آب ولرم درون وان حمام اضافه کنید و حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه درون این محلول حمام کنید.
هیدراته بمانید
مایعات زیادی را به کودک یا بیمار بدهید تا بدن سریعتر از شر ویروس خلاص شوید. همچنین آب فراوان مانع از کمبود آب بدن میشه.
به جای اینکه نوشیدنی های گاز دار یا شیرین بخورید یا به بیمار بدید از آب استفاده کنید. به خصوص اگر شما یا فرزندتان در دهان آبله مرغان دارید. بستنی های فاقد قند نیز انتخاب خوبی هستند و به تسکین کمک می کنند. از غذاهای سفت ، ادویه دار و نمکی که باعث زخم شدن دهان می شود خودداری کنید.
عسل برای درمان خانگی آبله مرغان در کودکان
عسل در بهبود خارش و التیام جوشهای ناشی از آبله مرغان مؤثر است. عسلی طبیعی و باکیفیت تهیه کنید و روی قسمتهایی از بدنتان که جوش و تاول دارد، بمالید. این کار را تا زمانی که زخمها از بین بروند روزی ۲ تا ۳ بار تکرار کنید.
دمنوشهای گیاهی
برای درمان آبله مرغان میتوانید از انواع دمنوش های گیاهی ملایم و آرامبخش مانند دمنوش بابونه، ریحان مقدس، گل همیشه بهار و بادرنجبویه استفاده کنید.
یک قاشق غذاخوری از هریک از این گیاهان را داخل یک فنجان آب جوش بریزید، بگذارید چند دقیقه دم بکشد و سپس از صافی رد کنید. مقدار بسیار کمی دارچین، عسل و آب لیمو ترش به آن اضافه و نوش جان کنید. این چای گیاهی را تا زمانی که بهبودی کامل حاصل نشده است، روزی چند بار استفاده کنید.
روغن اسطوخودوس برای درمان خانگی آبله مرغان در کودکان
روغن اسطوخودوس از دیگر درمانهای مؤثر برای کاهش سوزش و خارش ناشی از بیماری آبله مرغان است. روغن عصارهی اسطوخودوس را با مقدار کمی از روغنهای حامل مانند روغن نارگیل یا بادام رقیق کنید، روی ناحیهی آسیبدیدهی پوست بمالید و بگذارید تا خشک شود. این کار را روزی ۲ بار تکرار کنید.
همچنین میتوانید چند قطره روغن عصارهی اسطوخودوس و بابونه را داخل آب ولرم بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه بدن خود را با آن خیس کنید.
روغن چوب صندل
روغن چوب صندل به دلیل داشتن خواص ضدعفونیکننده و ضدالتهابی، در درمان زخمهای آبله مرغان تأثیر زیادی دارد. این روغن جای زخمها را نیز از بین میبرد.
چند قطره روغن چوب صندل خالص را به یک قاشق چایخوری روغن حامل مثل روغن بادام اضافه کنید و روی جوشها بمالید. این کار را تا بهبودی کامل تمامی زخمها بهطور منظم انجام بدهید.
گل کالاندولا (گل همیشه بهار) برای درمان خانگی آبله مرغان در کودکان
کالاندولا یا گل همیشه بهار برای از بین بردن خارش ناشی از بیماری ابله مرغان مورد استفاده قرار میگیرد.
دو قاشق غذاخوری کالاندولا و یک قاشق چایخوری برگ عنبر سائل را در یک فنجان آب بریزید و بگذارید یک شب بماند. صبح این مخلوط را کاملا آسیاب کنید و مادهی بهدستآمده را مستقیم روی جوشها بگذارید. زمانی که کاملا خشک شد، زخمها را بشورید.
لوسیون کالامین بزنید
لوسیون کالامین میتونه به کاهش خارش کمک کنه. این لوسیون حاوی خواص تسکین دهنده پوست از جمله اکسید روی است.
با استفاده از انگشت تمیز یا پنبه ، لوسیون کالامین رو روی نواحی خارش دار پوست بمالید و پخش کنید. توجه داشته باشید که نباید از لوسیون کالامین روی نواحی چشم بزنید.در مواقعی آبله مرغان روی چشم ایجاد می شود به هیچ عنوان این لوسیون را روی ابله مرغانی که روی چشم ایجاد شده نزنید.
آبله مرغان در بزرگسالی چطور درمان می شود؟
درمان این بیماری در کودکی و بزرگسالی فرق زیادی ندارد اما معمولا اهمیت درمان در بزرگسالی بیشتر است. افرادی که در بزرگسالی به این بیماری مبتلا می شوند بهتر است با متخصص عفونی یا متخصص داخلی تماس حاصل کنند.
با توجه به اینکه علائم و شدت بیماری در بزرگسالی بیشتر است به نظر می رسد درمان با دارو های قوی تر ضد ویروسی در بزرگسالی نقش بسیار پر رنگی خواهد داشت.
بیماری آبله مرغان معمولا جایی برای نگرانی نیست و با واکسیناسیون به راحتی پیش گیری می شود. جالب است بدانید ویروس آبله مرغان در بدن باقی خواهند ماند و در زمانی که سیستم ایمنی بدن فعالیت عادی خود را نداشته باشد به صورت بیماری های دیگر در سالمندی بروز می کند.
عوارض احتمالی آبله مرغان چیست؟
اگر چنین عوارضی را مشاهده کردید حتما به پزشک خود اطلاع بدهید:
- جوشی که به چشمها نیز گسترش بیابد؛
- بثوراتی که ملتهب و گرم باشد (نشانهای از عفونت باکتریایی است)؛
- تاولهایی که با سرگیجه و تنگی نفس همراه است.
این عوارض اغلب در نوزادان، افراد مسن، زنان باردار، مبتلایان به بیماریها و اختلالات جدی و بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، مشاهده میشود. این گروه که بیماران پرخطر هستند، ممکن است دچار عفونت پوست و ریهها، ورم مفاصل یا آماس زودگذر غشای مفصلی شوند.
زنانی که در دوران بارداری به این ویروس مبتلا میشوند ممکن است نوزادانی با رشد و وزن کم، سر کوچکتر از حد طبیعی، دارای مشکلات بینایی و معلولیت ذهنی به دنیا بیاورند.
چه مدت طول می کشد تا آبله مرغان بهبود پیدا کند؟
آبله مرغان معمولاً طی 5 تا 10 روز روند خودش رو برای بهبودی طی میکنه. اما اگر بثورات خارش دار ناشی از ویروس دارید ، ممکن است مدت زمان زیادی احساس بشن. خوشبختانه مواردی رو معرفی کردیم که می توانید در خانه انجام بدید تا علائم را کم کنید.در حالی که بدن خود به خود بهبود پیدا می کنه.
نکات پیشگیری شامل موارد زیر است:
- کوتاه کردن ناخن ها برای جلوگیری از ایجاد بریدگی در پوست
- قرار دادن جوراب های تمیز روی دستها در شب برای جلوگیری از خراشیدگی هنگام خواب
- پوشیدن لباس های گشاد و ساخته شده از الیاف طبیعی ، مانند پنبه
- بعد از استحمام ، به جای مالش پوست ، با حوله تمیز بدن را خشک کنید.
- از گرگرفتگی یا تعریق زیاد پرهیز کنید ، زیرا ممکن است زخم ها را تحریک کند.
- در صورت وجود زخم در دهان غذاهای گرم یا تند نخورید.
ایمنی آبله مرغان ماندگار است؟
در اغلب موارد آبله مرغان خودبهخود بهبود مییابد. بیماران معمولا ظرف یک یا دو هفته بعد از تشخیص بیماری به فعالیتهای عادی و روزمرهی خود بازمیگردند. ویروس واریسلا زوستر بهصورت نهفته در بدن باقی میماند و اغلب بیماران مبتلا به آبله مرغان پس از بهبودی نسبت به این ویروس ایمن میشوند.
در موارد بسیار نادر ممکن است ویروس دوباره فعال شود که در اینصورت فرد دچار زونا میشود. زونا اختلال جداگانهای است که ویروس واریسلا زوستر عامل آن است و اغلب در سنین بزرگسالی فرد را درگیر میکند. اگر سیستم دفاعی بدن موقتا ضعیف شود (به دلیل بیماری یا کهولت سن)، ویروس واریسلا زوستر ممکن است بهشکل بیماری زونا فعال شود.
چگونه از ابتلا به بیماری آبله مرغان پیشگیری کنیم؟
واکسن آبله مرغان در ۹۰ درصد از کودکانی که آن را دریافت کردهاند، از ابتلا به این بیماری جلوگیری میکند. تزریق این واکسن باید در ۱۲ الی ۱۵ ماهگی انجام شود. در سنین ۴ و ۶ سالگی نیز به کودکان تقویتکننده داده میشود. کودکان بزرگتر و بزرگسالانی که این واکسن را نزدهاند یا در معرض خطر ابتلا به بیماری آبله مرغان قرار دارند، باید دُز بالاتری از این واکسن را دریافت کنند.
بیماری آبله مرغان در بزرگسالان با علائم شدیدتری خود را نشان میدهد، پس اگر پدر یا مادری هستید که در کودکی واکسینه نشدهاید، بهتر است واکسن را دریافت کنید تا در صورت ابتلای فرزندتان، این ویروس به شما سرایت نکند.
کسانی که واکسن آبله مرغان نزدهاند، برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس نباید با افراد مبتلا در تماس باشند. البته به این دلیل که بیماری تا زمانی که جوشها در بدن ظاهر نشوند قابل تشخیص نیست، این کار خطر را کاملا رفع نمیکند.
پیشگیری همیشه بهترین درمان است، پس واکسن فرزندتان را بهموقع بزنید. آبله مرغان معمولا بیماری خفیفی است که با گذر زمان بهبود مییابد، اما اگر با علائم بسیار شدید روبهرو شدید حتما با پزشکتان مشورت کنید.
چه کسانی نباید از واکسن آبله مرغان استفاده کنند؟
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که ژلاتین و آنتی بیوتیک در آنها ایجاد حساسیت می کند
- افرادی که به دوز اول واکسن آلرژی نشان داده اند نباید دوز دوم را دریافت کنند.
- زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری دارند نباید این واکمسن را استفاده کنند. این افراد باید طوری واکسن را دریافت کنند که در دوران بارداری مبتلا به این بیماری نشوند.
چه موقع باید با دکتر تماس بگیرید؟
اکثر عفونت های ویروسی به درمان ویژه ای نیاز ندارند. ولی گاهی اوقات فرد مبتلا به آبله مرغان کودکان با مشکلاتی مواجه می شود. در موارد زیر حتما با پزشک متخصص کودکان و نوزادان تماس بگیرید:
- اگر بچه تب بیشتر از ۴ روز دارد
- سرفه شدید و یا مشکل در تنفس دارد
- خروج چرک از ضایعات پوستی (مایع غلیظ و زرد رنگ) و قرمزی، گرمی، تورم و درد در این ضایعات
- سر درد شدید
- خواب آلودگی و اختلال در بیدار شدن از خواب
- اختلال در نگاه کردن به نور
- اختلال در راه رفتن
- گیج بودن
- استفراغ کردن
- احساس بیماری شدید
- سفتی گردن
ارسال نظر