نحوه کاشت توت فرنگی در گلدان و نگهداری در آپارتمان
روش های کاشت توت فرنگی در گلدان به صورت ارگانیک را یاد بگیرید. شرایط لازم برای کاشت، نگهداری، خاک و تهیه آفت کش را در اختیارتان قرار داده ایم.
کاشت توت فرنگی در گلدان به شما این امکان را می دهد تا هر زمان که خواستید بتوانید از توت فرنگی ها استفاده کنید. همچنین افرادی که به باغبانی علاقه دارند اما شرایط آپارتمان نشینی این اجازه را به آن ها نمی دهد، میتوانند به راحتی در بالکن خانه در گلدان توت فرنگی بکارند.
گیاه توت فرنگی به سه دسته تقسیم میشود
گیاه توت فرنگی Day nutral
در برابر طول روز حساس نیستند، این گونه اگر درجه هوا بین 35 تا 85 باشد ، شکوفه ، میوه وریشه پیشرو را به طور مداوم تولید میکنند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه اسکمو خانگی با 4 طعم ترش و خوشمزه شمالی
توت فرنگی همیشه بارده
این گونه در طول روزهای طولانی تابستان و روزهای کوتاه پاییز. جوانه هایی که در تابستان شکل گرفته اند در پاییز شکوفه و گل میدهند، و جوانه هایی که در در پاییز بیرون بیایند در بهار میوه میدهند.
توت فرنگی های Juneberries
به طول روز حساس هستند، این گونه در پاییز جوانه میدهد و و در بهار شکوفه و میوه میدهد. برای یک گلخانه های خانگی ما Juneberries ها را پیشنهاد میکنیم و اگر چه برای برداشت میوه مجبور هستید یک سال منتظر بمانید اما ارزشش را دارد.
ویژگی های گیاه توت فرنگی
- گیاه توت فرنگی در برابر سرما و حتی یخ زدگی مقاوم است و دماهای زیر صفر را تحمل میکند.
- به طور کلی گیاهی رطوبت دوست است و ریشه های سطحی دارد که به کم آبی حساس اند و گیاه، تابستان های گرم و خشک را نمیتواند تحمل کند.
- نوع یا اصطلاحا رقم گیاه، یا بهاره است که در بهار میوه میدهد یا چهار فصل.
- نوع چهار فصل توت فرنگی، مقاوم تر است و در طول سال چندین بار محصول میدهد.
- بوتههای توت فرنگی، تک جنس یا دو جنس هستند که اگر تک جنس باشند نیاز به گرده افشانی توسط حشرات دارند.
- به همین دلیل در صورتی که در کنار بوته های توت فرنگی یک یا چند کندوی زنبور عسل نگهداری کنید.
- به دلیل کمک کردن زنبور ها به گرده افشانی توت فرنگی، کیفیت و میزان محصول دهی توت فرنگی به مقدار چشمگیری افزایش یافته و کیفیت محصول نیز بهتر میشود.
خرید نشا مناسب توت فرنگی
از فروشگاه یا باغهای فروشنده، نشا یا ساقهٔ روندهٔ توتفرنگی خریداری کنید
میتوانید نشای توتفرنگی، یا ساقهٔ روندهٔ آن را از فروشگاههای تجهیزات و ادوات کشاورزی و باغداری و یا باغهایی خریداری کنید که این نشاها و ساقهها را میفروشند.
نشا، گیاه کوچکی است که قسمتی از دورهٔ رشد خود را گذرانده است. گاهی اوقات در همان سالی که نشا را میکارید، میتوانید توتفرنگی برداشت کنید، اما گاهی اوقات هم باید یک سالی صبر کنید تا برداشت خوبی داشته باشید.
ساقههای رونده معمولا انتخاب ارزانتری هستند. ساقههای رونده، قسمتی از گیاه هستند که آن را از بوتهٔ مادر جدا میکنند. پرورش این ساقهها و برداشت توتفرنگی از آنها، زمان بیشتری میبرد.
اگر سالی یک برداشت حسابی میخواهید، توتفرنگی بهاره تهیه کنید
رقم بهارهٔ توتفرنگی، بیشترین محصول را برایتان به ارمغان میآورد، اما فقط سالی یکبار و آن هم در فصل بهار توتفرنگی میدهد. اگر هدفتان از کاشت توت فرنگی در خانه ذخیره یا فریزری کردن آن است، این رقم را تهیه کنید.
چند گونه توتفرنگی بهاره وجود دارد. ارلیگلو (Earliglow)، سنکا (Seneca) و آلاستار (Allstar) از این گونهها هستند. از فروشگاه مربوطه یا متخصصین کاشت توتفرنگی، بپرسید که کدام نوع برای کاشت توت فرنگی در خانه در محل زندگی شما مناسبتر است.
اگر سالی دو برداشت متوسط میخواهید، توتفرنگی چهارفصل یا همیشهبار تهیه کنید
این گیاه در فصلهای بهار و پاییز محصول متوسطی میدهد. در واقع طی سال دو بار برداشت دارید، اما مقدار نهایی محصول کمتر از رقم بهاره است.
اِورسوییت (EverSweet) و اُزارک بیوتی (Ozark Beauty) گونههای توتفرنگی چهارفصل یا همیشهبار هستند.
اگر در طول سال محصول میخواهید، توتفرنگی روز خنثی تهیه کنید
این گیاه در طول سال و تا وقتی دمای هوا بین ۲ تا ۲۹ سانتیگراد باشد، محصول میدهد، اما مقدار برداشت بسیار اندک است.
گونههای روز خنثی شامل ترایاستار (Tristar) و تریبیوت (Tribute) هستند.
نحوه کاشت توت فرنگی در گلدان
مرحله اول: نشاء سالم توت فرنگی را تهیه کنید و در انتخاب او خرید نشاء دقت کافی داشته باشید چراکه رشد یک بوته توت فرنگی سالم و قوی نیاز به انتخاب نشاء کاملا سالم و سبز دارد.
مرحله دوم: گلدان مورد نظر را با خاک مناسب و سالم پرکنید برای این کار حتما از گلدان مخصوص توت فرنگی که در بازار موجود است استفاده کنید .
مرحله سوم: دو سوم گلدان را با خاک مناسب پر کنید و سپس آرام آرام به گلدان آب بدهید تا زمانی که آب از ته گلدان شروع به تخلیه کند.
مرحله چهارم: بعد از انجام کامل این مرحله 6 حفره خاکی با ارتفاع تقریبا 5 سانتی متری درست کنید. دقت داشته باشید که بین هر حفره باید حداقل 15 سانتی متر فاصله وجود داشته باشد ؛ پهنای حفره ها نیز بیش از 5/7 سانتی متر نباید باشند.
مرحله پنجم: حالا نوبت انتقال نشاء توت فرنگی است ، نشاء را از محل اولیه خود به آرامی خارج کرده و بعد از آنکه خاک اضافه را از ریشه تکانده و جدا کردید آن را به آرامی به درون گلدان منتقل نمایید ،مراقب باشید تا ریشه ها جدا یا دچار شکستگی نشوند.
مرحله ششم: پس از انتقال و کاشت نشاء توت فرنگی گلدان را با خاک پر کرده و خاک را به آرامی کمی فشار دهید، دقت کنید که فقط تا سطح طوقه گیاه خاک بریزید.
مرحله هفتم: پس از کاشت توت فرنگی در گلدان، در اولین مرحله، گلدان را تا حد اشباع آبیاری کنید در حدی که آب از سوراخهای ته گلدان خارج گردد.
مرحله هشتم: گلدان توت فرنگی خود را در محلی از خانه که آفتاب گیر باشد قرار دهید به این دلیل که توت فرنگی در مکانی گرم و پر نور بهتر و سریعتر رشد می کند.
نکات مهم برای کاشت توت فرنگی در گلدان
- خاک گلدان را باید مرطوب نگه دارید ولی هرگز به طور ناگهانی حجم زیادی از آب را پای گلدان نریزید.
- خاک مناسب برای کاشت توت فرنگی در گلدان مخلوط خاک باغچه + پیت ماس + ورمی کمپوست می باشد.
- مقدار آب لازم برای گیاه، متوسط بوده، آبیاری گیاه در هفته باید به مقدار متوسط و در حد نیاز باشد.
- توت فرنگی برای رشد به نور فراوان خورشید نیازمند است. برای کاشت توت فرنگی در خانه گلدان را پس از کاشت به مکانی نورگیر پشت پنجره منتقل کنید.
- در مورد دمای مناسب برای رشد توت فرنگی باید بگوییم که دمای ایده آل برای رشد این گیاه 15 درجه سانتی گراد است ؛ این گیاه در مکان سرپوشیده بهترین رشد را در دمای 20 تا 25 درجه سانتی گراد دارد اما دماهای پایین تر و بالاتر را هم تحمل می کند.
- اگر فصل پاییز و زمستان را برای کاشت توت فرنگی انتخاب نموده اید، پیشنهاد میکنیم گلدان خود را در کنار رادیاتور یا منبع گرمایی دیگر قرار دهید.
توضیحات پیشنهادی یک باغبان برای رشد و پرورش بهتر توت فرنگی
- گیاهان مقاوم در برابر را از یک گلخانه قابل اطمینان خریداری کنید ؛ برنامه ریزی کنید که در بهار و درست هنگانی که زمین قابلیت کاشت را دارد ، بکارید.
- سوراخ هایی برای کاشت ایجاد کنید و آن ها را بهه اندازه کافی عمیق و بزرگ بسازید تا بتوانید تمام سیستم ریشه را بدون اینکه خم شود جای دهید با این حال ، خیلی عمیق نکارید:
- ریشه ها باید پوشش داده شوند، اما تاج باید درست در سطح خاک قرار بگیرد.
- فضای مناسبی را برای رد آن ها انتخاب کنید.
- آنها را 20 اینچ از هم دور کنید و 4 پا هم بین هر ردیف قرار دهید.
- ریشه ها نباید بیش از 8 اینچ باشند وقتی که تنظیم میشوند پس درصورت لزو آن ها را اصلاح کنید.
- گیاهان توت فرنگی روزانه به 6 _ 8 ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارند بنابراین محل کاشت را با دقت انتخاب کنید.
- توت فرنگی ها در برابر انواع خاک های مختلف مقاورم هستند،اما خاک های گلدانی برای آن ها بهتر است.
- قبل از کاشت ، شروع به کود دادن و مخلوط کردن آن با خاک کنید.
- محل کاشت باید بخوبی زهکشی شده باشد.
- در مکانی که به تازگی توت فرنگی، گوجه فرنگی، فلفل یا بادمجان کاشته شده بود ، توت فرنگی نکارید.
- هر ساله گیاهان جدیدی را بکارید تا هرساله کیفیت توت فرنگی های خود را بالا ببرید و آنها را طبیعی رشد دهید.
مراقبت های لازم برای پرورش توت فرنگی
- در سال اول، شکوفه ها را برای جلوگیری از باردهی بچینید، اگر بتوانند میوه دهند، ازمنابع غذایی خود را صرف توسعه ریشه های سالم میکنند و در سال بعد باردهی دوچندان خواهند داشت.
- در صورت نیاز گیاهان را حذف کنید، نسل اول و دوم تولیدات بهتری و بیشتری را تولید میکنند.
- سعی کنید هر گیاه 10 اینچ با بقیه فاصله داشته باشید.
- رطوبت نقش بسزایی دارد به دلیل ریشه های کوتاهی که دارند وقتی ساقه ها در حال رشد هستند این گیا به آب بیشتری احتیاج دارد. وقتی گیاه توت فرنگی درحال رشد سات بهه آب زیادی احتیاج دارند.
- زمین را کود دهید تا خاک را از آب و تهاجم علف های هرز نگه دارید.
- حواستتان به علف های هرز باشد بویژه در ماه های ابتدایی پس از کاشت
- هنگامی که فصل رشد به اتمام رسید، شاخه و برگ ها را به اندازه یک اینچ ببرید.و گیاهان را حدود 4 اینچ کود دهیداین میتواند زمانی که حرارت به 20 درجه فارنهایت رسید انجام دهید.
- پوشش های ردیف اول گزینه مناسبی برای حفظ شکوفه ها و میوه ها از خطر پرندگان است.
خاک مناسب برای کاشت توت فرنگی
همان طور که گفته شد، گیاه توت فرنگی یک گیاه آبدوست است و گیاهان آبدوست معمولا در خاک شنی رشد خوبی دارند.
خاک شنی یعنی درصد شن آن بیش از رس و یا مواد آلی خاک باشد و این نوع خاک تخلخل و نفوذپذیری بیشتری از انواع دیگر خاک دارد. و ریشه های سطحی توت فرنگی نیز به راحتی میتوانند در آن به رشد و توسعه خود ادامه دهند. در مورد تقویت خاک توت فرنگی، بهتر است از کودهای کمپوست گیاهی استفاده شود.
ولی اگر از دیگر کودها نیز استفاده کنید به شرط اینکه میزان کود، بیش از حد نباشد مشکلی پیش نمیآید. ولی اگر کود زیاد باشد اصطلاحا گیاه میسوزد چون مخصوصا کودهای حیوانی یک گرمای طبیعی دارند که ممکن است به گیاه صدمه بزنند.
بعضی اوقات، برای کاشت توت فرنگی به جای لایۀ رویی خاک از کاه و کلش و یا خاک اره استفاده میشود. و گفته میشود این روش بهتر از استفاده از خاک است. چون اگر کاشت توت فرنگی به وسیله بذر باشد، بذر ها کمتر آسیب میبینند و رطوبت خاک زیرین نیز بهتر حفظ میشود.
آفات توت فرنگی
- کپک خاکستری گیاه توت فرنگی
- سفیدک آردی گیاه توت فرنگی
- سوسک ژاپنی گیاه توت فرنگی
- کنه های عنکبوتی گیاه توت فرنگی
- حلزون در گیاه توت فرنگی
نکات مهم درمورد آفت زدن
- استفاده از یک زمین عاری از علف هرز میتواند منجر به ریزش حشرات به باغچه شما شود. شن و ماسه بیشتری را در خاک بریزید تا رطوبت موجود درخاک را از بین ببرد. ( انجام این کار برای کاهو نیز جواب میدهد.)
- برای حشرات بزرگتری مثل سوسک ژاپنی گیاهان را با سیر خرد شده و روغن دانه نئین اسپری کنید.
- و اگر توت فرنگی ها را پرندگان تهدید میکنند، از یک بادکنک بزرگ با دو چشم ترسناک برای ترساندن آن ها استفاده کنید.
ارسال نظر