تحلیلگر سابق سیا: آمریکا از کودتای ۲۸ مرداد درس بگیرد
تحلیلگر سابق سیا در یادداشتی در اندیشکده آتلانتیک به دولت فعلی آمریکا توصیه کرده از کودتای ۶۵ سال پیش در ایران (۲۸ مرداد ۱۳۳۲) درس بگیرد.
«پال پیلار»، تحلیلگر سابق سیا در یادداشتی در اندیشکده آتلانتیک به مناسبت نزدیک شدن سالگرد کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا را به آموختن از درسهای تاریخ دعوت کرده است.
«پیلار» در این مقاله استدلال کرده ۶۵ سال بعد از آن کودتا هنوز طرفداران براندازی ظاهراً از آن درس نگرفتهاند.
او در آغاز این یادداشت نوشته است: «سیاست دولت ترامپ در قبال ایران به دنبال تغییر نظام این کشور است. دونالد ترامپ احتمالاً رویای رسیدن به توافقی شجاعانه با رهبران فعلی ایران را در سر را در سر میپروراند، ولی هیچ برنامه عملیای برای رسیدن به آن ندارد.»
پیلار نوشته است: «در عوض، امیدواری غالب دولت ترامپ این است که فشارهای اقتصادی باعث قیام ایرانیان ناراضی در برابر حاکمانشان خواهد شد. سخنرانی اخیر مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا دقیقا دعوت به انجام همین کار بود.»
تحلیلگر سابق سیا یادآوری کرده که ۶۵ سال پیش، در همین ماه دولت آمریکا حکومت ایران را ساقط کرده و محمد مصدق، نخستوزیر وقت ایران را از قدرت برکنار کرد.
او تأکید کرده است: «برخی از آموزههای آن رویداد درباره آنکه واشنگتن میتواند حکومت تهران را تغییر دهد یا خیر و اینکه آیا چنین اقدامی برای منافع آمریکا خوب خواهد بود یا نه، به درد کسانی میخورد که امروز براندازی در ایران را دنبال میکنند.»
پیلار در ادامه تصریح کرده دولت ترامپ در حال حاضر، بر خلاف دولت آمریکا در سال ۱۳۳۲ نه از حمایت بینالمللی و نه از حمایت داخلی برای براندازی برخوردار است. او نوشته است: «بر عکس، ایالات متحده در دوران ترامپ، از لحاظ سیاستش در قبال ایران منزوی است. غیر از رژیمهای عربستان سعودی، امارات و اسرائیل حمایت بینالمللی اندکی از جنگ اقتصادی این کشور علیه ایران وجود دارد، ضمن انکه تنفر فراوانی از خسارتهای اقتصادی تحریمهای ثانویه علیه دیگران ایجاد شده است.»
او میافزاید: «تفاوت مهمتر، حمایت داخلی است و به ویژه موضعی که ارتش دارد. در سال ۱۹۵۳ ارتش ایران نقش کلیدی در بازگرداندن شاه به قدرت بازی کرد و یک ژنرال ارتش به جای مصدق، نخستوزیر شد. در ایران امروز قابل تصور نیست که بازوی سیاسیتر و اقتصادیتر نیروهای مسلح-یعنی سپاه قدرتمند پاسداران انقلاب اسلامی- هیچ طرحی برای تغییر حکومت در سمت و سوی دلخواه آمریکا را پیش ببرد. بر عکس، سران سپاه خودشان را اصلیترین محافظان انقلاب اسلامی میبینند.»
پیلار درباره یکی دیگر از تفاوتهای کودتای سال ۱۳۳۲ با شرایط فعلی نوشته است: «براندازان بالقوه امروزه هیچ جایگزین قابل اتکایی برای ساختار فعلی قدرت ندارند. ورشکستگی تفکر دولت ترامپ در این زمینه با نگاهش به مجاهدین خلق آشکار میشود: یک گروه فرقهای و تروریستی که با حمایتش از صدام حسین در جنگ هشت ساله ایران و عراق هر چقدر حمایتی که از آن برخوردار بود را از دست داد.»
تحلیلگر سابق سیا نوشته «حمایت آمریکا از رژیم شاه کماکان در ایران امروز یکی از دلایل انزجار از ایالات متحده است.»
ارسال نظر