به گزارش پارس به نقل از فارس، حسام عقبایی در پاسخ به این سوال که چطور شد که معاملات مسکن بعد از رونق شدید در پایان سال گذشته، یک باره در ماههای اخیر به سمت رکود رفت، افزود: در سه ماه پایانی سال ۹۱ و خصوصا در بهمن ماه، بازار مسکن با اوج افزایش کاذب قیمت چه در بخش کلنگی و چه در بخش آپارتمان سازی روبه رو شد و بی ثباتی در اقتصاد موجب جهش نا به هنگام و بیش از معمول قیمت مسکن خصوصا در ابرشهری همچون تهران و سایر کلانشهرها شد.

وی ادامه داد: آن زمان همه کارشناسان مسکن پیش بینی می کردند در آستانه انتخابات یعنی در سه ماه اول سال ۹۲ بازار به یک رکود قیمت و به ثبات خواهد رسید، اما کسی به « کاهش قیمت» در سال ۹۲ فکر نمی کرد.

عقبایی اظهار داشت: این در حالی است که بررسی ها نشان می دهد ماحصل تغییر دولت و تغییر مدیریت شهری، بر تحولات ۶ ماه اخیر بازار مسکن اثرگذار بود و منجر به رکود و ایستادگی در خرید و فروش مسکن شد. امسال بازار مسکن شاهد پایان دوره شهرداری و شورای شهر بود و سیاست های شهرداری در حوزه ساخت و ساز و صدور پروانه ساخت حالت ایستایی داشت که یکی از عوامل اثرگذار بر کنترل قیمت مسکن در ماه های اخیر می تواند همین موضوع باشد.

وی ادامه داد: بالاخره بساز و بفروشی که سال گذشته فرضا با ۱۰۰ میلیون تومان هزینه توانسته پروانه و تراکم از شهرداری اخذ کند، اگر اگر امسال هزینه جواز شهرداری ساخت جدید برای او ۲۰۰ میلیون تومان می شد، قیمت فروش ساختمانی را که پارسال ساخته و الان آماده فروش است بلافاصله افزایش می داد، اما شهردار تهران به علت اینکه کاندیدای ریاست جمهوری بود، باعث شد، سیاست های شهرداری برای دوره ای دستخوش تغییر نشود و در ماه های اخیر نیز کاندیداتوری وی برای شهرداری باز مزید بر علت شد.

وی گفت: به تاثیر مقررات شهری در قیمت مسکن واقف هستم، از سوی دیگر عامل استقرار دولت یازدهم نیز در بازار مسکن دخیل بوده است.

عضو هیئت مدیره و معاون بازرسی اتحادیه مشاوران املاک افزود: همه با این پرسش روبه رو بودند که با ورود دولت جدید به عرصه سیاست، چه اتفاقی در اقتصاد کشور خواهد افتاد. حتی خیلی ها احتمال افزایش قیمت می دادند، اما بخشی از متقاضیان هم پیش از انتخابات خرید شان را انجام دادند. مردم در پایان سال ۹۱ به دلیل نگرانی از ادامه تورم شدید در اقتصاد، وارد بازار خرید شدند و خرید کردند.

وی ادامه داد: اما این به مفهوم آن نیست که تا الان همه مردم معاملات شان را انجام دادند؛ بلکه منظور این است که موج معاملات ملک مسکونی در پایان سال گذشته آمد و سپس از بازار خارج شد. نه اینکه بازار مصرفی الان تعطیل شده است، اما حجم پایین است.

*سبد برنامه های دولت در بخش مسکن هنوز توسط آخوندی درست تبیین و رونمایی نشده است

عقبایی در پاسخ به این سوال که آیا بازار به برنامه های وزیر جدید راه و شهرسازی واکنش نشان داده است، گفت: سبد برنامه های دولت جدید در بخش مسکن هنوز توسط آقای آخوندی درست تبیین و رونمایی نشده است، اما با توجه به وعده اعتدال گرایی که قرار است در دولت وجود داشته باشد و آرامش بی سابقه ای که در بازارهای ملتهب اقتصادی هم اکنون برقرار شده، در این فضا، یک آرامش به بازار مسکن داده شده و تنش زدایی های سیاسی در هفته های اخیر و عقب نشینی از تحریم، به اندازه قابل توجهی در بازار مسکن اثر گذاشته است.

وی افزود: همین رویکرد اخیر وزیر جدید راه و شهرسازی در خصوص تعامل شبکه بانکی با خریداران مسکن و حذف نگرش دولت قبل به وام خرید، بازار را به واکنش انداخته است.

به گفته وی، در حال حاضر بخشی از متقاضیان خرید در انتظار بیرون آمدن بسته بانکی مدنظر وزیر راه و شهرسازی در خصوص نحوه پرداخت وام خرید مسکن هستند.

* با پرداخت وام خرید مسکن پرقدرت موافقید؟

عقبایی گفت: البته در سال ۸۶، سیاست پرداخت وام خرید مسکن تا حدودی در به هم ریختن قیمت ها نقش بازی کرد، آن زمان اصل موضوع پرداخت وام خرید مسکن، محل اشکال نبود، بلکه شیوه ای که بانک ها بی محابا و بدون نظارت و بدون محدودیت به هر متقاضی، تسهیلات خرید پرداخت می کردند، مشکل ساز شد.

وی افزود: باید به گونه ای این تسهیلات پرداخت شود که ماجرای سال ۸۶ تکرار نشود، بنابراین من موافق ۱۰۰ درصد پرداخت وام خرید مسکن هستم حتی وام های کلان و تامین کننده قدرت خرید تا ۹۰ درصد قیمت مسکن، اما مدل پرداخت با ضوابط باید باشد و فضای کاملا نظارتی در آن حاکم باشد.

وی گفت: پیش بینی می شود که با وضعیت حاکم بر بازار مسکن، مردم اقدام به خرید و فروش کنند، بنابر این توصیه بنده این است که مردم منتظر نمانند و معاملات مسکن را انجام دهند.

عقبایی گفت: برنامه جامع ساماندهی معاملات و قیمت ها از طریق هدایت اقتصادی مشاوران املاک می تواند مانع ورود دولت در جهت تنظیم بازار در حوزه مسکن شده و تضمین کننده اقتصادی منافع مشاوران و امنیت توده مردم خواهد شد.

وی افزود: این برنامه دستوری نیست و از طرف مردم مورد نظر قرار می گیرد، چرا که این برنامه واقع گرایانه و عمل گرایانه است.

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه در تمام دنیا مشاوران املاک، حقوق دان هستند، گفت: قانونمند کردن صنف مشاوران املاک می تواند آسایش خاطری ایجاد کند و از نوسانهای نامتعارف بازار مسکن و ایجاد سوداگری در بازار مسکن جلوگیری کند.

به گفته وی، عادلانه کردن اخذ مالیات ایجاد مرکز پشتیبانی و دادن تسهیلات به اعضا، تلاش برای ارتقاء و حفظ عزت اعضای صنف مشاور املاک ارتقاء علمی اعضا می تواند در حفظ و ارتقاء صنف و ارائه خدمات بهتر به مردم کمک بیشتری کند.

عقبایی با اشاره به انتقادهای صورت گرفته در خصوص سنتی بودن مشاوران املاک گفت: اینکه گفته می شود اتحادیه مشاوران املاک سنتی کار می کند و راندمان پایین است، می توان، راه اندازی کدرهگیری را یک رنسانس در اتحادیه قلمداد کرد، اما انقلاب دوم را باید ارتقاء علمی و پاسخگویی به مردم دانست.