به گزارش پارس به نقل از مهر، میزان صادرات نفت به کشورهای سنتی خریدار طلای سیاه ایران همچون ترکیه، چین، ژاپن و کره جنوبی متوقف نشده اما در مقایسه با سال ۲۰۱۱ میلادی با کاهشی قابل توجه ای روبرو شده است.

با این وجود همزمان با کاهش صادرات نفت، حجم و میزان صادرات فرآورده های مازاد نفتی به ویژه گاز مایع با افزایش همراه بوده به طوری که با مثبت شدن تراز تولید و مصرف گازمایع، ایران پس از کره جنوبی، صادرات این محصول استراتژیک نفتی به چین را هم از سر گرفته است.

سال گذشته با بهره برداری از طرح توسعه پالایشگاه نفت شازند، ظرفیت تولید گازمایع ایران با رشدی حدود یکهزار تنی به ۶ هزار تن در روز افزایش یافت و در نهایت با بهره برداری از طرح توسعه پالایشگاه لاوان ظرفیت تولید این محصول نفتی حدود ۲۲۰ تا ۲۳۰ تن دیگر در روز افزایش یافته است.

بر این اساس در شرایط فعلی ایران از ظرفیت مازاد حدود یکهزار تا ۱۲۰۰ تن گازمایع برخوردار بوده که با توجه به تامین نیازهای داخلی مازاد این فرآورده های نفتی به کشورهای مختلف آسیایی صادر می شود.

در راستای اجرای این سیاست کلان، فروردین ماه سالجاری صادرات گازمایع ایران به کره جنوبی از سرگرفته شد به طوری که مطابق با گزارش رسمی گمرک دولت سئول، پس از هشت ماه تعلیق، ایران در دو ماهه گذشته میلادی تاکنون به طور متوسط ماهانه بیش از ۷۰ هزار تن گازمایع به این کشور آسیایی صادر کرده است.

همزمان با از سرگیری و افزایش صادرات گازمایع ایران به کره جنوبی، چین هم به جمع مشتریان این محصول نفتی پیوسته است به طوری که پس از ۴ ماه توقف، ایران حدود ۸۸ هزار تن گازمایع به چین فروخته است.

گزارش رسانه های بین المللی حاکی از آن است که محموله ۳۳ هزار تنی پروپان و ۱۱هزار تنی بوتان ایران در بندر داکسی چین تخلیه شده است ضمن آنکه این محموله گازمایع از طریق انجام عملیات" کشتی به کشتی" به چین ارسال شده است.

علاوه بر این اردیبهشت ماه سالجاری، پس از کره جنوبی، لبنان هم رسما خواستار واردات گازمایع از ایران شد و توافق شده که شرکت های ایرانی در مناقصه تامین نفت کوره و گازمایع این کشور عربی مشارکت داشته باشند.

با افزایش صادرات گازمایع ایران به کشورهای آسیایی، شمارش معکوس به منظور افتتاح و بهره برداری از یک طرح جدید افزایش تولید گازمایع ایران آغاز شده است و پیش بینی می شود طرح جدید افزایش تولید گازمایع در پالایشگاه فجرجم با ظرفیت ۲۰۰ تن در روز تا چند روز آینده وارد مدار بهره برداری شود.

به گزارش مهر، آمارهای منتشر شده توسط موسسات معتبر بین المللی نشان می دهد که تا پیش از افزایش تحریم های خارجی، ایران به طور متوسط سالانه حدود چهار میلیون گازمایع به کشورهای مختلف جهان صادر می کرد.