به گزارش پارس، روزنامه اعتماد نوشت: براساس این گزارش با آنکه ضریب جینی بهبود یافته اما بررسی سهم هزینه های ناخالص دهک های خانوار نشان می دهد که این سهم در سه سال گذشته افزایش یافته که حاکی از گران شدن هزینه های زندگی در کشور بوده است.

بررسی اعداد و ارقام جداول مرکز آمار حاکی از آن است که ضریب جینی - شاخص توزیع ثروت - کل کشور رو به بهبود بوده و از ۰.۴۱۱۰ در سال ۸۸ به ۰.۳۶۴۳ در ۹ ماهه سال ۹۱ کاهش یافته است. ضریب جینی بین صفر و یک است به طوری که اگر این ضریب به سمت صفر سوق یابد، برابری توزیع ثروت بهبودیافته و اگر به سمت یک افزایش یابد نابرابری بیشتر شده است. ضریب جینی مناطق شهری نیز طی سال های ۸۰ تا ۹۱ روندی رو به کاهش داشته و از ۰.۴۱۹۹ در سال ۸۰ به ۰.۳۵۷۵ در ۹ ماهه ۹۱ رسیده است. این مهم نشان دهنده بهبود توزیع ثروت در کشور بوده است. توزیع ثروت در مناطق شهری در دولت هشتم در سال ۸۰ برابر با ۰.۴۱۹۹، در سال ۸۱ برابر با ۰.۴۱۹۴، در سال ۸۲ برابر با ۰.۳۹۹۶ و در سال ۸۳ برابر با ۰.۴۰۵۵ بوده است. این روند در دولت نهم و دهم ادامه پیدا کرد و ضریب جینی در سال ۸۴ برابر با ۰.۴۰۵۹، در سال ۸۵ برابر با ۰.۴۱۵۶، در سال ۸۶ برابر با ۰.۴۱۳۶ و در سال ۸۷ برابر با ۰.۳۸۶۸شد.


در همین حال، طی سال های ۸۸،۸۹ و ۹۰ ضریب جینی به ترتیب ۰.۳۸۹۳،۰. ۳۸۴۱ و ۰.۳۵۶۸ بوده است. اما نکته یی که در میان گزارش مرکز آمار بیش از پیش مهم جلوه می کند، سهم هزینه ناخالص سرانه هر دهک در این مدت است که عدد و رقم ها بیانگر آن است که در حالی که هزینه ناخالص دهک اول از سال ۸۴، یعنی زمان روی کار آمدن محمود احمدی نژاد تا ۸۶ رو به کاهش بود، اما به یک باره هزینه این بخش از سال ۸۷ افزایش یافته و به بالاترین سطح در ۹ ماهه ابتدایی سال ۹۱ رسیده است. سهم هزینه ناخالص سرانه دهک اول در سال ۸۰ برابر با ۰.۲۱۷، در سال ۸۴ برابر با ۰.۰۲۳۰، در سال ۸۷ برابر با ۰.۲۳۴ و در ۹ ماهه سال ۹۱ برابر ۰.۰۲۸۸ بوده است. به عبارتی، طی این سال ها هر چه تورم روند صعودی به خود گرفته، قدرت خرید ثروتمندترین اقشار جامعه هم بهبود پیدا کرده و مهر تایید بر این تئوری اقتصادی که تورم، پول دارها را پول دارتر می کند، گذاشته است. اما در رابطه دهک دهم، یعنی فقیرترین بخش جامعه اتفاقی دیگر افتاده و هزینه های این بخش دایما با کاهش و افزایش روبه رو بوده است.


سهم هزینه ناخالص دهک دهم در مناطق شهری طی سال های ۸۰ تا ۸۴ تقریبا رو به کاهش بوده؛ به طوری که هزینه های این بخش در سال ۸۰ برابر با ۰.۳۳۶۳، در سال ۸۱ برابر با ۰.۳۳۳۶، در سال ۸۲ برابر با ۰.۳۱۹۲، در سال ۸۳ برابر با ۰.۳۲۰۹ و در سال ۸۴ برابر با ۰.۳۲۰۸ بوده است. اما در دولت نهم هزینه ناخالص دهک دهم در دو سال ۸۵ و ۸۶ افزایش یافته و در سال ۸۶ به ۰.۳۲۴۶رسید و با اندکی کاهش در سال ۸۹،۰. ۳۰۰۴ شد.


سهم هزینه های دهک دهم در دو سال ۹۰ و ۹ ماهه ۹۱ نیز ۰.۲۸۱۹ و ۰.۲۸۷۱ بود. مرکز آمار در بخش دیگری از جدول آماری خود، اشاره یی به سهم هزینه ناخالص ۲۰ درصد فقیرترین جمعیت داشته است. هزینه ناخالص ۲۰ درصد فقیرترین جمعیت کشور از ۰.۰۵۵۵ در سال ۸۰ به بالاترین سطح در یک دهه گذشته رسیده است، به گونه یی که در ۹ ماهه سال ۹۱ در حد ۰.۰۷۰۵ افزایش یافت. همچنین سهم هزینه ۱۰ درصد ثروتمندترین به ۱۰ درصد فقیرترین از ۱۵.۴۹ در سال ۸۰ به ۹.۹۸ در ۹ ماهه سال ۹۱ کاهش یافت.