به گزارش پارس به نقل از ایسنا، تولید" آزمایشی" نفت خام با تکمیل حفاری هفت حلقه چاه لایه نفتی پارس جنوبی از هفته پیش آغاز شد اما به دلیل نبود خط لوله و یا شناور ذخیره سازی نفت خام، تولید از این لایه در حال حاضر ممکن نیست.

در همین زمینه مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اعلام اینکه برای انتقال نفت لایه نفتی پارس جنوبی چهار گزینه در دست بررسی است، گزینه اول را خرید FPSO دانست که بر اساس آن از شناوری که توانایی انجام مراحل فرآورش، تفکیک و جداسازی آب از نفت را داشته و ظرفیت ذخیره سازی نفت خام را برای حمل به کشتی های صادراتی داراست، استفاده می شود.

محمدرضا زهیری با اشاره به اینکه تعداد این نوع شناورها در جهان بسیار محدود است و البته با توجه به تحریم ها خرید آن بسیار پرهزینه، گفت: فروشندگان این نوع شناور قیمت آن را چهار تا پنج برابر افزایش داده اند. به همین دلیل این گزینه فعلا قابلیت اجرا ندارد.

وی ساخت یک فروند شناور FPSO را یکی دیگر از گزینه ها برشمرد و یادآور شد که این گزینه علاوه بر تحمیل هزینه های زیاد، زمان زیادی را نیز می طلبد.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس یکی دیگر از راه های انتقال نفت تولیدی از لایه نفتی پارس جنوبی را ساخت خط لوله اعلام کرد.

به گزارش ایسنا، بر همین اساس شرکت نفت و گاز پارس برای واگذاری خدمات مشاوره به منظور انتقال نفت خام لایه نفتی پارس جنوبی به سکوی بلال و یا جزیره لاوان فراخوان داده است تا این گزینه را نیز برای تسریع در تولید نفت از پارس جنوبی بررسی کند.

اگرچه برخی کارشناسان معتقدند که میدان بلال با لایه نفتی پارس جنوبی مشترک و فاصله سکوی آن تا لایه نفتی ۵۵ کیلومتر است اما با توجه به اینکه نفت پارس جنوبی با میدان بلال متفاوت است، علاوه بر خط لوله نیازمند تاسیسات نفتی نیز است.

از سوی دیگر با توجه به اینکه نفت میدان بلال با یک خط لوله به جزیره لاوان منتقل می شود در صورت انتقال نفت خام لایه نفتی پارس جنوبی باید ظرفیت سازی جدیدی صورت گیرد که اجرای کامل این طرح ها حداقل یک سال زمان نیاز دارد.

زهیری در مورد گزینه آخر هم گفته بود که طبق مذاکره با شرکت نفت فلات قاره قرار است یکی از شناورهای ذخیره سازی این شرکت با تغییراتی برای برداشت نفت از لایه نفتی پارس جنوبی آماده شود.

اما در همین زمینه محمود زیرک چیان زاده – مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره- به خبرنگار ایسنا گفت: قرار نیست این شرکت، هیچ شناور ذخیره سازی نفتی را در اختیار شرکت نفت و گاز پارس قرار دهد.

زیرکچیان زاده تاکید کرد: شرکت نفت و گاز پارس برای تامین شناور ذخیره سازی نفت لایه نفتی پارس جنوبی به تنهایی اقدام خواهد کرد.

با اعلام این که هیچ شناور ذخیره ساز نفت ازسوی شرکت نفت فلات قاره در اختیار طرح تولید از لایه نفتی پارس جنوبی قرار نخواهد گرفت، گزینه ساخت خط لوله برای انتقال نفت پارس جنوبی به خشکی به جدی تر شد.

یه گزارش ایسنا، طرح توسعه لایه نفتی میدان گازی پارس جنوبی در اسفند ۱۳۸۳ به شرکت پترو ایران واگذار شده است و تاکنون حدود ۵۰۰ میلیون دلار برای توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی سرمایه گذاری شده است.

حجم نفت تولیدی از لایه نفتی پارس جنوبی که" A۲" نامیده می شود، روزانه حدود ۲۵ هزار بشکه برآورد کرده اند. ذخایر لایه نفتی پارس جنوبی ۷.۵ میلیارد بشکه برآورد شد است و در صورتی که ۱۰ درصد حجم برآورد شده برداشت شود، ۷۵۰ میلیون بشکه نفت از این لایه نفتی برداشت خواهد شد.

اگر چه تاکنون به طور قطعی مشخص نشده است که لایه نفتی A۲ میدان پارس جنوبی مشترک است یا غیرمشترک اما پیش از مطرح شدن این موضوع از این لایه به عنوان یک لایه غیرمشترک نام برده می شد.

در حالی قرار است برداشت از لایه نفتی پارس جنوبی به زودی آغاز شود که قطر روزانه ۴۵۰ هزار بشکه از لایه های مشترک این میدان برداشت می کند.