پارس به نقل از دنیای اقتصاد: از اکتبر ۲۰۰۸ با به اوج رسیدن بحران مالی بین المللی، طلا حرکت اصلی و صعودی خود را آغاز کرد تا اینکه در سپتامبر ۲۰۱۱ و در آستانه ورشکستگی مالی دولت آمریکا (به علت افزایش بدهی ها به بیش از سقف مجاز تعیین شده) قیمت به ۱۹۲۱ دلار در هر اونس رسید. اما در حالی که افکار عمومی معامله گران برای اونس ۲۰۰۰ دلاری آماده می شد طلا باز هم نقش غافلگیرکننده خود را به نمایش گذاشت و با ریزش قیمت وارد روند نزولی کوتاه مدت شد.
سال ۲۰۱۲ سالی نزولی و کم نوسان نسبت به سال های اخیر برای طلا بود. اما با شروع سال ۲۰۱۳ اتفاقی مهم رخ داد. در فوریه سال میلادی جدید قیمت سطح ۱۶۶۰ دلار را به سمت پایین شکست و به روند صعودی چندین ساله طلا خاتمه داد و قدرت روند نزولی کوتاه مدت را تا جایی افزایش داد که می توان عبارت روند نزولی میان مدت را جایگزین عبارت روند کوتاه مدت کرد. اما روندی که در ابتدا خود را کم نوسان نشان داده بود، در دو روز میانی ماه مارس با سقوطی ۲۵۰ دلاری باز نگاه ها را به خود جلب کرد. حال می خواهیم بررسی کنیم که آیا ریزش بیشتری برای قیمت محتمل است و اینکه تا کجا این روند نزولی ادامه خواهد داشت؟
همانطور که در تصویر اول مشخص است قیمت در سومین ریز موج شماره ۴ (بر اساس تئوری امواج الیوت) ، در دومین اصلاح بزرگ خود است. اولین نکته این است که بر اساس قوانین تئوری امواج الیوت موج ۴ نمی تواند وارد حریم موج ۱ شود، پس برای طلا قیمتی پایین تر از ۱۰۳۲ دلار را نمی توان متصور شد. از طرفی در موارد بسیار نادر موج ۴ بیش از ۸/۶۱ درصد موج ۳ را بازگشت می کند، یعنی به احتمال بسیار قوی قیمت ۱۱۵۵ دلار (برابر با ۸/۶۱ درصد اصلاح موج ۳) کف احتمالی و پایان موج ۴ است. از طرفی دیگر معمولا هدف قیمتی موج ۴ محدوده ریز موج ۳ و ۴ از موج ۳ با درجه بزرگ تر است که به ترتیب در شکل شماره ۲ در قیمت های ۱۲۶۰ و ۱۱۶۰ دلار مشخص است. اما برای رسیدن به این اهداف احتمال چه حمایت هایی وجود دارد؟ اولین نکته در تصویر دوم این است که قیمت در دفعات متعددی در عبور از ضلع بالای « چنگال اندرو» ناتوان بوده است و حال به سمت ضلع میانی در حال ریزش است. قبل از رسیدن به میانه چنگال یک محدوده حمایتی نسبتا قوی وجود دارد. بر اساس ابزار فیبوناچی محدوده ۱۳۵۳ تا ۱۳۶۸ دلار یک منطقه حمایتی را بوجود آورده است (در تصویر محاسبات مشخص شده است) . حمایت مهم بعدی قیمت روانی ۱۳۰۰ دلار است که دقیقا برابر با ۵۰ درصداز موج ۳ است که صعود ۱۲۴۰ دلاری را به ثبت رساند. بعد از عبور از این دو حمایت قیمت به اولین هدف موج ۴ در سطح ۱۲۶۰ دلار خواهد رسید؛ سطح قیمتی که بر روی ضلع میانی چنگال هم قرار دارد. برای تایید فرضیه فوق حرکت اصلاحی طلا را بر اساس تحلیل زمانی نیز بررسی می کنیم.
در شکل شماره ۳ بر اساس ابزار چندگانه تحلیل زمانی، زمان احتمالی کف قیمتی (پایان موج ۴ اصلاحی) بازه زمانی ماه های ژوئن و جولای است (با اولویت ماه ژوئن) . پس بر اساس تحلیل زمانی هنوز برای رسیدن به پایان موج ۴ زمان وجود دارد.
در شکل شماره ۴، نمودار در تایم فرم روزانه هم تاییدی بر فرضیه فوق است چرا که شاهد تشکیل الگوی هارمونیک نیز هستیم؛ الگویی که محدوده قیمتی ۱۱۴۲ تا ۱۱۹۳ (با احتمال بیشتر مابین ۱۱۴۲ و ۱۱۵۷) را برای نقطه D متصور است. از لحاظ تحلیل زمانی بازه اول ژوئن تا ۴ جولای (با اولویت ۳۰ ژوئن تا ۴ جولای) زمان مورد نظر برای رسیدن به این منطقه قیمتی است.
در نهایت در شکل شماره ۵ نوع کندل های سه ماه آخر و همچنین روند حرکتی اندیکاتور RSI همچنان ریزش قیمت را متحمل نشان می دهد.
نتیجه آن که روند فعلی قیمت نزولی است. هدف مورد تصور ریزش قیمت تا ۱۲۶۰ دلار است. اما برای رسیدن به این هدف، قیمت ابتدا باید از سطح حمایتی ۱۳۶۰ و سپس ۱۳۰۰ دلار عبور کند. دومین هدف مورد تصور با احتمال کمتر، سطح ۱۱۶۰ دلار است. فرضیه فوق احتمالا تا پایان ماه ژوئن میلادی رخ خواهد داد.
با توجه به بررسی های فوق باید گفت کاهش قیمت ها به هر حال امری بدیهی است و این موضوع با اثری که بر نگرش معامله گران خواهد گذاشت سرعت کاهش قیمت ها را به شدت افزایش خواهد داد، به طوری که به تحلیل کارشناسان اثر روانی ناشی از کاهش قیمت ها که مدتی است آغاز شده ادامه دارد و همین موضوع باعث می شود معامله گران احتیاط های گذشته را کنار بگذارند و فروش به تصمیم غالب بازار تبدیل شود. با این فرض که استراتژی فروش در بازارهای جهانی طلا حاکم شود، روند کاهشی به صورتی که گفته شد تایید می شود و در نتیجه باید در انتظار کاهش قیمت ها بود. این در حالی است که برخی عرضه های بزرگ صندوق ها نیز در راه است، به طوری که بنابر اخبار در پی کاهش ذخایر طلای صندوق ETPطی یک روز به پایین ترین حد خود در شش هفته اخیر، میزان تقاضای خرید این فلز نیز در بازارها به شدت با کاهش روبه رو شده است.