پارس؛
«باسل3» یا FATF جدید/ تسهیل فرایند نفوذ در شبکه اقتصادی و مالی ایران
نقطه اتکای «باسل سه» مانند FATF بر آشکارسازی و اعلام اطلاعات اقتصادی و تراکنشهای مالی است لذا اطلاع از میزان کمکهای خارجی، بودجه دفاعی و بودجه امنیتی مهمترین اهدافی هستند که باسل سه میتواند آنها را نشانهگیری کند.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- «باسل سه» یا «سومین توافق باسل» یک چهارچوب تنظیمیِ بینالمللیِ جهانی و داوطلبانه برای مدیریت سرمایه بانکها و نقدینگی بازار است. این توافق توسط اعضای کمیته باسل در بین سالهای 2010 و 2011 به دست آمد. در حال حاضر اعتبار مقررات آن تا 31 مارس 2019 تمدید شده است. ریشه تشکیل «باسل سه» به عدم کارایی مقررات مالی بینالمللی که در جریان بحران مالی سالهای 2007 و 2008 آشکار شد، برمیگردد. هدف ظاهری «باسل سه» تقویت سرمایه موردنیاز بانکها از طریق افزایش نقدینگی و کاهش ابزارهای نفوذ بانکها است.
بهبود شفافیت بانکی و سازوکاری برای افشای اطلاعات مالی یکی از اهداف سهگانهی ادعایی برنامه «برنامه باسل سه» است.
1- مقررات باسل سه مانند مقررات گروه ویژه اقدام مالی یا FATF، بهخودیخود در ظاهر تهاجمی نیستند اما اگر غرب بخواهد از آنها علیه ایران استفاده کند، ازاینجهت که فرایند نفوذ در شبکهی اقتصادی و مالی را تسهیل میکند، بهشدت این استعداد را دارند که مورد سوءاستفاده قرار گیرند.
2- نقطه اتکای «باسل سه» مانند FATF بر آشکارسازی و اعلام اطلاعات اقتصادی و تراکنشهای مالی است لذا اطلاع از میزان کمکهای خارجی، بودجه دفاعی و بودجه امنیتی مهمترین اهدافی هستند که باسل سه میتواند آنها را نشانهگیری کند.
3- تسلط اطلاعاتی و عملیاتی بر تراکنشهای مالی نهادهای حکومتی و نظامی جمهوری اسلامی ایران حساسترین بعد «باسل سه» است که امکان اشراف بر برنامههای برونمرزی و منطقهای ایران را از طریق تجزیهوتحلیل دادههای مالی فراهم میکند.
4- اخیراً یکی از کارشناسان اندیشکدهی واشینگتن ضمن حضور در جلسهی استماع کمیتهی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به دولت آمریکا توصیه کرده است تا ایران را مجاب کند علاوه بر استانداردهای FATF به الزامات «باسل سه» نیز پایبند باشد. با توجه به برنامهریزی که در حال انجام شدن است انتظار میرود «باسل سه» بهعنوان نسل جدید و تا حدودی بهروز FATF ابزار فشار غرب بر ایران شود.
ارسال نظر