در خرید خودرو هم عجله نکنید!
در صورتیکه مصرفکنندگان خودرو بتوانند خرید خود را تا پایان سال جاری به تعویق بیندازند خودروی مدنظر خود را حدود دو تا سه میلیون تومان ارزانتر از قیمتهای فعلی خریداری خواهند کرد.
به گزارش پارس به نقل از خبرآنلاین، بازار خودرو همیشه جز بازارهای پر طرفدار است که در مقاطع مختلف زمانی دارای فراز و نشیب بسیاری بوده است. با نزدیک شدن به سال جدید و رونق نسبی بازار خودرو، قیمت ها در این بازار روند افزایشی گرفته است. علاوه بر این، رشد قیمت و نوسانات ارز و سکه در روزهای اخیر و همچنین پایین بودن عرضه خودرو سازان از جمله دلایل بالا رفتن قیمت خودرو است.
با توجه به بهبود شرایط بین المللی سال آینده سال خوبی برای صنعت خودرو و همچنین خریداران این محصولات خواهد بود. در حدود دو سال اخیر شرکت های خودروسازی و همچنین قطعه سازی به دلایل مختلف دچار بحران های شدیدی شدند. تحریم صنعت خودرو فشار مضاعفی را به خودروسازان و قطعه سازان و به موازات آن خریداران خودرو وارد کرد، اما در چند ماه اخیر این تحریم ها لغو شده و وضعیت در این حوزه بهبود یافته است. این در حالی است که وضعیت قیمت ها در بازار خودرو در سال آینده به متغیرهای کلانی چون نرخ ارز در بازار آزاد، نرخ ارز دولتی، تعرفه واردات خودرو و تورم عمومی کشور بستگی دارد.
پیش بینی خوشبینانه که کارشناسان اقتصادی برای بازار خودرو در سال آینده کرده اند تثبیت قیمت هاست. در صورت کاهش نرخ ارز در سال آینده احتمال افت قیمت خودروها وجود خواهد داشت و در صورت ادامه شرایط فعلی نیز می توان به تثبیت قیمت خودروها امیدوار بود. با این حال اگر در سال آینده نرخ ارز آزاد و دولتی افزایش یابد قیمت خودروها نیز افزایش خواهد یافت. کاهش تعرفه واردات خودرو برای سال آینده نیز با فرض تثبیت شرایط فعلی کاهش قیمت خودروهای وارداتی را به دنبال خواهد داشت.
در چند ماه اخیر با لغو تحریم، خودروسازان و قطعه سازان خارجی زیادی وارد ایران شده و برای آغاز همکاری ها مذاکره کرده اند. براساس خبرهای شنیده شده برخی از این مذاکرات به زودی نهایی شده و فعالیت خودروسازان و قطعه سازان خارجی ظرف چند ماه آینده در ایران آغاز خواهد شد. ورود خودروسازان خارجی تاثیر مثبتی بر فعالیت های صنعت خودرو خواهد داشت. در صورت حفظ شرایط مثبت فعلی ظرف پنج شش ماه آینده خریداران خودرو اثرات مثبت شرایط جدید را خواهند دید.
محمدرضا نجفی منش عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان ایران در مورد بازار این روز های خودرو اظهار داشت: متاسفانه در دو سال اخیر تیراژ تولید خودرو در کشور به شدت کاهش یافته است. وی با بیان این که به موازات کاهش تولید خودرو تولید قطعات نیز کاهش زیادی داشته است، خاطرنشان کرد: در این دو سال برخی قطعه سازان نتوانستند شرایط ناشی از رشد تورم و کاهش تولید را تحمل کرده و ورشکست شدند. با این حال به نظر می رسد که با برنامه ریزی های صورت گرفته تولید خودرو در کشور در سال آینده حدود ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت و قطعه سازان نیز خود را برای آن آماده کرده اند. وی همچنین افزود: امیدواریم که در سال آینده سطح کنونی قیمت ها در بازار ارز و به ویژه مواد اولیه اساسی مانند فولاد، مس، آلومینیوم و پتروشیمی حفظ شود تا هزینه های تولید قطعه و خودرو بیش از این افزایش نیابد.
نجفی منش با بیان این که هم اکنون به دلیل بحران نقدینگی صنعت خودرو قطعه سازان موفق به دریافت کامل مطالبات خود از خودروسازان نمی شوند، تصریح کرد: در این زمینه باید تسهیلات و نقدینگی لازم در اختیار خودروسازان قرار گیرد تا با پرداخت مطالبات قطعه سازان شرایط برای رشد دائمی تولید خودرو در کشور فراهم شود. در حالی که برخی فروشندگان خودرو در بازار آزاد قیمت این محصولات را در آستانه نوروز افزایش داده اند مشخص نیست چه نهادی با این گرانفروشی برخورد خواهد کرد. با نزدیکی به ایام پایانی سال اگرچه به دلیل ادامه یافتن رکود بازار خودرو قیمت ها در این حوزه به ثبات رسیده است اما برخی فروشندگان با سوء استفاده از نزدیکی به سال جدید این محصولات را با قیمت هایی بالاتر از نرخ واقعی بازار عرضه می کنند. گرانفروشی این فروشندگان درحالی است که پیش از ورود شورای رقابت به عرصه قیمت گذاری خودرو در اواخر سال ۹۱، سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگانT مسوول رسمی قیمت گذاری خودرو و مقابله با گرانفروشی های این چنینی بود اما پس از آن و با ورود شورای رقابت نقش سازمان حمایت در این حوزه کمرنگ شد.
همچنین مصطفی ممقانی فعال بازار خودرو نیز با بیان این که بسیاری از این فروشندگان در اواسط سال ۹۱ سودهای کلانی از ناحیه تفاوت قیمت کارخانه و بازار خودروها کسب کرده اند، خاطرنشان می کند در آن زمان تقاضای خودرو در بازار صعودی و رو به بالا بود و دلالان و واسطه ها نیز به طور روزانه قمیت این محصولات را افزایش می دادند. وی ادامه داد: با این حال در شرایط فعلی که تعداد خودروهای موجود در سطح فروش خودرو در کشور بیشتر از تعداد مشتریان و مراجعه کنندگان به بازار است به طور طبیعی قیمت ها نباید افزایش یابد. سازمان های نظارتی به ویژه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان باید با فروشندگانی که بی دلیل قیمت ها را در بازار افزایش داده اند برخورد کند.
وی تصریح کرد پیش از این سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به طور دوره ای آمار بازرسی های این سازمان از سطح دفاتر و نمایندگی ها فروش خودرو در سطح کشور و میزان کشف تخلفات و جرائم را منتشر می کرد اما در یک سال اخیر ارائه آمارهای این چنینی نیز دیگر وجود ندارد. مصرف کنندگان خودرو می توانند خودروی مورد نیاز خود را ارزان تر از قیمت های فعلی در فروردین ماه ۹۳ خریداری کنند. در حال حاضر مصرف کنندگان خودروها را با پلاک سال ۹۲ خریداری خواهند کرد در حالی که کمتر از ۱۵ روز به آغاز سال ۹۳ باقی مانده و با آغاز سال جدید خریداران بین یک تا ۱.۵ میلیون تومان از ناحیه تفاوت قیمت خودروهای مدل ۹۲ و ۹۳، متضرر خواهند شد. هم اکنون تعداد زیادی خودرو در سطح نمایندگی ها و دفاتر فروش خودرو در سراسر کشور موجود است که تنها تعداد ناچیزی از آن ها تا پایان سال جاری فروش رفته و فروشندگان مجبور به عرضه این خودروها در سال ۹۳ هستند. بنابراین با توجه به مجموع شرایط در صورتی که مصرف کنندگان خودرو بتوانند خرید خود را تا پایان سال جاری به تعویق بیندازند خودروی مدنظر خود را حدود دو تا سه میلیون تومان ارزان تر از قیمت های فعلی خریداری خواهند کرد. هم اکنون تب و تاب خریدهای نوروزی گریبانگیر بازار خودرو نیز شده و قیمت خودروها اصطلاحا مقداری سفت شده است اما در عمل تعداد خریداران افزایش خاصی نداشته است.
اینکه فروشندگان سعی می کنند با جذب معدود خریداران فعلی حداکثر استفاده را از بازار شب عید بکنند به کنار اما مصرف کنندگان از پنجم فروردین ۹۳ به بعد می توانند شاهد افت قیمت خودروهایی که هم اکنون در بازار عرضه شده است باشند. پس برای خرید خودرو زیاد عجله نکنید.
ارسال نظر