نماینده تهران در گفتگو با پارس:
شهروندان آسیب دیده از آلودگی هوا از دولت غرامت بگیرند
کارشناسان معتقدند کسانی که از آلودگی هوا زیان دیده اند می توانند از دولت که متولی پاکیزگی هواست شکایت کنند.
به گزارش گروه اجتماعی : مسئله آلودگی هوا مدتی است شهروندان را با مشکلاتی مواجه کرده است که مهمترین آن از دست دادن سلامتی به دلیل آلودگی هواست؛ کارشناسان معتقدند کسانی که از آلودگی هوا زیان دیده اند می توانند از دولت که متولی پاکیزگی هواست شکایت کنند.
فاطمه رهبر نماینده تهران در مجلس نهم در گفتگو با خبرنگار« پارس » گفت: چند سالی است که با تشدید آلودگی هوا در کلانشهر ها بیماریهای تنفسی و مغزی افزایش یافته است؛ به گفته متخصصان بیماریهایی نظیر ام اس، سکته مغزی، مشکلات مربوط به ریه افزایش داشته است و در عین حال سقط جنین نیز شایع شده است.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی ادامه داد: به دلیل ارتباط مستقیمی که میان آلودگی هوا و سلامتی مردم وجود دارد برای مشکلاتی که ممکن است برای مردم به وجود بیاید مکانیسمی در قانون تعبیه شده است. از سوی دیگر به دلیل اهمیت محیط زیست و از جمله پاکی هوا ۱۰ ارگان مختلف مستقیم و غیر مستقیم عهده دار مبارزه و پیشگیری از آلودگی هوا هستند.
وی افزود: برای مبارزه با آلودگی هوا علاوه بر سازمان حفاظت محیط زیست حسب مورد شهرداری ها، وزارتخانه های صنایع، معادن و فلزات، کشاورزی و جهاد سازندگی وظایفی بر عهده گرفته اند و احداث نیروگاه ها، پالایشگاه ها، کارخانجات پتروشیمی، کارخانه های صنایع نظامی، فرودگاه ها و ترمینال ها تنها با رعایت ضوابط حفظ محیط زیست امکان پذیر است که در صورت کوتاهی، قوه قضائیه نیز وارد عمل می شود. برای تنبیه آن دسته از مسئولان و کارخانجاتی که این قوانین را رعایت نکنند جریمه نقدی و دیگر مجازاتها نیز در نظر گرفته شده است.
به گفته رهبر طبق قانون از آنجایی که مسئولیت فراهم آوردن هوای پاک از اختیارات دولت است چنانچه نهاد با صلاحیتی تایید کند که شهروندی به دلیل آلودگی هوا دچار بیماری و یا مشکلات دیگر شده است می توان از طریق قانون خواستار غرامت شوند.
نماینده تهران افزود: این قانون با عناوین ضرر به غیر، اتلاف و تضییع حق حیات و تهدید سلامت و بهداشت عمومی و ده ها مورد و مصداق که از قوانین عام و خاص استخراج می شود موجبات پاسخگویی مسئولین را از نظر مدنی و کیفری ضروری می کند.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در پاسخ به این سوال که چرا مردم مستقیما نمی توانند از کارخانه های آلودگی زا و یا بنگاههای اقتصادی که هوای شهر را آلوده می کنند شکایت کنند؟ گفت: دلیل اینکه مردم مشخصا نمی توانند از مسببین اصلی آلودگی هوا شکایت کنند این است که سهم مسببین از آلودگی هوا مشخص نیست به عنوان مثال به دلیل فوت یک سالمند که بر آثر آلودگی هوا جان خود را از دست داده است سهم کارخانجات، وزارتخانه ها، اتومبیلها و… مشخص نیست که بتوان به صورت مستقیم از آنها شکایت کرد اما از آنجایی که دولت مسئول کنترل بنگاههای صنعتی و کنترل آلایندگی هواست می توان از دولت یا نهادهای متولی کنترل آلودگی هوا به مراجه قضایی شکایت برد.
وی از مکانیزم شکایت از دولت در صورت صدمه دیدن از آلودگی هوا ابراز بی اطلاعی کرده و گفت که با مراجعه به دادگاه می توان اطلاعات کاملتری به دست آورد.
ارسال نظر