به گزارش پارس به نقل از تسنیم، وقف و نذر کتاب یکی از رایج ترین شیوه های شرکت در باقیات صالحات در حوزه فرهنگ اسلامی بوده است. هر چند در سال های اخیر سنت حسنه وقف و نذر شیوه های جدیدتری را به خود گرفته و بیشتر متمرکز بر فعالیت های اقتصادی است، اما وجود اسناد متعدد بر این امر صحه می گذارد که ایرانی ها یکی از پرکارترین واقفان و نذرکنندگان کتاب در تاریخ اسلام بوده اند. اگر بر پشت نوشته های کتاب های منتشر شده تأمل کنیم، خواهیم دید که هزاران یادداشت درباره وقف کتاب وجود دارد که منبع مهمی برای پژوهش در این زمینه خواهد بود.

به عنوان نمونه، به تازگی سندی منتشر شد که در آن بانویی صفوی نسخه ای از « تذکرة الفقها» را برای طلاب مدرسه و مسجد خود که در حاشیه میدان عباسی اصفهان ساخته بود، وقف کرده است. علاوه بر این، می توان از حمامی در در دوره صفوی یاد کرد که درآمد آن برای استنساخ کتاب در نظر گرفته شده بود. متولی این کار هم علامه مجلسی بود که پشت هر کتابی که از درآمد آن حمام به رشته تحریر درمی آمد، وقف نامه آن را می نوشت و این مسئله را یادآور می شد. تصویر برخی از وقف نامه های مربوط به این موضوع نیز منتشر شده است.

اما وقف و نذر در سال های اخیر بنا بر مقتضیات زمانه تغییر کرده و چهره های جدیدتری به خود گرفته است. عمده فعالیت های مردم در این زمینه به ویژه با آغاز ایام ویژه طی سال مانند ماه محرم و ماه مبارک رمضان، بیشتر جنبه اقتصادی و معیشتی به خود می گیرد. در این میان هنوز هستند کسانی که غذای روح را بر غذای جسم ترجیح می دهند.

انتشارات هزاره ققنوس همزمان با فرارسیدن ماه محرم برای چهارمین سال پیاپی اقدام به اجرای طرح « نذر کتاب» ویژه ایام محرم کرده است. این اقدام به منظور اطلاع رسانی دقیق از چرایی قیام امام حسین (ع) بر مبنای آثار متقن و مستند با همکاری ۱۰ ناشر و بیش از ۲۰ نویسنده انجام می شود. رضا حاجی آبادی، مدیر این انتشارات و مجری طرح در این رابطه به خبرنگار تسنیم می گوید: در این طرح سه گروه دخیل هستند، نخست ناشرانی که دوست دارند آثار خود را با ۵۰ درصد تخفیف ارائه دهند، دوم خیرینی هستند که تمایل دارند نذر امسال خود را مصروف فعالیت های فرهنگی کنند و دسته سوم مخاطبانی هستند که این آثار راه تهیه می کنند.

وی ادامه می دهد: هدف از اجرای این طرح در اختیار گذاشتن آثار و منابعی است که به قلم نویسندگان معتبر و بر پایه اسناد و مدارک تاریخی نوشته شده اند. همزمان با علام فراخوان تعداد زیادی کتاب از ناشران مختلف به دفتر انتشارات هزاره ققنوس ارسال شد. با بررسی های انجام شده ۴۰ اثر از ۱۰ ناشر سراسر کشور شناسایی و انتخاب شد. هم اکنون این آثار در غرفه ای در نمایشگاه عطر سیب در بوستان ولایت عرضه می شود.

حاجی آبادی یادآور می شود: به نظر می رسد نذورات در سال های اخیر بیشتر معطوف به کالاهای خاصی بوده است. با ایجاد و راه اندازی این طرح در نظر داشتیم تا امسال به جای قیمه و شله زرد و کلاً غذای جسم کمی هم به غذای روح بپردازیم و محرم را با معرفت بیشتری به پایان برسانیم.

به نظر می رسد علاوه بر تأثیرگذاری این فرهنگ اسلامی بر نهادینه شدن نذورات فرهنگی، می توان از طرح « نذر کتاب» به عنوان آغازی برای گسترش فرهنگ کتابخوانی نیز یاد کرد؛ چرا که هر کتاب بعد از خریداری در دست پنج مخاطب دیگر نیز به گردش درمی آید. حقیقت آن است که کتاب مدتی است از سبد کالای فرهنگی ایرانی ها رخت بر بسته که دلیل عمده آن مشکلات اقتصادی عنوان می شود. می توان با شرکت در طرح نذر کتاب و مشارکت در توسعه فعالیت های این چنینی در کنار شرکت در ثواب اخروی، در توسعه فرهنگ کتابخوانی نیز مشارکت داشت.