نیروی انتظامی «گردشگرپرانی» میکند یا تأمین امنیت؟
صدای بلند آژیر، «تابلوی ایست بازرسی» و بعد متوقف کردن مینیبوس گردشگران در پاسگاه نیروی انتظامی. این یک معضل است که مدتها است در جادههای خارج از شهر پیش میآید.
به گزارش پارس ، به نقل ازایسنا، طبق ماده ی ۴ قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، از جمله مأموریت ها و وظایف نیروی انتظامی؛ استقرار نظم، امنیت و تأمین آسایش عمومی و مقابله و مبارزه با فساد است. در بند ۵ این ماده نیز حراست از اماکن، تأسیسات، تجهیزات و تسهیلات طبقه بندی شده ی غیرنظامی و حفظ حریم آن ها، در مأموریت نیروی انتظامی تعریف شده است. طبق بند ۸ این ماده ی قانونی نیز انجام وظایفی مانند مبارزه با مواد مخدر، قاچاق، منکرات، فساد، پیشگیری از وقوع جرم، کشف جرایم بازرسی و تحقیق و حفظ آثار و دلایل جرم برابر با قانون، به عنوان ضابط قوه ی قضاییه به نیروی انتظامی محول شده است.
نیروی انتظامی به استناد همین ماده ی قانونی و تدابیر درون بخشی که در مقابل ناهنجاری ها دارد، گاه با تورهای گردشگری که چنین مصادیقی در آن ها دیده می شود، برخورد می کند؛ اما پیش می آید که در جریان این برخوردها، تر و خشک به پای هم بسوزند و مقامات بالاتر در نیروی انتظامی باید با دقت بیشتری نظارت کنند تا جلوی چنین اقداماتی گرفته شود.
در بعضی مواقع، تورهایی بوده اند که با وجود داشتن مجوز از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و نداشتن ناهنجاری های عرفی و قانونی، باز هم گرفتار برخوردهای نیروی انتظامی شده اند. این وسط کافی است خط و نشانی از طرف مجریان تور که باید در مقابل مسافران شان متعهد و پاسخگو باشند برای مأمور نیروی انتظامی کشیده شود، آن وقت است که شکل برخورد برخی مأموران تغییر می کند و پیگیری قانونی این رفتارها سبب معطلی چند ساعته ی گردشگران در پاسگاه نیروی انتظامی، تشکیل پرونده، ایجاد سوءپیشینه و حتی انگشت نگاری از گردشگران می شود.
این برخوردها با تورهای دفاتر خدمات مسافرتی، در حالی اتفاق می افتد که این آژانس ها پیش از گرفتن مجوز از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، باید تأییدیه ی اداره ی اماکن نیروی انتظامی را داشته باشند، این یعنی نیروی انتظامی، قبلا این مجریان تور را تأیید کرده است؛ اما در بسیاری از مواقع، به گفته ی آژانس دارها، نیروی انتظامی مجوز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را که پس از تأیید خودش، صادر شده است، قبول ندارد و مجوزها و نامه های تأییدشده ی دیگری از سوی نیروی انتظامی را طلب می کند. موضوعی که تا کنون از سوی هیچ سازمان و نهادی به آژانس ها برای اجرای تور ابلاغ نشده است.
مسأله ی دیگری که در برخی موارد، تورهای گردشگری با آن مواجه می شوند، این است که برخورد بعضی عوامل نیروی انتظامی که تأمین امنیت و آرامش مردم از وظایف آن ها به شمار می آید، گردشگران را دچار نگرانی و وحشت می کند، موضوعی که هشتم شهریورماه در پاسگاه نیروی انتظامی « شیرگاه» در استان مازندران اتفاق افتاد و به گفته ی راهنمای همراه تور، برخورد برخی عوامل نیروی انتظامی در این پاسگاه با گردشگران، سبب وحشت آن ها شد، در حالی که نیروی انتظامی در آن پاسگاه، اتهام ناهنجاری به این گردشگران وارد نکرده بود.
سوال این است، نیروی انتظامی به عنوان نهاد برقرارکننده ی نظم و امنیت در جامعه، تا کنون چقدر با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری وارد تعامل شده است تا ضمن انجام وظایفش در برخورد با ناهنجاری ها و برقراری امنیت اجتماعی، سبب گردشگرپرانی نشود و با تشریح مصادیق جرم در تورهای گردشگری براساس قوانین و تدابیر خود، سوءتفاهم ها را از میان ببرد و از سوی دیگر، گردشگران با حفظ قوانین و موازین عرفی، به سفر بروند و مشکلاتی مانند احساس ناامنی، بی اعتمادی و وحشت در مواجهه با نیروی انتظامی در میان آن ها پدید نیاید؟ علاوه بر این، آیا سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تا کنون از نیروی انتظامی خواسته است با تورهای غیرمجاز که به دلیل نداشتن تعهد و نگرانی نسبت به باطل شدن مجوزشان، اتفاقا بیشتر ناهنجاری ها در میان آن ها دیده می شود، برخورد کند؟
گزارش ها و برنامه ی تبلیغاتی تورها نشان می دهد که تشدید برخورد نیروی انتظامی با تورهای گردشگری بیشتر از آن که سبب احساس آرامش در میان گردشگران شود و آن ها را به رعایت قوانین عرف و شرع ترغیب کند، بیشتر سبب ایجاد نگرانی در تورها و تغییر مقصد گردشگران شده است، یعنی مجریان تور برای کم کردن مشکلات خود ترجیح می دهند، مقصدشان را تغییر دهند، نیروی انتظامی هم هر بار در مقصد جدید وارد عمل می شود و گردشگران هم در واکنش، مقصد دیگری را جایگزین می کنند و این چرخه ی باطل بدون اثرگذاری مثبت همچنان ادامه می یابد.
علی لطفی، مدیرکل امور مراکز خدمات گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به عنوان مسوول بخشی که متولی صدور مجوز برای آژانس های مسافرتی و همچنین پیگر مسائل مربوط به این دفاتر است، در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، ضمن قائل دانستن وظیفه برای نیروی انتظامی در زمینه ی تأمین امنیت، برقراری آرامش و برخورد با ناهنجاری ها و تأکید بر لزوم همراهی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با ناجا در جلوگیری از وقوع ناهنجاری های اخلاقی و قانونی در تورهای گردشگری، گفت: مطلوب است که نیروی انتظامی، مقوله ای را برای گردشگری باز کند و حمایت، ترویج و توسعه ی گردشگری و همچنین امنیت و آرامش گردشگران را نیز در دستور اتاق فکر ناجا قرار دهد و بخشنامه های خاصی را برای مجموعه های تحت امر خود در موضوع گردشگری و چگونگی برخورد با گردشگران تدوین کند.
او به عنوان راهکاری در این زمینه، طراحی برچسب هایی خاص برای وسایل نقلیه ی گردشگران را با همکاری نیروی انتظامی پیشنهاد کرد و گفت: این برچسب ها نشان دهنده ی داشتن مجوز قانونی در آن تور است و بر این اساس، راهنمای تور می داند که باید قوانین نیروی انتظامی و شعائر اسلامی را در تور رعایت کند تا مشکلی پیش نیاید و این مجوز باطل نشود، ضمن آن که برخورد با این گردشگران و تورها نیز برای نیروی انتظامی تعریف شده است و گروه های غیرمجاز هم مشخص می شوند.
وی با اعتقاد به این که همه ی سازمان ها و نهادها باید به موضوع گردشگری وارد شوند و برای آن در برنامه های خود یک فاز مستقل تعریف کنند، یادآوری کرد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در جلسات منظم، غیرمنظم و موردی با دستگاه های مختلف، این موضوع را مطرح می کند که برنامه ریزی، فکر کردن و توسعه ی گردشگری، تکلیف و دستور برای تمام دستگاه ها باید باشد. در سخنان رییس جمهور هم گسترش گردشگری جزو برنامه ها اعلام شده است، وقتی این برنامه ها به صورت کلی ابلاغ شود، دستگاه ها هم جدی به آن فکر و بخشنامه های مربوط را به مجموعه های تحت امر خود ابلاغ می کنند.
او ادامه داد: نیروی انتظامی یک وظیفه ی ذاتی در حفظ نظم عمومی و مقابله با ناهنجاری ها دارد، بدحجابی نیز یکی از همین ناهنجاری ها به شمار می آید که ناجا بنا بر قوانین نیروی انتظامی وظیفه دارد با خلاف قانون و ناهنجاری ها برخورد کند.
لطفی گفت: با توجه به این که رفتار یک مأمور دولتی در دورافتاده ترین نقطه از مرکز کشور، معرف شخصیت نظام می تواند باشد، بنابراین باید توجه کرد بخشی از اقدام یک مأمور نیروی انتظامی در پاسگاه، وظیفه ی ذاتی و قانونی او و بخشی دیگر، نوع برخورد آن شخص است و دلیل ندارد فرماندهان ناجا، نوع برخورد شخصی عوامل تحت امر خود را توجیه کنند.
البته او یادآوری کرد: امکان دارد این نوع برخوردها از بخشنامه ها و تدابیر درون نهادی ناشی شود، چراکه نیروی انتظامی طبق قانون وظیفه دارد با ناهنجاری ها برخورد کند؛ ولی حتی اگر تشخیص این باشد که بدترین نوع فساد رخ داده است و باید دستگیری اتفاق افتد، باید اتاق فکر ناجا تشخیص دهد که برای چنین مواقع و بحث های ظریفی، چه بخشنامه ها و برخوردهای کارشناسی شده ای را تدوین و اتخاذ کند.
مدیرکل امور مراکز خدمات گردشگری ادامه داد: ما بنا را بر این می گذاریم که در برخی تورهای گردشگری، ناهنجاری رخ داده و نیروی انتظامی موظف به برخورد بوده، هرچند لباس آن مأمور قانون است، ولی نوع برخورد با گردشگران به شخصیت افراد نیز بستگی دارد.
لطفی همچنین متذکر شد: در حوزه ی گردشگری هر کسی بخواهد مجوز فعالیت از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بگیرد باید نخست، از اداره ی اماکن نیروی انتظامی درباره ی او استعلام شود و پس از آن که این اداره اعلام موافقت کرد، مجوز صادر می شود. در واقع، هر مجوز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای مراکز خدمات گردشگری، مانند آژانس ها با تأیید ناجا صادر می شود و نیروی انتظامی می تواند به همان مجوز کفایت و این موضوع را نیز به عوامل تحت امر خود بخشنامه کند.
وی بیان کرد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری فهرست آژانس های دارای مجوز را به ناجا اعلام کرده و آن ها می دانند کدام آژانس مجاز است. اکنون اتاق فکر نیروی انتظامی باید تدبیر کند که چطور چنین موضوعات حساسی را می تواند به عوامل زیرمجموعه اش بخشنامه کند. ضمن آن که بهتر است در فاز اول با تورهای بدون مجوز برخورد شود.
مدیرکل امور مراکز خدمات گردشگری در ادامه به موضوع اختلاط در تورها که گاه بهانه ی نیروی انتظامی برای متوقف کردن تورهای گردشگری می شود، اشاره و اظهار کرد: مطمئنا هر اختلاط یا فضای مختلطی مورد نظر ناجا در برخورد نیست، اگر این طور بود، چطور در شرایطی که در پایانه های مسافربری اتوبوس، قطار، هواپیما، داخل این وسایل، فروشگاه ها و دیگر اماکن اختلاط وجود دارد، نیروی انتظامی وارد عمل نمی شود، مطمئنا برخورد نیروی انتظامی هنگامی است که خلاف شعائر اتفاقی بیفتد. ما هم گزارش هایی داریم که نشان می دهد نیروی انتظامی به بهانه ی مختلط بودن نخواسته است جمع های گردشگری را برهم زند و موارد خلافی را دیده که وارد عمل شده است.
لطفی سپس گفت: قطعا آژانس دار و راهنمای توری که با شرایط سخت، مجوز فعالیت گرفته و برای این کار کلی هزینه کرده، نمی خواهد به راحتی سرمایه ی خود را از دست بدهد و حتما حواس اش به رعایت اصول تعریف شده و لازم در تورهای گردشگری است.
او همچنین به مردم توصیه کرد: برای سفر حتما از دفاتر خدمات مسافرتی دارای مجوز از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تور بخرید، چون آن ها ضوابط و شئونات را بهتر می دانند و گرفتاری در تورهای غیرمجاز به دلیل رعایت نکردن این موارد بیشتر است.
ارسال نظر