بزرگداشت حسین دهلوی
دولت آینده باید از اهالی موسیقی عذرخواهی کند
حسین علیزاده گفت: دلجویی کم است؛ دولت آینده باید از اهالی موسیقی عذرخواهی کند.
به گزارش پارس ، به نقل ازایسنا، این نوازنده پیشکسوت تار و سه تار که در مراسم بزرگداشت حسین دهلوی سخن می گفت، اظهار کرد: اولین روزی که به هنرستان موسیقی رفتم آقای دهلوی از من امتحان گرفت و من را پذیرفت و شاید آن زمان که در این رشته پذیرفته شدم هنوز با عظمت موسیقی آشنا نبودم.
او ادامه داد: همان روز اول فهمیدم که با چه موضوع جدی ای سروکار خواهم داشت، چرا که آن زمان جامعه در مورد موسیقی برخورد خوبی نداشت و در اقوامم هم بودند کسانی که موسیقی دوست داشتند، اما خانواده شان این اجازه را به آنها نمی دادند.
علیزاده خاطرنشان کرد: وجود دهلوی بزرگ در تغییر این دید بسیار موثر بود.
او افزود: آن زمان سوءتفاهمی وجود داشت که کسانی که در درس موفق نبودند به هنرستان موسیقی می آمدند، غافل از اینکه مدیری در هنرستان حضور دارد که موسیقی در خونش است. دهلوی اولین استاد من است و فردی را به اندازه او جدی در آموزش ندیده ام.
علیزاده با بیان اینکه نگاه دهلوی به موسیقی باعث نجات این عرصه بود بیان کرد: روز اول که به هنرستان رفتیم تعداد ما ۴۶ نفر بود اما تنها ۱۴ نفر از هنرستان فارغ التحصیل شدند یعنی هنرستان با کسی شوخی نداشت.
او ادامه داد: هنرجویان از نظر اخلاق، استعداد و خیلی چیزهای دیگر بررسی می شدند و دهلوی برای ما نوعی پدر محسوب می شد چرا که ما بیشتر وقتمان را با هنرستان بودیم و نزد او تربیت می شدیم. در واقع نمی توانستیم از آنجا دل بکنیم.
علیزاده با بیان خاطره ای گفت: آن زمان وقتی استاد دهلوی کسی را در دفترش احضار می کرد قرار بود اتفاق خاصی بیفتد و اگر شاگرد خوبی نبودی دهلوی هیچگاه صدایت نمی کرد.
علیزاده در این باره اضافه کرد: یک روز دهلوی ما را به دفترش فراخواند و من در حالی که قلبم تاپ تاپ می کرد وارد دفتر شدم. ایشان به من گفت استاد علی اکبر شهنازی گفته اند که امسال پیشرفت خوبی داشته ای و می توانی در ارکستر رودکی ساز بزنی. وقتی از دفتر بیرون آمدم از شدت خوشی به در و دیوار می خوردم.
این نوازنده ی شهیر تار و سه تار در بخش دیگری از سخنانش گفت: در سال هایی که دهلوی مدیر هنرستان بود یکی از مسائل مهم آموزش اولیه بود طوری که وقتی وارد هنرستان می شدیم می دانستیم که قضیه جدی است و ما هم از دهلوی بسیار حساب می بردیم. او همه جای هنرستان را زیر نظر داشت.
این هنرمند تصریح کرد: خوشحالم که دوران شاهی دهلوی را در موسیقی دیده ام. البته باید از همسر ایشان هم سپاسگزاری کنیم. خانم سوسن اصلانی هم از هنرجویان خوب هنرستان بود. زندگی با استادی مثل دهلوی کار سختی است چون او مسئولیت زیادی داشت و این در حالی است که خانم اصلانی در کنار همسرداری موسیقی را هم ادامه داده اند که قابل ستایش است.
سپس حاضران دقایقی برای سوسن اصلانی دست زدند.
حسین علیزاده در بخش دیگری از سخنانش به مسئولان موسیقی کشور اشاره کرد و گفت: اگر کسی مسئولیتی برعهده می گیرد و اگر قرار است در وزارتخانه ای به نام ارشاد خدمت کند باید کسی باشد که وقتی صحبت می کند نام موسیقی را از زبانش ندزدد.
او افزود: خیلی وقت ها می بینم این مسئولین در مورد هنر صحبت می کنند اما نام موسیقی را نمی برند. انگار هنر یعنی ورزش و فوتبال. نسل ما دارای افسردگی است. مطمئنا اگر مسئولی روی کار بیاید باید تاریخ را مرور کند و نه دلجویی بلکه باید از جامعه موسیقی عذرخواهی کند.
حسین علیزاده در پایان سخنانش گفت: به امید اینکه استاد دهلوی همچنان بالاسر ما باشند و همین که صبح از خواب بیداری می شویم و می بینیم که سایه او بر سر ماست خوشحالیم.
در مراسمی که شامگاه ششم تیرماه در خانه هنرمندان برگزار شده بود، مدیرعامل خانه موسیقی نیز در سخنانی گفت: امروز آیین نکوداشت یکی از شخصیت ها و استادان عالی مقداری است که بیش از هفت دهه از عمر گران سنگ خود را در راه اعتلای هنر این سرزمین هزینه کرده است.
حمیدرضا نوربخش ادامه داد: چندی است که خانه موسیقی در مسیر ارج گذاشتن به هنرمندان پیشکسوت و همه کسانی که برای اعتلای موسیقی زحمت کشیده اند آیینی برگزار می کند. البته متاسفانه جشن خانه موسیقی سال گذشته برگزار نشد و این اتفاق نیفتاد.
او با بیان اینکه این مراسم با همکاری خانه هنرمندان برگزار شده است افزود: دکتر اردلان از ۲۱ سال پیش شروع به ساخت فیلم زندگی هنرمندان موسیقی کرده است و تا کنون ۶۰ فیلم از این استادان آماده شده است. این در حالی است که ۴۰ فیلم دیگر نیز در حال تدوین است.
نوربخش تاکید کرد: اردلان دقت و انگیزه ای قوی برای ساخت این فیلم ها داشته است و باید بگویم اگر این فیلم ها نبودند شاید بخشی از تجربیات و زندگی این هنرمندان را نداشتیم.
مدیرعامل خانه موسیقی در بخش دیگری از سخنانش گفت: این روزها و ماه هایی که بر ما گذشت بزرگان زیادی را از دست دادیم و در واپسین روزهای سال ۹۱ وقتی آیینی در همین خانه هنرمندان برگزار شد گفتم این تعداد هنرمندی که از بین ما رفت یک رکورد بود و امیدوارم امسال چنین نباشد. هرچند امسال هم کسانی رفتند که دیگر جایشان پر نمی شود. شهناز، حافظی و ابراهیمی از این دست بودند. امیدوارم دیگر شاهد حوادث تلخ نباشیم و امیدوارم زمانی نباشد که بیش از این هنرمندانی که شناسنامه های این سرزمین هستند از میان ما بروند.
در بخش دیگری از این مراسم محمد سریر در سخنانی گفت: در مورد دهلوی صحبت کردن کار سختی است چون او شخصیتی به ابعاد مختلف دارد. او در جامعه ما شاخص بوده و تاثیرات بلندمدتی در موسیقی داشته است. استاد دهلوی در زمینه های متعددی فعالیت کرده اند که انعکاس آن در نسل های آینده نیز باقی خواهد ماند.
رییس هیات مدیره خانه موسیقی در مورد بعد آموزشی دهلوی گفت: دهلوی به نظر من موثرترین فرد در عرصه آموزش کشور است. تحولی که او در حوزه آموزش ایجاد کرد و موسیقی را به طور علمی در ایران به وجود آورد، ارزشمند است.
سریر افزود: شب ها که به هنرستان می رفتم شاهد تلاش او بودم و می دیدم که شاگردانش چقدر به او احترامی که توام با حساب بردن بود، می گذاشتند. ایجاد احترام در حوزه آموزش سخت شده است.
او ادامه داد: موسیقی علمی، هارمونی، ریتم و… زیربناهایی است که در موسیقی مهم است و دهلوی با نگاه جدیدی که در آهنگسازی داشت، یک نوع پلی فونی در موسیقی ایران ایجاد کرد.
سریر همچنین گفت: در حوزه رهبری ارکستر او فقط ناظم ارکستر نبود بلکه تاثیرات زیادی داشت و زمینه را برای رشد افراد فراهم می کرد. دوره ای که ایشان ریاست هنرستان را برعهده داشت، دوران طلایی محسوب می شد. دهلوی جایگاه ویژه ای در ذهن و ضمیر ما دارد.
در بخش دیگری از این مراسم حمیدرضا اردلان درباره فیلم هایی که در حوزه آهنگسازان معاصر ساخته است، گفت: من در رشته موزیکولوژی تحصیل کرده ام و به جز کتاب های زنده یاد خالقی و اسناد پراکنده منبع خوبی در مورد موسیقی دانان برجسته پیدا نکردم؛ در حالی که بسیاری از این هنرمندان از بین ما رفته بودند و باید برای این نسلی که باقی مانده بود کاری انجام می دادیم تا برای آیندگان بماند.
او ادامه داد: سپس شروع به تهیه اسنادی در زمینه زندگی، خلق و خو، معرفت، رنگ صدا، مهربانی، رنج ها و… درباره موسیقی دانان بزرگ کردم و ممکن است که فیلم زندگی این هنرمندان در حدود چهار یا پنج دوره زمانی ساخته شده باشد که میان هر دوره چند سال وقفه افتاده باشد.
او که فیلم مستند حسین دهلوی را هم ساخته است، در سخنانی گفت: فیلم حسین دهلوی را در چهار دوره زمانی ساخته ام و ایشان در برهه های متفاوت زندگی شان به تصویر کشیده شده اند. ایشان در دوره ای دچار افسردگی شدید شدند که میل به غذا، روابط با دیگران و همه چیز را از دست داده بودند، اما خوشبختانه این مشکل رفع شد.
سپس فیلم ۲۶ دقیقه یی حسین دهلوی که طی ۹ سال ساخته شده است، برای حاضران به نمایش درآمد.
بخش دیگری از این مراسم به اجرای موسیقی توسط سوسن اصلانی، همسر حسین دهلوی، اختصاص داشت. در پایان حسین علیزاده، هوشنگ کامکار و محمد سریر با اهدای تندیسی از حسین دهلوی تجلیل کردند.
هوشنگ کامکار در سخنان کوتاهی از اولین استاد خود حسین دهلوی و حمایت های او قدردانی کرد.
در پایان مراسم حسین دهلوی از جایش بلند شد و گفت: این استادان در مورد چیزهایی صحبت کردند که من اصلا یادم نمی آید و این روزها را در ذهن ندارم.
ارسال نظر