به گزارش پارس نیوز، 

مجید فراهانی رییس کمیته بودجه شورا در جریان بررسی دستورالعمل مدیریت منابع غیر نقد در نودو هفتمین جلسه شورا گفت: در شیوه نامه‌ی سال ۱۳۹۳ بر انعقاد قرارداد کارگزاری با کلیه‌ی بانک‌ها و موسسات مالی واعتباری تأکید شده‌است و کلیه‌ی معاونت‌ها، مناطق، سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته به شهرداری تهران از انجام فعالیت کارگزاری در این خصوص منع شده‌اند، با این حال سازمان‌هایی با ارتباطات گسترده با شهرداری تهران نظیر صندوق ذخیره کارکنان یا شرکت جهان (وابسته به بانک شهر) فعالیت کارگزاری گسترده‌ای داشته‌اند و در مواردی اشخاص حقیقی نیز به عنوان کارگزار فعالیت‌هایی داشته‌اند (منبع: گزارش حسابرس منتخب شورا از فعالیت‌های مالی سال ۱۳۹۳ مناطق ۱ و ۴).

این عضو شورای شهر تهران بیان کرد: هم‌چنین با وجود آن‌که در در شیوه نامه‌ی سال ۱۳۹۳ بر تسویه‌ی غیر نقد با کارگزاران طلبکار از شهرداری تأکید شده است در طول سالیان گذشته مودیان عوارض نقدی خود را به حساب کارگزاران واریز می‌کردند که علاوه بر نقض آشکار ماده ۳۷ آیین نامه مالی شهرداری‌ تهران "مبنی بر واریز کلیه‌ی وجوه درآمدی به حساب درآمدی شهرداری" منابع نقدی به جای مصرف در شهرداری به حساب کارگزاران واریز می‌شده است.

فراهانی گفت: از دیگر مشکلات به وجود آمده در طی سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۶ می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد؛ نامشخص بودن حق الزحمه کارگزاران و تفاوت‌های گسترده بین حق‌الزحمه‌های کارگزاران، اجبار طلبکاران شهرداری به تن دادن به منابع غیر نقد کارگزاران نظیر خودرو، ابهام در ارزش املاک واگذار شده، عدم قابلیت ردیابی وجوه دریافتی به کارگزاران، سو استفاده از هولوگرام و صدور هولوگرام بدون وجود مطالبات می باشد.

این عضو شورای شهر تهران عنوان کرد: به دلیل اشکالات به وجود آمده، در ۲۸/۰۶/۱۳۹۶ شهردار وقت تهران جناب آقای دکتر نجفی با صدور بخشنامه‌‍‌ای ممنوعیت صدور حواله‌های غیر نقد عوارض ساختمانی (هولوگرام) را صادر می‌کنند. با این حال این ممنوعیت تأثیر گسترده‌ای بر روی تحقق منابع غیر نقد بودجه‌ی سال ۱۳۹۷ داشته است به طوری که از ۴۰.۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار غیرنقد مصوب در بودجه‌ی سال ۱۳۹۷ تنها ۱۹۳ میلیارد ریال تحقق یافته است.

فراهانی بیان کرد: دستورالعمل پیشنهادی جدید در چهار جلسه کمیته بودجه و نظارت مالی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج در  کمیسیون برنامه و بودجه نیز مورد بررسی مجدد قرار گرفت و اکنون در دستور کار شورای اسلامی شهر تهران است.

وی در رابطه با پیشنهاد کمیته بودجه گفت: در دستور العمل جدید به پیشنهاد کمیته بودجه و نظارت مالی برای اطمینان از رعایت الزامات و مقررات حسابرس منتخب شورا موظف به اعلام رعایت این دستورالعمل در واحد مورد رسیدگی شده است و فهرست املاک تهاتر شده و گزارش اقدامات کارگزاران نیز هر شش ماه از طریق انتشار در سامانه شفافیت در دسترس شهروندان قرار خواهد گرفت.

بهاره آروین در مخالفت با این موضوع گفت: تصویب این لایحه در حقیقت پذیرش بازگشت هولوگرام توسط شورا است.

وی ادامه داد: مقرر شده بود که در این لایحه تغییرات اساسی صورت گیرد که آ«چه مشاهده می شود تنها اعمال چند تغییر کوچک است و سیستم تنها تمرکزگرا شده است.

آروین اظهار داشت: دلیلی وجود ندارد که چند تغییر جزئی را شورا مصوب کند ضمن اینکه نجفی، شهردار اسبق شورا با بخش نامه ای این موضوع را متوقف کرده بود و راه اندازی آن نیاز به مصوبه شورا ندارد.

عضو شورای شهر تهران گفت: کارگزاری هایی که در این مبحث در نظر گرفته شده بود به دلیل عملکرد انحصاری فسادپذیر بود و شهردار تهران نیز به دلیل عملکرد کارگذاری ها این موضوع را متوقف کرده بود.

 سید حسن رسولی نیز در جریان بررسی لایحه دستور العمل اجرایی مدیریت منابع و مصارف غیر نقد گفت: شهرداری سازمانی درآمدهزینه است و در طول عمر خود از منابع مختلف استفاده کرده و پس از این نیز استفاده خواهد کرد. شهرداری اگر می دانست که با ارائه بخش نامه موضوع حل می شود قاعدتا به شورای شهر لایحه ارائه نمی کرد. هدف از ورود شهرداری و ارائه این لایحه رفع ایرادات در دستورالعمل سابق است.

نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران در تشریح رفع ایرادات در دستورالعمل اجرایی مدیریت منافع و مصارف غیرنقد، اظهار کرد: یکی از تفاوت ها این است که مقرر شده کمیته تخصیص شهرداری و خزانه مشترک همانند بودجه نقد درباره بودجه غیرنقد عمل کنند، همچنین مناطق 22گانه ابتدا موظف هستند بودجه نقد را تامین کنند و سپس به سراغ بودجه غیر نقد بروند.

به گفته رسولی بر اساس دستورالعمل جدید شرکت های سرمایه گذاری معتبر مورد تائید سازمان بورس جایگزین شرکت های کارگزاری سابق خواهند شد و این نوع شرکت ها از طریق فراخوان انتخاب خواهند شد و به هیچ عنوان انحصاری وجود ندارد، همچنین اختیار واگذار شده به کمیسیون این شرکتها همانند اختیار کمیسیون مناقصات خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه نواقص موجود در مدیریت منابع و مصارف بودجه غیرنقد در گذشته مرتفع شده است، تصریح کرد: تلاش کردیم با ثبت و ضبط حسابها و قطع ارتباط شرکت های کارگزاری با مودیان از ایجاد فساد مانع شویم. اگر در یک آزادراه تخلفی صورت گیرد نباید اصل آزادراه را زیر سوال برد.

خزانه دار شورای شهر تهران گفت: عدم تحقق 4 هزار میلیارد تومان بودجه غیر نقد اثر منفی در عملکرد شهرداری خواهد داشت .

ناهید خداکرمی در مخالفت با این طرح گفت: شهرداری کاری دائم است و نمی تواند با سازوکارهای موقت اقدامات خود را عملیاتی کند.

وی اظهار داشت: در اینکه شهرداری می تواند تهاتر کند شکی نیست اما نباید برای حل یک مشکل، مشکلات دیگری را به سیستم تحمیل کرد از این روی باید به سمت استفاده از اوراق بهادار گام برداشته شود.

خداکرمی گفت: من شدیدا با اینکه این لایحه را تصویب کنیم شدیدا مخالفم و اگر شهرداری می خواهد این موضوع را عملیاتی کند خودش بخش نامه بدهد.

مرتضی الویری اما در موافقت با این طرح گفت: ما ۱۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه برای شهرداری تهران تصویب کرده ایم و هم اکنون در معرض عدم تحقق ۵ هزار میلیارد تومان آن هستیم که ۴ هزار میلیارد تومان آن  مربوط به همین بودجه غیرنقد است.

وی اظهار داشت: شهرداری برای حل این مشکل دستورالعمل جدیدی آورده و با حضور کمیسیون شهرسازی مورد بررسی قرارگرفته است.

گفتنی است اصلاح دستورالعمل اجرایی منابع غیر نقد بودجه ۹۷ با ۱۴ موافق و ۴ مخالف به تصویب شورای شهر تهران رسید.