به گزارش پارس ، ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در گفت وگو با فارس درباره دو کارخانه « کارون» و « پارس» اظهار داشت: در این راستا باید مقدمه ای ارائه کرد، تا بدانیم نخستین کارخانه کاغذسازی که در کشور ما در سال ۱۳۴۹ تاسیس شد کدام کارخانه بود؟ این شرکت به نام « کارخانه کاغذ سازی پارس» فعالیت خود را از سال ۴۹ آغاز کرد.

* کارخانه کاغذ پارس ۴۳ ساله است/ کاغذ سفید تولید می کرد و نقش مهمی در صنعت کشور داشت

وی ابراز داشت: « کارخانه کاغذ سازی پارس» کاغذ سفید تولید می کرد و در صنعت کشور هم نسبتا نقش مهمی داشت، حدودا ۷۰ هزار تن کاغذ چاپ و تحریر تولید می کرد و کیفیت کاغذ این کارخانه با توجه به مواد اولیه ای که از باگاس استفاده می کرد، جزء شرکت های خیلی خوب بود، اما متاسفانه به دلیل عدم حمایت از صنعت داخلی کشور در سنوات گذشته، این شرکت به مرحله ورشکستگی رسید.

به گفته رئیس هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران، سهام عمده کارخانه کاغذ پارس ابتدا اختصاص به بانک صنعت و معدن داشت و پس از آن هم به شرکت آتیه دماوند (گروه سرمایه گذاری آتیه دماوند) واگذار شد، وقتی این کارخانه نتوانست کاغذ سفید تولید کند به کاغذ بسته بندی روی آورد، که از طریق بازیافت و نصب سیستم occ بتواند آن را تولید کند؛ در این راستا سال گذشته حدود ۱۰ هزار تن تولید هم داشت و ۱۵ هزار تن هم کاغذ سفید از باگاس تولید کرد که مجموع تولید این کارخانه چیزی در حدود ۲۴ یا ۲۵ هزار تن بوده است.

* کارخانه پارس به دلیل قدمت زیاد نیازمند تغییر تکنولوژی است

روغنی ضمن بیان اینکه این شرکت فعالیت خوبی داشت، اضافه کرد: این شرکت به دلیل قدیمی بودن نیاز به تغییر تکنولوژی دارد، نیاز به سرمایه گذاری کلان و بزرگ دارد که بایستی اتفاق بیفتد چون اصلا ما کاغذ کشور را با نام کاغذ پارس می شناسیم.

وی با اشاره به این مطلب که سال ۴۹ این کارخانه اولین شرکت کاغذسازی در ایران بود که طراحی و به تولید می پرداخت، متذکر شد، بحث دیگر مربوط به کارخانه کارون است، این کارخانه تقریبا وضعیت مشابهی دارد، در چند سال گذشته کارخانه کارون از سوی بانک صنعت و معدن به آقایی بنام شفیع زاده که باشگاه استقلال اهواز را مدیریت می کرد واگذار شد و پس از آن با بروز مشکلات مالی این فرد خلع شد، مجدد به شرکت آتیه دماوند برگشت، اما متاسفانه به دلیل سوء مدیریت در گذشته این شرکت، ناگزیر از فروش بخشی از این شرکت شدند و بخشی از ماشین آلات و زمین و منابع را فروختند.

* کارون برای تولید ۷۰ هزار تن کاغذ طراحی شده بود/ کارخانه باظرفیت ۵۰هزار تن تاسیس شد

رئیس هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران با بیان اینکه کارخانه کاغذ کارون برای ۷۰ هزار تن کاغذ باگاس طراحی شده بود، بیان کرد: حدود ۲ میلیون تن باگاس در جنوب کشور هر ساله تولید می شود، این خمیر ماده بسیار خوب برای تولید کاغذ می تواند باشد، ولی به دلیل عدم سرمایه گذاری مناسب در آن منطقه این باگاس را آتش می زنند.

روغنی گلپایگانی ابراز داشت: کارخانه کاغذ کارون با ظرفیت تولید ۵۰ هزار تن دایر شد، عمدتا ماشین آلات این کارخانه قدیمی است و برای بروز رسانی هزینه سرمایه گذاری کلانی نیاز است، چون صنعت کاغذسازی جزء صنایعی است که سرمایه گذاری در آن تقریبا سرمایه بر است.

* کسی با این شرایط کارخانه کاغذسازی کارون و پارس را نمی خرد

این مقام آگاه تصریح کرد: در حال حاضر شرک اتآتیه دماوند با این شرایط در حال فروش آنهاست، البته چنانچه مشتری وجود داشته باشد یا بخش خصوصی وارد عمل شود، اما این شرکت ها را با این سبک کسی نمی خرد چون نیاز به سرمایه گذاری کلان دارند.

وی افزود: شرکت آتیه دماوند برای این مهم ناگزیر از برخی ضوابط است که همین موضوع دست و پای هم فروشنده و هم خریدار را می بندد، یعنی هر دو طرف را دچار مشکل می کند؛ اما این دو کارخانه در حال حاضر در وضعیت خوبی نیستند که امیدواریم کارخانه پارس حدود ۵۰ هزار تن و کارون هم نزدیک ۷۰ هزار تن کاغذ تولید کند که مجموعا ۱۴۰ هزار تن ظرفیت دو کارخانه می توانسته باشد که کمک بزرگی به تامین کاغذ کشور است.

رئیس هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران درباره مزایده دو کارخانه کاغذ پارس و کارون ادامه داد: این دو کارخانه به این زودی ها قابل بازیافت و تولید به طور جدی نیستند.

* موضوع نخست درباره مزایده دو کارخانه هدف خریداران است/ یک سال زمان نیاز است

وی در پاسخ به اینکه از مزایده تا راه اندازی و حصول محصول کارخانه چقدر زمان لازم است، عنوان کرد: موضوع مهم در مرحله نخست هدف خریداران است، چون در این مزایده ها معمولا فعالان اصلی نیستند و به سمت گرفتن زمین و امکانات جلو می آیند، اطلاعاتی از وضعیت خریداران ندارم، اما اگر گروه های خریدار کسانی باشند که زمین امکانات و منابع را بگیرند، اگر گروه های خریدار افرادی باشند که در این صنعت کار کرده باشند حداقل یک سال نیاز دارند که بروز رسانی ماشین آلات را انجام دهند و حداقل نیاز به زمان یک ساله دارند؛ بنابراین تا یک سال آینده تغییر جدی را نمی توان شاهد بود مگر اینکه افراد خبره بوده و سرمایه گذاری خوبی را انجام دهند، در این صورت افزایش ۲۰۰ هزار تنی به تولید داخل می تواند کمک خیلی بزرگی به این صنعت بکند، چراکه ما یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن واردات داریم.

به گفته روغنی، اگر از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن ۲۰۰ هزار تن تولید داخلی داشته باشیم چیزی نزدیک ۲۰ درصد کشور می تواند رفع نیاز داشته باشد، به خصوص اینکه این کارخانه ها می توانند در زمینه تولید کاغذ سفید کمک کنند یعنی هم برای آموزش و پرورش و هم برای دفترچه های نوشتاری مورد استفاده قرار می گیرد.

* قیمت ها متعادل نیست/ طی دو سه ماه آینده به سمت افزایش قیمت ها می رویم

این مقام آگاه درباره قیمت کنونی کاغذ در بازار هم توضیح داد: در حال حاضر فکر می کنم قیمت بازار متعادل نیست، دلیل هم این است که برخی افراد که در صنعت کاغذ وارد نیستند از کره، چین و هند واردات کاغذ انجام داده اند، ورود این ۲ تا ۳ هزار تن وضعیت بازار را بهم ریخت و قیمت ها را پایین کشید؛ چون آنها برای وصول مطالبات کاغذ وارد کرده اند و برایشان اهمیت ندارد که کاغذ بفروشند، اهمیت برای این گروه رسیدن به پول است. از این رو قیمت ها واقعی نیست، قطعا این قیمت ها در دو سه ماه آینده تغییراتی را ایجاد می کند آن هم به سمت افزایش است نه کاهش و پیش بینی اینگونه است چرا که کاغذ روزنامه در حال حاضر از کیلویی ۲۵۰۰ یا ۲۶۰۰ تومان آمده به مرز ۲۲۵۰ تومان دلیل این است که ۳۰۰۰تن یک شرکت لوازم خانگی وارد کرده است و هیچ ارتباطی به کاغذ ندارد.

وی ادامه داد: این شرکت لوازم خانگی وارد کرد چون در موضوع توزیع کاغذ آشنا نبود و بخاطر اینکه می خواست پولش را از کره بگیرد، کاغذ را ارزان فروخت تا به پولش برسد و نه برای مدیریت بازار. افراد غیر کارشناس و غیر کاغذیها اقدام به واردات کاغذ کردند چرا که می بینند بازار التهاب دارد.