دکتر مجید حنیفه با بیان اینکه مصرف آسپرین در مقادیر مختلف، کاربردهای متفاوتی دارد، گفت: مصرف دُز ۸۰ تا ۲۰۰ میلی‌گرم از این دارو در روز اثر ضدپلاکتی و پیشگیری از لخته شدن خون به همراه دارد.

 

وی اظهار کرد: اثر ضدپلاکتی این دارو موجب شده تا بسیاری از پزشکان آسپرین را برای پیشگیری از بسته شدن عروق، کاهش خطر سکته قلبی، تنگی عروق و جلوگیری از لخته شدن خون و در نتیجه حملات قلبی تجویز کنند.

دکتر حنیفه افزود: افراد میانسالی که ریزفاکتورهای بیماری‌های قلبی را دارند، می‌توانند با مشاوره پزشک روزانه یک عدد آسپرین با دُز ۸۰ مصرف کنند.

وی گفت: مصرف آسپرین در دُزهای بالاتر اثر ضددرد، تب و التهاب را دارد؛ اما با توجه به وجود داروهای ضدالتهاب جدید و کم‌عارضه‌ای که در بازار وجود دارد، مصرف آن توصیه نمی‌شود.

دکتر حنیفه، نبود داروهای ضدالتهاب و ضددرد در سال‌های گذشته را علت گرایش مردم به این دارو دانست و اعلام کرد: امروز بیشتر قرص‌های آسپرین با دُز ۸۰ میلی‌گرم در داروخانه‌ها موجود است.

این کارشناس دارویی تصریح کرد: بیماران فابیسم، کسانی‌ که به داروهای ضددرد حساسیت دارند، نقص‌های خونریزی مانند بیماران هموفیلی، زخم‌های گوارشی، پولیپ بینی و افرادی که پلاکت خونشان پایین است، نباید از آسپرین استفاده کنند.

وی افزود: بیماران کبدی، آسم، کودکان زیر ۱۲ سال و افرادی که شیمی درمانی می‌شوند نیز به علت پایین آمدن قابل توجه پلاکت‌های خون باید از خوردن این قرص خودداری کنند.

دکتر حنیفه اظهار کرد: در گذشته برای پایین آوردن تب کودک از آسپرین با دُز پایین استفاده می‌شد که امروزه به هیچ عنوان به استفاده خودسرانه از آن برای کاهش درد و تب توصیه نمی‌شود؛ چراکه در مواردی منجر به ایجاد سندروم ری و آسیب‌های مغزی می‌شود.

وی با بیان اینکه مصرف آسپرین تحت هر شرایطی باید با تجویز پزشک معالج مصرف شود، اعلام کرد: مادران باردار از سه ماهه دوم بارداری تا یک هفته پیش از زایمان به تشخیص پزشک برای پیشگیری از لخته شدن خون  عروق می‌توانند از این قرص استفاده کنند.

دکتر حنیفه، خونریزی دستگاه گوارش، افت پلاکت خون و ناراحتی‌های گوارشی را از عوارض جانبی این دارو برشمرد، گفت: اگر بیماران پس از مصرف این دارو دچار علائمی مانند کهیر، خارش، تنگی نفس، تورم لب و یا ناراحتی‌های شدید گوارشی شوند، باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنند.

وی توصیه کرد: اگر بیماران پس از مصرف آسپرین یا هر دارویی احساس کنند که وضعشان وخیم شده است حتماً باید با پزشک اورژانس تماس بگیرند؛ همچنین داروهای خود را به دیگران توصیه نکنند و همیشه لیستی از داروهای مصرفی خود به همراه داشته باشند.