کسب رتبه چهارم رشد علمی جهان از سوی ایران
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ایران در حالی رتبه چهارم رشد علمی دنیا را کسب کرده که میزان رشد علمی اکثر کشورهای پیشرفته منفی بوده است.
محمد فرهادی پیش از ظهر امروز در مراسم افتتاحیه دوازدهمین دوره جشنواره ملی فنآفرینی شیخ بهایی با اشاره به نامگذاری سال 95 از سوی رهبر معظم انقلاب به نام «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» اظهار داشت: یکی از مؤلفههای مهم در تحقق اقتصاد مقاومتی تقویت زیرساختهای اقتصادی کشور بر پایه دانش و فناوری است.
وی افزود: استفاده از نیرو و سرمایه انسانی، فکری و دانشمحور، تولید دانش و فناوریهای نو، تقویت دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علمی و فناوری از جمله مؤلفههای لازم برای تحقق اقتصاد دانشبنیان بهشمار میرود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر استفاده از سرمایه انسانی، فکری و دانشی گفت: اکنون در کشور حدود 5 میلیون دانشجو، عضو هیئت علمی و خیل عظیمی از فارغالتحصیلان را داریم که این آمار بالا ظرفیتهای زیادی را در کشور برای حرکت به سمت دانشبنیان کردن تولید و اقتصاد ایجاد کرده است.
وی تصریح کرد: امروز بهلحاظ تولید مقالههای علمی جایگاه 16 دنیا و نخست منطقه در اختیار ایران است علاوه بر این صاحب 200 دانشمند در میان دانشمندان برتر دنیا هستیم که توانستهاند بیش از 1.5 درصد مقالات دنیا را تولید کنند.
فرهادی با اشاره به آمار رشد علمی ایران، تصریح کرد: ما توانستهایم رتبه چهارم رشد علمی دنیا را کسب کنیم در حالی که رشد علمی اکثر کشورهای پیشرفته منفی بوده است.
البته منظور از رشد علمی در مطلب فوق فقط چاپ مقاله تحقیقی است که در عمل اکثر این تحقیقها به هیچ کاربردی نرسیده اند. یعنی شما هر چه بکاوید در وضعیت سلامت، اقتصاد، فرهنگ، موضوعات اجتماعی و غیره رشدی متناسب با عبارت فوق مشاهده نمی شود، ولی روی کاغذ خیلی رشد کرده ایم. خداییش غیر از موضوع هسته ای که به حق رشد داشته و باعث افتخار است، چه رشد دیگری در کشور اتفاق افتاده؟ بیماری و سرطان در کشور بیداد می کند. خانواده ها بیش از هر زمان دیگری دارد از هم می پاشد. مردم از فرزندآوری فرار می کنند، هوا آلوده، آبها آلوده و غذاها آلوده تر از هر زمان دیگری هستند. در حال فرو رفتن در خشکسالی هستیم. مشکلات اقتصادی و اخبار مکرر فسادهای کلان مالی عادی شده است.گسترش تکنولوژی (که آن هم وارداتی است و نتیجه رشد علمی کشور ما نیست) بیش از آن که در خدمت رشد و ارتقای کیفیت زندگی باشد، به ترویج بی اخلاقی و رشد فساد اجتماعی کمک کرده است. چه رشدی؟! علمی که به حل مشکلات جامعه کمک نکند و به درد زندگی و مردم نخورد چه علمی است؟ کشورهای پیشرفته جهان تولید علم کمتری دارند ولی علم با کیفیت تولید می کنند. چون بدنبال آمار دادن نیستند، بلکه علمی را تولید می کنند که بدرد حل مشکلات مردم جامعه خودشان بخورد. کاش متن فوق بدی شرح اصلاح شود: ما در تولید علم بی عمل به رکورد زدیم. از دوره دبستان به ما یاد دادند: عالم بی عمل به چه ماند به زنبور بی عسل.