احمد دلبری در نشست خبری که در خصوص اعلام برنامه‌های بهزیستی استان تهران در سال جاری برگزار شد،‌ اظهار داشت: استان تهران علیرغم تمام زیرساخت‌های شهری که دارد و شاخص‌های بهزیستی موفقیت‌ها و توسعه لازم و همینطور وضعیت مناسبی ندارد.

وی افزود: دلایلی همچون مهاجرت، حاشیه‌نشینی به استان تهران موجب شده این استان تبدیل به کانون آسیب‌های اجتماعی شود.

دلبری افزود: هویت مستقلی که سه منطقه تهران، ری و شمیرانات در گذشته داشته است، هم اکنون تبدیل به شهری شده که هویت آن مشخص نیست.

مدیرکل بهزیستی استان تهران، افزود: هم اکنون شهر تهران را از دماوند تا قزوین داریم.

وی یادآور شد: در سال 75، 86 درصد استان تهران مناطق شهری و در سال 90، حدود 93 درصد از این استان به مناطق شهری تبدیل شده است و 7 درصد مناطق روستایی هستند.

دلبری با اشاره به اینکه در استان تهران سکونت‌گاه‌های حاشیه‌ای و غیررسمی شکل گرفته است، گفت: باید برای حاشیه‌نشینی در پایتخت اقدامی اساسی صورت بگیرد.

مدیرکل بهزیستی استان تهران، به معضل و چالش اصلی استان تهران اشاره کرد و گفت:‌ طلاق به عنوان یکی از چالش‌های اصلی استان محسوب می‌شود در سال 1375، حدود 13.5 درصد از ازدواج‌ها به طلاق منجر می‌شد و این عدد در سال 90، به 35 درصد رسیده است.

وی یادآور شد: استان تهران از نظر طلاق رشد داشته و رتبه اول را در کشور دارد.

دلبری خاطر نشان کرد:‌ با توجه به روند رو به افزایش طلاق در استان می‌توان به فروپاشی خانواده‌ها اشاره کرد.

وی یادآور شد: در حوزه فرزندان طلاق نیز باید ورود جدی داشته باشیم چرا که قطعاً در آینده موجب افزایش آسیب‌های اجتماعی خواهد شد.

وی افزود: بیش از 60 درصد طلاق‌ها ریشه در اعتیاد دارد و 50 درصد از بچه‌هایی که به سرپرستی گرفته شده‌اند ریشه در طلاق و اعتیاد دارند.

دلبری درباره زنان سرپرست خانوار نیز اظهار داشت:‌ زنان سرپرست خانوار به عنوان آسیب محسوب نمی‌شوند ولی فاکتور خطر هستند. زنان سرپرست خانوار در بازه زمانی 10 ساله از سال 75 تا 85، 18 درصد رشد داشته‌اند و از سال 85 تا 90 در مدت 5 سال رشد زنان سرپرست خانواده 40 درصد بوده است و در سال 90، 13.3 درصد از جمعیت استان تهران را زنان سرپرست خانوار تشکیل داده‌اند.

مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت: افراد بی‌همسر و یا طلاق گرفته نُرم آن در کشور 1.4 درصد بوده ولی در استان تهران 2.3 درصد است که دو برابر نُرم کشوری محسوب می‌شود.

دلبری افزود:‌ دستگاه‌های متولی امر برای فروپاشی خانواده‌ها فکری کنند و بهزیستی نیز در راستای تحکیم خانواده نیز برنامه‌هایی را اجرایی کرده است.

وی افزود: در سال 90، به ازای هر 10 هزار نفر 109 نفر ازدواج می‌کردند که این عدد به ازای هر 10 هزار نفر 75 نفر ازدواج می‌کنند.

دلبری افزود: با توجه به اینکه استان تهران وضعیت مناسبی در ازدواج ندارد، لذا باید اقدامات جدی‌تری در این زمینه انجام شود.

مدیرکل بهزیستی استان تهران در حوزه اعتیاد اظهار داشت:‌ بر اساس آمارهای غیررسمی 10 تا 15 هزار نفر معتاد خیابانی در استان حضور دارند که 60 درصد از آنها مهاجر از سایر استان‌ها بوده و 10 درصد نیز زنان هستند.

وی یادآور شد: سازمان بهزیستی در حوزه کودکان خیابانی و کار که یکی دیگر از آسیب‌های اجتماعی محسوب می‌شود، اقداماتی را در دستور کار دارد که بر اساس بررسی‌های به دست آمده 60 درصد از کودکان خیابانی و کار اتباع خارجی و 30 درصد کولی‌ها هستند.

دلبری در حوزه معلولیت نیز اظهار داشت: 11 میلیون نفر در ایران معلول هستند و از این تعداد 4 درصد از جمعیت تهران دچار معلولیت متوسط و شدید هستند.

وی بیان داشت: ‌2888 مرکز به معلولین ارائه خدمت می‌کند که 74 مرکز آن دولتی است.

وی با اشاره به اینکه برای حل آسیب‌های اجتماعی باید تمامی دستگاه‌های اجرایی و خدماتی دست به دست یکدیگر دهند، گفت: در حال حاضر شاهد آسیب‌هایی ناشی از فضاهای مجازی و تکنولوژی‌های رسانه‌ای هستیم و عدم توجه به این حوزه می‌تواند مشکلات عدیده‌ای را به وجود بیاورد.

دلبری یادآور شد: ما سیستم عدم حمایت کافی از معلولین را داریم و نیازمندیم در مجلس بازنگری اساسی در خصوص قانون معلولین صورت بگیرد.

وی خاطر نشان کرد:‌ کاهش سن آسیب‌های اجتماعی مشکل جدی است که نبود هماهنگی بین دستگاه‌های رفاه و آسیب‌ اجتماعی موجب می‌شود با مشکلات بیشتری مواجه شویم.

وی به مددجویان مجهول‌الهویه استان تهران اشاره کرد و گفت:‌ افرادی هستند که از طریق قوه قضائیه و نیروی انتظامی به سازمان بهزیستی ارجاع داده می‌شوند که حدود 20 درصد از مددجویان که در مراکز قرار دارند مجهول‌الهویه هستند و در سال 94، سعی شده است شناخت جدیدی در این حوزه داشته باشیم.

وی افزود: در حوزه سالمندان از 4 هزار و 500 نفر حدود 900 نفر مجهول‌الهویه هستند. کودکانی که به مراکز سازمان بهزیستی منتقل می‌شوند 20 تا 30 درصد آنها بی‌سرپرست و مجهول‌الهویه هستند و معلولانی نیز هستند که به صورت مجهول‌الهویه نگهداری می‌شوند.

دلبری افزود: برای هر یک از این افراد 600 هزار تومان در ماه به عنوان یارانه پرداخت می‌شود ولی یک میلیون و 500 هزار تومان میانگین مخارج نگهداری افراد مجهول‌الهویه در مراکز ما است که بخشی از این مبلغ از سوی مراکز خیریه تأمین می‌شود.

مدیرکل بهزیستی استان تهران یادآور شد: به صورت میانگین در سال گذشته هر ماه 57 نفر نوزاد تا کودک 6 ساله به مراکز بهزیستی منتقل می‌شوند.

وی درباره برنامه‌های سال جاری سازمان بهزیستی اظهار داشت: در سال 94، 800 نفر ساعت کار کارشناسی بر روی رفع آسیب‌های اجتماعی انجام می‌دادند و برای سال 95، برنامه عملیاتی مشخص و ویژه‌ای را در حوزه‌های مختلف از جمله توانبخشی داریم.

مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت:‌ در بخش اعتیاد خانواده، درمان، توانمندسازی و اشتغال برنامه‌های جامعی را مدنظر داریم که با همکار اداره کل اجتماعی استان تهران و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی می‌توانیم آنها را اجرایی کنیم.

وی به تشکیل قرارگاه آسیب‌های اجتماعی اشاره کرد و گفت: یکی از چالش‌های استان بحث اعتیاد است معتادین خیابانی که ماده 16 محسوب می‌شوند بر اساس آمارهای غیررسمی تعداد آنها 10 تا 15 هزار نفر در سطح استان است.

وی گفت:فاز نخست 20 آذر سال گذشته اجرایی شد.

دلبری گفت:‌ با همکاری شهرداری و دادستانی و استفاده از پتانسیل‌های لازم قرار شده است مراکز ماده 15 استفاده کنیم و نسبت به جمع‌آوری و درمان معتادین اقدام شود.

مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت: حدود 4 هزار و 403 نفر جمع‌آوری شدند که از این تعداد 3 هزار و 389 نفر در 129 مرکز بهبود اقامتی میان‌مدت جانمایی شدند و خدماتی که به این‌ها ارائه می‌شد پس از غربالگری دو تیم پزشکی و مددکاری اقدامات لازم را انجام می‌دادند.

وی ادامه داد: فاز دوم مقابله با معتادین از دو روز قبل آغاز شد و تا کنون 343 معتاد خیابانی جمع‌آوری شده است و به مراکز غربالگری منتقل شده است که از این تعداد 107 نفر واجد شرایط نگهداری نبودند، 17 نفر اتباع بیگانه بودند که به کشور خود ارجاع داده شدند و نهایتاً 219 نفر به مراکز نگهداری میان‌مدت سازمان بهزیستی منتقل شدند.

وی افزود: سازمان بهزیستی استان تهران آمادگی دارد 2200 نفر از معتادین را جمع‌آوری کند که از این تعداد 200 نفر برای زنان معتاد خیابانی ساز و کارهای لازم را در نظر گرفته‌ایم.

وی افزود: معتادین یک تا سه ماه در مراکز نگهداری می‌شوند و سپس تعدادی تحویل خانواده‌ها و تعدادی نیز به مراکز درمانی منتقل خواهد شد و بخشی نیز به مراکز توانبخشی و حرفه‌آموزی بهاران ارجاع داده می‌شوند و در این راستا 44 مرکز بهاران شهرداری تهران آمادگی لازم را اعلام کرده‌اند.

دلبری درباره فرزندخواندگی در استان تهران اظهار داشت: در سال 94، هر ماه 57 نفر ورودی کودکان بی‌سرپرست بود و 1600 خانوار نیز پشت نوبت برای فرزندخواندگی بودند که با تعامل صورت گرفته با قوه قضائیه در سال گذشته 132 درصد رشد فرزندخواندگی را داشتیم و 326 فرزندخواندگی در استان داشتیم.

وی درباره طرح مداخله در بحران طلاق اشاره کرد و گفت:‌در این طرح 7700 زوج مراجعه داشتند که 10 درصد آنها حدود 700 نفر به سازش رسیدند و ما به دنبال آن هستیم که این تعداد افزایش یابد.