خالق جوجه اردک زشت ۲۰۸ ساله شد+ عکس
سهشنبه (دوم آوریل) دویستوهشتمین سالروز تولد «هانس کریستین اندرسن» ، خالق ماندگارترین افسانههای عامیانه است که آثار مشهوری چون «دخترک کبریتفروش» ، «جوجه اردک زشت» را به دنیای ادبیات آورده است.
به گزارش پارس به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ، « هانس کریستین اندرسن» ، نویسنده، شاعر و هنرمند دانمارکی، روز دوم آوریل سال ۱۸۰۵ در شهر « اودنسه» دانمارک به دنیا آمد؛ نویسنده ای که سالروز تولدش را « روز جهانی کتاب کودک» نام نهاده اند.
پدرش کفاشی کم درآمد بود و مادرش در خانه های مردم رختشویی می کرد. پدر هانس با وجود این که تحصیلات کافی نداشت، اما به خواندن داستان و نمایشنامه علاقه مند بود و بسیاری از داستان هایی را که می خواند، برای او بازگو می کرد. از این رو اندرسن از کودکی با کتاب ها و داستان های گوناگون مانند « هزار و یک شب» آشنا شد.
هانس در ۱۱ سالگی پدر خود را از دست داد و در آن سن مشغول به کار شد. در این سال ها سختی های زیادی کشید. در ۱۴ سالگی تنها به کپنهاگ سفر کرد. امیدوار بود که در تئاتر آن شهر برای بازیگری پذیرفته شود، اما موفق نشد. اما توانست با حمایت های فردی به نام « یوناس کالین» در مدرسه به تحصیل بپردازد.
سرانجام در ۲۴ سالگی دوره ی تحصیل در این مدرسه را به پایان رساند. پس از آن به سرودن شعر، نوشتن داستان و نمایشنامه، طراحی و کاردستی با کاغذ و قیچی پرداخت. او به بسیاری از کشورهای اروپایی سفر کرد و زندگی مردم این کشورها را از نزدیک دید. در این سفرها با نویسندگان معروف آن دوران چون « ویکتور هوگو» ، « والتر اسکات» ، « چارلز دیکنز» ، « الکساندر دوما» ، « بالزاک» و برادران « گریم» آشنا شد.
نخستین آثار اندرسن برای کودکان در سال ۱۸۳۵ منتشر شدند. علاقه و تشویق مردم سبب دلگرمی اندرسن بود؛ به طوریکه تا پایان عمر نزدیک به ۱۵۷ قصه و داستان، هشت رمان، ۸۰۰ قطعه شعر، چهار زندگی نامه، چند سفرنامه و تعداد بی شماری طراحی و کاردستی به شکل کاغذ و برش خلق کرد.
هانس کریستین اندرسن روز چهارم اوت سال ۱۸۷۵ در خانه ای در نزدیکی کپنهاگ که متعلق به دوست صمیمی اش بود، در سن ۷۰ سالگی درگذشت. وی قبل از مرگ با یک آهنگساز درباره ی موسیقی مراسم تدفینش صحبت کرده بود و به او گفته بود از آنجایی که بیشتر کسانی که در مراسم تدفین، وی را بدرقه خواهند کرد کودکان هستند، ضربات موسیقی را برای قدم های کوچک آن ها هماهنگ کند.
جسد اندرسن در کپنهاگ به خاک سپرده شد. این نویسنده که قبل از مرگ شهرت جهانی داشت، از طرف دولت دانمارک به عنوان گنجینه ی ملی، حقوقی دریافت می کرد. پیش از مرگش اقدام به ساختن مجسمه ای از او شده بود و بعد از اتمام، آن را در شهرداری کپنهاگ قرار دادند.
آثار اندرسن سرشار از واقعیت های زندگی هستند. پایه ی بسیاری از آثار او، قصه ها و افسانه های عامیانه اند؛ اما این قصه ها و افسانه ها را چنان بازآفرینی کرده است که شکلی نو یافته اند. پیش از اندرسن، کسانی چون « شارل پرو» و برادران « گریم» قصه ها و افسانه های عامیانه را برای کودکان و نوجوانان گردآورده بودند؛ اما بازآفرینی های اندرسن پایه گذار راه و روشی نو در ادبیات کودکان جهان و به ویژه خلق فانتزی های کودکان شدند.
نویسندگان بسیاری از روش او در داستان نویسی و بازآفرینی افسانه های عامیانه پیروی کردند و راه او را دامه دادند. قصه ها و داستان های اندرسن به ۱۵۰ زبان گوناگون ترجمه شده اند و بسیاری از آن ها چون « بلبل» ، « دخترک کبریت فروش» ، « جوجه اردک زشت» ، « درخت صنوبر» ، « لباس نو امپراتور» و « پری دریایی کوچک» جهانی و جاودانه شده اند.
دوستداران اندرسن برای بزرگداشت تلاش او در راه ادبیات کودکان و نوجوانان، جایزه ای جهانی به نام جایزه ی « هانس کریستین اندرسن» بنیاد نهاده اند که هر دو سال یک بار به بهترین نویسندگان و تصویرگران کتاب های کودکان و نوجوانان اعطا می شود. این جایزه که به نوبل کوچک معروف است، معتبرترین جایزه ی ادبی و هنری در حوزه ی ادبیات کودکان است که از سوی دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان به منظور بالا بردن سطح ادبی و هنری کتاب های کودکان به مجموعه آثار یک نویسنده و یک تصویرگر داده می شود.
اعطای این جایزه ی به مجموع آثار یک نویسنده از سال ۱۹۵۶ و به مجموع آثار یک تصویرگر از سال ۱۹۶۶ آغاز شده است. این جایزه شامل یک مدال طلا و یک دیپلم است که طی مراسمی در کنگره ای دوسالانه به برندگان اهدا می شود. نامزدهای این جایزه از سوی دفاتر ملی کاندیدا می شوند و داوران بین المللی که از کارشناسان برجسته ی ادبیات کودکان هستند.
ارسال نظر