پزشکی که با نماز و رفتن به مسجد مشکلات را حل میکرد
ابن سینا گفته است: روز تا شب نمی آسودم و جز فرا گرفتن علوم به کار دیگری نمی پرداختم. هرگاه در مطالعه به مشکلی برمیخوردم که از حل آن عاجز میشدم به مسجد میرفتم، نماز میگذاردم و حل آن مشکل را از مُبدع کل می خواستم.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم متن یادداشت دکتر حسین حاتمی استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بمناسبت روز پزشک را در ذیل از نظر می گذرانید:
زاد روز حجت الحق ابوعلی سینا نمونه بارز تلاش و توکّل و روز پزشک بر تمامی دست اندرکاران امور بهداشتی و درمانی کشور، مبارک باد
ابن سینا چهره جهانی ای که مصداق بارز تلاش و توکل است:
یکی از صفات مومنین را تکیه بر قدرت لایزال الهی یعنی توکل، تشکیل میدهد و در سوره تغابن، آیه 13 می فرماید ” اَللهُ لا اِلهَ اِلا هو وَ عَلَی اللهِ فَلیَتَوَکَلِ المُومِنون“
مالکیت مطلق تمامی هستی در ید قدرت خالق یکتا است و هرچه داریم از عنایات خاصه او داریم و لذا در برابر غیر او نباید سر تسلیم فرود آوریم و برای حل مشکلاتمان لازم است ضمن تلاش کافی به او تکیه کنیم و از او کمک بخواهیم. بعضی ها به اشتباه، تصور کرده اند توکل یعنی دست از تمامی فعالیت ها کشیدن و انجام امور و موفقیت ناشی از آن ها را به خدا واگذاشتن!. غافل از این که « توکل یعنی دمیدن روح معنویت الهی در کالبد فعالیتهای فکری و بدنی و تکیه بر قدرت لایزال خداوند منان به منظور تقویت، تصحیح و تکمیل نیروی کار ».
اصل مهم توکل و مشتقات آن بیش از چهل بار در سوره های مختلف قرآن آمده است و مولوی که مسلط به دانش و فهم معانی قرآنی و مجهز به دید عرفان توحیدی بوده است بهترین تعبیرها از مفهوم توکل و نقش آن در سبک زندگی دینی را در مثنوی معنوی بیان کرده است:
توکل در مثنوی معنوی
گفت پیغمبر به آواز بلند
با توکل زانوى اُشتُر ببند
رمز الکاسب حبیبُ الله شِنو
از توکل در سبب کاهل مشو
در توکل جهد و کسب، اولی تر است
زانکه در ضمنش محبت مضمر است
رو توکل کن تو با کسب اى عمو
جهد میکن کسب میکن مو به مو *
جهد کن جدى نما تا وارهى
ور تو از جهدش بمانى ابلهى *
...
گر توکل میکنى در کار کن
کِشت کن پس تکیه بر جبار کن
تکیه بر جبار کن تا وارهى
ور نه افتى در بلاى گمرهى *
ابن سینا دانشمند پرتلاش و متوکلی است که موفقیت های خود را در سایه تلاش بی وقفه، پشتکار کم نظیر، پایداری خستگی ناپذیر، شکیبایی عاشقانه و توکل به ذات اقدس الهی کسب کرده و موجب افتخار و مباهات جهان علم و دانش و بخصوص ایران بزرگ قرن چهارم (که چندین برابر ایران امروزین وسعت داشته است) را فراهم نموده است. در شرح زندگی این دانشمند افتخار آفرین در کتاب حجت الحق ابوعلی سینا (انتشارات توس) آمده است که: « ... سپس یکسال و نیم باز به مطالعه منطق و جمیع اجزاء فلسفه پرداختم و در تمام این مدت شب و روز مشغول مطالعه بودم، شب تا روز به خواب نمیرفتم، روز تا شب نمی آسودم و جز فرا گرفتن آن علوم به کار دیگری نمی پرداختم. هرگاه در مطالعه به مشکلی برمیخوردم که از حل آن عاجز میشدم به مسجد میرفتم، نماز میگذاردم و حل آن مشکل را از مُبدع کل می خواستم ».
مناجات پزشکان در زادروز پربرکت ابن سینا و روز پزشک
خداوندا! ای قادر متعالی که جز تو معبودی نداریم ما را نیز در سایه اندیشه، گفتار و کردار خداپسندانه، جزو مومنین به ذات اقدست قرار بده تا ضمن تلاش صادقانه در انجام امور، با توکل به مهر و رحمت و عزتت در واقع به خودت تکیه کنیم و بر توفیقات خود و جامعه خداجویمان بیفزاییم.
آفریدگارا! به ما فرزندان ابن سینا نیز قدرت و توان و همتِ تلاش، پشتکار، پایداری و امیدواری مرحمت کن و چنان اعتقاد و معنویتی عنایت فرما تا همچون ابن سینا هرگاه به مشکلی برخوردیم که از حل آن عاجز ماندیم دست کمک به سوی خودت دزار کنیم و با توکل به ذات اقدست تنها از خودت کمک بخواهیم.
پروردگارا! ای قادر متعالی که نام مقدس طبیب را به عنوان یکی از اسم های زیبایت برگزیده ای، ای طبیب دل ها، از این که ما را لایق امر مهم پیشگیری و درمان آلام بندگانت دانسته و لباس سفید و پاک و منزه پزشکی که لباس رسمی بعضی از پیامبران توحیدت بوده است (یکی از انبیای الهی) را برتنمان پوشانده ای از تو سپاسگزاریم و از پیشگاه کبریائیت مسئلت می نماییم؛ امروز، اول شهریور ماه که زادروز استاد و پدرمان حجت الحق ابوعلی سینا است و به بزرگداشت پزشکان، اختصاص یافته است را به همه پزشکان خدمتگزار جهان مبارک نمایی و لحظه به لحظه بر فعالیت علمی و کسب تجربیات ما بیفزایی تا در انجام وظایف خطیر خود همواره موفق بوده و موجبات رضایت ذات اقدست را فراهم نماییم.
آفریدگارا! کمکمان کن تا هرگز؛ دست های پینه بسته و پاهای ترک خورده جسدهایی که درس آناتومی را در دوره علوم پایه پزشکی، در سالن تشریح بر روی آن ها تمرین کردیم و آن طبقه شریف اجتماعی ای که در بیمارستان های آموزشی از طریق آنان تجربه کسب کردیم را فراموش نکنیم و تا زمانی که در جوامع طبقاتی، با قشر فقیر و غنی مواجهیم در فعالیت های بهداشتی ـ درمانیمان اقلا تفاوتی بین این دو قشر، قائل نشویم و در راستای حفظ و ارتقای سلامتی آنان قدم برداریم و نهایتا اضلاع و زوایان مثلث شوم جهل، فقر و بیماری را درهم شکنیم.
پروردگارا! اگر ما واقعا مهندسین دستگاهی هستیم که خود خالق آن هستی و اگر وسیله ارتباطی ذات کبریائیت هستیم تا سلامتی بندگان سالمت را حفظ کرده و شفا و عافیت را به کالبد بندگان بیمارت باز گردانیم، هرگز ما را به خودمان وا مگذار و لحظه به لحظه بر توفیقاتمان بیفزا تا با کیفیت بیشتری خدمت نماییم.
ارسال نظر